Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Obchodna-kadulla
Raitiovaunut, linja-autot ja trollikat eli johdinautot muodostavat Bratislavan joukkoliikenteen ytimen. Raitiovaunuista kätevin on numero 1, joka kulkee keskustan ja rautatieaseman väliä.

Liikkuminen Bratislavassa

Bratislava on pienehkö pääkaupunki, jossa lähes kaikki tärkeä on vanhassakaupungissa ja sitä ympäröivillä alueilla. Normaali turisti, joka yöpyy vanhassakaupungissa tai sen lähikortteleissa, ei joudu turvautumaan julkisiin menopeleihin kuin mahdollisesti matkalla lentoasemalta tai muilta asemilta majapaikalle ja päinvastoin. Kävellen pääseekin moneen paikkaan, pyöräily kannattaa Bratislavan keskustassa unohtaa samoin kuin autoilu ja jos tarvitsee mennä paikkaan, johon on liikaa kävelymatkaa, ovat taksi, raitiovaunut ja bussit parhaat liikennevälineet.

Kävely

Bratislavan vanhassakaupungissa ja muilla turistien suosimilla alueilla kuten pääkadulla (Obchodná) ja Tesco-tavaratalon ympäristössä liikutaan kävellen, eikä keskustan alueella ole edes oikeastaan mahdollista siirtyä kätevästi paikasta toiseen julkisilla tai taksilla. Ne kiertävät vanhankaupungin, jonka harvoille kaduille autotkaan pääsevät, ja näin Bratislavassa pitää jonkin verran kävelläkin loman aikana.

Vanhankaupungin kadut ovat hyvässä kunnossa. Siellä voi työnnellä lastenrattaita, ja siellä voivat liikuntarajoitteisetkin liikkua hyvin. Aivan vanhankaupungin lähikortteleissa monet kadut ovat huonossa kunnossa, etenkin Tescon ympäristössä. Obchodná ja monet sen sivukadut ovat kuitenkin varsin hyvässä kunnossa, ja kaupungin keskustassa on miellyttäviäkin alueita kävelylle. Kävelyä keskustan ja rautatieaseman välillä ei suositella muille kuin niille, jotka tuntevat kaupungin entuudestaan, sillä matka on yllättävän pitkä ja hankala, vaikka se näyttää kartalla helpolta.

Julkinen liikenne

Raitiovaunut, linja-autot ja trollikat eli johdinautot muodostavat Bratislavan joukkoliikenteen, joskin siellä on myös jonkin verran paikallisjunia, joista on turisteille harvoin hyötyä. Raitiovaunuista numero 1, joka kulkee keskustan ja rautatieaseman väliä, on kätevin, mutta muuten kaupungissa tarvitsee joukkoliikennettä oikeastaan vain rautatieasemalle tai jäähallille kulkeva. Jäähallille eli Ondrej Nepela Arenalle [kartalla] pääsee tietenkin kätevästi taksilla, mutta sinne kulkevat myös esimerkiksi bussit 39, 53, 61, 74, 78, 204, 205 ja 207 (pysäkki: Zimný štadión).

Raitiovaunu pysäkillä
Lippuja saa vain kolikoilla automaateista, joita on useimmilla keskustan ja sen lähistön pysäkeillä, ja myös kioskeista, joita on pysäkkien lähistöllä.

Liput liikennevälineisiin ovat edullisia, niin että vartin matka maksaa 70 senttiä, 30 minuutin matka 90 senttiä ja päivälippu 3,50 euroa (koko Bratislavan ympäristö 6,90 euroa). Lippuja saa vain kolikoilla automaateista, joita on useimmilla keskustan ja sen lähistön pysäkeillä, ja myös kioskeista, joita on pysäkkien lähistöllä mutta jotka saattavat mennä hyvin aikaisin kiinni. Tarkat tiedot lipuista ja hinnoista saa Bratislavan liikennelaitoksen eli IMHD:n sivuilta.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi 15 minuutin lastenlippu, joka maksaa puolet normaalista 15 minuutin lipusta (0,35 euroa).

Lisää aiheesta:

Bratislavan joukkoliikenteen reittiopas

Bratislavan raitiovaunulinjojen kartta

Bratislavan koko julkisen liikenneverkoston kartta

Bratislava Card

Ilmaiseksi joukkoliikennevälineillä voi matkustaa myös hankkimalla 1–3 vuorokautta voimassa olevan kaupunkikortin, jolla on muitakin etuja. Kolme vuorokautta voimassa oleva Bratislava Card on hinta-laatusuhteiltaan erityisen hyvä hankinta.

Taksi

Teoriassa taksilla liikkuminen on edullista öitä ja juhlapyhiä myöten, mutta käytännössä Bratislavassa on paljon niin sanottuja "mustia takseja", jotka velottavat normaalia enemmän ja lisäksi mielellään ottavat lisäansioita kaupunkia tuntemattomalta turistilta. On hyvä varmistaa, että taksi on tietyn yhtiön taksi eikä missään nimessä sellaisen kopio, ja aina on turvallisinta tilauttaa taksi esimerkiksi hotellista tai ravintolasta.

Turvallisempaa ja edullisempaa kuin taksin ottaminen lennosta on tilata tai tilauttaa sellainen esimerkiksi baarin, hotellin tai ravintolan välityksellä. Eri yhtiöiden taksat vaihtelevat melkoisesti, ja alkumaksu voi olla mitä tahansa 50 sentin ja neljän euron välillä ja kilometri maksaa 40 sentistä aina puoleentoista euroon. Taksien on käytettävä mittaria, ja kuskin on annettava kuitti matkan päätteeksi.

Jos haluaa käyttää taksia Bratislavassa useamman kerran, voi ladata puhelimeen tai tabletille sovelluksen. Hopin Taxi on sovellus, jonka avulla voi tilata taksin koska ja minne tahansa ja joka toimii myös muissa kaupungeissa, kuten Prahassa.

Jos haluaa perinteisellä tavalla soittaa tai tilauttaa taksin paikalle, hyviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Hello Taxi (+421–2-16321), Fun Taxi (+421–2-16777) ja Lady Taxi (+421–2-16011).

Visit Bratislava kertoo lisää taksilla liikkumisesta.

Pyöräily

Pyöräilijöitä näkee Bratislavassa entistä enemmän. Siellä on hyvä pyöräillä kesäkauden aikana, mutta siellä ei juurikaan ole pyöräteitä ja kadut ovat monilta osin huonossa kunnossa. Lisäksi siellä täytyy varoa raitiovaunukiskoja, jotka monet ovat huonossa kunnossa nekin ja jotka ovat erityisen vaarallisia risteysalueilla.

Pyörän saa vuokralle keskustasta. Esimerkiksi Bike Bratislava vuokraa pyöriä.

Pyöräilijöiden on hyvä tietää, että Bratislavan kautta kulkee kaksi kansainvälistä pyöräilyreittiä eli Tonavan varrella kulkeva EuroVelo 6 ja niin sanottu rautaesirippureitti EuroVelo 13. Bratislavan ympäristössä onkin hyvä pyöräillä Tonavan varrella ja myös viinireitillä, joka on sen lähettyvillä. Aluetta voi kierrellä itsekseen, tai sitten voi myös osallistua opastetulle kierrokselle. Niiden joukossa on kaikenlaisia kierroksia, kuten lintubongausta sisältäviä ja sellaisia, joihin liittyy vierailu kylmän sodan aikaisessa bunkkerissa.

Autonvuokraus

Bratislavan keskusta ei ole hyvä paikka ajella autolla. Siellä on kaikenlaisia säädöksiä myös siitä, missä ja milloin tietynlaiset autot saavat kulkea, eikä autoilua siellä muille kuin kaupunkia ja sen liikennesääntöjä hyvin tunteville suositella.

Jos haluaa vuokrata auton Bratislavassa esimerkiksi tutustuakseen Slovakian kauniiseen maaseutuun, voi sellaisen saada monesta eri paikasta.

Hyvä sivusto tutkia eri yhtiöiden tarjontaa ja hintoja on Rental Cars.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti