Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa lokakuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita lokakuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan marraskuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Emirates (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki, Kamppi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Risteilyllä, Tallink (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Japanin tunnelmia (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lapsia Viking Linellä

Berliiniin, Islantiin vai Venetsiaan?

Emirates (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Passenger Choice Awards -palkinnot on taas jaettu

Yhdysvalloissa on taas vietetty voittoa tavoittelemattoman Airline Passenger Experience Association (APEX) -yhdistyksen järjestämää Passenger Choice Awards -palkintogaalaa. Palkintojen voittajat valitaan muun muassa koko maailman lentomatkustajien jättämien eri lentoyhtiöitä koskevien arvioiden perusteella. Matkustajat arvioivat jättämissään kommenteissa esimerkiksi matkustamon mukavuutta ja lennon aikaista viihdettä.

Gaalan ehdoton tähti oli Emirates-lentoyhtiö, joka voitti yhteensä seitsemän palkintoa. Palkintoja rapisi muun muassa parhaasta matkustajakokemuksesta ja parhaasta ruoasta, ja Emirates nimettiin myös Lähi-Idän parhaaksi lentoyhtiöksi. Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi nimettiin jo toista kertaa peräkkäin halpalentoyhtiö Norwegian, joka on viime aikoina niittänyt menestystä myös muissa lentomatkailua koskevissa palkintogaaloissa.

Helsinki, Kamppi (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Helsinkiin, Helsinkiin!

Jos syyslomakohde on vielä auki, kokeile Suomen upeaa pääkaupunkia Helsinkiä! Yahoo! Travel -matkailusivusto vinkkaa, mitä kaikkea kivaa nähtävää ja koettavaa Helsingistä löytyy. Osa vinkeistä, kuten Marimekko, salmiakkijäätelö ja iki-ihanat suomalaiset leivonnaiset, ovat meille suomalaisille jo ennestään tuttuja, mutta Helsingissä voi viileinä syyspäivinäkin katsella nähtävyyksiä, kiertää muodikkaita kauppoja ja miksei piipahtaa samalla myös Tallinnassa.

Pikkubudjetilla Helsinkiin ei kuitenkaan kannata lähteä, sillä Helsinki sijoittui uunituoreessa sveitsiläisen UBS:n suorittamassa maailman kalleimpien matkailukaupunkien vertailussa sijalle yhdeksän. Tutkimuksessa vertailtiin vuorokauden mittaisen loman kokonaiskustannuksia 71 kaupungissa ympäri maailmaa. Maailman kalleimmaksi julistetussa kaupungissa Zürichissä miniloma kustantaa vertailun mukaan suolaiset 942 euroa. Lomakustannuksiksi laskettiin muun muassa ravintolaillallinen, kahden hengen majoitus laadukkaassa hotellissa, taksimatka, julkisen liikenteen liput ja soitettu puhelu. Helsingissä kyseinen kahden hengen loma maksaa vertailun mukaan keskimäärin 717 euroa, eli yli 150 euroa enemmän kuin kaikissa vertailun kaupungeissa keskimäärin. Onneksi kallis hintataso ei tunnu heikentävän Helsingin vetovoimaa. Tämän vuoden heinäkuussa Helsingissä yöpyi nimittäin kaikkien aikojen ennätysmäärä matkailijoita!

Risteilyllä, Tallink (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Pakene pimenevää syksyä risteilylle

Syksyn pimeyden ja koleuden myötä suomalaiset pakenevat kaduilta ja leikkipuistoista koteihinsa – ja tietysti laivalle! Tallink Siljan Turusta lähtevällä yhdentoista tunnin Saaristoristeilyllä on koko syksyn ajan makeaa viikonloppumeininkiä lapsille. Galaxylla ja Baltic Princessillä esiintyy loka-marraskuussa muun muassa Kengurumeininki, Jokeri Pokeri Box, Mimi & Kuku ja Peppi Pitkätossu.

Eckerö Linen m/s Finlandialta löytyy aikuisempaan makuun sopivia esiintyjiä, kun Vain elämää -ohjelman esiintyjät Pave Maijanen, JVG, Maija Vilkkumaa, Anssi Kela, Antti Tuisku, Virve Rosti ja Sanni valtaavat Bar Nosturin lavan. Samaisella laivalla järjestetään loppusyksystä myös pikkujouluristeilyjä. Kuuden tunnin iltaristeilyllä kerkeää hyvin nauttia niin buffetin herkuista ja laivan iloisesta tunnelmasta kuin shoppailustakin. Viking Linen risteilylle suuntaavien kannattaa ehdottomasti katsastaa Viking Linen uunituore ja upean vastaanoton saanut risteilysovellus. Sovelluksesta löytyy tietoa laivan palveluista, ja sen yhteisöllisillä toiminnoilla voi helposti pitää yhteyttä omaan matkaseurueeseensa ja miksei bongata laivalta uusiakin tuttavuuksia.

Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Reissuun bussilla tai junalla

VR:n Veturin SyysSäästö-kampanja tuo edulliset junamatkat taas kaikkien veturilaisten ulottuville. Kesällä myytyjen tarjoushintaisten junalippujen suuri suosio innosti VR:n alentamaan hintojaan myös jatkossa; SyysSäästö-liput maksavat alkaen kahdeksan euroa matkaa kohden, ja niitä on tarjolla yhteensä 21 suosikkireitille ympäri maata. Tarjoushintaiset liput ovat myynnissä 16. lokakuuta saakka, ja lippu on ostettava vähintään 48 tuntia ennen matkan alkua. Matkustusaikaa on aina 18. lokakuuta saakka.

Jos mielit merta edemmäksi kalaan, hoituu sekin reissu helposti maasta käsin. OnniBussin sisaryhtiö SuperBus alkaa nimittäin liikennöidä kaksikerroksisilla busseillaan yhdessä PolskiBusin kanssa Tallinnasta Latvian Riikaan, Liettuan Vilnaan ja Puolan kohteisiin Bialystokiin ja Varsovaan. Puolasta matka jatkuu helposti ja edullisesti PolskiBusin kyydissä lähes 40 eri kohteeseen Euroopassa.

Japanin tunnelmia (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Syksyn ja talven kansainvälisiä tapahtumia

Helsingissä järjestetään 21.–26. lokakuuta japanilaista kulttuuria esittelevä maasta toiseen kiertävä vuosittainen Japan Week -tapahtuma. Kaikki teemaviikon tapahtumat ovat maksuttomia, ja tapahtuma tuo kaupunkiin noin 500 japanilaisen esiintyjän lisäksi muun muassa tanssia, musiikkiesityksiä, käsitöitä, origamia, samuraitaidonnäytteitä, kimonoja, näyttelyitä ja työpajoja.

Lokakuussa ilmassa on myös saksalaista kulttuuria, kun Münchenistä tuttua Oktoberfestia juhlitaan eri puolella Suomea. Lokakuun puolella Oktoberfestia kerkeää juhlimaan vielä esimerkiksi Oulussa, Espoossa, Raaseporissa ja Helsingissä.

Tammikuussa taas on luvassa Matkamessut, jotka järjestetään tänä vuonna jo 30. kertaa! Kolmikymppisten messujen partnerimaana toimii tänä talvena osuvasti suomalaisten kestosuosikki Espanja. Espanja pyrkii messujen myötä lisäämään suomalaisten Espanja-tuntemusta ja auttaa suomalaisia löytämään Espanjasta myös sisämaan kohteita, joissa nautitaan upeasta luonnosta, hyvästä ruuasta ja autenttisesta espanjalaisesta kulttuurista.

Lapsia Viking Linellä

Itämeren syysloma on täynnä toimintaa

Risteilyalukset tarjoavat tänäkin vuonna vaikka mitä kivaa ohjelmaa syysloman kunniaksi. Viking Linen lastenohjelmasta löytyy muun muassa Ville Vikingin työpaja, jossa lapset saavat tutustua näyttämötaiteeseen ja osallistua esitykseen myös ihan itse. Luvassa on myös esimerkiksi karkkibingo, lasten elokuvia ja limbo. Vikingin laivoilla esiintyy syyslomaviikkojen aikana muun muassa Diandra, Mikael Gabriel ja Isac Elliot.

Eckerö Linelläkin järjestetään loman kunniaksi ohjelmaa lapsille ja nuorille. M/s Finlandialla pääsee leikkimään suuressa leikkihuoneessa ja ihmettelemään taikurin temppuilua, ja musiikista vastaavat Satin Circus ja JVG. Tallink Silja sen sijaan vie kaikki lapset maksutta Tallinnaan syysloman aikana. Tallink Siljan laivojen lastenohjelmasta vastaavat suomalaislasten suosikkihahmot Muumit, ja iltakarkeloissa esiintyvät muun muassa Benjamin, Aste ja Sanni.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti