Booking.com
H&M-vaatekauppa Via dell'Indipendenza-kadulla
Piazza del Nettunon ja Centrale-päärautatieaseman välissä kulkeva Via dell'Indipendenza on hyvä katu tehdä monenlaisia ostoksia.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Bolognan parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa, ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Bolognassa kaikki ostokset voi suorittaa aivan ydinkeskustassa, kaupungin pääaukioiden liepeillä. Piazza del Nettunon ja Centrale-päärautatieaseman välissä kulkeva Via dell'Indipendenza -katu, joka on aukion puolelta liikenteeltä rauhoitettu, on hyvä katu tehdä monenlaisia ostoksia. Ostoksilla on mukava käydä katettujen pylväskäytävien alla suojassa usein kuumana paistavalta auringolta tai harvoilta sateilta. Aukiolla on vähemmän liikkeitä. Siellä on lähinnä nähtävyyksiä ja kahviloita, mutta aivan sen lähellä olevassa Quadrilatero-osassa on erinomainen tehdä kaikenlaisia ostoksia mukavilla kävelykaduilla. Hyvä määrä liikkeitä on myös toisella puolella Piazza Maggiorea.

Hyvä reitti pääaukiolta shoppailijalle on Via Rizzoli, joka kuuluu kaupungin pääostoskatuihin ja joka johtaa kohti Quadrilatero-aluetta ja yliopiston hallitsemia kortteleita. Toiseen suuntaan samaa katua jatkava Via Ugo Bassi on hyvä shoppailukatu, samoin kuin yksi sen poikkikaduista, Via Marconi. Via Ugo Bassia länteen jatkava Via San Felice on sekin erinomainen ostoskatu.

Quadrilaterossa on erinomaisia elintarvikeliikkeitä etenkin Via Caprarien varrella. Via Farini on sekin hyvä shoppailukatu, samoin kuin Via Clavature. Kauppoja on Quadrilatero-alueella paljon. Niitä on myös kahden tornin alla olevalla aukiolla, missä on muun muassa hyvä La Feltrinelli -kirjakauppa (Piazza Ravegnana 1). Sieltä saa paljon muutakin kuin kirjoja, ja sen tarjontaan kuuluu hyvä valikoima kaikenlaista musiikin ystäville, soittoniekoille ja elokuvahulluille. Monissa Bolognan kirjakaupoissa on hyvät valikoimat englanninkielisiä kirjoja niille, jotka eivät osaa italiaa.

Ostoskatujen lisäksi torit ovat suosittuja paikallisten keskuudessa. Niitä on usein viikonloppuisin ja keskustan ulkopuolella, mutta perjantain ja lauantain kirpputori ja antiikkimarkkinat kannattaa katsastaa lähellä rautatieasemaa sijaitsevalla Piazza VIII Agosto -aukiolla, Via dell'Indipendenza -valtakadun alkupäässä. Kaupungin keskustan ruokatori löytyy osoitteesta Via Ugo Bassi 2.

Esimerkiksi Bolognan matkailuinfon sivuilla on lisätietoa Bolognan kaupoista ja markkinoista.

Mitä ostaa Bolognasta?

Koko Emilia Romagnan alue on tunnettu Italian gourmet-keskuksena, jossa on tarjolla koko tämän kulinaristien luvatun maan parhaisiin kuuluvia ruokia. Bologna on alueen pääkaupunkina on sen ruokaelämän keskus, ja täällä jos missä kannattaa tehdä elintarvikeostoksia. Oliiviöljyt ovat erinomaisia, ja niitä saa 3-4 eurolla litra. Muutkin oliivituotteet ovat hyviä ostoksia. Juustot, makkarat ja tuorepastat ovat nekin suosittuja ostoksia. Säilöttyjä hedelmiä ja muita säilöttyjä tuotteita kannattaa katsella, samoin kuin kastikkeita. Elintarvikkeiksi luokiteltavat viinit ovat tietenkin hyviä ja kohtuuhintaisia hankintoja, sillä kohtalaisen tasokkaan viinilitran saa alkaen parilla eurolla. Myös väkevät viinat, joista pontikan tyylinen grappa kiinnostaa joitakuita, ovat ainakin katselemisen arvoisia. Tupakkatuotteet ovat Italiassa kotimaan hinnoissa, joskin valikoima on jonkin verran laajempi.

Muista ostoksista hatut ovat hyviä ostoksia niin miehille kuin naisillekin. Myös huivit, kravatit ja muutkin asusteet ovat hyvässä maineessa. Kaikenlaiset muodikkaat ja korkeatasoiset vaatteet ovat suosittuja ostoksia. Täällä on hyvä käydä katsomassa hintoja ja tarjontaa monessa eri liikkeessä, sillä tällä tavoin voi vain säästää ja tehdä entistä parempia ostoksia. Myös nahkatuotteet kuten vyöt, laukut ja kengät ovat hyviä ostoksia. Bolognan kaduilla tulee vastaan myös kaikenlaista tyylikästä muotoilua, joka on kohtuuhintaista Suomen hintoihin nähden.

Elintarvikeostoksilla

Bologna on Italian gourmet-keskus, ja siellä jos missä kannattaa ostaa ruokia ja juomia. Parhaat elintarvikeliikkeet kaupungissa ovat pieniä erikoisliikkeitä, jotka usein ovat erikoistuneet joihinkin tuotteisiin ja joista harvoin löytyy monia erilaisia elintarvikkeita. Viiniä ja muita alkoholijuomia saa rajoituksitta ostaa mitä erilaisimmista elintarvikeliikkeistä. Kannattaa kuitenkin huomata aukioloajat eikä ikinä jättää alkoholiostoksia viime tippaan tai juhlapyhiksi.

Parhaita elintarvikkeita on ydinkeskustan kaduilla Via Caprarie, Via Drapperie ja Via Belvedere. A.F. Tamburini (Via Caprarie 1) on aivan uskomattoman hieno paikka ostella kaikenlaisia ruokia, etenkin juustoja. Sen takaosassa oleva ruokala on erinomainen paikka maistella paikallisia herkkuja kohtuuhintaan. Saman kadun varrella on toinenkin hyvä ruokakauppa. Lähistöllä olevalla kadulla sijaitsee erinomainen paikka tehdä viiniostoksia, Enoteca Italiana (Via Marsala 2b), joka on erikoistunut nimenomaan paikallisiin viineihin.

Toisella puolella Piazza Maggiorea sijaitsevilla kaduilla on lisää alimentari-ruokauppoja. Paolo Atti (Via Drapperie 6) ja Gilberto (Via Drapperie 5) ovat hyviä erikoisruokakauppoja. Jos mielii tuoretta, kotitekoista pastaa, on Le Sfogline (Via Belvedere 7b) siihen hyvä paikka. I Campetti (Via Belvedere 2) on hyvä paikka muualta Italiasta tuleville viineille ja oliiviöljyille.

Torille mielivät voivat keskustassa suunnata Mercato delle Erbe -markkinoille (Via Ugo Bassi 2). Ne pidetään ma-ke ja pe klo 8-12.30 ja 16.30-19.30, to ja la klo 8-12.30. Muualla kuin valintamyymälässä vihannes- ja hedelmäostoksia tekevän on hyvä muistaa, että Italiassa vihanneksiin ja hedelmiin ei pidä koskea muiden kuin myyjän, vaan niitä vain osoitetaan. Ulkomaalaisten kanssa ollaan tosin usein vähän sallivaisempia.

Varsinaisia valintamyymälöitä, joista voisi saada kaiken saman katon alta, on Bolognan keskustassa melko vähän. Jos mielii valintamyymälöihin, joissa vihannekset ovat usein vähän kalliimpia kuin erikoisliikkeissä mutta monet muut tuotteet edullisempia, on Coop hyvä ketju. Keskustassa ja sen liepeillä on Coop-kauppoja osoitteissa Via Montebello 2, Via San Donato 85 ja Via Andrea Costa 156. Muita vaihtoehtoja ovat Conad (Viale Antoni Silvani 3 sekä Via Angelo Finelli 8) ja Pam (Via Marconi 28a).

Hintataso

Bolognan hintataso kuuluu Italian kalliimpiin. Se vaihtelee melko rajustikin liikkeestä toiseen, ja siellä jos missä kannattaa kierrellä paljon pieniä putiikkeja saadakseen hyvän kuvan hinnoista ja tarjonnasta. Hintataso on kuitenkin kautta linjan edullisempi kuin Suomen pääkaupungissa, mikä ilmenee kansainvälisestä vertailusta. Yleisesti ottaen Bologna ole mikään pilkkahintainen paikka, mutta huomattavasti edullisempi kuin monet pohjoiseurooppalaiset kaupungit.

Aukioloajat

Monet erikoisliikkeet ovat avoinna klo 10-14.00 ja 15.00-19.30 muina päivinä kuin torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Torstaisin ja lauantaisin ollaan avoinna vain aamupäivän, sunnuntaisin kokonaan kiinni. Monet kansainväliset ketjuliikkeet ja muut suuremmat liikkeet eivät pidä taukoa, mutta nekään eivät yleensä ole avoinna sunnuntaisin. Joinain juhlapyhinä kuten pyhäinpäivänä 1.11. on Bolognan keskustassa kuitenkin avoinna kauppoja ja myös Piazza VIII Agoston kirpputori.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.