Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa heinäkuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita heinäkuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan elokuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Kehärata (Attribution 2.0 Generic)
Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Turku, Vähätori
Maarianhamina, Ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jaz ranta (License: Public Domain)
TUI-matkatoimiston ikkuna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Nimet dholeille, yllätyksiä junaan. Voita oma matkasi!

Kehärata (Attribution 2.0 Generic)

Kehärata ja festarijunat

Nyt se tulee – nimittäin Helsinki-Vantaan lentoasemallekin vievä kehärata! Heinäkuun ensimmäisenä päivänä avattava kehärata luo valmistuttuaan pitkään kaivatun yhteyden juna- ja lentoliikenteen välille ja helpottaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsyä kaikkialta Suomesta. Päiväsaikaan noin kymmenen minuutin välein kulkevaa lentokenttäjunayhteyttä voi käyttää kaukoliikenteen junalipuilla ilman lisähintaa; pohjoisesta ja idästä saapuville matkustajille vaihto lentokenttäjunaan tapahtuu Tikkurilan asemalla, Turun suunnalta tuleville Pasilan asemalla.

Uusia asemia kehäradan varrelle on rakennettu tai rakenteilla yhteensä viisi: Kivistö, Aviapolis, Helsinki-Vantaan lentoasema, Leinelä ja Vehkala. Lentokentälle kulkevat käyttävät ensin Aviapoliksen asemaa, josta heidät kuljetetaan ilmaisella bussilla lentoasemalle: bussimatkan kesto on noin viisi minuuttia ja bussit kulkevat junien liikennöintiaikana noin viiden minuutin välein. Itse Helsinki-Vantaan juna-aseman odotetaan avautuvan 10. heinäkuuta, kun aseman läntinen, Tietotiellä sijaitseva sisäänkäynti saadaan valmiiksi. Suoraan terminaaliin vievä sisäänkäynti valmistunee syksyn 2015 aikana.

Erilaisen rautatiekokemuksen voi tänä kesänä hankkia lentokenttäjunan lisäksi myös festarijunan kyydissä. VR järjestää kesän suurimpiin tapahtumiin ylimääräisiä junia, joiden kyydissä juhlijat pääsevät Helsingistä tai väliasemilta helposti eri tapahtumiin ja tietysti myös takaisin kotiin. Festarijunalla voi puksuttaa muun muassa Seinäjoen Provinssirockiin, Turun Ruisrockiin, Kotkan Meripäiville ja Pori Jazzeille.

Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Finnair Pohjois-Euroopan, Qatar Airways koko maailman paras

Puolueettomaan kyselyyn perustuvat Skytrax World Airline Awards -palkinnot on taas jaettu.

Maailman parhaiden lentoyhtiöiden kärkikolmikon muodostivat samat yhtiöt kuin edellisvuonnakin: tämän vuoden paras Qatar Airways oli viime vuonna kakkonen, ja viime vuoden ykkönen, Cathay Pacific Airways, joutui tänä vuonna tyytymään kolmossijaan. Kakkoseksi nousi Singapore Airlines, joka sijoittui viime vuonna vertailussa kolmanneksi. Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi valittiin tietysti Finnair – jo kuudetta kertaa peräkkäin!

Finnair sai kyselyssä muutakin tunnustusta, sillä parhaan lentoyhtiöallianssin palkinnon vei jo kolmatta kertaa peräkkäin oneworld-allianssi, johon kuuluvat Finnairin lisäksi muun muassa British Airways, Iberia ja American Airlines. Halpalentoyhtiöiden top-kolmosen muodostivat tänä vuonna AirAsia, Virgin America ja Norwegian; eurooppalaisten halpalentoyhtiöiden kategoriassa kärkikolmikkoon kiipesivät Norwegianin lisäksi easyJet ja Germanwings. Palkinnot perustuvat puolueettomaan kyselyyn, johon vastasi noin 18 miljoonaa matkustajaa yli 160 maasta.

Turku, Vähätori

Kaupunkilomailua kotimaassa

Heinäkuu on suomalaisten loma-aikaa, ja kylmän alkukesän myötä etelänmatkat on käytännössä viety käsistä. Suomessa lomailevien – niin suomalaisten kuin ulkomaisten turistienkin – iloksi amerikkalainen matkailusivusto culturetrip.com listasi Suomen kauneimmat kaupungit juuri sopivasti ennen lomakauden alkua!

Suomen takapääksikin, liekö sitten kateellisten panetteluna, kutsuttu Turku nappasi listauksen ykkössijan ja sai kehuja muun muassa keskustan läpi virtaavasta Aurajoesta jokilaivoineen sekä luovasta ja erilaisesta ravintolatarjonnastaan. Toiseksi kauneimman kaupungin tittelin sai Saimaan rannalla sijaitseva Lappeenranta, johon vinkataan matkustamaan kesällä, ja kolmanneksi sijoittui lukemattomien järvien ympäröimä Savonlinna. Listauksen neljäs kaupunki, Hanko, houkuttaa turisteja hiekkarannoillaan, ja viidenneksi sijoittunut Maarianhamina saa kehuja alkuperäisistä, värikkäistä puutaloistaan. Muut kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet kaupungit ovat Tampere, Rovaniemi, Saariselkä, Kemi ja Raasepori.

Maarianhamina, Ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusia lomakokemuksia lapsiperheille

Matkaoppaistaan tunnettu Lonely Planet on valinnut Euroopan parhaat matkakohteet lapsiperheille. Yksi valituista kohteista on ilahduttavan lähellä meitä suomalaisia, sillä Euroopan kuudenneksi paras perhelomakohde on ikioma Ahvenanmaan saaristomme! Pohjois-Euroopan aurinkoisin paikka saa Lonely Planetilta kiitosta erityisesti kauniista, lähes tyhjistä rannoistaan sekä upeista maisemistaan, joita kelpaa etenkin pyöräilyn lomassa katsella.

Euroopan parhaaksi perhelomakohteeksi Lonely Planet nimesi Englannin puutarhana tunnetun Kentin kreivikunnan, jonka kaupungeissa ja luonnossa nautitaan niin rantaelämästä kuin historiastakin. Muita vierailemisen arvoisia kohteita ovat Lonely Planetin mukaan muun muassa Saksan Schwarzwald-metsä, Unkarin Budapest sekä, hieman yllättäen, suuren yleisön lähinnä bileistään tuntema Espanjan Ibiza, jonka bilekohteiden ulkopuolella sijaitsevat, vihreiden havumetsien ympäröimät luonnolliset hiekkarannat kirkkaine vesineen vetävät paikalle nykyään varsinkin lapsiperheitä ja muita perinteisiin ”turistirysiin” kyllästyneitä matkalaisia.

Jaz ranta (License: Public Domain)

Rannalle!

Lonely Planet antaa matkailijoille vinkkiä myös Euroopan parhaista rannoista.

Perinteisten lomamaiden Espanjan ja Kreikan edustajat löytyvät tietysti kärkikymmeniköstä, mutta ykköseksi vertailussa nousi kuitenkin kuvankaunis Jazin ranta Montenegrossa. Reilun kilometrin pituinen Jaz on Montenegron pisimpiä rantoja. Rauhaa ja hiljaisuutta tältä rannalta ei löydy, mutta aurinkoa ja biletystä on luvassa sitäkin enemmän. Heinäkuussa Jazin rannalla järjestetään myös tsekkaamisen arvoinen Sea Dance -festivaali.

Kotimaista rantalomaa hakevien kannattaa sen sijaan vilkaista Suomen parhaiden hiekkarantojen luetteloa. Kuusi kilometriä pitkä, dyyneistään tunnettu Yyterin hiekkaranta Porissa voittaa etelänlomien turistirannat mennen tullen. Muita upeita hiekkarantoja löytyy kotimaassa muun muassa Helsingistä, Hangosta ja Kalajoelta.

TUI-matkatoimiston ikkuna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Nimenmuutoksia

Mikä ihmeen TUI ja NORRA? Jokainen tuntee varmasti Finnmatkat, jota on vienyt suomalaisia etelän lämpöön jo neljänkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 2000 lähtien TUI Groupiin kuulunut Finnmatkat muuttaa lähiaikoina nimensä muotoon TUI. Yritys on toiminut nimellä Finnmatkat vuodesta 1974, jota ennen se tunnettiin kymmenen vuoden ajan Vingresorina. Finnmatkojen uusin nimenmuutos on osa TUI Groupin brändin yhtenäistämisprojektia, joka vaikuttaa myös muiden ryhmittymän matkayhtiöiden nimiin.

Myös Flybe Finland on käymässä läpi nimenmuutosprosessia. Finnairin omistama, vuosittain noin 50 000 lentoa operoiva suomalainen lentoyhtiö on nyt nimeltään NORRA. NORRA tuottaa alueellista lentotoimintaa muille lentoyhtiöille ja operoi myös useita Finnairin koti- ja ulkomaan lentoja.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti