Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa toukokuussa 2018

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita toukokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.

Hyönteisateria (Copyright Viking Line Abp)
Lasten leikkihuone Helsinki-Vantaalla (Copyright Finavia Oyj)
Sydney, Australia (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Turisteja tungokseksi asti Barcelonassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jurmalan ranta (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Dubai (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Vie perheesi kylpylään tai Legolandiin – tai matkalahjakortilla mihin vain!

Hyönteisateria (Copyright Viking Line Abp)

Hyönteisherkkuja laivalla

Sirkat ja muut hyönteiset ovat olleet elintarviketeollisuudessa tapetilla jo jokusen kuukauden, ja moni niitä on varmasti päässyt jo maistamaankin. Jos näin ei ole, Viking Line tarjoaa sinulle erinomaisen tilaisuuden tutustua hyönteisruoan ihmeelliseen – ja toisten mielestä ehkä vähän epäilyttäväänkin – maailmaan ruotsalaisten huippukokkien valmistamien annosten kautta.

Viking Line lupailee kokemuksen olevan hyvä ja hyönteisten maistuvan paremmalle kuin uskoisikaan. Ja harvoinhan ne huippukokkien luomukset kovin huonoja ovatkaan. Future Food -erikoismenu on saatavilla toukokuun loppuun saakka Viking Linen Helsingistä ja Turusta Tukholmaan risteilevillä aluksilla, ja se sisältää muun muassa friteerattua sirkkaa ja maustepaahdettuja jauhomatoja.

Lasten leikkihuone Helsinki-Vantaalla (Copyright Finavia Oyj)

Loma-aika lähestyy – ota lentovinkit talteen

Oletko lähdössä lentokoneella reissuun kesälomalla? Helsinki-Vantaan lentoasemalla riittää varsinkin loma-aikoina vipinää aamusta iltaan. Jotta lentokentälle saapuminen, lähtöselvitys, turvatarkastus ja itse lento sujuisivat mukavasti ja ilman turhia viivästyksiä, kannattaa matkaan valmistautua mahdollisimman hyvin jo etukäteen.

Finavia vinkkaa, mitä kaikkea lentomatkustajan kannattaa miettiä ennen lähtöä. Ensinnäkin parkkipaikka kannattaa varata etukäteen, jotta sitä ei tarvitse enää paikan päällä lähteä etsimään. Passitarkastus sen sijaan nopeutuu, kun käyttää passintarkastusautomaattia. Lasten kanssa matkustavat välttävät turhan hässäkän hyödyntämällä perheille tarkoitettua turvatarkastusporttia, porttialueella olevia maksuttomia lastenrattaita ja lentoaseman lukuisia leikkialueita. Lue koko juttu ja poimi juuri sinun matkaasi helpottavat vinkit talteen!

Sydney, Australia (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Suomalaisten matkabudjetit nousussa

Kristina Cruisesin teettämästä valtakunnallisesta kyselytutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista mielii ulkomaille lomailemaan seuraavien kahden vuoden aikana, eikä lomabudjeteissakaan enää turhaan pihistellä.

Moni haaveilee matkasta kauas, etenkin Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, vaikka loman hinta kohoaisi tuhanteen euroon matkustajaa kohden. Myös suomalaisille jo ennestään tutut Etelä-Euroopan kohteet olivat kyselyssä suosittuja. Monet matkahaaveista suuntautuivat myös Keski-Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan, kun taas vain noin kolme prosenttia vastanneista haaveilee lomasta Afrikassa ja vain prosentti halajaa lomailemaan Venäjälle. Matkabudjettien lisäksi kasvussa on myös suomalaisten vapaus matkustaa silloin, kun he itse haluavat. Yli puolet vastaajista nimittäin ilmoitti matkustavansa ulkomaille koulujen ja päiväkotien loma-ajoista huolimatta.

Turisteja tungokseksi asti Barcelonassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Jätä nämä kohteet tänä kesänä väliin

Matkailu on kasvanut viime vuosien aikana rutkasti, ja monet suosituimmista turistikohteista ovat jo huolissaan niin paikallisen luonnon kuin asukkaidensakin puolesta. Tee tänä kesänä hyvä päätös ja jätä turistirysät koluamatta – samalla saatat löytää itsellesi huomattavasti rauhallisemman ja autenttisemman lomakohteen!

CNN on listannut kahdeksan kohdetta, joista kannattaa pysyä tänä vuonna poissa, jos mielii matkata hyvällä omallatunnolla. Esimerkiksi Barcelonassa ja Venetsiassa turismi uhkaa ajaa paikalliset asukkaat ja palvelut kauas kaupungin keskusta-alueelta, joka täyttyy kovaa vauhtia turistikaupoista ja -majoituksista. Kroatian Dubrovnikissa taas pelätään kauniin vanhankaupungin puolesta. Luontokohteista listaukseen on valittu Skyen ainakin toistaiseksi luonnonkaunis saari Skotlannissa sekä Ecuadorin Galapagossaaret, jotka tunnetaan eksoottisista mutta turhankin kesyistä eläimistään. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä CNN kehottaa matkailijoita miettimään kahdesti Perun Macchu Picchulla vierailua. Vuonna 2016 alueella vieraili nimittäin huimat 5 000 henkilöä joka päivä! Jos haluat sen ehdottomasti nähdä, suuntaa paikalle rauhallisemmalla talvikaudella.

Jurmalan ranta (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Paratiisirantoja yllättävän lähellä

Mihin sitä sitten kesällä matkustaisi? Yksi hyvä vaihtoehto on lähteä katsastamaan Itämeren omat paratiisirannat. Ne ovat paitsi lähellä, myös ympäristöystävällisempi tapa lomailla, sillä matkat ovat lyhemmät eikä näillä rannoilla tarvitse turistien paljoudesta kärsiä. Iltalehden artikkelissa esitellään viisi vierailemisen arvoista rantaa Itämerellä.

Esimerkiksi Ruotsin Gotlannissa on huimat 800 kilometriä rantaviivaa, josta pääsee nauttimaan niin pyöräillen kuin uidenkin. Toinen upea saari, Møn, odottaa Tanskassa pikkukaupunkeineen ja valkeine kalkkikivikallioineen. Liettuasta taas löytyy peräti 52 metriä korkea dyyni, jota ympäröivät upeat hiekkarannat. Hiekkarannoista pitäville sopivat erinomaisesti myös Latvian Jurmala sekä Saksan Rügen. Ja löytyypä meiltä kotimaastakin upeita rantoja, vai miltä kuulostavat kuusi kilometriä pitkä Yyterin hiekkaranta Porissa tai maamme kuuluisin rantalomakohde Kalajoen hiekkasärkät?

Dubai (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uudet lentoreitit Kittilästä Tallinnaan ja Helsingistä Dubaihin

Lapin suosio talvilomakohteena jatkuu. Uusin ensi talvelle julkistettu lentoreitti kulkee Tallinnan ja Kittilän väliä. Finnairin liikennöimällä reitillä lennetään perjantaisin joulukuun puolivälistä alkaen aina ensi vuoden maaliskuun loppupuolelle saakka. Lentoyhteys on ensimmäinen laatuaan ja sen avulla myös virolaiset naapurimme pääsevät nyt kokemaan Lapin lumon helpommin kuin tähän saakka.

Toinen uusi reittiyhteys Suomesta avataan lokakuussa, kohteenaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubai, josta on tullut viime vuosina myös suomalaisille tuttu lomakohde. Reitillä lentää dubailainen halpalentoyhtiö flydubai, joka tarjoaa välille mukavan edullisia lippuja. Kyseessä on ympärivuotinen yhteys, jolla liikennöidään päivittäin.

Teksti: Nelli Kelonen
2018/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti