Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa elokuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita elokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan syyskuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Kakslauttanen, Lappi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Peukku pystyyn (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Flow-festival, Helsinki (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnan vanhakaupunki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Padre Temblequen Akvedukti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Sysmään tai Pariisiin, loma on loma! Osallistu kilpailuihin ja voita.

Kakslauttanen, Lappi (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vertailussa hotellimaisemat ja -ruoat

Taas vertaillaan. Matkailusivusto TripAdvisor on julkaissut kymmenen kauneinta hotellimaisemaa, ja hotellimajoituksen varaussivusto Hotels.com hotelliruokailun hintavertailun. Eikä Suomella mennyt hullummin kummassakaan vertailussa!

TripAdvisorin listalta löytyy paratiisimaisemien lisäksi tällä kertaa myös Saariselällä sijaitseva, lasi-igluistaankin tunnettu lomakeskus Kakslauttanen, jonka talviset, revontulia räiskyvät maisemat vetävät helposti vertoja muiden listattujen hotellien meri- ja kaupunkinäkymille.

Mitä Hotels.comin hotelliruoan Club Sandwich Index -hintavertailuun tulee, hyvä uutinen on se, että Suomen kallein kaupunki Helsinki sijoittuu vertailussa vasta sijalle 12. Klubivoileipä, hampurilaisateria ranskalaisilla ja virvoitusjuomalla, kuppi kahvia sekä lasillinen talon punaviiniä maksavat helsinkiläishotelleja enemmän muun muassa New Yorkissa, Tukholmassa, Lontoossa, Oslossa ja Pariisissa sekä vertailun kalleimmassa kohteessa Sveitsin Genevessä, jossa päivän ruoista saa hotellissa pulittaa keskimäärin 79,10 euroa, kun helsinkiläishotelleissa vastaava luku on viidenkymmenen euron tienoilla.

Peukku pystyyn (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Suomalaiset tyytyväisiä turisteja

Agoda.com on sen sijaan vertaillut sitä, kuinka tyytyväisiä tai vaativia eri maiden turistit ovat. Sivusto selvitti yli 7 miljoonan hotelleista tehdyn arvostelun perusteella, kuinka kriittisiä eri maista tulevat matkailijat ovat hotelleja arvioidessaan. Eri kansoilla on lomamatkojaan koskien hyvin erilaiset odotukset riippuen siitä, kuinka suuri matkabudjetti heillä on käytössään ja minkä tyyppisestä lomailusta he pitävät.

Kesämökeilläkin viihtyvät ja vain harvoin luksuslomilla käyvät suomalaiset sijoittuivat vertailussa yhdeksänneksi tyytyväisimmiksi matkailijoiksi. Tyytyväisimpien kansojen kolmen kärkeen nousivat Venäjä, Egypti ja Irlanti. Kaikkein kriittisimmät matkailijat sen sijaan tulevat selvityksen mukaan Yhdistyneistä arabiemiirikunnista, eivätkä japanilaiset, omanilaiset ja intialaisetkaan päästäneet hotelleita helpolla arvioissaan.

Flow-festival, Helsinki (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Vielä on kesää jäljellä!

Heinäkuu kesälomineen on ohi, mutta ei syytä huoleen; elokuussakin voi harrastaa vielä vaikka mitä kesäkivaa! Rantapallo on listannut Suomen parhaat menovinkit elokuulle.

Perinteisiä musiikkifestareita järjestetään vielä muun muassa Mikkelissä ja Outokummussa. Useissa Suomen kaupungeissa järjestetään elokuun aikana lisäksi kaupunkitapahtumia ja -festareita, kuten Turun musiikkijuhlat ja Helsingin Flow Festival. Hieman erikoisempaa tapahtumaa hakevalle löytyy elokuun tarjonnasta esimerkiksi Savonlinnassa järjestettävät kännykänheiton maailmanmestaruuskilpailut.

Hyvästä musiikista voi lähteä nauttimaan myös laivalle, sillä Tallink Siljan Baltic Queenillä järjestetään torstaina 27. elokuuta Haloo Helsinki! -faniristeily. Hurjapäät taas pääsevät nauttimaan fine dining -kokemuksesta yläilmoissa Helsingin Rautatientorin päällä varaamalla oman paikkansa Dinner in the Sky -pöytään.

Huvipuistoonkin kannattaa suunnata vielä ennen syksyn tuloa, vaikka se Iltalehden huvipuistovertailun mukaan rasittaakin lompakkoa melkoisesti. Iltalehti vertaili kymmenessä suomalaisessa huvipuistossa vietetyn päivän hintaa neljähenkiselle perheelle rannekkeineen tai pääsymaksuineen ja aterioineen. Edullisin huvipuistopäivä on luvassa Punkaharjun kesämaassa (102 euroa), kun taas Suomen kalleimmassa elämyspuistossa Linnanmäellä vauhdin täytteinen päivä kustantaa nelihenkiselle perheelle yli 200 euroa.

Vilnan vanhakaupunki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusia lentoreittejä

Air Baltic avaa uuden suoran lentoreitin Helsingin ja Liettuan pääkaupungin Vilnan välille syyskuun alusta. Helsingistä lentää Vilnaan vain noin puolitoista tuntia, ja lennot operoidaan seitsemän kertaa viikossa. Perillä Vilnassa matkailija pääsee ihailemaan Unescon maailmanperintölistallekin päässeen Vilnan vanhan kaupungin nähtävyyksiä ja nauttimaan Liettuan edullisesta hintatasosta.

Lokakuusta eteenpäin suomalaiset pääsevät lentämään Frankfurtin kautta Kenian pääkaupunkiin Nairobiin. Lufthansan operoimalla reitillä lennetään neljästi viikossa, ja lennolle on erittäin hyvät yhteydet myös Suomesta. Reitille odotetaan suurta kysyntää etenkin lomailijoiden keskuudessa, sillä eksoottinen Nairobi tarjoaa lomailijalle paitsi suurkaupungin nähtävyydet, myös afrikkalaista kulttuuria ja vain muutaman kilometrin päässä kaupungista sijaitsevan luonnonpuiston, jossa on mahdollisuus tutustua niin Afrikan upeaan luontoon kuin villieläimiinkin.

Padre Temblequen Akvedukti (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Unescon uudet maailmanperintökohteet

Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet matkailijat hoi! Unesco on lisännyt maailmanperintölistalleen 24 uutta kulttuurikohdetta.

Uusista kohteista peräti kahdeksan sijaitsee Euroopassa, joista Suomea lähimmät ovat Etelä-Norjassa sijaitseva 1900-luvun alussa rakennettu Rjukan Notoddenin teollisuuskeskus sekä Tanskassa sijaitsevat 1700-luvulla perustettu Christiansfeldin kaupunki ja Pohjois-Jyllannin historiallinen metsästysalue.

Muita uusia eurooppalaisia kohteita ovat muun muassa Champagnen ja Burgundin viinialueet Ranskassa sekä Isossa-Britanniassa sijaitseva vuonna 1890 avattu The Forth Bridge -silta. Amerikasta listalle lisättiin muun muassa Meksikossa sijaitseva 1500-luvulla rakennettu Padre Temblequen akvedukti, ja Aasiasta Singaporen kasvitieteellinen puutarha. Ranskan ja Tanskan tavoin listalle hyväksyttiin kaksi uutta kohdetta myös Turkista ja Iranista. Turkista listalle lisättiin turisteillekin tuttu Efesoksen historiallinen kaupunki sekä Diyarbakirin linnoitus ja Hevselin puutarhojen kulttuurimaisema. Iranista mukaan valittiin muinainen Susan kaupunki sekä Maymandin perinteinen kulttuurimaisema.

Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lentoasemien matkustajamäärät edellisvuoden tasolla

Suomen lentoasemien matkustajamäärät tammi-kesäkuussa 2015 on julkaistu. Tilastot kertovat matkustajamäärien pysyneen suurin piirtein samalla tasolla edellisvuoteen nähden.

Yhteensä Finavian lentoasemia käytti alkuvuonna 9,75 miljoonaa matkustajaa, joista 7,9 miljoonaa käytti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Helsinki-Vantaan kokonaismatkustajamäärä kasvoi 1,3 %, ja kansainvälisten matkustajien määrä 1,6 %. Kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä kasvoi huimat 3 %. Kotimaan lentojen matkustajamäärät sen sijaan laskivat 0,4 % alkuvuoteen 2014 verrattuna.

Verkostolentoasemista matkustajamääriään kasvattivat eniten Rovaniemen, Oulun ja Maarianhaminan lentoasemat, kun taas Porin ja Lappeenrannan lentoasemien matkustajamäärät laskivat tammi-kesäkuussa tuntuvasti. Suomen lentoasemilta lähtevien tilauslentojen matkustajamäärät ovat laskeneet alkuvuonna hieman yli 30 prosenttia, mikä kertoo suomalaisten innosta käyttää matkoillaan yhä enemmän reittilentoja.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti