Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa kesäkuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita kesäkuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan heinäkuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Provinssirock (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Ranta Pärnussa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Rovanniemen lentokentän porot (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Sydän ja Suomen talvi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Äiti Kroatiassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muumeja Naantalissa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Paljonko maalia, montako pippuria? Voita elämyksiä!

Provinssirock (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kesäfiilistä festareilta!

Vaikka helteet eivät olekaan suomalaisia vielä hellineet, on kesä jo aluillaan, ja kesään kuuluvat tietysti myös festarit! Jos et ole itse vielä kartoittanut kesän festivaalitilannetta, kannattaa asia korjata heti vierailemalla kaikki Suomen festivaalit listaavalla Festivals.fi-sivustolla. Festareita voi kyseisellä sivustolla tarkastella aakkos- ja aikajärjestyksessä, festarityypin mukaan sekä kartalla.

Varsinkin juhannukseksi on luvassa festivaali jos toinenkin, mainittakoon esimerkkeinä Suomen Rivieran eli Kalajoen Juhannus, jossa esiintyy muun muassa Haloo Helsinki!, Jämsässä järjestettävä The Voice Juhannus Himosfestival, jonka lavalle kiipeää muun muassa Jukka Poika, sekä Kauhajoen oma metallifestivaali Nummirock.

Telttamajoitukseen kyllästyneille kerrottakoon, että Suomessa pääsee tänä kesänä yöpymään myös aivan uudenlaisessa festarimajoituksessa, nimittäin konttimotellissa. Foster’sin No Worries -konttimotelli on varattavissa Airbnb-palvelun kautta, ja vuokrattavat konttihuoneet sijaitsevat aivan festivaalialueiden ytimessä. Konttihuoneita on saatavilla Seinäjoen Provinssirockiin, Lahden Summer Upiin, Oulun Qstockiin sekä Jyväskylän KeMuille.

Ranta Pärnussa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Monipuolinen kesäloma Virossa

Suomalaiset rakastavat Viron reissuja, eivätkä vähiten juurikin kesäaikaan. Helsingin ja Tallinnan välillä kulkee kesäkaudella jopa 30 päivittäistä vuoroa, sillä ainakin Viking Line lisää Tallinnan lähtöjään kesäajaksi 13.6.–9.8.2015. Kallistakaan Viroon matkustaminen ei ole, varsinkaan kun ottaa hyödyn irti Eckerö Linen S-etukorttiennakkotarjouksesta, jolla reitti- ja risteilymatkoista saa 25 % alennusta kun matkan varaa viimeistään 14. kesäkuuta.

Tallinnassa kesälomaa voi viettää esimerkiksi Kalev Spa -kylpylässä kylpien tai Tallinn Zoo -eläintarhan asukkeihin tutustuen. Aivan Tallinnan läheltä löytyvät lisäksi lasten oma Vembu-Tembumaa sekä Lahemaan kansallispuisto. Lisävinkkiä Tallinnan lomaan kannattaa katsoa Viking Linen Tallinna-sivuilta. Pärnuun matkustaville lapsiperheille vinkkiä löytyy sen sijaan Rantapallon Pärnu-artikkelista. Pärnusta löytyy paitsi upeita hiekkarantoja, myös monipuolinen Lottemaa-teemapuisto sekä upea Tervise Paradiis -vesipuisto!

Rovanniemen lentokentän porot (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Lentoasemilla tapahtuu

Suomen lentoasemilta kuuluu taas uudistusuutisia. Vaasan lentoaseman kiitotie pääsee tänä kesänä peruskorjausvuoroon. Lentoasema on suljettu ajalla 22.6.–26.7.2015, jolloin suoritetaan muun muassa kiitotien ja rullausteiden päällysteiden uusimistyöt sekä viemäriverkoston saneeraus. Ivalon lentoasemalla on sen sijaan otettu käyttöön terminaalin uudisosa, jonne on jo sijoitettu muun muassa lentoaseman lähtöselvitys ja turvatarkastus. Seuraavana vuorossa on vanhan terminaaliosan kunnostus, jonka odotetaan valmistuvan marraskuussa.

Myös Rovaniemen lentoasemalla aloitetaan pian uudistustyöt lentoaseman toimivuuden ja kapasiteetin optimoimiseksi. Muun muassa kustannustehokkuuttaan jo ennen uudistuksiakin hienosti parantanut Rovaniemen lentoasema on myös valittu vuoden 2015 lentoasemaksi! Helsinki-Vantaan loppusuoralla olevan palvelu-uudistuksen mukana lentoasemalle on avattu kaksi uutta ravintolaa, Burger King ja Nordic Kitchen. Kesän 2015 aikana lentoasemalle aukeaa lisäksi alusvaate- ja kosmetiikkajätti Victoria’s Secretin myymälä.

Sydän ja Suomen talvi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Onnellisia ihmisiä, pihejä matkailijoita

Äskettäin julkaistun Travel Image 2015 -tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät vähemmän rahaa matkailuun kuin muut pohjoismaalaiset. 2 200 täysi-ikäistä matkailijaa kattanut tutkimus paljastaa, että lähes 19 prosenttia suomalaisista kotitalouksista käyttää matkailuun vuosittain vain alle 650 euroa, kun vastaava prosenttiluku oli Ruotsissa vain reilut 15, Tanskassa hieman alle 13 ja Norjassa reilusti alle yhdeksän. Yli 6 000 eurolla suomalaisista matkailee vuosittain vain 1,2 prosenttia.

Suomalaisten nihkeää matkabudjettia voi toisaalta selittää Suomen huono taloustilanne, mutta miksei myös omassa maassa olemisen mukavuus: YK:n teettämän onnellisuutta mittaavan World Happiness Report -raportin mukaan suomalaiset ovat nimittäin maailman kuudenneksi onnellisin kansa! Muun muassa maiden kansantalouden ja kansan henkisen hyvinvoinnin sekä terveyden huomioon ottaneen tutkimuksen ykkösmaaksi nousi Sveitsi. Top-kympistä löytyvät Suomen ja Sveitsin lisäksi myös kaikki loput Pohjoismaat sekä Kanada, Alankomaat, Uusi-Seelanti ja Australia.

Äiti Kroatiassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Suomalaisten suosikkikohteet Euroopassa

Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) koostamasta, matkanjärjestäjien kohdekohtaiset tarjontaluvut kattavasta tilastosta selviää, että yli 70 prosenttia tämän kesäkauden 1.4.–31.10.2015 valmismatkoista suuntautuu Eurooppaan. Kreikan matkoja on kesäksi tarjolla lähes 162 000, ja tilaston kakkonen Turkkikin yltää kunnioitettavasti lähes 107 000 matkaan. Espanjan lomien määrä jää alle kolmasosaan Kreikan matkojen määrästä, mitä selittää osaltaan suomalaisten into vierailla Espanjan Kanariansaarilla varsinkin talvisesongin aikana. Muita suosittuja kohteita ovat muun muassa Italia ja Kypros, sekä Kroatia, jonka valmismatkatarjonta Suomesta on kasvanut lähes 50 % viime kesästä.

Myös halpalentoyhtiö Norwegian on listannut suomalaisten kesälomatottumuksia. Norwegian kertoo suomalaisten lentävän tänä kesänä Norwegianin siivin varsinkin Espanjan Madridiin, Malagaan ja Barcelonaan sekä Italian Roomaan ja Tšekin Prahaan. Kyseiset kaupunkikohteet tarjoavat matkailijoille monipuolisen loman, jossa yhdistyy niin historia, kulttuuri ja shoppailu kuin hyvä ruokakin. Malagassa ja Barcelonassa voi kaupunkikierrosten lomassa makoilla myös rannalla!

Muumeja Naantalissa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Hotelliin yöksi

Muumimaailma houkuttaa suomalaiset lapsiperheet tänäkin vuonna Naantaliin, mutta jos Trivagon kokoamaan hotellihintaindeksiin on uskomista, kannattaa perheiden miettiä reissun yöpymisasiat tarkkaan jo ennen Naantaliin saapumista. Indeksin mukaan Naantali oli nimittäin toukokuussa Suomen kallein hotelliyöpymiskaupunki, eivätkä hinnat luultavasti ainakaan laske kesäsesongin lähestyessä. Naantalissa vietetty hotelliyö maksoi toukokuussa keskimäärin 149 euroa, mikä on lähes viidenneksen enemmän kuin huhtikuussa.

Toiseksi tulleessa Helsingissä hotelliyö maksoi toukokuussa keskimäärin 138 euroa eli 13 prosenttia enemmän kuin huhtikuun aikana. Kolmanneksi indeksissä sijoittui Vantaa 128 euron keskimääräisellä hotelliyöhinnallaan. Eniten hotelliyöpymisten hinnat ovat tippuneet Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Levillä hotelliyö maksoi vielä huhtikuussa keskimäärin 165 euroa, mutta toukokuussa hotelliin pääsi yöksi jo reilulla satasella.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti