Tukholma - Pieni matkaopas
Slussplan-aukio ja vanhaakaupunkia

Tukholma, Ruotsi

Päivän- tai yönmittaisen lauttamatkan päässä Suomesta sijaitseva Tukholma on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää 56 siltaa. Tukholman kaupunkikuvaa ja tunnelmaa hallitsevat kauniit 750-vuotisen historian kuluessa rakennetu rakennukset, puhdas ilma ja vesi sekä vilkas kulttuurielämä ja tapahtumatarjonta.

Lukuisat nähtävyydet ja hyvät ostos- ja ajanvietemahdollisuudet houkuttelevat kaupunkiin turisteja runsain joukoin. Tukholman vanhakaupunki, Gamla Stan on yksi Euroopan parhaten säilyneistä keskiaikaisista keskustoista. Lapset on otettu Tukholmassa hyvin huomioon ja lapsiperheille Tukholma onkin helppo valinta vaikka ensimmäiseksi yhteiseksi ulkomaanmatkakohteeksi.

Olet Tukholman pienen matkaoppaan etusivulla. Seuraavaksi kerrotaan, mitä matkaoppaan eri osioissa on.

1. Tekemistä

Tekemistä-osiossa syödään ulkona ravintoloissa, mietitään mitä Tukholmassa kannattaa ostaa ja missä ostokset kannattaa tehdä. Lisäksi kerrotaan tapahtumista, konserteista ja kulttuurielämästä yleensä sekä piipahdetaan viihteellä ilta- ja yöelämän humussa. Lopuksi annetaan muutama ajanvietevinkki tilanteeseen, jossa kaikki on jo nähty. >> Tekemistä

2. Nähtävää

Nähtävää-osiossa käydään läpi Tukholman kaupunginosia sekä rakennuksia ja maamerkkejä, puistoja ja luonnonnähtävyyksiä sekä museoita ja taidegallerioita. Lisäksi esitellään nähtävää ja koettavaa lapsille sekä kohteita Tukholman lähistöllä. >> Nähtävyydet

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Tukholman matkoihin ja saapumiseen perille, liikkumiseen kaupungissa kävellen, taksilla ja julkisilla kuten metro ja bussit sekä alueen säähän ja ilmastoon. >> Selviytymisopas

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä käydään läpi niitä kaupunginosia ja alueita, jotka ovat matkailijalle hyviä valintoja majapaikan sijainnin näkökulmasta. Alueiden yhteydessä nostetaan lisäksi esiin mielestämme hyviä hotelleja kullakin alueella. >> Hotellit ja majoittuminen

Tukholma matkakohteena

Tukholmaan on hyvä matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, joskin siirtymäkaudet kesän ja talven välillä eivät ole kaikkein parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin. Talvikausi, joka alkaa joulukuun alusta joulumarkkinoin ja joulukatujen avaamisin, on hyvä aika matkustaa Tukholmaan, sillä tällöin siellä on paljon ohjelmaa, markkinoita ja muuta mukavaa, ja joulun jälkeenkin tammi-helmikuussa Kungsträdgårdenilla luistellaan ja ilonpito jatkuu aina hiihtoloman päättymiseen asti. Maalis-huhtikuu on jonkin verran ikävä aika useina vuosina, mutta kevät huhtikuun puolivälistä toukokuun loppuun on yleensä hienoa aikaa kaupungissa, joskin ilmat ovat tietenkin epävarmoja ja lämpimiä päiviä voi seurata hyvinkin vilpoisia päiviä.

Kesäaika on suosituin aika matkustaa Tukholmaan, ja kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kaupunkiin tulvii suomalaisten risteilyturistien lisäksi valtavat määrät ruotsalaisia, kuten myös kansainvälisiä matkaajia, jotka tulevat ympäri maailman ihmettelemään yötöntä yötä ja kesän tapahtumia jazz-festivaaleista yömaratoniin. Suomesta lähtevät risteilyalukset kohottavat tähän aikaan hintojaan, ja hyttipaikat kannattaa varata tähän vuodenaikaan hyvissä ajoin etukäteen.

Tukholmassa majapaikan löytäminen ei ole ongelma, ja harva hotelli on koskaan aivan tupaten täynnä. Norrmalm ja Gamla Stan ovat halutuimpia yöpymissseutuja, ja nämä ovat myös kalleimpia. Hienostokaupunginosa Östermalm ei ole tunnettu hotelleistaan, ja sen alueella yöpyvät lähinnä vain hosteleissa viihtyvät asiakkaat. Södermalm ei sekään ole mikään huippusuosittu seutu hotellille, mutta sen alueelta löytyy jonkin verran majapaikkoja, jotka yleensä ovat ydinkeskustaa edullisempia. Vasastaden on kätevä, aivan ydinkeskustaa edullisempi yöpymistienoo ja Kungsholmen on sekin edullisempi, ja sen alueella on sielläkin hosteleita ja hotelleja. Keskustan ulkopuolella on entistä enemmän suosittuja majapaikkoja, sillä siellä yöpyminen tarkoittaa alempaa hintaa ja tilavampaa huonetta, mutta lyhyelle lomalle kaupunkiin saapuvan ei välttämättä kannata tuhlata aikaa edestakaisiin matkoihin majapaikan ja keskustan välillä.

Tukholman nähtävyydet

Tukholman ydinkeskusta on monelle suomalaiselle tullut ainakin osittain tutuksi, ja tämän Tukholman varsinaisen keskustan alueella on mahdollista tehdä kaikki lomalla tarvittavat asiat, yöpymisestä shoppailuun ja yöelämään. Norrmalm on varsin laaja kaupunginosa mutta se on selkeästi rakennettu eikä siellä juuri ole eksymisen vaaraa.

Kenties miellyttävin paikka täällä on Kungsträdgården, eräänlainen keskuspuisto joka on sekä turistien että paikallisten suosikkihengailupaikka kesäaikaan. Sen keskellä oleva suihkulähde ja tekolammikko on kuumalla kelillä suosittu paikka vilvoitella jalkojaan, ja tästä vähän matkan päässä sijaitsevalla lavalla on läpi kesän konsertteja ja tapahtumia. Kungsträdgården johdattaa myös Tukholman päälaiturille, Strömkajenille, jolta on näkymät Kuninkaanlinnalle ja jolta lähtee laivoja kaikkialle Tukholmaan ja sitä ympäröivään saaristoon.

Norrmalmin vieressä, heti Stureplan-aukiolta alkava Östermalm on Tukholman keskustan hienostokaupunginosa, jonka taloissa asuu lähinnä kaupungin varakkaimpia ja kuuluisimpia ihmisiä, mutta se ei ole mitenkään kaikin tavoin erityisen kallis tai nirppanokkainen kaupunginosa. Östermalm on viihtyisä paikka kenelle tahansa, ja mikäli ei ole mieltynyt sen kivikaupunkimaisiin osiin, on alue joka alkaa Humlegårdin puistosta ja jatkuu Karlavägeniä pitkin aina Karlaplan-aukiolle asti, varmasti mieleen. Kummatkin puistobulevardit eli Karlavägen ja Walhallavägen ovat viehättäviä kävelypaikkoja etenkin kesän kuumina iltapäivinä, ja mikäs sen hienompaa kuin istuskella Karlaplanin suihkulähdettä ympäröivässä puistikossa, joka kesän iltapäivinä on rauhallinen paikka levähtää hetkisen.

Tukholman 1300-luvulta lähtöisin oleva vanhakaupunki on tuttu paikka suomalaisille, ja sen alueella on mukava vaellella, oli sitten kesä tai talvi. Vanhakaupunki oli vielä vuosikymmen pari sitten varsin normaali osa Tukholmaa, ja siellä käytiin aikoinaan jopa viettämässä iltaa tai syömässä muualta Tukholmassa, mutta viime vuosikymmenen aikana se on muuttunut lähinnä turistien ja viikonloppuisin paikallistenkin suosimaksi alueeksi, jolle harva lähtee erikseen illalla juhlimaan tai syömään. Ruoka- ja juomapaikkoja vanhastakaupungista löytyy hyvä määrä miltei mistä tahansa sen osasta, eikä hintatasokaan ole mitenkään muita kaupunginosia korkeampi, mutta hienolla ilmalla ja kiireisinä aikoina kuten ennen joulua ja pääsiäisenä monet pääkatujen ja -torien kahvilat ja ravintolat ovat erittäin kiireisiä ja turistit muodostavat niiden asiakaskunnasta valtaosan. Lue lisää: Tukholman nähtävyydet

Ostokset

Ostosten suorittaminen on Tukholmasa tehty yksinkertaiseksi, ja koko turistien suosima keskusta on seitsemänä päivänä viikossa mitä parhainta shoppailumaastoa. Myös ydinkeskustan ulkopuolella on hyviä shoppailupaikkoja, ja kaiken kaikkiaan Tukholma on yksi Euroopan parhaita kaupunkeja suorittaa kaikenlaisia ostoksia kesät talvet.

Turistille tuttu Drottninggatan on Tukholman pääshoppailukatu, ja sen Gamla Stanin puoleinen pää on erinomainen ostospaikka tuliaisille ja Tukholma- ja Ruotsi -aiheiselle tavaralle, ja siltä löytyy myös makeisia ja kirjoja myyviä kauppoja. Åhlensin tavaratalo Sergelin toria vastapäätä on erinomainen ostospaikka, ja sen alakerran ruokakauppa on vierailun arvoinen. Drottninggatan Åhlensilta Hötorgetille on paikallisten suosimaa shoppailumaastoa, jolta löytyy kaikenlaisia perinteisiä ja joka vuosi uusiakin kauppoja ja ostoskeskuksia, joista on erityisen hyvä ostaa trendikästä muotia ja kenkiä. Kävelykadut Hötorget-aukion puolella kuten Sergelgatan ovat nekin vaatekauppojen osalta hyviä, ja täällä viihtyvät erityisen hyvin nuoret shoppailijat.

Koko Sergels Torg -aukio on sekin kauppoja täynnä, ja Hamngatanin puolella on sielläkin huomattava määrä kauppoja, ostoskeskuksia ja NK-tavaratalo, jossa Åhlensin lisäksi kannattaa käydä etenkin alennusmyyntien aikaan ja talvipakkasilla.

Tienoo NK-tavaratalosta pohjoiseen on Tukholman varakkaan väestön suosimaa shoppailualuetta Östermalmin kaupunginosassa, ja täällä etenkin Stureplan-aukio on aina trendikäs ja vilkas keskustan osa. Sille johtava Kungsgatan toisaalta on melko tavallisten ihmisten suosima ostoskatu, ja sen varrella on hyvä valikoima kaikenlaisia kauppoja, joihin on hyvä tutustua kun kävelee Kungsgatanin pitkin Hötorgetilta Stureplanille. Kaikkein vaateliaimmat shoppailijat viihtyvät Biblioteksgatanin varrella, ja myös kadut, jotka vievät Stureplanilta Östermalmstorg-aukiolle, ovat Nybrogatenin johdolla oivia paikkoja löytää korkealaatuista tavaraa. Aukion laidalla sijaitseva Östermalmin kauppahalli on hyvä vieralupaikka, ja sen tasokkaiden elintarvikkeiden joukosta todennäköisesti löytyy jotakin kotiin vietävää. Lue lisää: Ostokset

Ravintolat ja ruoka

Tukholmasta on helppo löytää monenmoisia ravintoloita missä sitten sattuu olemaankin, eikä kaupungissa juuri ole edes suuria hinnanvaihteluja kaupunginosasta toiseen. Jokaisesta keskustan kaupunginosasta löytyy Tukholman ravintoloissa tyypillisesti tarjottavia ruokia, eikä mitään ruokia tarvitse erikseen metsästää tietystä kaupunginosasta tai paikasta. Nyrkkisääntönä hintojen suhteen voidaan pitää sitä, että Östermalm ja Gamla Stan ovat vähän kalliimpia seutuja kuin muut ravintoloidensa suhteen ja että Södermalm tarjoaa nykyisin kenties parhaan hintalaatu-suhteen ja siellä on myös monipuolisimmat pikaruoat.

Norrmalm eli Tukholman ydinkeskusta Drottninggatanin ja Kungsträdgårdenin ympärillä on turistille kaikin tavoin hyvä vaeltelupaikka, ja sieltä löytyy erinomainen valikoima kaikenlaisia ravintoloita. Ruokapaikkoja on pelkästään Drottninggatanin varrella valtava määrä, hinnat kerrotaan selkeästi ravintolan ulkopuolella ja siltä löytyy ravintoloita, joista osa on lähinnä turisteille suunnattu mutta joista valtaosa on myös paikallisten suosiossa. Kadun Gamla Stanin puoleinen pää on enemmänkin turistiseutua, mutta Hötogetin jälkeen kadun varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joiden lounastarjoukset ovat ma-pe noin klo 11-15.00 erinomaisia mutta joista löytyy kohtuuhintaisia ruokia ja juomia myös muihin aikoihin. Itse Hötorget on hyvä paikka monenmoisille ruoille, ja niin Kungshallen-halli kuin Hötorgetin kauppahallikin ovat paikkoja, joista löytyy mitä erilaisimpia ruokapaikkoja. Lue lisää: Ruoka ja ravintolat

Liikkuminen

Tukholman ydinkeskusta on erinomainen paikka siirtyä apostolinkyydillä paikasta toiseen, sillä turistien suosima keskusta-alue ei ole kovin laaja, ydinkeskusta on laakea ja vilkkaudesta huolimatta siellä ei ole turhan paljon liikennettä ja urbaanit paikalliset osaavat liikkua ja huomioida muut kiireisillä kaduillakin. Kävely on erityisen mukavaa Drottninggatanin ja muiden keskustan kävelykatujen varsilla, ja Drottninggatan johtaa Ruotsin eduskuntatalon ohi Gamla Stan -vanhankaupunkiin, jossa ei juuri muuten voi liikkuakaan kuin kävellen.

Tukholma on kaupunginosien sisällä erinomainen kävelykaupunki, mutta joidenkin kaupunginosien välillä välimatkat ovat pitkiä ja silloin on paras turvautua Tukholman Tunnelbana-metroon. Metroverkosto on laaja, sillä on noin 100 asemaa, ja sillä voi siirtyä lyhyitäkin matkoja keskustassa, ja monet keskustan asemat ovat suuria ja sokkeloisia, ja niinpä metroa aiemmin tuntemattoman kannattaa siellä olla erityisen tarkkaavainen. Metro on selkeä ja turvallinen matkustusmuoto kaikkina vuodenaikoina, ja nykyään modernit vaunut eivät enää pysähtele pimeinä tunneleihin kesken kaiken niin kuin vielä 90-luvulla usein tapahtui. Miltei jokaisen keskustan metroaseman yhteyteen on muodostunut ainakin pienimuotoinen ostoskeskus, ja näissä on hyvä suoritella ostoksia huonolla säällä tai talviaikaan.

Metron lisäksi Tukholmassa on historiallinen raitiovaunulinja 7 ja muutenkin ratikat ovat tekemässä paluuta Tukholmaan. Bussit ovat varsin käteviä Tukholmassa, ja niiden liikkeet kannattaa ottaa selville mikäli niiden käyttämiselle on öisin tai syrjäisen sijainnin takia tarvetta. Kannattaa pitää mielessä, että busseista ei nykyisin enää saa lippua, vaan ne ostetaan kioskista tai automaatista, jonkalainen on useimmilla bussipysäkeillä. Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen

Tukholman matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin. Turusta on myös päivälaiva Tukholmaan, ja tämä on aina edullisin mutta myös arkisin tapa siirtyä meren yli. Laivoihin voi ostaa meno- tai menopaluulipun, ja niihin on myös risteilyjä, jotka yleensä sisältävät kaksi yötä laivassa ja päivän Tukholmassa. Helsingin laivat lähtevät pidemmän matkan takia aiemmin ja Turunlaivat puolestaan paria kolmea tuntia myöhemmin, ja sekä Viking Linen että Silja Linen lautat kulkevat peräkanaa koko matkan Suomesta Ruotsiin.

Risteilylle tai reittimatkalle Tukholmaan kannattaa tutkia tarkkaan laivayhtiöiden verkkosivut, joilla on paljon tarjouksia risteilyille, joskin ennen joulua ja keskikesällä tarjoukset ovat tiukassa ja nopealla varoajalla niitä on vaikea saadakaan. Risteilyjä myyvät myös paikalliset matkatoimistot, ja nykyään moni menee Tukholmaan myös viikonloppumatkalle lentäen, ja näitäkin matkoja voi kysellä paikallisilta matkanjärjestäjiltä. Lauttojen reittimatkoilla liput ovat jonkin verran kalliimpia keskikesällä, kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, ja ympäri vuoden perjantaisin on kalliimpaa matkustaa ja perjantaihinta on voimassa myös joinain muina päivinä, kuten vuodenvaihteessa ja pääsiäisenä. Lue lisää: Tukholman matkat ja saapuminen perille


Arkisto

Tukholma talvella 2012-2013

Talvikausi on mielenkiintoinen aika vierailla Tukholmassa, sillä se tarjoaa monipuolisen valikoiman tekemistä ja näkemistä. Talvi lähtee liikkeelle marraskuussa joulumarkkinoin, jotka Gamla Stanissa ja muuallakin vievät hetkessä vanhanajan joulutunnelmaan. Kungsträdgårdenilla luistellaan, joulukoristeissa ja lumipeitteessä kaupunki on kauneimmillaan. Lue lisää: Tukhoma talvella 2012-2012.

Tukholma talvella 2013-2014

Ruotsin tyylikkäästä pääkaupungista löytyy joka vuosi jotakin uutta, minkä takia kaupungissa on hyvä tämän tästä vierailla. Marraskuussa alkavat joulumarkkinat. Keskitalvella ja keväällä järjestettävät tapahtumat nostavat esille niin taidetta, designia kuin muotiakin. Uusia hotelleja, ravintoloita ja kauppoja on kaupungissa lisää, ja uutta ja huomionarvoista löytyy niin keskustan tutuista kortteleista kuin muualtakin. Lue lisää: Tukhoma talvella 2013-2014.


Muita www-palveluita

Tukholma Wikipediassa | Matkustustiedote - Ulkoasiainministeriö : Ruotsi | YouTube: Stockholm, Sweden | Google maps: Tukholma

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/07

Lukijoiden kommentteja

Itse en ole Tukholmassa vieraillut viime aikoina, mutta tiedän sen olevan Ahmed Ahneen luojan, Jean Tabaryn, syntymäkaupunki. /Atro Niiniluoto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.