hotellien haku
Booking.com
Virun portti
Viru-ostoskeskus Rotermannin kortteli Tornien aukion leikkipaikkaa

Tallinna, Viro

Viron pääkaupunki Tallinna on monille tuttu - mutta silti tuntematon. Viime vuosien aikana Tallinna on käynyt läpi muodonmuutoksen, joka on uudistanut kaupungin ilmettä ja tarjontaa perusteellisesti. Tämän päivän Tallinna on kaupunki, jossa yhdistyvät nautittavalla tavalla niin mielenkiintoinen historia kuin modernin kaupunkielämän mahdollisuudet.

Matkaajat saapuvat runsaslukuisina muuttuvaan kaupunkiin ja haluavat kokea sen eri puolet. Heitä kiinnostavat niin Tallinnan historiallinen vanhakaupunki, ostokset, kauneuden- ja terveydenhoitopalvelut kuin sen ruokaravintolat, kahvilat, kulttuuri, musiikki- ja teatteriesitykset sekä vilkas yöelämä. Myös lapsiperheet ovat löytämässä Tallinnan, joille kaupungilla onkin paljon tarjottavaa.

1. Tekemistä Tallinnassa

Edullista nälän karkoitusta tarjoushintaisilla lounailla tai hienompaa ruokailua fuusiokeittiön antimilla. Baarisuunnistusta yhdistettynä nähtävyyksien bongaamiseen. Tutustumista Viron tuotevalikoimaan tai maita vertailevaa ostostutkimusta Tallinnan Stockmannilla, Prismassa tai Seppälässä. Matkamuistojen hakua vanhankaupungin putiikeissa. Värikuulasotaa, karting-ajelua tai segwaylla tasapainoilua. Puuhaa sekä lapsille, että aikuisille. Tässä osiossa pohditaan, mitä kaikkea Tallinnassa voi tehdä. >> Tekemistä

2. Nähtävää Tallinnassa

Tallinnan vanhakaupunki ja sen keskiaikaiset korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Lähes jokaisella sivukadulla törmää johonkin mielenkiintoiseen. Tässä osiossa käydään läpi Tallinnan nähtävyyksiä keskittyen vanhaankaupunkiin mutta raapaisten myös muualla sijaitsevia nähtävyyksiä. Tarkastelun kohteena ovat mm. maamerkit, rakennukset, näköalapaikat, museot ja kirkot. >> Nähtävää

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan liikkumiseen, säähän ja ilmastoon sekä matkaajien käyttämiin palveluihin ja turvallisuuteen. Liikkumisen osalta mietitään, miten kaupungissa liikutaan kävellen, joukkoliikennevälineillä ja taksilla. Palveluiden osalta käydään läpi mm. apteekki, pankki, posti, jne. >> Selviytymisopas

Helsingistä vesiteitse Tallinnaan

Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöi useita eri yhtiöitä, joiden aluksissa on merkittäviä eroja. Siinä missä joku tarjoaa vauhdikkaat puitteet biletykseen, toinen sopii paremmin nopeaan siirtymiseen Helsingistä Tallinnaan, jotkut auton kanssa, toiset ilman. Myös palvelut esim. lapsiperheille ja ostosten tekemisestä kiinnostuneille vaihtelevat. Lue lisää vesiteitse Tallinnaan matkustamisesta.

Tallinna pähkinänkuoressa

Tallinna on suomalaisille tuttu Viron pääkaupunki, joka sijaitsee lyhyen laiva- tai lentomatkan päässä Suomesta. Kautta aikojen se on houkutellut suomalaisia karistamaan hetkeksi kotikontujensa pölyt kannoistaan, ylittämään Suomenlahden ja tutustumaan naapurivaltion elämänmenoon. Monille Tallinna on toiminut hyvänä välietappina matkalla Baltian muihin pääkaupunkeihin, Riikaan ja Vilnaan.

Historiallisessa Tallinnassa on edelleen jäljellä menneiden aikojen lumoa. Suurelta osin tämä on keskiaikaisen vanhankaupungin ansiota. Tallinnan vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista rakennusmiljöistä Euroopassa ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Ulkomailla Viron pääkaupunki tunnetaankin ehkä juuri parhaiten vanhastakaupungistaan.

Tallinnan vahvuuksia ovat vilkas kulttuuritarjonta, hyvät kulkuyhteydet (Virossa kaikki tiet vievät Tallinnaan) ja monipuoliset majoituspalvelut. Kaupungin heikkouksiksi voidaan katsoa palvelutason vaihtelevuus, eurooppalaistumista seurannut miljöön kaikkein terävimmän omaperäisyyden kärjen häviäminen.

Majapaikkojen suhteen Tallinna tarjoaa runsaasti valinnanvaraa. Kaupungin kasvaneen suosion myötä sinne on viime vuosina perustettu koko joukko uusia hotelleja. Myös huonehinnat ovat kiristyneen kilpailun myötä houkuttelevalla tasolla. Online-varauspalvelujen ja hotellien tarjoukset kannattaa silti aina tarkastaa otollisten tarjousten varalta.

Tallinna historian valossa

Tallinnan sijaintipaikka on yksi Viron rannikon parhaista satamapaikoista, Paljassaaren ja Viimsin niemien suojassa. Ei siis ihme, että asutusta alkoi muodostua juuri tähän kohtaan vuosisatoja sitten. Tallinnan tarkkaa syntyajankohtaa ei tiedä kukaan. Kaupungin kirjoitettu historia juontaa kuitenkin juurensa 750 vuoden taakse, aikaan jolloin Lyypekin kaupunkilaki otettiin Tallinnassa käyttöön.

Tallinna käsitti pitkään kaupunginmuurin sisään jäävän alueen ja vanhankaupungin lähellä sijaitsevat erilliset kaupunginosat kuten Kadriorg ja Kalamaja. Sosialismin aikana kaupungin kasvu kiihtyi, jolloin mm. Nõmme ja Merivälja liitettiin Tallinnaan. Nykyään Tallinna koostuu kahdeksasta kaupunginosasta.

Toisen maailmansodan tuoksinassa Viro joutui Neuvostoliiton valtaan, mistä alkoi pitkä eristyneisyyden aikakausi. Tuona aikana Tallinnaa muokattiin neuvostoliittolaisen kaupunki-ihanteen mukaisesti. Rakennuksia pystytettiin ilman selkeää logiikkaa sinne tänne ja kaupunkia halkomaan rakennettiin leveitä bulevardeja.

Kun miehitysaika päättyi, aiemmin pyhiä ja koskemattomia neuvostoarmeijan ja kommunistisen puolueen rakennusrumiluksia ja kalseita tehtaita alettiin purkaa pois ja rakentaa niiden tilalle uudisrakennuksia. Monet yksityiskohdat muistuttavat kuitenkin vielä neuvostoajoista kuten legendaariset jättilähiöt: Lasnamäe, Mustamäe ja Õismäe. Niihin on nykyään asettunut valtaosa monikansallisen Tallinnan asukkaista, joista virolaisia on noin puolet. Muita suurimpia kansalaisuuksia ovat venäläiset, ukrainalaiset ja valkovenäläiset.

Asukkaat ovat aikojen kuluessa antaneet lukuisia lempinimiä kaupungilleen. Se on tunnettu mm. "kivikaupunkina" (kivilinn) ja "kilohailikaupunkina" (kilulinn) kalasataman ja siihen liittyneen kalanpyynnin takia. Myöhempinä aikoina Tallinnaa on kutsuttu yksinkertaisesti "tehdaskaupungiksi" tai "satamakaupungiksi".

Matkustaminen

Helsingistä on Tallinnaan linnuntietä noin 80 kilometriä. Matka taittuu laivalla tai lentokoneella. Matka Helsingistä laivalla Tallinnaan kestää 1.5-3 tuntia ja lentokoneella puoli tuntia. Helsingistä Tallinnaan liikennöiviä laivayhtiöitä ovat mm. TallinkSilja, Eckerö Line, Viking Line ja Linda Line. Helsinki-Tallinna lentoreittiä operoi Finnair.

Liikkuminen Tallinnassa

Tallinnan joukkoliikenneverkosto on verrattain kehittynyt. Matkaaja voi kulkea raitiovaunulla, busseilla ja johdinautoilla. Matkalipun voi ostaa tutusta R-kioskista tai kuljettajalta. Vanhassakaupungissa pärjää hyvin kävellen. Joukkoliikennevälineiden lisäksi matkaaja kuljettavat lukuisat taksit.


Arkisto

Uutta Tallinnassa loppuvuonna 2016

Vuoden 2016 loppupuoli tuo Tallinnaan melkoisesti etenkin musiikkitapahtumia, mutta siellä on muutakin ohjelmaa. Hyvien tapahtumien lisäksi kaupungissa on keskustassa ja vanhassakaupungissakin harmillisia remontteja ja tietöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon. Raitiovaunut eivät nekään kulje normaalisti kesän aikana, ja kaupungissa on myös uusia bussilinjoja. Ravintolamaailmassa on liikkumisen lisäksi perinteisesti ollut suurimpia mullistuksia, ja tänäkin vuonna on taas uusia ravintoloita ja kaikenlaisia muutoksia. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista loppuvuonna 2016

Uutta Tallinnassa alkuvuonna 2016

Tänä vuonna Tallinnaan kannattaa lähteä syömään hyvin uusissa ravintoloissa tai vanhoissa suosikeissa, ja niihin on viime vuotta parempi kulkea myös raitiovaunulla tai taksilla. Ja tietenkin myös vuonna 2016 Tallinnassa on paljon tapahtumia, taidenäyttelyistä musiikkitapahtumiin, jotka tarjoavat hyvän syyn lähteä muutamaksi päiväksi Suomenlahden eteläpuolelle. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista alkuvuonna 2016

Uutta Tallinnassa 2015

Tallinnassa on joka vuosi merkittäviä tapahtumia, uusia tai korjattuja nähtävyyksiä, uusia kauppoja ja muita ostospaikkoja, ja tietenkin joka vuosi on luvassa jotakin uutta ja ihmeellistä kaupungin ravintolamaailmassa. Tallinnassa tapahtuu vuonna 2015 paljon kesäkauden aikana, ja tänäkin vuonna se on taas entistä parempi vierailupaikka lapsiperheille. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2015

Uutta Tallinnassa 2014

Suomalaisten suosikkikaupunkikohde Tallinna on erityisen hyvä kesäkaupunki, ja tänäkin vuonna sinne kannattaa paitsi lähteä tekemään tuttuja asioita myös löytämään uutta. Trendinä Tallinnassa on jo jonkin aikaa ollut se, että vanhakaupungin lisäksi sen ulkopuolella olevat alueet kuten Kalamaja ja Pirita nousevat etenkin kesäkaudeksi kaupungissa vierailevien suosioon. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2014

Uutta Tallinnassa 2013

Tallinnassa sattuu ja tapahtuu joka vuosi, ja vuoden 2013 kesäkausi on jälleen monipuolinen aika vierailla kaupungissa. Kesän tapahtuakausi käynnistyy Tallinna-päivillä 15.5. Muita kohokohtia ovat esim. pitkään valmistellut Kadriorgin puiston 295-vuotissynttärit ja suomalaisvoimin suunnitellun Estonian konserttitalon 100-vuotisjuhlat. Lisäksi Tallinnaan on avattu uusia nähtävyyksiä, ravintoloita, liikkeitä joista käymme läpi muutaman. Lue lisää Tallinnan tapahtumista ja uutuuksista vuodella 2013.

Uutta Tallinnassa loppukesällä 2012

Suomalaisten suosituimpiin koko vuoden matkakohteisiin kuuluva Tallinna uudistuu vuosi toisensa jälkeen. Joka kesä sinne avataan joko täysin uusia tai uudistettuja nähtävyyksiä. Uusimpia tulokkaita ovat mm. jännittävä Lentosatama-merimuseo, huikeat näköalat tarjoava Televisiotorni ja koko joukko uusia ravintoloista. Lue lisää Tallinnan uutuuksista loppukesälle 2012.

Uutta Tallinnassa 2011

Suomaisten suosikkikaupunkien joukkoon kohonnut Tallinna parantaa asemiaan vuosi vuodelta. Vuoden 2011 alusta käyttöön otettu euro tekee matkustamisesta entisestä vaivattomampaa, ja vuonna 2011 käynnissä oleva Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tuo tietenkin valtavan määrän kiinnostavia tapahtumia Viron pääkaupunkiin. Lue lisää kulttuuripääkaupunkivuoden annista ja Tallinnan uutuuksista vuodelle 2011.

Uutta Tallinnassa 2009-2010

Tallinna on pian parin vuosikymmenen ajan kuulunut suomalaisten suosikkilomakohteisiin. Kuten kaupungissa usein käyneet tietävät, aluksi rajujakin muutoksia oli odotettavissa miltei kuukausi toisensa jälkeen, mutta viime vuosina kaupunkiin tuntuu ilmestyneen entistä vähemmän uutta. Monet kuitenkin kaipaavat uusia kokemuksia Tallinnan matkoilla, ja seuraavassa käymme läpi mitä muutoksia turistin näkökulmasta on kaupungissa vuosien 2009 ja 2010 aikana tapahtunut niin hotellien, ravintoloiden, kauppojen, nähtävyyksien kuin tapahtumienkin osalta. Lue lisää Tallinnan uutuuksista 2009-2010.


Tallinnaan liittyviä muita www-sivuja

Tallinnan viralliset matkailusivut  |  Tallinna Wikipediassa  |  Suomen Tallinnan suurlähetystö  |  Viron turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)

Lukijoiden kommentteja

Viru hotellin invahuone oli erittäin hyvä ja viileä kuumalla. Pyörätuolilla pääsee hyvin kulkemaan ja apua sain jopa ilman pyytämättä, joten kiitos Sokos-hotellit. /Jousil

Kannattaako lähteä kouluikäisten lasten kanssa Tallinnassa käymään? Äitihän varmasti viihtyy shoppaillen, mutta mitä kivaa olisi lapsille? /Hanna
Vastaus: Kyllä vain. :) Kouluikäiset voisivat pitää vaikka Lentosatamasta, Energia Avastuskeskus -tiedemuseosta tai Kadriorgin puistoalueesta.

Kävimme tuossa perheen kanssa Tallinnassa ja Pienimatkaopas + Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa (http://tallinnaa.com/) ovat yhdessä hyvä yhdistelmä, sillä niistä löytyy lähes kaikki tarpeellinen ja tarpeetonkin Tallinnan reissua varten. /Juuri Palasin

Perheen kanssa teimme juuri pienen retken Tallinnaan ja http://tallinnakutsuu.blogspot.fi/ sivuilta löysimme paljon tietoa ja vinkkejä kivoista paikoista, joissa sitten osassa myös kävimme. Tallinna on erinomainen lomakohde perheille ja niin lähellä :) /me reissaajat

Varovaisuutta hieman kun noudattaa niin pärjää. Jos annatte rahaa jollekin niin ei koskaan lompakosta vaan kolikoita taskusta. Yleinen turvallisuus on hyvä kun vähän järkeään käyttää. Isojen kauppakeskusten ja hotellien ulkopuolella suosittelen käteistä kortin sijaan. Vähempi tulee surua kotona sitten. Vanhassa kaupungissa on upeita kahviloita pienillä kujilla. Edullisiakin vieläpä. Sikaribaarit tuovat itseään huonosti esiin mutta ovat kiinnostuneille kokemuksia nekin. Vaikka ei olisi ns.harrastaja. Löytyy Raatihuoneen toriaukion reunalta. Maailman oudoimpiin kuuluva Depeche Mode baari löytyy toriaukion takaa kujalta. Terassit pitää nykyään sulkea klo 23. Ikävällä tavalla se vaikuttaa menoon, alkaa erikoista porukkaa pyörimään siellä sitten. Koettakaa välttää yksin heilumista yöaikaan siellä. Oppaan suosittelema Suur-Karjalle en yksin yöllä menisi varsinkaan. Olkoon kuin vaan ravintolat läpi yön auki.
Ostoksille paremmin pääsi ennen ainakin satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen. Ainakin kauppoja on paljon. Tuttuani käytän aina ostamassa askartelutarvikkeita sieltä, ovat kuulema halpoja. /Paikallinen

Haluaisin käydä kansan kuppiloissa ja laulaa karaokea... Miten löydän ne? /Maria

Tallinna on hieno kaupunki,jossa riittää näkemistä ja tekemistä, vaikka käynkin siellä 3 - 5 kertaa vuodessa.Televisiotorni on mahtava enkä koskaan kyllästy kiertämään kahviloissa. Ostosmahdollisuuksia on laidasta laitaan, suosikkini on Ülemiste-ostoskeskus lähellä Laasnamäkeä. Piritan alueella on hienoja maastoja ja ranta on kertakaikkisen upea! /Henkel

Olen ihastunut Tallinnan Vanhaan kaupunkiin, erityisesti sen rakennuksiin. Kun Tallinnassa kulkee kävellen, näkee myös sen "toisen puolen" ns. loistokkaasta elämästä. Esimerkiksi, löysimme Tallinnan laitamilta aivan upean torin, jossa paikalliset käyvät ostoksilla. Oli, kuin olisi vaihtanut vuosisataa elämässä.
Tallinnasta tuomme aina paikallisia ruokia, hieman erilaisia mausteita jne...
Kannattaa tutustua paikallisen väestön käyttämiin ruokakauppoihin, ja apteekeista tekee hyviä löytöjä.
Tallink Conference&Spa Hotelli on ihana rentouttumispaikka päivän rankan shoppailu- ja kulttuurikierroksen jälkeen. /Kikka

Lasten kanssa Tallinassa on kiva käydä. Eläintarha on tosi ihana norsuineen ja lasten silitys- ja sylityseläintarha sikoineen, pupuineen ja kilpikonnineen. Hyvät picnic-paikat. Paikalle pääsee satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen ja siitä on kävelymatkaa vain muutama minuutti, sillä eläintarha sijaitsee kauppakeskusta vastapäätä moottoritien toisella puolella. /Muumimamma

Tallinna on kallis. Kannattaa menna syvemmälle Eestiin, jos haluaa halpoja ostoksia. Narva on paikkana se kaikkein halvin, koska se on jo melkein Venäjää. 70% sen asukkaistakin on venäläisiä. Kesällä suosittelen Pärnua, Haapsalua tai Saaremaata. /Heppu

"Kalamajan" isolla kirpparialueella juna-aseman liepeillä ei turisteja näy mutta sitäkin enemmän vanhaa tavaraa ja toritunnelmaa, toisin kuin uudemmalla kirppiksellä, joka oli puolisen kilometriä kauempana ja jossa oli aikalailla samaa tavaraa kuin suomalaisilla kirppiksillä, eli naisten ja lasten vaatteita, joista halutaan päästä eroon. /Kirputtaja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti