logo
hotellien haku
Booking.com
Laiva saapuu Tallinaan
Laiva matkalla kohti Tallinnaa. Tallinnanlaivat rantautuvat Reisisadam-satamaan ja Linda Linen katamaraanit Linnahall-satamaan.

Tallinnan autolautat ja risteilyt

Tällä sivulla esitellään Helsinki–Tallinna-reitillä kulkevat alukset ja yhtiöt keskittyen kunkin erityispiirteisiin. Kuten arvata saattaa, aluksissa on merkittäviä eroja, jotka vaikuttavat siihen, millä on luontevaa tehdä risteily, millä ostosmatka ja millä vain siirtyä nopeasti Suomesta Viroon. Sivun lopussa on vielä lyhyt katsaus saapumisesta Tallinnaan.

Helsingistä Tallinnaan mielivän matkustajan valittavana on nykyään melkoinen määrä lauttoja ja katamaraaneja, jotka lähtevät sekä Kauppatorin tuntumassa olevista terminaaleista että Jätkäsaaressa sijaitsevasta Länsiterminaalista. Parhaimmillaan erilaisia aluksia kaupunkien välillä liikkuu parisenkymmentä vuorokaudessa noin klo 8.00–23.00.

Laivayhtiövaihtoehdot Tallinnan reitillä

Halvimmat hinnat ja tarjoukset

Halvimmillaan normaalin reittimatkan saa 15–20 eurolla suuntaansa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että normaalihintaiset risteilyt ja reittimatkat ovat edullisimmillaan talviaikaan (loka-huhtikuu) viikolla, kalleimmillaan viikonloppuisin ja kesäisin. Kallein matkustusaika on juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Erilaisia tarjouksia kuitenkin esiintyy ympäri vuoden. Niitä voi saada helposti onlinevarauksen yhteydessä, ja usein matkan ja hytin sisältävä vuorokauden mittainen risteily saattaa olla reittimatkaa edullisempi. Yleensä matka maksaa vähemmän hyvissä ajoin etukäteen tilattuna, mutta myös viime hetken huippuhalpoja lippuja on miltei päivittäin kaupan.

Eckerö Line

Eckerö Line on edullisimpia yhtiöitä, joilla voi kulkea Helsingin ja Tallinnan välillä. Alkuvuodesta yhtiöllä on kolme ja elokuun alusta vuoden loppuun kaksi lähtöä kummastakin satamasta joka päivä. Matka kestää kaksi tuntia 15 minuuttia tai kaksi ja puoli tuntia suuntaansa. Kaupunkien väliä risteilee koko ajan sama M/S Finlandia -laiva.

Normaali lipun hinta on alle 20 euroa suuntaansa, ja aikuisten risteily samoin kuin "Päivä Tallinnassa" maksavat 25 euroa edestakaisin – ja paljon muitakin vaihtoehtoja on tarjolla. Hytit maksavat ylimääräistä, ja yhtiö tekee myös pakettimatkoja, joihin kuuluu hotelli. Laivalla voi ruokailla aamiaisesta illalliseen, ja buffetpöytä, joka tarjotaan kolmasti päivässä, on suosittu. Näin Eckerö Line on paitsi hyvä tapa siirtyä Tallinnaan lomaa viettämään myös risteilyjen järjestäjä, jonka laivoissa voi viihtyä vähän pidempäänkin. S-kortilla saa alennusta ja bonusta matkoista, ja usein Tallinnan ja Helsingin välillä kulkeville on myös tarjolla sarjalippuja.

Eckerö Line lähtee Helsingissä Länsisatamasta [kartalla] ja saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Länsisatamaan pääsee raitiovaunuilla 6T ja 9. Tallinnan A-terminaalin edestä pääsee bussilla numero 2 Viru-hotellin eteen, ja sen edessä on myös takseja, jotka kylläkin ovat usein siitä hintavimmasta päästä. Eckerö Line ottaa kyytiin myös autoja, joita siihen mahtuu reilut 600.

Linda Line

Linda Linen lautat ja katamaraanit matkaavat kaupunkien väliä nykyisin yleensä vain 100 minuuttia, joskin kovat tuulet ja sää muutenkin voivat hivenen viivästyttää matkaa ja ajoittain jopa estää alusten kulun. Linda Linen katamaraanit ovat myös edullisia, sillä matkat maksavat suuntaansa yleensä vain 18–25 euroa.

Helsingistä katamaraanit lähtevät Eteläsataman Makasiiniterminaalista [kartalla], joka sijaitsee Vanhan Kauppahallin takana, ja Tallinnassa ne saapuvat niin sanottuun Linnahall-terminaaliin [kartalla], joka on varsinaisen sataman vieressä ja joka on edelleenkin melko alkeellinen terminaali. Sille on hivenen vaikea kulkea, sillä sinne johtava tie on heikossa kunnossa ja terminaalirakennus on pieni, niin että se täyttyy ennen kuin matkustajat päästetään laivaan. Tallinnassa onkin hyvä saapua satamaan ainakin tuntia ennen lähtöä, ja näin voi saada istumapaikankin terminaalin kohtuuhintaisesta kahvilasta. Terminaalissa on viinakauppa, ja katamaraanissa myydään sielläkin viinaksia ja muita verovapaita tuotteita silloin, kun alus ei ole Suomen aluevesillä. Helsingin puolella terminaali on toimiva, mutta sinnekin muodostuu jonoja lippukassoille alkaen noin tuntia ennen lähtöä.

Katamaraanit kulkevat huhtikuun alusta vuoden loppupuolelle. Sää vaikuttaa matkoihin, ja etenkin alku- ja loppukaudesta on yleisimmin säitä, jotka estävät täysin katamaraanien kulun. Mikäli katamaraani ei kulje, voi lipun siirtää myöhempään laivaan tai rahat saa takaisin saman tien vaikka lippukassalta käteisenä. Jos katamaraani ei kulje mutta Tallinnassa on hotelli varattuna tai muuten pitäisi ehdottomasti päästä sinne, Makasiiniterminaalista pääsee noin vartissa ja alle 20 eurolla Länsisatamaan, mistä säistä riippumatta lähtee lauttoja kohti Tallinnaa tunnin parin välein.

Normaalien reittimatkojen lisäksi tarjolla on sarjalippuja usein kaupunkien välillä matkaaville, reittimatkoja, joihin sisältyy hotelli, ja myös "Päivä Tallinnassa" -matkoja. Katamaraanin kyytiin ei, toisin kuin lautoille, mahdu autoja mukaan lainkaan. Palvelut Linda Linella ovat huomattavasti vaatimattomampia kuin autolautoilla, ja buffetista saa lähinnä välipaloja, alkoholia ja kahvia. Lapsillekaan ei ole leikkihuoneita eikä aikuisillekaan juuri mitään huvituksia, ja matkan aikana saa olla tyytyväinen, jos onnistuu saamaan kahdelle tai sitä useammalle hengelle vierekkäiset paikat. Matkan nopeus ja kohtuuhintaisuus ovatkin sen valttikortteja, ja ainoa vaara katamaraanimatkoissa onkin matkan peruuntuminen sään vuoksi.

Tallink-Silja

Tallink-Silja-yhtiön laivat, jotka lähtevät Länsiterminaalista [kartalla], ovat suosittuja ja luotettavia. Yhtiöllä on maksimissaan kahdeksan lähtöä kummastakin kaupungista vuorokaudessa, ja Tallinkin ja Siljan omistaman yhtiön laivat tarjoavat kaikille jotakin. Nopeasti Tallinnaan haluavat pitävät nimenomaan Tallink-Siljan laivoista, sillä Superstar- ja Star-laivat matkaavat kaupunkien väliä vain kaksi tuntia, säällä kuin säällä ja ympäri vuoden. Huomionarvoinen seikka on myös se, että Tallinkilla on pari laivaa, jotka on tarkoitettu lähinnä risteilymatkailijoille ja tekevät matkaa 3,5 tuntia. Tallink-Siljan laivat ovat suuria ja näin etenkin lapsiperheiden suosiossa. Autolla satamaan aikovat pitävät myös Länsiterminaalista, sillä sinne on etenkin muualta Suomesta tulevalle helpompi ja rauhallisempi ajaa kuin ydinkeskustan terminaaleille.

Sekä Star että Superstar ovat melko samanlaisia. Kumpikin on hyvä liike-elämässä oleville, sillä niissä on 120 hengen businesslounge, jonka hintaan kuuluu langaton verkkoyhteys, päivän lehdet ja ateria kahveineen. Laivojen ravintolat ovat hyviä, ja shoppailutilaa on peräti 1 500 neliötä. Star ja Superstar ovat tilavia, sillä kumpaankin mahtuu 1 900 ihmistä ja 450 autoa. Laivoilla voi tehdä yksinkertaisen reittimatkan yhteen tai molempiin suuntiin, ja muitakin vaihtoehtoja on. Laivoilla voi myös tehdä reittimatkoja yhteen suuntaan tai edestakaisin.

Suurin muutos takavuosiin Tallink-Siljalla on Baltic Queen -laiva, joka on yhtiön uusin Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeva "bailulaiva". Laiva tekee risteilyjä Helsingistä Tallinnaan. Lähtö on joka ilta Helsingin Länsiterminaalista klo 18.30, ja laiva tekee 22 tunnin risteilyn eli on takaisin samassa satamassa klo 16.30 seuraavana päivänä. Laiva on Tallinkin suurin laiva, sillä on huippuluokan viihdetarjonta ja siellä on joka ilta sekä livemusiikkia että tiskijukkia. Laivalta voi nousta muutamaksi tunniksi Tallinnaan tutustumaan, tai lomaa voi jatkaa Tallinnassa hotellissa ja palata vasta myöhemmin Helsinkiin. Laivalla on myös erikoistapahtumia, kuten loppukesän "rapuristeilyjä".

Tallink-Siljan laivat lähtevät Helsingissä Länsisatamasta, jonne pääsee raitiovaunuilla 6T ja 9, ja saapuvat Tallinnassa D-terminaaliin, joka on aika lähellä Rotermannin korttelia.

Viking Line

Viking Line tekee matkoja Helsingin ja Tallinnan välillä suurella, kahdesti vuorokaudessa kulkevalla XPRS-laivalla, joka lähtee Katajanokan terminaalista. Laiva kulkee kaupunkien väliä 2,5 tuntia, mukaan mahtuu 2 500 ihmistä ja hyttejä on 238. Kansilla 7 ja 8 on myös hyvä määrä kauppoja ja ravintoloita, ja laivan useilla aurinkokansilla on mukava paistatella päivää kesäiseen aikaan. Laiva lähtee Helsingistä joka päivä klo 11.30, ja toinen lähtö on illalla, joko klo 20.00 tai klo 21.30, vuodenajan ja viikonpäivän mukaan.

Laivalla voi tehdä mitä erilaisimpia matkoja, kuten reittimatkoja, päiväristeilyjä, joilla voi viettää 3,5 tuntia Tallinnassa, illasta aamuun tapahtuvia "miniristeilyjä" ja "Päivä Tallinnassa" -matkoja, jotka lähtevät illalla ja joissa vietetään yö laivassa. Hotellipaketteja on Tallinnan lisäksi myös Pärnuun ja Riikaan. Tietoa risteilyistä, hinnoista ja aikatauluista saa kätevästi Viking Linen verkkosivuilta suomeksi.

XPRS-laivalla voi tehdä myös reittimatkoja, jolloin aamulaivasta noustaan heti sen saavuttua klo 14.00, tai jos lähtee iltalaivalla, voi yöpyä laivassa ja nousta klo 7.00 maihin.

Viking Linen lautat lähtevät Katajannokan terminaalista [kartalla], joka sijaitsee Helsingin keskustassa ja jonne pääsee julkisilla raitiovaunulla 4 (pysäkki: Vyökatu) ja raitiovaunulla 4T, jonka päätepysäkki on terminaalilla. Parkkipaikat ovat täällä kaikki maksullisia ja niitä on vähän. Tallinnaan auton kanssa suuntaavat ajavat portille C. Lisätietoa satamassa toimimisesta Viking Linen sivuilla.

Perillä Tallinnassa

Tallinnassa suuret laivat tulevat lähelle ydinkeskustaa Reisisadam-satamaan, jossa on neljä terminaalia. Ne ovat melko lähekkäin, joskin D-terminaali sijaitsee vähän erillään muista terminaaleista. Linda Linen katamaraanialukset tulevat Linnahall-satamaan, joka sijaitsee aivan Reisisadaman naapurissa.

Kummastakin satamasta on helppo päästä vanhaankaupunkiin tai muualle ydinkeskustaan kävelemällä noin vartissa, raitiovaunulla 1 tai 2 Linnahall-pysäkiltä, linja-autolla A-terminaalilta Viru-keskukselle kulkevalla bussilla numero 2 tai takseilla, joiden kanssa kannattaa satamassa kuitenkin olla tarkkana. Tallinnan matkailuinfon sivuilla on tietoa turvallisesta taksimatkailusta.

Sataman D-terminaalilta on nopein kävellä vanhaankaupunkiin, eikä sinne saapuvan tai sieltä lähtevän kannata käyttää raitiovaunua. A-terminaalilta on pidempi matka vanhaankaupunkiin, ja näin taksi tai bussi on hyvä etenkin huonolla säällä, ja raitiovaunukin voi joillekuille olla hyvä ratkaisu. Linda Linen terminaali on paras joukkoliikenteen käyttäjille, sillä Linnahall-pysäkki on lähellä terminaalia, mutta sinne johtava tie on huonossa kunnossa ja etenkin sateiden jälkeen sinne on ikävä kävellä.

Lisätietoa

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04

Lukijoiden kommentteja

Kaupunki on kiinnostava, kaunis. Teatteri ja konsertit nautittavia. Laivamatkatkin kivoja. Mutta kaupungin taksit! Viikonvaihteessa jouduin liikkumaan jalkavamman takia taksilla useamman kerran ja sama matka maksoi 3,80 - 12,00 euroa. Melkoinen haitari. /reissumummo

Älkää ikinä matkustako Tallinkilla! Palvelu suoraan Neuvostoliitosta. /entinen asiakas

Onko kellään tietoa; vieläkö Tallinassa on 6 pelmeeniravintola, Narvantien varrella. Onko ruoka hyvää? Ymmärretäänkö siellä suomea? Mitä muita edullisia ja hyviä ruokapaikkoja? Menemme pojan tyttöjen kanssa herkuttelemaan ja kiertelemään Tallinnaa. Paljon on jo löytynyt käyntikohteita, vihjeitä otan vastaan - kiitos! /kukkamummu

Mennessä Tallinkin Superstarin buffet-aamiaisen lämpimät ruoat olivat kädenlämpöisiä. Tullessa Pizza Roma -ravintolan pizzat olivat aivan uskomaton rimanalitus. Pohja oli valmiiksi kypsennetty tasapaksu teollinen pahvi ja päällysteet yhdessä läjässä toisella laidalla. Aivan hirveä tekele! Mikä tahansa einespizza ylittää tämän helposti. Asiakaspalvelu jossain viileän ja pottuilun välimaastossa. /GT

Vinkkinä Autoliiton jäsenille, Eckerö Linen reittimatkoista saa 20% alennuksen Autoliiton koodilla. /Jukka

Menkää suomalaisella Finlandialla, hyvä laiva ja hieno. Kiva kesällä. /matkaan

Virossa on takseilla vapaa hinnoittelu. Katso oikeanpuoleisesta takaikkunasta taksat. Lähtöhinta ja kilometrihinta on erikseen. Varo TALLINN taksoa, joka on erittäin kallis. Halvimmat hinnat: lähtö 2 €, ajo 0,40 €/km. /tiatoo

En pidä Tallinkin laivoilla matkustamisesta.Vikingin laivat parhaita, myös Eckerön. /Opettaja Lahdesta

Silja Europa liikennöi myös Helsingistä Tallinaan /nojaa

Hei GT älä matkusta jos kaikki on huonoa. Tason voi valita ;) Ja vinkkinä muille, opetelkaa muutama Viron kielen kohteliaisuussana niin homma toimii, kokemusta on. /Sedu

Ikinä en TallinkSIljan laivoille astu. Palvelu on tympeää "oon täällä vaan töissä" -tyyppistä hälläväliämeininkiä, jossa asiakas on vain riesa. Etenkin jos sinulla on erikoisruokavalio, niin vältä tämän varustamon laivoja. /Pämmy

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti