Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa helmikuussa 2017

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita helmikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan maaliskuussa 2017.

Pafos (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Nepali (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Oulun lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Goa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Suomalaisia matkustajia (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Korfu, Kreikka (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vaeltamaan, treenaamaan, keikalle tai löhöämään… Osallistu matkakilpailuihin!

Pafos (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Inspiroivia matkakohteita

Jos tämän vuoden lomasuunnitelmat eivät ole vielä selvillä, mutta matkajalka vipattaa jo, hae ihmeessä inspiraatiota matkailulehti Mondon laatimasta 15 mielenkiintoisimman matkakohteen luettelosta.

Rantalomalle voisikin tänä vuonna suunnata Espanjan tai Kreikan sijaan vaikkapa takavuosien suosikkikohteeseen Portugalin Algarveen tai Kyprokselle, jotka tekevät kumpikin uutta tulemistaan 80-luvun huippuvuosiensa jälkeen. Kyproksella sijaitseva arkeologisista nähtävyyksistäänkin tuttu Pafos on lisäksi tämän vuoden eurooppalainen kulttuuripääkaupunki, jossa järjestetään juhlavuoden aikana muun muassa erilaisia näyttelyjä ja konsertteja.

Jos rantaloma ei ole sinun juttusi, löytyy listauksesta vinkkiä myös esimerkiksi auto- tai junalomiin Kanadan, Viron maaseudun taikka Turun saariston halki, upeisiin kaupunkikohteisiin, kuten Napoliin ja Singaporeen, sekä luonnonystäviä helliviin kohteisiin Etelä-Afrikan rannikolla, Azoreilla ja Walesissa.

Nepali (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Nepalissa lomaillaan edullisesti

Forex Bankin uunituore lomaindeksi paljastaa taas kerran vuoden kalleimmat ja edullisimmat lomakohteet. Indeksissä verrataan useiden matkustustuotteiden, kuten hotelliyön, ravintolakäynnin, oluttuopin ja taksimatkan, keskimääräisiä hintoja 81 eri maassa.

Suomi sijoittui vertailussa yllättäen melko hyvälle sijalle 57, kun taas niin ikään Pohjoismaihin lukeutuvat Norja ja Tanska rankattiin kumpikin kymmenen kalleimman maan joukkoon. Maailman edullisimmaksi lomamaaksi osoittautui Nepal, jossa lomailu ei kuitenkaan suomalaisnäkökulmasta tule erityisen edulliseksi pitkien lentojen vuoksi.

Euroopassa edullisia lomakohteita ovat esimerkiksi vertailussa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Makedonia ja Bulgaria. Kalleinta lomaa taas pääsee viettämään Bermudalla, jonka hintaindeksi on huimat 243 verrattuna Nepalin indeksiin 32. Toiseksi kallein lomamaa on Monaco ja kolmanneksi kallein Malediivit.

Oulun lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Oulun lentoaseman liikennealueiden peruskorjaus

Oulun lentoasema on Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen liikennöidyin lentoasema, jonka kautta kulki viime vuonna yli miljoona matkustajaa. Jotta lentoasema pysyisi jatkossakin kilpailukykyisenä ja sen lentoliikenne sujuvana, on lentoasemaa myös uudistettava silloin tällöin.

Tänä vuonna se tarkoittaa lentoliikennealueiden mittavaa uudistusta, joka sulkee Oulun lentoaseman kiitotien kokonaan lentoliikenteeltä kesäkuun lopusta aina heinäkuun loppuun saakka. Lisäksi kiitotien yöliikennettä rajoitetaan toukokuussa sekä elokuun ensimmäisten kahden viikon aikana. Oulun lentoaseman lennot siirretään remontin ajaksi Kemi-Tornion lentoasemalle, johon sekä Finnair että Norwegian lentävät myöhemmin tarkennettavin supistetuin aikatauluin. Kaikkia Kemiin laskeutuvia tai sieltä lähteviä matkustajat kuljetetaan Oulun ja Kemin välillä linja-autokyydein.

Goa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uusia reittilentoja ensi talveksi

Finnair hellii suomalaisia ensi talvena neljällä uudella kaukoreitillä. Talvikaudella 2017–2018 Suomesta pääsee suorin lennoin Intian Goalle, Dominikaanisen tasavallan Puerto Plataan, Kuuban Havannaan sekä Meksikon Puerto Vallartaan, minkä lisäksi lentoja lisätään niin Bangkokin, Singaporen kuin Hongkonginkin reiteille. Uutuusreiteillä lennetään marraskuun lopulta maaliskuulle.

Kaukolentojen lisäksi Finnair lentää talvella 2017–2018 Suomen Lappiin suorin lennoin eurooppalaisista suurkaupungeista Lontoosta, Pariisista, Frankfurtista ja Zürichistä. Uutuusreittejä Zürich-Kittilä, Frankfurt-Kittilä ja Pariisi-Kittilä operoidaan kerran viikossa, kun taas Lontoon Gatwickin lentoasemalta lennetään Ivaloon kahdesti viikossa. Lapin lennot jatkuvat joulukuun puolivälistä aina maaliskuun lopulle saakka.

Suomalaisia matkustajia (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Valmismatkat 2016

Suomalaiset lähtevät edelleen mielellään matkatoimistojen järjestämille valmismatkoille, joita tehtiinkin vuonna 2016 huimat 720 000 kappaletta.

Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin tilastojen mukaan viime vuoden ylivoimaisesti suosituin kohde oli Espanja, johon suuntautui lähes puolet kaikista Euroopan valmismatkoista. Kaksi kolmasosaa näistä matkoista tehtiin Kanariansaarille, jotka jatkavat asemassaan suomalaisten suosituimpana talvilomakohteena. Espanjan jälkeen suosituimpia valmismatkakohteita olivat Kreikka ja Turkki, joista Kreikka on kasvattanut suosiotaan vuoteen 2015 nähden, kun taas Turkin matkat ovat vähentyneet merkittävästi.

Kaukolomien osuus valmismatkoista oli viime vuonna vain parin kymmenen prosentin luokkaa, mutta kymmenen suosituimman lomakohteen joukkoon ylsivät kuitenkin niin Thaimaa, jonka osuus kaikista kaukomatkoista on noin 50 prosenttia, kuin Arabiemiraatitkin. Vuoden 2016 suuri nousija oli Kroatia, johon suuntautuvien valmismatkojen määrä kasvoi vuodesta 2015 yli 60 prosentilla.

Korfu, Kreikka (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Matkatoimistojen uudet lomakohteet

Jos valmismatka kiinnostaa, lue tämä. Suomalaiset matkatoimistot ovat tuoneet valikoimiinsa useita kiinnostavia uutuuskohteita niin kesä- kuin talvikaudeksikin. Ja parhaimmat matkat myydään tietenkin juuri nyt, kun loska ja jää innostavat suomalaisia haaveilemaan lämpimämmästä talvesta tai edes siitä lämpimästä kesästä.

Aurinkomatkojen uudet kesäkohteet ovat Kreikan Korfu, Espanjan Baleaarien saariin lukeutuva Menorca sekä noin puolen tunnin laivamatkan päässä Maltalta sijaitseva Gozon saari. Lisäksi Aurinkomatkat on lisännyt valikoimiinsa seitsemän uutta Kroatian kohdetta. TUI taas alkaa viedä suomalaisia Kroatian naapurimaahan Montenegroon, jossa voi maan suosituimman rantalomakohteen Budvan lisäksi suunnata lomailemaan Beciciin, Petrovaciin, Sveti Stefaniin tai Porto Montenegroon.

Apollomatkojen kesän uutuuskohde on suomalaisille vielä melko tuntematon Albanian Saranda. Saranda sijaitsee Adrianmerellä ja tarjoilee vierailijoilleen rantaelämysten ja lämmön lisäksi myös kiehtovaa historiaa. Talvikaudelle luvassa on Aurinkomatkojen uutuuskohde Puerto Vallarta Meksikossa, jonne lennetään Finnairin edellä mainituin suorin lennoin. Meksikossa voi auringonoton lisäksi suunnata vaikkapa golfaamaan tai surffaamaan. TUIn talviuutuus taas on Phu Quocin lomasaari. Tältä Vietnamissa sijaitsevalta saarelta löytyy paitsi kuvankauniita hiekkarantoja, myös eksoottista luontoa ja pieniä kalastajakyliä, joissa paikalliseen kulttuuriin pääsee tutustumaan aitiopaikalta.

Teksti: Nelli Kelonen
2017/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti