Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa joulukuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita joulukuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan tammikuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Joulukadun avajaiset (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair, Joulupukin virallinen lentoyhtiö (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Joulupukki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Matkamessut 2013
Ruka-tunturi, hiihtokeskus (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Laskettelemaan ja kylpylään, talvellakin on kiva matkustaa!

Joulukadun avajaiset (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Joulua fiilistelemään

Joulu on tulossa tänäkin vuonna, vaikka sää ei ehkä aivan jouluisimmasta päästä vielä olekaan. Lumikinosten puutteessa joulutunnelmaa kannattaa lähteä hakemaan useiden eri kaupunkien tarjoamista jouluisista tapahtumista.

Visit Helsinki -blogissa vinkataan joulutapahtumista Helsingissä. Suomen pääkaupungissa tekemisestä ei ole joulun(kaan) aikaan puutetta, siitä pitävät huolen muun muassa eri puolilla kaupunkia järjestettävät joulupolut ja museoiden järjestämä joulutapahtumat. Myös torikortteleista löytyy joulutunnelmaa esimerkiksi Tuomaan markkinoiden ja joulusaunan muodossa.

Suomen joulukaupunki Turku tarjoaa niin ikään jos jonkinlaista joulukivaa. Joulupukkia pääsee moikkaamaan niin joulumarkkinoilla kuin joulutorillakin, ja aattona joulunodotus huipentuu tietenkin Turun ikiomaan joulurauhanjulistukseen. Rantapallon sivuilta löytyy lisäksi vinkkiä niin Tallinnan kuin Tukholmankin jouluun. Joulubudjetin niin salliessa joulutoreja kannattaa lähteä katselemaan myös kauemmaksi Eurooppaan. Tjäreborg tarjoaa joulun fiilistelijöille valmiita matkapaketteja muun muassa Berliinin, Lontoon ja Krakovan joulutoreille.

Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Pakene joulustressiä Itämerelle

Jos jouluvalmistelut tuntuvat mahdottomalta urakalta tai kaipaat muuten vaan stressittömyyttä jouluusi, suuntaa Viking Linen tai Tallink Siljan valmiiseen jouluun. Viking Linella jouluristeillään aatosta tapaninpäivään Mariellalla ja aatosta joulupäivään Viking Gracella.

Tallink Silja vie joulunviettäjät kahden vuorokauden risteilylle joko Silja Symphonylla tai juuri telakalta uudistuneena palanneella Silja Serenadella. Uudistuneella Serenadella kelpaa risteillä, sillä alukselta löytyy nyt muun muassa uudistettu leikkihuone, Muumi-perhehyttejä sekä uusia ravintoloita ja myymälöitä. Lisäksi alukselle on juuri avattu Itämeren ensimmäinen Desigual-myymälä! Tallink Siljan Baltic Princess ja Baltic Queen kuljettavat risteilymatkustajia lisäksi Turusta Riikaan ja Helsingistä Tallinnaan.

Finnair, Joulupukin virallinen lentoyhtiö (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Jouluna matkustetaan entistä enemmän

Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) teettämän kyselyn mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa joululomallaan tai ainakin harkitsee sitä. Lähes puolet matkan jo varanneista tai matkaa harkitsevista ottaa suunnakseen Baltian tai Pohjoismaat, reilu neljäsosa pysyttelee Suomen rajojen sisäpuolella, noin joka viides aikoo muihin Euroopan kohteisiin ja joka kymmenes kaukomatkalle. Useimmiten reissuun lähdetään 2-3 vuorokaudeksi, mutta kolmasosa matkailijoista uskaltautuu reissuun kokonaiseksi viikoksi. Laivalle mielii noin puolet kaikista joululomallaan reissaavista, lisäksi kulkupeleinä toimivat lentokone (kolmannekselle matkailijoista) sekä oma auto (niin ikään kolmannekselle matkailijoista).

Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Finnmatkat kertovat suomalaisten joulumatkojen suosikkikohteiden pysyneen tänä vuonna melko muuttumattomina edellisvuosiin nähden. Suosituimpia matkatoimistojen tarjoamia lomakohteita ovat edelleen Kanarian saaret ja Thaimaa. Lisäksi suomalaiset matkaavat mielellään eksoottisempiinkin kohteisiin, kuten Kuubaan ja Mauritiukselle.

Joulupukki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uutisia Etelä- ja Pohjois-Suomen lentoasemilta

Helsinki-Vantaan lentoasemalla pyyhkii hyvin: vuonna 2016 lentokentältä liikennöidään nimittäin ennätysmäärä kaukolentoja Aasiaan, Lähi-itään ja Pohjois-Amerikkaan. Kaukokohteita on ensi vuodelle tarjolla 21, joista huikeat 17 suuntautuu Aasiaan; kaikkiaan kaukolentoja lennetään Helsinki-Vantaalta viikoittain yli sata. Aasian-lentojen määrässä mitattuna Helsinki-Vantaa on viidenneksi suurin kaikista Euroopan lentoasemista.

Helsinki-Vantaalla lähiaikoina vieraileville matkustajille kerrottakoon lisäksi, että asemalta voi joulukuussa bongata niin joulupukin ja tonttuja kuin yllätysesiintymisiäkin! Myös Lapin lentoasemilla on joulun aikaan vipinää, kun runsaat 430 lentoa tuo jouluturistit alueelle. Joulusta uuteenvuoteen Lappiin laskeutuu päivittäin jopa 30 tilauslentoa. Lapin jouluidylliä saavutaan todistamaan muun muassa Iso-Britanniasta, Ranskasta, Hollannista, Espanjasta, Irlannista ja Venäjältä, ja suosituin kohde on Lapin oma pääkaupunki Rovaniemi.

Matkamessut 2013

Matkamessut tulevat taas!

Menikö joulun matkadiili sivu suun? Älä huoli! Tammikuussa matkakuume nousee piikkiinsä, kun Helsingin messukeskuksessa järjestetään taas vanhat kunnon Matkamessut! Messut ovat avoinna yleisölle perjantaista 22. tammikuuta sunnuntaihin 24.tammikuuta ja luvassa on lukuisten näytteilleasettajien lisäksi myös monimuotoista ohjelmaa, kuten matkatreffejä, matkavinkkejä ja tanssiesityksiä.

Matkamessujen vuoden 2016 partnerimaa Espanja näkyy messuilla muun muassa Flamenco-esitysten ja Espanjaa ja espanjan kieltä käsittelevien puheenvuorojen muodossa. Myös lapsille on järjestetty paljon kivaa ohjelmaa, kuten Bamse-nallen tanssituokio, Muumien talvishow ja Ville Vikingin Dance Show. Matkatoimistot ja matkailuyritykset tarjoavat Matkamessujen aikana alehintaisia matkoja, joten silmät ja korvat kannattaa pitää auki tammikuun loppupuolella. Itse messujen liput voi ostaa edullisemmin verkkokaupasta aina 21.1 saakka, joten ei muuta kun varaamaan ja ensi vuoden lomia suunnittelemaan!

Ruka-tunturi, hiihtokeskus (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Ennätyksiä ja palkintoja kotimaahan

Helsingin suosio ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa sen kuin kasvaa. Kesän 2015 aikana Helsingissä vieraili ennätysmäärä kansainvälisiä risteilymatkustajia. Risteilyaluksia Helsingin satamissa nähtiin touko-lokakuun välisenä aikana huikeat 254 ja risteilymatkustajia yhteensä noin 437 000. Mikä parasta, ensi vuonna näiden lukujen odotetaan kasvavan entisestään. Suurimmat kävijäryhmät olivat saksalaiset, yhdysvaltalaiset ja iso-britannialaiset.

Myös Pohjois-Suomessa, tarkemmin Rukalla, on viimeaikoina ollut aihetta juhlaan, sillä Ruka nimettiin Itävallan Kitzbühelissä järjestettävässä hiihtokeskuksia paremmuusjärjestykseen laittavassa gaalassa jo kolmatta kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi hiihtokeskukseksi. Samalla Rantasipi Rukahovi palkittiin Suomen parhaana hiihtohotellina ja Rukan Salonki Suomen parhaana hiihtochaletina. Lappiin mielivät pitäköön tämän mielessään hiihtolomiaan suunnitellessaan!

Teksti: Nelli Kelonen
2015/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti