Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Milano
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi kuuntelee katusoittajaa
Lapset ja teinit viihtyvät Milanossa hyvin, ruoat ovat erinomaisia, ostoskaupunkina Milano on vailla vertaa. Myös katusoittajissa lapsille riittää ihmeteltävää.

Lapsiperheen kanssa Milanossa

Milano on suuri, vilkas ja ajoittain hankala kaupunki perheille, mutta se on Italian kosmopoliittinen muodin keskus, joka vetää perheitä puoleensa. Keskikesä ja talvikausi ovat perheille ehkä vähän hankalia Milanon-matkalle, mutta keväällä ja syksyllä kaupungista saa eniten irti.

Lapset ja teinit viihtyvät Milanossa hyvin, ruoat ovat erinomaisia, ostoskaupunkina Milano on vailla vertaa ja siellä on hyvä määrä kaikenlaista lapsille ja nuorille suunnattua. Milano on mielenkiintoinen ja kansainvälinen paikka, jossa pärjää englannilla hyvin, ja siellä on pääosin ystävällistä ja avuliasta. Milanossa on helppo siirtyä paikasta toiseen metrolla, hintataso on monin tavoin kohtuullinen ja siellä on myös mahdollista nähdä huippuluokan jalkapalloa.

Parhaat matkustusajat

Milano on eteläisestä sijainnistaan huolimatta kaupunki, jossa on melko kylmät ja epämukavat talvet, ja kesäisin siellä on äärimmäisen kuumaa. Jos Milanoon haluaa matkustaa silloin kun säät ovat parhaimmillaan, ovat kevät ja syksy tähän tarkoitukseen sopivimpia.

Kevät käynnistyy maaliskuussa ja usein jo huhtikuussa on lämmintä. Kevät ja alkukesä kestävät kesäkuulle, ja yleensä juhannukseen asti on siedettäviä lämpötiloja. Keskikesä heinä- ja elokuun ja mahdollisesti vielä syyskuun alun osalta on erittäin kuuma ajankohta, jolloin monet kaupat ja ravintolat ovat lomalla ja paikalliset merenrannalla.

Keskikesää parempi ajankohta käydä Milanossa on kaikin tavoin syyskausi syyskuun alkupuolelta ainakin lokakuun loppupuolelle mutta mahdollisesti vielä pitkälle marraskuuhun, jolloin kaupungissa on monina vuosina vielä mukavan leutoa. Joulukuussa lämpötilat laskevat, ja tammi-helmikuussa on utuista ja päivisin keskimäärin 7 astetta lämmintä. Tämä ei kuitenkaan tunnu lämpimältä, ei etenkään Milanossa, jossa etelämaiseen tapaan kaikki on auki. Metroasemilla ei ole ovia, rautatieasemalle tuulee sisään ja muutenkin talvikausi on suomalaiselle hyvin epämiellyttävä ja monia sisätiloja myöten käsittämättömän kylmä ajankohta viettää aikaa Milanossa. Poikkeuksen muodostaa tietenkin Alppien hiihtokeskukselta tehtävä päiväretki, jolloin tutustutaan Milanoon päivän ajan, ja tällöin kannattaa ottaa lämmintä vaatetta mukaan.

Jos Milanoon mielii jalkapallo-otteluun, konserttiin tai muuhun kausiluontoiseen tapahtumaan, kannattaa sinne matkustaa muulloin kuin kesän aikana. Jalkapalloa pelataan elokuulta toukokuulle, konsertteja on eniten syyskuulta kesäkuuhun, oopperaesitykset ovat yleisimpiä La Scalassa joulukuun alusta kesäkuuhun ja erilaisia messuja siellä on lähes koska tahansa kouluvuoden aikana. Jalkapalloa pelataan eniten viikonloppuna, mutta viikonloput ovat hyvin vilkkaita ajankohtia Milanossa ja jalkapallo-otteluun voi myös mennä vähemmän suosittujen Euroopan liigaotteluiden aikaan viikolla.

Ruokailu

Milanossa kuten muuallakin Italiassa on erinomaiset ruoat, ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on melkoisesti eikä siellä ole ruokailun yhteydessä luvassa erityisiä ongelmia lasten ja nuorten kanssa. Siellä on monenmoista vaihtoehtoa ruokapaikaksi, ja paikalliseen tyyliin pitsapalat ja muut välipalat ovat jatkuvasti ja yleensä kohtuuhinnalla tarjolla.

Pizzeriat, trattoriat ja muut varsinaiset ravintolat, joissa on pöytiintarjoilu, ovat melko hintavia ruokapaikkoja, ja niissä lasku voi olla suurin piirtein samaa luokkaa kuin Suomessa. Edullisempiakin vaihtoehtoja on, ja kaupungissa on myös normaalia edullisempia vaihtoehtoja, joihin erilaisten pitsapaikkojen lisäksi kuuluvat kebabpaikat ja aasialaiset ruokapaikat.

Kalleimpia hintoja on luvassa Piazza del Duomon ympäristössä ja lähellä Via Monte Napoleonea ja muita Kultaisen neliön ostoskatuja. Hyviä kohtuuhintaisia ravintoloita ja pizzerioita löytyy hyvin Brerasta ja Naviglista, joissa on monipuolinen valikoima muitakin ravintoloita. Päärautatieaseman ja Corso Buenos Airesin välimaasto on edullisin paikka lähteä syömään, ja näissä usein eksoottisissa kortteleissa on kaikenlaisia vaihtoehtoja.

Milanossa on ruokia kasvissyöjille ja vegaaneille, gluteenittomia ruokia, ravintoloita joissa voi syödä hyvillä näköaloilla ja ravintoloita, jotka tarjoavat aperitivo-illallisia. Näistä lisää Ruoka ja ravintolat -sivulla

Ostokset

Milano on 1960-luvulta lähtien ollut Italian ja Euroopankin muodin keskus, ja shoppailu on siellä suosittua niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Ostoksia tehdään ydinkeskustassa Piazza del Duomolla tai yhdellä siltä lähtevistä kaduista, joista Via Torino ja sitä jatkava Corso di Porta Ticinese [kartalla] ovat hyviä nuorisomuodille ja kaikenlaiselle nuorten keskuudessa suositulle.

Tyylikkäin paikka ainakin tehdä ikkunaostoksia on Monte Napo eli Via Monte Napoleone, joka on Quadrilatero d'Oron eli Kultaisen neliön pääkatu. Tämä alue on muodin mekka, hinnat ovat sitä luokkaa ettei hintalappuja näy lainkaan ja ovimiehet availevat ovia. Siitä kävelymatkan päässä sijaitseva Brera on erinomainen kaupunginosa perheille, sillä siellä on kaikenlaista mielenkiintoista: hyviä ravintoloita, pääkadulla lähes aina myyntikojuja ja Via Breran tuntumassa myös hyviä pikkuputiikkeja. Navigli, jossa on jokaisen kuukauden viimeisenä sunnuntaina suuret ja suositut markkinat, on sekin hyvä alue tehdä ostoksia ja mennä myös syömään. Breraan on kävelymatka Piazza del Duomolta, ja Navigliin pääsee hyvin kulkemalla metrolla asemalle Porta Genova.

Lisää ostospaikoista ja ostoksista voi lukea sivulta Ostokset

Karuselli Giardini Pubblici -puistossa
Giardini Pubblici -puisto on keskustan parhaita puistoja, ja siellä on etenkin kesäkauden aikana hyvä lapsiperheiden viettää aikaa.

Liikkuminen paikasta toiseen ja parhaat alueet perheille

Milanossa liikutaan pääasiallisesti kävellen paikasta toiseen, ja Piazza del Duomolta on mahdollista kävellä lähes kaikille tärkeille paikoille. Siltä on lyhyt kävelymatka Via Dantea pitkin Castello Sforzesco -linnakkeelle ja sen takana sijaitsevalle Parco Sempione -puistoalueelle. Siltä voi nopeasti kävellä läpi upean Galleria Vittorio Emanuele II -kauppakeskuksen Piazza della Scalalle, jolla sijaitsee Milanon kuuluisa oopperatalo. Tästä pääsee etenemään kohti Breraa ja sen pääkatua Via Breraa, jos vain lähtee eteenpäin La Scalan vieressä olevaa katua pitkin (Via Giuseppe Verdi). Jos puolestaan kääntyy oikeaan ja lähtee Via Manzonia pitkin kohti Piazza Cavouria, saapuu pian Montenapoleone-metroaseman ja Via Monte Napoleonen eteen. Jos jatkaa matkaa Piazza Cavourille asti, saapuu pian Via Palestrolle ja Giardini Pubblici -puiston edustalle. Tämä on keskustan parhaita puistoja, sen yhteydessä on museoita, joista luonnontieteellinen museo kiinnostaa perheitä, ja siellä on etenkin kesäkauden aikana hyvä lapsiperheiden viettää aikaa. Jos Piazza del Duomolta haluaa muualle kaupunkiin, kuten Sant’Ambrogioon, katsomaan Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista tai Navigliin, kannattaa siirtyä muualle Milanon oivalla joukkoliikenneverkostolla.

Metro on kätevin ja nopein tapa siirtyä paikasta toiseen, ja sitä on hyvä käyttää mahdollisimman paljon. Metrossa on melkoisia tungoksia aamulla joskus klo 8–10 ja illalla usean tunnin ajan jostakin viidestä kuudesta eteenpäin, ja tällöin siellä on hyvä olla arvoesineiden kanssa tarkkana. Metroon käyvät samat liput kuin muihin liikennevälineisiin, päivä- ja sitä pidempikestoisia lippuja on tarjolla ja lapsille on alennettuja lippuja. Metrolla pääsee lähes joka paikkaan, ja nyt sen uusi M5-linja vie myös San Siron stadionille, jolla Milanon kaksi jalkapallojoukkuetta pelaavat.

Metron lisäksi raitiovaunu on mukava kyyti ainakin keskustan alueella siirtyä paikasta toiseen. Vanhanaikaiset raitiovaunut, joita lähtee esimerkiksi Castello Sforzescon edustalta ja joita kulkee Via Manzonia pitkin ohi Via Monte Napoleonen, ovat tietenkin lasten ja nuorten mieleen.

Kulki Milanossa sitten millä kyydillä tahansa niin liput täytyy aina leimata. Metroon mentäessä ne leimataan laiturille mennessä, eikä laiturille ilman lippua pääsekään, mutta ratikassa ja bussissa lippu on muistettava leimata tai edessä on sakkomaksu.

Taksit ovat jonkin verran edullisempia kuin kotimaassa, mutta ne ovat perheelle ylimääräinen menoerä, jota voi Milanossa helposti vältellä. Lentokenttämatkat hoituvat julkisilla, eikä taksia Milanossa oikeastaan ole normaaleissa olosuhteissa järkevää käyttää, sillä ruuhkatkin ovat usein siellä hidasteena autolla liikuttaessa.

Lisää siirtymisestä Milanossa sivulla Liikkuminen Milanossa

Milanoon suuntaavien perheiden on hyvä katsoa myös sivu Hyviä vierailupaikkoja perheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti