logo
Laiva saapuu Tallinaan
Laiva matkalla kohti Tallinnaa. Tallinnanlaivat rantautuvat Reisisadam-satamaan ja Linda Linen katamaraanit Linnahall-satamaan.

Tallinnan laivat ja risteilyt

Tällä sivulla esitellään Helsinki-Tallinna-reitillä kulkevat laivat ja laivayhtiöt keskittyen kunkin eriyispiirteisiin. Kuten arvata saattaa, laivoissa on merkittäviä eroja, jotka vaikuttavat siihen, minkä kanssa on luontevaa tehdä risteily, minkä kanssa ostosmatka ja minkä kanssa vain siirtyä nopeasti Suomesta Viroon. Sivun lopussa on vielä lyhyt katsaus saapumisesta Tallinnaan.

Laivayhtiövaihtoehdot Tallinnan reitillä

Helsinki-Tallinna-reitillä kulkevat lautat ja katamaraanit

Helsingistä Tallinnaan mielivän matkustajan valittavana on nykyään melkoinen määrä lauttoja ja katamaraaneja, jotka lähtevät sekä Kauppatorin tuntumassa olevista terminaaleista että Jätkäsaaressa sijaitsevasta Länsiterminaalista. Parhaimmillaan erilaisia aluksia kaupunkien välillä liikkuu parisenkymmentä vuorokaudessa noin klo 8.00-23.00.

Halvimmat hinnat ja tarjoukset

Halvimmillaan normaalin reittimatkan saa 15-20 eurolla suuntaansa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että normaalihintaiset risteilyt ja reittimatkat ovat edullisimmillaan talviaikaan (loka-huhtikuu) viikonpäivinä, kalleimmillaan viikonloppuisin ja kesäisin, ja kallein matkustusaika on juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Erilaisia tarjouksia kuitenkin esiintyy ympäri vuoden. Niitä voi saada helposti online-varauksen yhteydessä, ja usein matkan ja hytin sisältävä vuorokauden mittainen risteily saattaa olla reittimatkaa edullisempi. Yleensä matka maksaa vähemmän hyvissä ajoin etukäteen tilattuna, mutta myös viime hetken huippuhalpoja lippuja on miltei päivittäin kaupan.

Eckerö Line

Eckerö Linen uusi laiva M/S Finlandia aloitti matkat Helsingin ja Tallinnan välillä 21.12.2012. Laiva lähtee Tallink-Siljan tavoin Länsiterminaalista, ja matka kestää 2,5 tuntia suuntaansa. Laiva on nimensä mukaan suomalainen, niin että se seilaa Suomen lipun alla, ja viihde, sisustus ja ravintolat ovat nekin supisuomalaisia. Matkustajia laivaan mahtuu pari tuhatta ja autoja 650.

Laiva lähtee vuonna 2013 kahdesti päivässä ympäri vuoden, säällä kuin säällä kohti Tallinnaa, mistä se kahdesti päivässä palaa Helsinkiin. Tallinnassa Finlandia sekä saapuu että lähtee A-terminaalista. Tallinnaan voi tehdä niin päiväristeilyjä kuin reittimatkojakin, ja sinne voi myös tehdä hotellimatkoja, jolloin yöpyminen tapahtuu Viru-hotellissa. S-kortin haltijat saavat bonusta matkoista ja kaikista laivalla tehdyistä ostoksista.

Linda Line

Linda Linen lautat ja katamaraanit matkaavat kaupunkien väliä 1,5 tunnista 3,5 tuntiin. Nopeimpia ovat vain kesäaikaan (yleensä maalis-joulukuu, jäätilanteen mukaan) kulkevat katamaraanialukset, joita operoi Linda Line ja jotka lähtevät Eteläsataman Makasiiniterminaalista.

Katamaraanit tekevät reittimatkoja, risteilyjä ja erikoispakettimatkoja hotelleineen. Niissä on kolme luokkaa, joista turistiluokka riittänee useimmille. Matkoja voi varata internetin välityksellä etukäteen, ja edullisimmillaan päiväristeilyn voi saada 36:lla ja yhdensuuntaisen matkan 29 eurolla. Niin pakettimatkoista kuin sarjalipuistakin on erilaisia tarjouksia, joista saa tietoa verkkosivuilta ja Linda Linen lippukassoilta. Esimerkkejä tarjouksista ovat vaikkapa 20 %:n alennus meno-paluulipuista ja 10 %:n alennus verkon kautta tehdyistä varauksista. Myös lapsille on kesäaikaan tarjouksia.

Vaikka katamaraaneilla matkustaminen on nopeaa, on niissä säävaraus eivätkä ne liiku kovalla tuulella tai muiden huonojen sääolosuhteiden vallitessa. Katamaraanialuksella on hyvä matkustaa siinä tapauksessa, ettei halua syödä, shoppailla tai mitenkään nauttia varsinaisesta matkustamisesta. Palvelut Merilin- ja Karolin-aluksissa ovat melko vähäisiä. Useimmat tyytyvät kahvin tai virvokkeen juomiseen matkan aikana. Myös shoppailumahdollisuudet ovat vähäisempiä kuin varsinaisissa laivoissa, eikä lapsille ole samanlaisia leikkihuoneita ja toimintamahdollisuuksia kuin suurilla laivoilla. Linda Linen katamaraanit ovat ainoita Tallinnan ja Helsingin välillä kulkevia risteilyaluksia, joihin ei voi ottaa autoa mukaan. Linda Linesin aluksille voi lisämaksua vastaan ottaa mukaan lemmikkieläimen ja polkupyörän.

Tallink-Silja

Tallink-Silja-yhtiön laivat, jotka lähtevät Länsiterminaalista, ovat suosittuja ja luotettavia. Yhtiöllä on maksimissaan 7 lähtöä kummastakin kaupungista vuorokaudessa, ja Tallinkin ja Siljan omistaman yhtiön laivat tarjoavat kaikille jotakin. Nopeasti Tallinnaan haluavat pitävät nimenomaan Tallink-Siljan laivoista, sillä Superstar ja Star -laivat matkaavat kaupunkien väliä vain kaksi tuntia, säällä kuin säällä ja ympäri vuoden. Tallink-Siljan laivat ovat suuria ja näin etenkin lapsiperheiden suosiossa. Autolla satamaan aikovat pitävät myös Tallink-Siljan Länsiterminaalista, sillä sinne on etenkin muualta Suomesta tulevalle helpompi ja rauhallisempi ajaa kuin ydinkeskustan terminaaleille.

Sekä Star että Superstar ovat melko samanlaisia. Kumpikin on hyvä liike-elämässä oleville, sillä niissä on 120 hengen businesslounge, jonka hintaan kuuluu langaton verkkoyhteys, päivän lehdet ja ateria kahveineen. Laivojen ravintolat ovat hyviä, ja shoppailutilaa on peräti 1 500 neliötä. Star ja Superstar ovat tilavia, sillä kumpaankin mahtuu 1 900 ihmistä ja 450 autoa. Laivoilla voi tehdä yksinkertaisen reittimatkan yhteen tai molempiin suuntiin, ja muitakin vaihtoehtoja on. Laivoilla voi myös tehdä reittimatkoja yhteen suuntaan tai edestakaisin.

Suurin muutos takavuosiin Tallink-Siljalla on Silja Europa -laiva, joka on yhtiön uusi Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeva "bailulaiva". Laiva tekee risteilyjä Helsingistä Tallinnaan. Lähtö on joka ilta Helsingin Länsiterminaalista klo 18.30, ja laiva tekee 22 tunnin risteilyn eli on takaisin samassa satamassa klo 16.30 seuraavana päivänä. Laiva on Tallinkin suurin laiva, sillä on huippuluokan viihdetarjonta ja siellä on joka ilta sekä live-musiikkia että tiskijukkia. Laivalta voi nousta muutamaksi tunniksi Tallinnaan tutustumaan, tai lomaa voi jatkaa Tallinnassa hotellissa ja palata vasta myöhemmin Helsinkiin. Laivalla on myös erikoistapahtumia, kuten loppukesän "rapuristeilyjä."

Viking Line

Viking Line tekee matkoja Helsingin ja Tallinnan välillä suurella, kahdesti vuorokaudessa kulkevalla XPRS-laivalla, joka lähtee Katajanokan terminaalista. Laiva kulkee kaupunkien väliä 2,5 tuntia, mukaan mahtuu 2 500 ihmistä ja hyttejä on 238. Kansilla 7 ja 8 on myös hyvä määrä kauppoja ja ravintoloita, ja laivan useilla aurinkokansilla on mukava paistatella päivää kesäiseen aikaan. Laiva lähtee Helsingistä joka päivä klo 11.30, ja toinen lähtö on illalla, joko klo 20.00 tai klo 21.00, vuodenajan ja viikonpäivän mukaan.

Laivalla voi tehdä mitä erilaisimpia matkoja, kuten reittimatkoja, päiväristeilyjä, joilla voi viettää 3,5 tuntia Tallinnassa, illasta aamuun tapahtuvia "miniristeilyjä", "Päivä Tallinnassa" -matkoja, jotka lähtevät illalla ja joissa vietetään yö laivassa, ja hotellipaketteja Tallinnan lisäksi myös Pärnuun ja Riikaan. Tietoa risteilyistä, hinnoista ja aikatauluista saa kätevästi Viking Linen verkkosivuilta suomeksi.

XPRS-laivalla voi tehdä myös reittimatkoja, jolloin aamulaivasta noustaan laivasta heti sen saavuttua klo 14.00, tai sitten jos lähtee iltalaivalla, voi yöpyä laivassa ja nousta klo 7.00 maihin.

Perillä Tallinnassa

Tallinnassa suuret laivat tulevat lähelle ydinkeskustaa Reisisadam-satamaan, jossa on neljä terminaalia. Ne ovat melko lähekkäin, joskin D-terminaali sijaitsee vähän erillään muista terminaaleista. Linda Linen katamaraanialukset tulevat Linnahall-satamaan, joka sijaitsee aivan Reisisadaman naapurissa. Kummastakin satamasta on helppo päästä vanhaankaupunkiin tai muualle ydinkeskustaan kävelemällä noin vartissa, raitiovaunulla 1 tai 2 Linnahall-pysäkille, linja-autolla tai taksilla, joiden kanssa kannattaa satamassa kuitenkin olla tarkkana. Tallinnan matkailuinfon sivuilla on tietoa turvalliseen taksimatkailuun.

Lisätietoa

Teksti: Peter Forsberg 2013/07
Muutokset: Pieni matkaopas 2015/01

Lukijoiden kommentteja

Kaupunki on kiinnostava, kaunis. Teatteri ja konsertit nautittavia. Laivamatkatkin kivoja. Mutta kaupungin taksit! Viikonvaihteessa jouduin liikkumaan jalkavamman takia taksilla useamman kerran ja sama matka maksoi 3,80 - 12,00 euroa. Melkoinen haitari. /reissumummo

Älkää ikinä matkustako Tallinkilla! Palvelu suoraan Neuvostoliitosta. /entinen asiakas

Onko kellään tietoa; vieläkö Tallinassa on 6 pelmeeniravintola, Narvantien varrella. Onko ruoka hyvää? Ymmärretäänkö siellä suomea? Mitä muita edullisia ja hyviä ruokapaikkoja? Menemme pojan tyttöjen kanssa herkuttelemaan ja kiertelemään Tallinnaa. Paljon on jo löytynyt käyntikohteita, vihjeitä otan vastaan - kiitos! /kukkamummu

Mennessä Tallinkin Superstarin buffet-aamiaisen lämpimät ruoat olivat kädenlämpöisiä. Tullessa Pizza Roma -ravintolan pizzat olivat aivan uskomaton rimanalitus. Pohja oli valmiiksi kypsennetty tasapaksu teollinen pahvi ja päällysteet yhdessä läjässä toisella laidalla. Aivan hirveä tekele! Mikä tahansa einespizza ylittää tämän helposti. Asiakaspalvelu jossain viileän ja pottuilun välimaastossa. /GT

Vinkkinä Autoliiton jäsenille, Eckerö Linen reittimatkoista saa 20% alennuksen Autoliiton koodilla. /Jukka

Menkää suomalaisella Finlandialla, hyvä laiva ja hieno. Kiva kesällä. /matkaan

Virossa on takseilla vapaa hinnoittelu. Katso oikeanpuoleisesta takaikkunasta taksat. Lähtöhinta ja kilometrihinta on erikseen. Varo TALLINN taksoa, joka on erittäin kallis. Halvimmat hinnat: lähtö 2 €, ajo 0,40 €/km. /tiatoo

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.