logo
Lapsi leikkipuistossa
Leikkimahdollisuuksia vanhassakaupungissa - pyöritettävät renkaat Nigulisten museon edessä, lähellä Raatihuoneentoria.

Tallinna lasten kanssa

Tallinna on suomalaisten lapsiperheiden keskuudessa tullut tutuksi kaupungiksi, ja yhä useammat lähtevät perheen pienimpien kanssa katselemaan nähtävyyksiä ja viettämään aikaa Suomenlahden toiselle rannalle. Monille Tallinna on kuitenkin edelleen vanhaakaupunkia ja Viru-hotellin ympäristöä. Seuraavassa esittelemme nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia lapsiperheille niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Vanhankaupungin ja muun keskustan parhaat palat

Lapset viihtyvät erinomaisesti Tallinnan vanhassakaupungissa, joka jo sinänsä on nähtävyys, samoin kuin kaupungin uudella puolella, missä aivan vanhankaupungin liepeillä on kaikenlaista.

Etenkin aivan pienimpien kanssa liikkuessa vanhankaupungin mukulakivikadut, mäet ja kesäinen tungos saattavat joillekin olla liikaa. Yleisesti liikkumista vanhankaupungin kaduilla ei perheen pienimmille suositella. Poikkeuksena ovat etenkin vanhankaupungin laitamat Lai- ja Pikk-katujen suuntaan, sillä ne ovat hyvää maastoa lapsiperheille liikkua, ja sillä alueella on lähekkäin muutama kiinnostava nähtävyys.

Maisemia lintuperspektiivistä ja mielenkiintoisia museoita

Vanhankaupungin nähtävyyksistä sopivimpia lapsiperheille ovat museot ja näköalapaikat. Uusimmista näköalapaikoista Olevisten kirkon torni on hyvä paikka nähdä Tallinna korkeammalta kuin mistään muualta on mahdollista, mutta tänne eivät ainakaan alle kouluikäiset voi kiivetä. Aivan Olevisten kirkon lähellä sijaitseva Paks Margareta (Pikk 70) on sataman lähellä sijaitseva linnoitus, jonka suojissa on Meremuuseum-museo, merenkäyntiin erikoistunut museo. Laivojen pienoismallit kiinnostavat lapsia erityisen paljon, ja museossa oppii paljon merenkulun historiasta. Museon lapsia kiinnostaviin osiin kuuluvat myös näyttelytilat, sillä ne ovat aikoinaan toimineet vankilana ja kaupungin tärkeänä vartiotornina. Museo menee remonttiin keväällä 2013, mutta avautuu sitten uudestaan entistäkin parempana.

Teatteri

Teatterielämä on Tallinnassa vilkasta. Viron Nukke- ja nuorisoteatteri (Lai 1) ja teatterin museo NUKU on sekä korkeatasoinen että lapsia kiinnostava kulttuuripyhättö, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1952. Esityksiä on talon neljässä salissa ja kesäiseen aikaan myös sisäpihalla, joskus myös kaupungin muilla lavoilla. Uusinta uutta ovat "Steampunk"-esitykset, jotka ovat hauskoja animaatiopätkiä ja joita on esitetty tammikuusta 2010 alkaen osoitteessa Nunne 2.

Toinen kulttuuripitoinen vierailupaikka lapsiperheille on kaupungin uudella puolella sijaitseva Estonia-kansallisooppera, jonka baletti- ja musikaaliesitykset ovat lasten mieleen.

Kalevin Marsipaanimuseohuone

Virolaiset väittävät, että mardileib eli marsipaani keksittiin reilut 500 vuotta sitten Tallinnassa. Oli niin tai näin, niin Kalevin marsipaanimuseohuone (Pikk 16) on paikka, jossa voi tutustua kaikenlaisiin marsipaanista valmistettuihin kuvioihin ja jopa marsipaanitauluihin. Paikalla on aina taiteilija, joka tekee marsipaanitauluja ja joka ottaa vierailijoilta toiveita vastaan. Paikalla on yli 200 marsipaanista valmistettua esinettä ja kuviota, joita valmistetaan yli 100 vuotta vanhalla muotilla. Tämä on pääsymaksuton vierailupaikka aivan Raatihuoneenaukion takana. Marsipaanimuseohuone sijaitsee hyvän Maiasmokk-kahvilan vieressä. Jos viereinen kahvila ei ole tupaten täynnä, on se hyvä paikka mennä koko perheen voimin nauttimaan Viron vanhimmasta kahvilasta, joka on pysynyt samalla paikalla vuodesta 1864.

Vanhankaupungin kylpylä on kaupungin paras lapsiperheille

Vanhankaupungin ja sataman välissä sijaitseva Kalev Spa (Aia 18) on huomattavasti sopivampi koko perheen kylpylä kuin vaikkapa sataman Tallink-kylpylä. Kalev on varsinainen monitoimitalo Tallinnassa aktiivilomaa viettävälle, sillä se sijaitsee erittäin kätevällä paikalla: niin vanhankaupunginaukiolle kuin satamaankin on muutama sata metriä, ja kylpyläpalveluiden lisäksi samassa rakennuksessa on hotelli ja vesipuisto. Vesipuiston yhteydessä on Tallinnan suurin sisäallas, 50 metrin pituinen. Siellä on myös hyviä altaita lapsille, samoin kuin liukumäkiä ja porealtaita. Saunoja talossa on useita, suomalaista turkkilaisiin höyrysaunoihin. Spa-keskuksessa aikuiset voivat hoidattaa ja kaunistuttaa itseään, ja sen fitness-osastolla voi harrastaa kaikkea aerobicista joogaan.

Solaris

Aivan vanhankaupungin naapuriin, Vapaudenaukion ja Viron kansallisoopperan viereen on hiljattain avattu kaupungin uusin ostos- ja monitoimitalo, Solaris (Estonia pst 9). Keskuksen tiloissa on kaksi elokuvateatteria, konserttisali, kauppoja ja ravintoloita. Ruokapaikkojen joukossa on kaikenlaista Hesburgerista sushiin ja Latviasta tuttuun Lido-ravintolaan, jossa on 200 erilaista latvialaista ruokaa. Kaupoista lapsia kiinnostaa eniten WePlay!, joka on erikoistunut peleihin, korttipeleistä uusimpiin videopeleihin.

Hyvä lapsiperheille on 4. kerroksessa sijaitseva kahvila Komeet, joka on tunnettu lapsiystävällisyydestään ja maukkaista kakuistaan. Vauvoille on oma ruokalista, koirat ovat tervetulleita ja kesäterassilta on hienot näkymät Estonia-teatterille.

Koko perheen keilahalli

Kuulsaal-keilahalli (Mere pst 6) on hyvä keilahalli aivan ydinkeskustassa, sataman ja vanhankaupungin välimaastossa. Siellä on otettu huomioon perheen pienimpien keilailutarpeet. Siellä voi kohtuuhinnalla järjestää lasten syntymäpäiväkekkereitä, ja siellä voi myös pelata biljardia kasipallosta snookeriin.

Energiakeskus

Lähellä Linnahall-satamaa, aivan vanhankaupungin vieressä, sijaitsee Tallinnan tiedekeskus eli Energiakeskus (Põhja pst 29), joka on paitsi opettava myös viihdyttävä koko perheen vierailupaikka. Keskuksen tiloissa on planetaario sekä erilaisia tiloja, joissa voi testailla sähkökojeita, optiikkaa ja kaikenlaista muuta. Energiakeskus on hyvä vierailupaikka niillekin, jotka ovat Tallinnassa vain muutaman tunnin, sillä keskus on hyvin lähellä paitsi Linnahall-satamaa myös muita sataman osia. Energiakeskus menee keväällä 2013 remonttiin, joten sen tarjonta on pian entistäkin parempaa.

Kaupunkikierros lasten kanssa

Moni Tallinnassa säännöllisestikin käyvä huomaa usein pyörivänsä akselilla satama-vanhakaupunki-Viru-keskus, ja vaikka alueessa ei mitään vikaa olekaan matkailijan näkökulmasta, on kaupungissa paljon muitakin mielenkiintoisia alueita. Keskustan ulkopuolelle voi olla hankala lähteä harhailemaan koko perheen voimalla kaikkina vuodenaikoina, ja näin suositeltavaa onkin hypätä yhteen monista kaupunkikierroksista, jotka pysähtyvätkin sopivasti Viru väljak -aukion vaiheilla. Vaihtoehtoja on muutamia, mutta lapsia kiinnostava on kaksikerroksisilla Lontoon busseilla tehty Tallinn City Tour. Reittivaihtoehtoja on kolme, opastuskielien joukossa on suomi ja kysymyksessä on niin sanottu "hop on hop off" -tyylinen kierros, josta voi halutessaan nousta pois tutustumaan johonkin alueeseen paremmin ja nousta myöhemmin uudelleen taas bussiin. Kiertoajelun aikana pääsee tutustumaan nimenomaan vanhankaupungin ulkopuolella oleviin osiin, joista etenkin hiljattain lisää eloa saaneet Kalarannan satama-alueet niin sanotun Kulttuurikilometrin vaiheilla ovat mielenkiintoisia.

Kalamaja

Tallinnan kaupunginosista Kalamaja on viime vuosina saanut uusia nähtävyyksiä, ja siellä kannattaa ehdottomasti koko perheenkin vierailla. Kalamajaan pääsee nopeasti kävelemällä vanhastakaupungista Nomme-katua pitkin Balti Jaam -rautatieaseman ohitse kohti Vana-Kalamaja -katua, raitiovaunuilla, joista paras yhteys on raitiovaunulla numero 3 Kalamaja -pysäkille, tai kävelemällä satama-alueiden vierestä Kalaranna- promenadille ja siitä ylös varsinaisille puutalokortteleille. Helpoin on tutustua heti Linnahallin takana sijaitsevaan Kalaturg-kalasatamaan, jossa on lauantaisin kalamarkkinat ja muulloin kesäaikaan hyviä kalaruokia ja mukavaa tunnelmaa terasseilla. Noin kilometrin matkan päässä kalasatamasta sijaitsevat uudet Tallinnan nähtävyydet, vuonna 2012 avattu Lentosatama ja Patarei, jossa kylläkin viihtyvät parhaiten yli 15-vuotiaat.

Lastenmuseo

Melko lähellä keskustaa ja vanhaakaupunkia, Kalamajan kaupunginosassa, sijaitsee Lastenmuseo (Kotzebue 16). Museon kokoelmiin kuuluu kaksi kerrosta leluja, joista jotkin ovat peräisin 1400-luvulta. Autot, nuket, lastenkirjat, postikortit, pöytäpelit ja muut esineet kiinnostavat niin poikia kuin tyttöjäkin.

Lentosatama ja Patarei-vankila

Lennusadam eli Lentosatama (Küti 17) on uusi lapsiperheille tarkoitettu nähtävyys, jossa kannattaa ympäri vuoden lähteä käymään. Lentosataman tiloissa on kaikenlaista nähtävää sukellusveneistä hävittäjiin. Siellä voi ampua alas koneita, ohjata radio-ohjattavaa sotalaivaa ja oppia uutta. Perhe voi viettää lentosatamassa montakin tuntia. Sinne on mukava kävellä ensin Suur-Patarei-katua ja sitten Kalaranna-rantapromenadia lentosatamaan Linnahall-pysäkiltä 15-20 minuutissa.

Ennen lentosatamaa kaupungista tullessa vastaan tulee Patarein vankila, joka on avoinna toukokuun puolivälistä syyskuun loppupuolelle. Itse vankila ei ole mikään pienille lapsille soveltuva vierailupaikka, sillä siellä on likaista ja siellä on kaikenlaista, mihin on helppo satuttaa itsensä. Teini-ikäisten nuorten kanssa sisään on hyvä mennä katsomaan varsinaista rappioromantiikkaa, kuten karmaisevan näköistä leikkaussalia, vankien makuuhuoneita ja erityissellejä. Muurien sisällä olevalle suurelle pihamaalle voi mennä kuljeskelemaan ilman pääsymaksua. Täällä on pieni kanttiini ja sen vieressä hiekkainen uimaranta sekä kaikenlaista vankilan muureista ja taloista museoihin, joihin on erillisiä pääsymaksuja.

Miia-Milla-Manda
Kadriorgin uusi lapsia kiinnostava vetonaula on Miia Milla Manda -museo, jossa voi leikkiä vaikka kassakoneilla.

Kadriorgin puisto

Pietari Suuren rakennuttama, pian 300-vuotta vanha oleva Kadriorgin puisto on melko lähellä keskustaa sijaitseva alue, joka on lapsiperheille suoranainen kultakaivos. Sen laaja puistoalue on tietenkin mitä parhain piknikille ja lasten leikeille. Alueella on myös kaikenlaista kiinnostavaa, kuten joutsenlampi, suuri leikkipuisto, Kadriorgin mahtava palatsi, sen vieressä sijaitseva geometrinen puutarha sekä museoita, joista jotkin kiinnostavat myös perheen pienimpiä. Palatsi on ollut remontissa, mutta se avautuu yleisölle jälleen tammikuussa 2013. Kannattaa myös pitää mielessä, että vuosi 2013 on Kadrioring 295. syntymäpäivä, ja koko kesän ajan siellä on luvassa tapahtumia.

Kadriorgin uusi lapsia kiinnostava vetonaula on Linnamuuseum Miia Milla Manda, joka avattiin Kadriorgin puistoon syksyllä 2009. Se sijaitsee aivan joutsenlammen ja suuren lasten leikkipuiston vieressä. Paikalle on helppo päästä ydinkeskustasta raitiovaunuilla 1 ja 3, joilla ajetaan päätepysäkille, mistä suunnistetaan kohti joutsenlampea.

Museo on mittojansa myöten lapsille suunniteltu. Siellä voi leikkiä millä tahansa esineellä, kokeilla vanhoja kassakoneita, vaakoja ja muita vempaimia ja siellä voi myös leikkiä postimestaria, kaupan kassaa, valokuvaajaa ja muitakin ammatteja.

Kadriorgin puistossa riittää nähtävää pitkäksikin toviksi. Siellä on kaiken muun lisäksi mukavia vanhanajan kahviloita sekä museoita, joissa voi helposti myös lasten kanssa vierailla. Alueen museoihin kuuluvat Kumu, joka on Viron valtion taidemuseo ja jota yleisesti pidetään Viron parhaana museona. Kadriorgin palatsissa on ulkomaalaista taidetta esittelevä museo, ja alueella on myös pieni, muun muassa Rembrandtin töitä esittelevä Mikkelin museo.

Piritan hiekkaranta

Piritan hiekkaranta ja olympiakeskus ovat tietenkin kesäiseen aikaan pitkine santoineen ja lukuisine toimintamahdollisuuksineen varsinainen lapsiperheiden unelmapaikka. Ranta on siisti, ja siellä on hyvät palvelut, ja niin ruokia kuin juomiakin saa sen kioskeista ja ravintoloista melko edullisesti.

Piritassa vieraillessa lapsiperheille ehdoton paikka on maantietä vastapäätä sijaitsevat Piritan luostarin rauniot (Kloostri tee 9). Pyhän Birgitan luostarin 1400-luvulla rakennetusta rakennuksista on jäljellä julkisivu ja muutama muu osa, joista Iivana Julman joukot vuonna 1577 yrittivät tehdä lopullisesti selvää. Piritaan pääsee keskustaan helposti noin vartissa busseilla 1A, 8, 34A ja 38.

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

Piritassa vierailevat perheet käyvät usein myös Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa (Kloostrimetsa tee 52). Tässä lapsiperheiden suosikkikohteessa on paljon erilaista kasvillisuutta niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hyvä aika vierailla siellä on etenkin kevät, jolloin maaliskuussa orkideat kukkivat kauniisti. Toinen mukava vierailuajankohta on heinäkuu, jolloin ruusut ovat parhaimmillaan.

Soutelua kesäisellä Piritajoella ja Tv-torni

Hyvä kesäinen tekeminen Piritassa on Piritajoella soutelu tai veneily. Soutuveneitä, kanootteja ja polkuveneitä saa vuokrata tunniksi 5-10 eurolla Bella-Marinesta (Kloostri 6A). Kausi pyörähtää joella liikkeelle huhtikuun puolivälin jälkeen, ja kauniina päivinä veneily onnistuu klo 10-22.00.

Piritassa vieraillessa monia lapsiperheitä kiinnostaa myös vuonna 2012 uudelleen avattu Teletorn. Tämä monipuolinen näköalapaikka tarjoaa tietenkin kaupungin parhaat näkymät, mahdollisuuden oppia miltä Tallinnan eri osat näyttivät menneisyydessä ja kahvila-ravntolan.

Eläintarha
Tallinnan eläintarhassa elelee yli 350 eläinlajia.

Eläintarha

Toiseen suuntaan keskustasta, Paldiskin maantien varrella Rocco Al Maressa sijaitsee lapsiperheitä ehkä eniten kiinnostavin rypäs tekemistä ja näkemistä. Kenties kaikista Tallinnan nähtävyyksistä eniten lapsiperheitä on perinteisesti kiinnostanut eläintarha, joka on avoinna vuoden ympäri ja jonka 350 eläinlajin joukossa on norsuja, pöllöjä ja tiikereitä. Suosituksi on kohonnut myös kuuma tropiikkitalo, jossa voi nähdä krokotiileja, simpansseja ja muita viidakon eläimiä.

Pääsymaksut ovat korkeimmillaan kesällä. Talvella pääsee puolella hinnalla, ja lasten lippujen hinnat ovat aina puolet aikuisten lippujen hinnoista. Paikalle pääsee Paldiski maanteetä pitkin busseilla 6, 7, 21 ja 22 rautatieaseman edestä, ja pysäkin nimi on "Zoo".

Rocca Al Mare

Samalle pysäkille mennessä pääsee myös Rocca Al Maren ulkomuseoon, joka on Tallinnan vähiten tunnettuja ja eniten lapsia kiinnostavia nähtävyyksiä. Ulkomuseo muistuttaa suuresti Helsingin Seurasaarta tai Tukholman Skansenia, mutta pääsylippujen hinnat ovat melko halvat. Kesäaikaan lauantai- ja sunnuntaiaamuisin noin klo 11.00 alkaen alueella on kansantanssi- ja musiikkiesityksiä, jotka ovat kaikenikäisten mieleen. Alueella on suuri määrä historiallisia rakennuksia, joista moniin pääsee tutustumaan myös sisälle.

Muuta keskustan ulkopuolella

Mikroautoilua

Vähän kauempana keskustasta, osoitteessa Paldiski maantee 229a, sijaitseva FK-mikroautokeskus on taattu hitti vähän varttuneempien lasten kanssa. Täällä mikroautoja ja sähköautoja voi ajella niin sisä- kuin ulkotiloissakin huomattavasti edullisemmin hinnoin kuin Suomessa, ja autoja on erilaisia eri ikäisille. Alueella voi myös harrastaa laserpyssytaistelua ja värikuulapeliä.

Skypark

Tavallisesta poikkeavan harrastusmahdollisuuden rauhattomille lapsiperheille tarjoaa Skypark (Pärnu mnt 139E), joka sijaitsee Tondi-aseman vieressä, lähellä Ülemiste-järveä. Tämä on hyvä vierailupaikka kaikenikäisille lapsille, sillä Skypark on Euroopan ainoa trampoliinikeskus, johon kuuluu suuria leikkialueita, pelejä, kahvila ja langaton verkkoyhteys. Skypark on kaiken lisäksi oiva paikka järjestää kohtuuhintaisia ja toimintatäytteisiä lasten syntymäpäiväjuhlia.

Uusi lisäys tälle saralle on marraskuussa 2013 avattu Zelluloosi Batuudikeskus -trampoliinikeskus (Tartu mnt 80D). Tänne pääsee nopeasti keskustasta raitiovaunulla 2 tai 4.

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty 2012/10

Lukijoiden kommentteja

Kävin lasten kanssa Lentosatamassa. On todennäköisesti paljon tekemistä lasten kanssa, siellä on paljon pelejä ja saa myös hieman kiipeillä (varsinkin eräälle valtavalle sillalle, joka sopisi pikemmin temppuilijoille). Pidimme eniten Lembit-sukellusveneestä, mutta sen sisällä tuli suljetun paikan kammo. Suosittelen museota - uusi ja mielenkiintoinen. /satu

Hyviä tietoja. Kiitos niistä. En vain oikein ymmärtänyt joitakin pointteja. Esim. "Yleisesti liikkumista vanhankaupungin kaduilla ei perheen pienimmille suositella." Siis mitä? Eikö lapset muka saa liikkua vanhassa kaupungissa? Aika karu väite. Myös Tallink-spa sopii mainiosti lapsiperheille. Kylpylästä saa varata perhehuoneita, jotka nimenomaan on lapsiperheille tarkoitettu. Teksti on kirjoitettu kesä-Tallinna mielessä. Rittää niitä paikkoja ja tekemisiä varmasti muinakin vuodenaikoina. Kylpylälomalle Tallinnaan lapsiperheet tulevat varmasti juuri joulu-hiihtoloma- pääsiäisloma aikoina. Vanhan kaupungin joulutori esim. On lapsille mitä parhain. /Tilda
Vastaus: Epätasaisella mukulakivikadulla käveleminen on perheen pienimmille raskasta, ja kun lapsi lähtee juoksemaan tällaista pintaa pitkin hän kaatuu helposti. Rattaat tai kantorinkka mukaan ottamalla pärjää, kuten äidit ja isät tietävät.

Paljon valaisevaa tietoa, rohkaisee lähtemän 10-vuotiaan kanssa matkaan. Kiitos. /Isoäiti

Suuri lasten puuhakeskus Tallinnan keskustassa: Zelluloosi Batuudikeskus /Kylli

Tallinnasta tosiaan löytää lasten kanssa vaikka mitä! Myös näin talviaikaan. Olimme juuri edellisviikonloppuna Virossa 9- ja 10-vuotiaiden kanssa. Kiva, erilainen Tallinnan-reissu: http://walleni.us/tallinnaan-lasten-kanssa/, http://walleni.us/uutta-tallinnassa-nyt-titanic-nayttely/ /Wallenius

Tallina on huikean hieno paikka lasten kanssa ja paljon edullisempi kuin Suomi. Kesällä kannattaa käydä eläintarhassa ja Rocca Al Maressa. Jos haluaa vesipuistoon/leikkipuistoon niin Vembu Tempumaa hieman Tallinnan ulkopuolella on ihan ok. Kannattaa ottaa taksi, matkaa yli 20km ja hinta noin 20e suuntaansa. Nukkemuseo, merimuseo ja merisatama kaikki hyviä kohteita. Kalev spa jos uinti kiinnostaa ja Kuulsaaliin keilaamaan. Lidossa kannattaa ruokailla! /Tea

Lasten kanssa Tallinassa on kiva käydä. Eläintarha on tosi ihana norsuineen ja lasten silitys- ja sylityseläintarha sikoineen, pupuineen ja kilpikonnineen. Hyvät picnic-paikat. Paikalle pääsee satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen ja siitä on kävelymatkaa vain muutama minuutti, sillä eläintarha sijaitsee kauppakeskusta vastapäätä moottoritien toisella puolella. /Muumimamma

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.