Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa toukokuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita toukokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan kesäkuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Ryanair (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Katuruokaa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Galaxy (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Linnanmäki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Turisteja Helsingissä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Disneylandiin vai Arktikselle?

Ryanair (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Juna- ja lentoreittiuutisia

Ryanair on käynnistänyt lentonsa Tampere-Pirkkalan lentoasemalta kesäkaudeksi 2016. Edullisista lennoistaan tunnettu lentoyhtiö kuljettaa matkustajia Saksan Bremeniin ja Unkarin Budapestiin kaksi kertaa viikossa aina lokakuun loppuun saakka. Kesäkohteiden lisäksi Tampere-Pirkkalan lentoasemalta voi lentää muiden lentoyhtiöiden siivin muun muassa Helsinki-Vantaalle ja Tukholmaan.

Helsinkiin pääsee myös Turusta, pian nopeammin kuin koskaan ennen. Suomen hallitus nimittäin hyväksyi huhtikuun alussa Tunnin juna -hankkeen jatkosuunnittelun Helsingin ja Turun välille. Tunnin juna on Turun ja Helsingin yhdistävä nopeampi junayhteys, jota varten on tarkoitus rakentaa niin uutta rataa kuin kaksiraiteistaa jo olemassa olevia ratojakin. Uuden radan ja kaluston myötä nopeus reitillä nousee jopa 300 kilometriin tunnissa, jolloin matka Turun keskustasta Helsingin keskustaan kestää vain noin tunnin ja 15 minuuttia. Tunnin juna yhdistäisi noin 1,5 miljoonaa suomalaista yhdeksi työssäkäynti- ja koulutusalueeksi, minkä on arvioitu tuovan kansantalouteen vuosittain lähes sadan miljoonan euron tuotot.

Katuruokaa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Katuruokaa Helsingissä ja Naantalissa

Helsingin Kansalaistorille sijoittuva Taste of Helsinki -katuruokafestivaali järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa. Tapahtumaan osallistuvat ravintolat on nyt julkistettu ja joukosta löytyy niin vanhoja tuttavuuksia kuin uusiakin nimiä: Pastor, Sinne, Ask, Bistro O mat ja Muru ovat olleet mukana muinakin vuosina kun taas Kolmon3n, Toca, Hella & Huone ja Grön löytyvät festivaalialueelta nyt ensimmäistä kertaa. Lisäksi mukana on ensimmäistä kertaa myös ulkomainen ravintola, kun tallinnalainen Ö liittyy tämän kesän huippuravintoloiden joukkoon. Tapahtuma järjestetään 16.–19. kesäkuuta ja liput ovat myynnissä jo nyt.

Loppukesästä katuruokaa on tarjolla myös kesäkaupungissa Naantalissa, jossa järjestetään 26.–28. elokuuta upouusi Naantali Costa Food Festival -ruokafestivaali. Tapahtumassa on mukana ainakin Kaivotorin ympäristöön kaavailtu street food -alue sekä Naantalin lukuisten ravintoloiden ruokatarjontaa esille tuova yllätysohjelma, joka paljastetaan myöhemmin keväällä. Samana viikonloppuna Naantalissa järjestetään myös viime vuonna suuren suosion saavuttanut Muinaistuli-tapahtuma.

Finnairin lentokone (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Finnairilla monta rautaa tulessa

Ympäri vuoden Chongqingiin, Hongkongiin, Pekingiin ja Shanghaihin ja kesäkaudella Xi’aniin ja tästä keväästä alkaen myös Guangzhouhun lentävä Finnair on palkittu TTG Chinan Travel Awards -palkintojenjakotilaisuudessa parhaana eurooppalaisena lentoyhtiönä. Finnair sai kiitosta Kiinan reitilleen ensimmäisenä lentoyhtiönä tuomastaan Airbus A350 -koneesta, jollaisia yhtiöllä on tämän vuoden loppuun mennessä käytössään jo seitsemän kappaletta.

Saavutustaan Finnair voi juhlistaa vielä tämän kuun aikana vaikkapa yhdessä Helsinki-Vantaan lentoaseman kanssa järjestämässään laajamittaisessa muotinäytöksessä. 24. toukokuuta järjestettävä muotishow ottaa valtaansa kokonaisen kiitotien esitellessään luomuksia yhteensä seitsemältä Aasian ja Euroopan kiinnostavimmalta muotisuunnittelijalta, jotka on kutsunut mukaan Suomen vaikutusvaltaisimpien muodin edelläkävijöiden joukkoon lukeutuva Tuomas Laitinen.

Galaxy (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kesäisiä uutuuksia Itämerellä

Itämeren aalloille palasi viime kuussa peräti kaksi uudistettua risteilyalusta, nimittäin Turku-Tukholma-reitillä seilaava Tallink Siljan Galaxy sekä Helsingistä Tukholmaan kulkeva Viking Linen Gabriella. Molemmat laivat kokivat remontin myötä muutoksia muun muassa ravintolatarjonnassaan, ja Gabriellalla uudistettiin lisäksi lähes sata hyttiä.

Myös Silja Europan liikennöinnissä nähtiin viime kuussa suuri muutos, kun hiljattain Itämerelle palannut alus siirtyi Helsingin Länsiterminaalista alkuperäiseen kotisatamaansa Olympiaterminaaliin. Silja Europa risteilee Olympiaterminaalista Tallinnan D-terminaaliin aamuisin kello 8–11.30 ja takaisin kello 17.30–21.00. Lisäksi alus tekee kesä-elokuussa kuusi erikoisristeilyä Ruotsin Visbyhyn. Myös Eckerö Linella on matkustajilleen kivoja kesäuutisia: kaikki kesän matkat ovat nyt varattavissa 30 prosentin alennuksella! Tarjousmatkat on ostettava viimeistään 12. kesäkuuta, ja osto edellyttää S-etukorttia.

Linnanmäki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Helsingissä riittää tänä kesänä hupia

Linnanmäki on taas avattu ja kesä voi alkaa! Tänä kesänä Helsingissä sijaitsevassa Linnanmäen huvipuistossa nähdään jotakin täysin uutta, sillä vesitornin sisään rakennettu Linnunrata-vuoristorata alkaa ensimmäisenä pohjoismaisena huvipuistona tarjota kävijöilleen ajeluita virtuaalitodellisuudessa. Laite muuttuu Linnunradasta Linnunrata eXtra:ksi 20. toukokuuta, josta lähtien hurjapäille on luvassa Samsungin GearVR-virtuaalilasien mahdollistama avaruusajelu. Lisäksi puistoon on pystytetty täysin uudistettu lasten alue Minimäki, jonka kahden laitteen, Poppiksen ja Propellin, kyydissä kävijä voi vaikuttaa ajokokemukseensa itse polkimien ja joystick-ohjainten kautta.

Hauskaa menoa kesälomalaisille tarjoaa tänä kesänä myös Helsingin upouusi trampoliinipuisto Rush. Helsingin Pitäjänmäessä Valimon aseman vieressä sijaitseva puisto on rakennettu sisätiloihin, joten sadekelikään ei haittaa tätä hupia. Puisto käsittää yhteensä 2 800 neliömetriä erilaisia trampoliinialueita polttopalloalueesta aina aerobictrampoliineihin. Puistossa voi järjestää myös synttäreitä, teema- ja tiimipäiviä, polttareita ja muita yksityistilaisuuksia.

Turisteja Helsingissä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kuluneen vuoden matkailu Suomessa

Visit Finlandin tuore matkailijatutkimus kertoo ulkomailla asuvien matkailijoiden yöpyneen Suomessa viime vuonna prosentin verran enemmän vuoteen 2014 verrattuna. Yhteensä Suomessa vieraili 7,4 miljoonaa matkailijaa, jotka viettivät maassa lähes 30 miljoonaa yötä. Ulkomaisten turistien suurin ryhmä ovat edelleen Venäjältä saapuneet matkailijat, vaikka heidän yöpymisensä Suomessa vähenivät huimat 3,5 miljoonaa yötä edellisvuodesta. Seuraavaksi eniten öitä, kukin ryhmä vähintään kaksi miljoonaa sellaista, Suomessa viettivät saksalaiset, ruotsalaiset, virolaiset ja kiinalaiset matkailijat. Suomessa yöpyneiden turistien lisäksi Helsinki-Vantaan lentokentän vaihtolennot toivat Suomeen piipahtamaan yhteensä 1,3 miljoonaa matkailijaa.

Myös Finavian lentoasemien matkustajamäärät ovat olleet taas nousussa. Vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen matkustajamäärät olivat lähes kuusi prosenttia korkeammat edellisvuoteen verrattuna. Eniten, kahdeksan prosenttiyksikköä, kasvoi kotimaan lentomatkustus, kun taas kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi vain kaksi prosenttiyksikköä. Kotimaan kasvaneiden matkustajamäärien taustalta löytyy Lapin kasvanut vetovoima: Lapissa kävi ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 25,4 prosenttia enemmän matkailijoita kuin vuoden 2014 vastaavana ajanjaksona.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti