Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti

Mikä liikuttaa matkailijaa helmikuussa 2018

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita helmikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan maaliskuussa 2018.

Photo by Viking Line Abp
Talviloma järvisuomessa (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Nuha (License: CC0 Public Domain)
Krakova (License: CC0 Public Domain)
Hotelli sateenkaaren päässä (License: CC0 Public Domain)
TUI-matkatoimiston ikkuna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Parhaat laskettelukelit ovat vielä edessä – osallistu kilpailuihin!

Photo by Viking Line Abp

Talvilomalla risteilemään koko perheen voimin

Talvilomat lähestyvät koko maassa, ja monet ovat varmasti jo varanneet matkansa Lappiin tai lämpimään. Jos oma loma vielä puuttuu, ja viikko kotona vaihtelevissa talviolosuhteissa mietityttää, kannattaa kokeilla onneaan risteilyjen suhteen.

Vaikka hytit ovat lomaviikkojen aikana haluttuja, löytyy risteilylle jos toisellekin vielä joitakin paikkoja. Tallink Siljan laivoilla pienempää lomaväkeä viihdyttävät Muumit ja Harri Hylje, kun taas isommille koululaisille luvassa on mahtavia keikkoja esiintyjinään muun muassa Mikael Gabriel, Isac Elliot, Elastinen ja Benjamin. Elävästä musiikista ei ole pulaa Viking Linenkään laivoilla, sillä hiihtoloma tuo Itämeren aalloille muun muassa Diandran, Pete Parkkosen, Suvi Teräsniskan ja Nikke Ankaran. Lapsille hauskuutta tarjoilee laivakissa Ville Viking, ja ohjelmassa on laivasta riippuen muun muassa bingoilua, taikatemppuja, lasten musiikkia ja leikkitatuointeja.

Talviloma järvisuomessa (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Suomen kaupungit tutuiksi

Vaikka kotimaan kaupunkimatkailu on kieltämättä mielekkäämpää kesällä, voi maamme lukuisiin mielenkiintoisiin kaupunkeihin suunnata tutustumaan myös hiihtolomalla. Useista kaupungeista löytyy paljon tekemistä myös sisätiloista, joten koko lomaa ei suinkaan tarvitse viettää pakkasessa nähtävyyksiä katsellen.

Koko perhe on varmasti tyytyväinen, kun hiihtolomaa pääsee viettämään hotellin valmiiseen aamiaispöytään, kylpylään tai vaikkapa sisäleikkipuistoon. Myös museot ovat mielenkiitoisia visiittejä kaupunkimatkoilla, ja monissa museoissa on tätä nykyä otettu mukavasti huomioon myös perheen pienimmät lomalaiset.

Jos et ole ihan varma, mihin sitä nyt sitten suuntaisi, vinkkejä voit bongata vaikkapa Iltasanomien testistä, jossa pääset kokeilemaan, kuinka hyvin tunnet Suomen kaupungit. Saatatpa päätyä nauttimaan hiihtolomallasi suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan sen erikoisuuksien, kuten lihamukin tai lörtsyn, muodossa. Mutta mistähän kaupungista niitäkin oikein saa?

Nuha (License: CC0 Public Domain)

Flunssaisena reissuun vai matkavakuutuksen piikkiin?

Moni perhe on varmasti suuntaamassa talvilomalla myös ulkomaille. Koska flunssakausi on Suomessa ylimmillään ja koulut ja päiväkodit suorastaan kuhisevat erilaisia taudinaiheuttajia, on jo pienoinen ihme, jos koko perhe pääsee lentokoneeseen saakka täysin terveinä. Finavia on tästä viisastuneena jakanut sivustollaan vinkkejä flunssa-aikojen lentomatkailuun.

Kaiken A ja O on tietenkin matkavakuutus. Jos flunssa tai muu tauti iskee ennen matkaa, saattaa matkavakuutus korvata peruuntuneen matkan. Jos matkalle päätetään lähteä räkätaudista huolimatta, kannattaa kuitenkin muistaa, että matkavakuutus ei yleensä korvaa jo kotimaassa alkaneen sairauden kuluja.

Vakuutusyhtiön lisäksi sairastuneen matkustajan kannattaa keskustella lähtöpäätöksestä myös lääkärin kanssa, sillä jotkin sairaudet, kuten korvatulehdus, on tärkeää lääkitä hyvin ennen lennolle lähtöä. Itse lennolla taas kannattaa juoda runsaasti nesteitä ja lievittää oireitaan itsehoitolääkkeillä. Influenssarokotetta harkitsevien on hyvä hakea rokote viimeistään kaksi viikkoa ennen matkaa.

Krakova (License: CC0 Public Domain)

Taas uusia lentoreittejä suomalaismatkustajille

Supersuosittu halpalentoyhtiö Norwegian avaa uuden reitin Helsinki-Vantaalta Puolan Krakovaan. Krakova on maan toiseksi suurin kaupunki, ja se on kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa jo vuosia. Kaupungin matkailuvaltteja ovat sen upea arkkitehtuuri, hyvin säilynyt vanhakaupunki ja edullinen hintataso. Uudella reitillä liikennöidään maanantaisin ja perjantaisin maaliskuun lopusta lähtien.

Uusi reitti on luvassa myös Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle, kun ruotsalainen lentoyhtiö Nextjet alkaa maaliskuussa liikennöimään lentoasemalta Uumajan kautta Göteborgiin. Reitillä lennetään vain viikonloppuisin, ja koneena toimii pieni 50-paikkainen suihkukone. Kyseinen lentoyhtiö lisää samaan aikaan myös Kokkola-Pietarsaaren ja Tukholman Arlandan välistä tarjontaansa, kun viikoittaisten lentojen määrä nousee kolmeentoista.

Hotelli sateenkaaren päässä (License: CC0 Public Domain)

Parempi huone hotellista ilman lisämaksua?

Hotels.comin asiantuntijat, jos jotkut, tietävät, miten hotellista irtoaa parempi huone ilman kalliita huoneluokan korotuksia. Ja nyt tiedämme mekin! Kokeile joitakin näistä vinkeistä, niin saatat huomata viettävästi lomaa yllättävän mukavissa olosuhteissa.

Ensinnäkin matkan ajoitusta kannattaa miettiä tarkkaan. Esimerkiksi tammikuu on monessa lomakohteessa hiljaista aikaa, ja tällöin korkeatasoisimmatkin hotellit laskevat hintojaan tuntuvasti. Paras yöpymispäivä taas on sunnuntai. Bisnesalueilla yöpyminen on edullista viikonloppuisin, kun työntekijät suuntaavat koteihinsa rentoutumaan ja hotellit tyhjenevät liikematkailijoista. Viimetipassa varaaminen voi tarkoittaa edullisempia hintoja, ja parempaan huoneeseen voi päästä vaikkapa lemmikin kanssa matkustaessaan tai kulmahuonetta pyytämällä. Myös mahdollisimman korkealla sijaitsevaa huonetta kannattaa pyytää, sillä suuremmat huoneet sijaitsevat yleensä hotellien ylemmissä kerroksissa ja siellä on usein myös rauhallisempaa kuin katutasolla.

TUI-matkatoimiston ikkuna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Valmismatkailun valttikortti on mukavuus

Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL kertoo, että Suomesta tehtiin vuonna 2017 lähes 800 000 lennot sisältävää valmismatkaa. Kasvua edellisvuoteen oli lähes kahdeksan prosenttia, ja Euroopan valmismatkailu kasvoi vuoteen 2015 nähden peräti 12 prosenttia. Suurin osa, noin neljä viidesosaa, suomalaisten matkoista suuntautuikin Eurooppaan. Suosikkikohteet olivat edelleen tutut ja turvalliset Espanja ja Kreikka, joihin suuntautuneiden matkojen määrä kasvoi edellisvuoteen nähden. Näitäkin kohteita enemmän suosiotaan kasvattivat kuitenkin Portugali, Kroatia ja Bulgaria, joista jälkimmäisen matkailu kasvoi roimat 38 prosenttia. Valmismatkailu siis selvästi pitää edelleen pintansa, eikä ihme: lomalta haetaan usein nimenomaan mukavuutta ja siihen tarpeeseen valmismatkat vastaavat täydellisesti. Vai mitä mieltä olet Tjäreborgin uudesta palvelusta, jossa matkailija voi varata mieleisensä aurinkotuolin itselleen koko loman ajaksi jo ennen reissua? Kuulostaa mukavalta.

Teksti: Nelli Kelonen
2018/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti