Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bratislavsky hrad
Bratislavan linna sijaitsee mäen päällä vanhankaupungin vieressä, ja sinne kiipeäminen kuuluu ehdottomasti osaksi Bratislavan-matkaa, mihin vuodenaikaan tahansa, säällä kuin säällä.

Bratislavan tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Bratislavan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia kirkkoja, museoita, puistoja ja muita kaupungissa vierailulla olevaa kiinnostavia paikkoja.

Bratislavan nähtävyyksiin on pääsymaksuja, ja niihin paljon haluava voi harkita Bratislava City Card -kortin hankkimista. Julkisia kaupungissa todennäköisesti tulee käytettyä vähän. Kortin hankkiva säästää kuitenkin nähtävyyksien ja museoiden pääsymaksuissa jonkin verran, vaikka täysin ilmaista niissä vierailu ei kortinkaan kanssa ole. Kortti maksaa 10 euroa vuorokaudelta tai 15 euroa kolmelta vuorokaudelta. Sillä saa myös alennuksia ravintoloissa, kaupoissa ja muissa paikoissa, ja sellaisen voi hankkia arkkipiispan palatsin takana olevasta turisti-infosta. Kortti on voimassa ostopäivän loppuun eli keskiyöhön, joten se kannattaa aina hakea aamulla.

Turisti-info (Klobučnícka 2) on avoinna ma-la klo 9-19 ja la-su klo 9-18, ja siellä kannattaa ainakin käydä hakemassa kartta, vaikka korttia ei haluaisikaan ostaa.

Bratislavský hrad

Bratislavan linna sijaitsee mäen päällä vanhankaupungin vieressä, ja sinne kiipeäminen kuuluu ehdottomasti osaksi Bratislavan-matkaa, mihin vuodenaikaan tahansa, säällä kuin säällä. Linnaa on kunnosteltu monta vuotta. Se on maalattu valkoiseksi, sen edusta on saanut uuden hienon patsaan, ja näin se on takavuosiakin paremmassa kunnossa oleva vierailupaikka. Parhaimmillaan linnan alue on kesällä, jolloin siellä voi istuskella terassilla, mutta sen jykevään ulkokuoreen, sisäosiin ja sen alueella olevaan Slovakian historiasta kertovaan museoon voi hyvin tutustua talvellakin.

Linna on avoinna ti-su klo 9-17, ja sinne on pari eri lippuvaihtoehtoa, joista 7 euron lippu oikeuttaa opastettuun kierrokseen linnan sisätiloissa, parin euron lippu vierailuun aarrekammiossa. Linnalle voi hyvin kävellä mäkeä ylös eri reittejä pitkin. Tällöin on hyvä olla kunnon kengät jalassa, mutta matkalla ylös voi pysähdellä, sillä rinteellä olevalla alueella on varsin hyviä baareja ja ravintoloita.

Dóm svätého Martina

Kävellessä vanhastakaupungista kohti linnakukkulaa tulee vastaan kaunis kirkko, Pyhän Martin tuomiokirkko (engl. St. Martin’s Cathedral), joka on kaupungin merkittävimpiä ja vanhimpia kirkkoja. Tämä on aina ollut Bratislavan tärkein kirkko, sillä vuosina 1563-1830 kymmenen unkarilaista hallitsijaa kruunattiin täällä. Kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1204, käyttöön se otettiin vuonna 1445, ja se peruskorjattiin 1800-luvun loppupuolella.

Pyhän Martin tuomiokirkko
Pyhän Martin tuomiokirkko on kaupungin merkittävimpiä ja vanhimpia kirkkoja.

Kirkon torni on 85 metriä korkea ja näkyy kaikkialle kaupunkiin, mutta kirkko sijaitsee hivenen ikävällä paikalla vanhankaupungin laidalla, moottoriteiden vieressä, mikä johtuu siitä, että valmistuttuaan se oli osa vanhankaupungin suojamuureja. Täällä voi käydä ma-la aamupäivisin ja taas klo 13.30 alkaen iltapäivisin, ja sunnuntaisin sisällä voi vierailla vasta klo 13.30 jälkeen.

Primaciálny palác

Vanhassakaupungissa keskitetysti eniten nähtävää on arkkipiispan palatsin (engl. Primate’s palace) tienoilla, missä on paljon muitakin nähtävyyksiä ja vierailupaikkoja. Itse arkkipiispan palatsin ulkopuolella olevalla Primaciálne námestie -aukiolla on mukava viettää aika ja ottaa pari valokuvaa, ja täällä on hyvä myös vierailla itse palatsissa, joka rakennettiin vuosina 1778-1781.

Tätä myöhäisklassista tyyliä edustavaa palatsia pidetään yleisesti kaupungin kauneimpana rakennuksena, ja aikoinaan se oli myös kaupungin merkittävin palatsi, jonka kuuluisassa "peilisalissa" on tehty suuria päätöksiä ja allekirjoitettu tärkeitä asiakirjoja. Nykyään samassa salissa on klassisen musiikin konsertteja, joista saa tietoa läheisestä turisti-infosta. Arkkipiispan palatsi on avoinna ti-su klo 10-17.

Galéria mesta Bratislavy - Pálffyho palác ja Mirbachov palác

Pitkän Hviezdoslavovo námestie -aukion laidalla olevassa Pálffyho palác -palatsissa (Panská 19) ja Hlavné námestie -aukion vieressä olevassa Mirbachov palác -palatsissa (Františkánske námestie 11) sijaitsevat Bratislavan kaupungingallerian museot, jotka yhdessä muodostavat maan toiseksi suurimman taidemuseon. Taidegalleria sai alkunsa 1800-luvulla, mutta taideteoksia alettiin pitää esillä täällä vuonna 1961, ja nykyisin niitä on nähtävänä noin 35 000.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Bratislavassa

Museoissa on esillä slovakialaista ja ulkomaista taidetta, ja niissä on hyvä tutustua eri aikakausien taideteoksiin, aina keskiajalta näihin päiviin. Vaikka Pálffyho palác -museo onkin aukion laidalla, on sen sisäänkäynti osoitteessa Panská 19, joten sinne pääsee paremmin vanhankaupungin puolelta. Molemmat museot ovat avoinna ti-su klo 11-18, ja pääsymaksu on 4 euroa aikuisilta.

Slovenská národná galéria - Esterháziho palác

Joenrannalla sijaitsevassa Esterháziho palác -rakennuksessa eli Esterházyn palatsissa on Slovakian kansallisgalleria, maan suurin taidegalleria, jossa oppii lähinnä slovakialaisesta taiteesta ja sen eri vaiheista. Täällä on nähtävänä noin 55 000 taideteosta, ja niiden joukossa on jonkin verran myös muualta Euroopasta tulevaa taidetta. Taidetta on nähtävillä paitsi tässä vanhassa palatsissa myös sen vieressä olevissa rakennuksissa, jotka kaikki on yhdistetty toisiinsa 1970-luvulla. Rakennusten yhdistelmä sinänsä on arkkitehtonisesti mielenkiintoinen sekoitelma eri aikakausia ja -tyylejä. Museossa käynti on edullista: liput maksavat reilut 3 euroa aikuisilta, ja jos haluaa ottaa kuvia sisällä, pitää maksaa pari euroa lisää.

Museo on avoinna ti-su klo 10-18 paitsi to klo 12-20, ja se on kiinni vain muutamana päivänä vuodessa, kuten pääsiäissunnuntaina.

Hrad Devín

Alle 10 kilometrin päässä Bratislavasta sijaitseva Devínin linna [kartalla] on hyvä vierailupaikka kesäisin ja lähinnä muulloin kuin viikonloppuisin, jolloin sinne on vaikea päästä julkisilla perille asti. Ympäri vuoden sinne on toki edullista porukoiden porhaltaa taksilla, ja tämä on hyvä vierailukohde niille, jotka kokevat jo nähneensä tarpeeksi vanhassakaupungissa ja sen lähikortteleissa.

Hrad Devin (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hrad Devínin linna on 212 metrin korkeudella olevan kukkulan huipulla, Tonavan rannalla. Eniten täällä vierailee paikallisia, jotka etenkin kesäviikonloppuisin tulevat tänne piknikille ja viettämään aikaa.

Linna on 212 metrin korkeudella olevan kukkulan huipulla, Tonavan rannalla. Eniten täällä vierailee paikallisia, jotka etenkin kesäviikonloppuisin tulevat tänne piknikille ja viettämään aikaa. Linnan on tarkoitus kuvastaa slaavien voimaa ja yhtenäisyyttä. Tämä on Slovakian kansallisia muistomerkkejä, jolla on erityistä arvoa kansalaisten keskuudessa ja jonka alueella ei suvaita epäkunnioittavaa käytöstä, kuten meteliä tai roskaamista.

Linnankukkulalla oli jo asutusta 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Keltit asuttivat paikkaa muutamaa sataa vuotta myöhemmin, ja Kyrillos ja Methodios aloittivat urakkansa tältä paikalta vuonna 863. Heidän tehtäviinsä kuului kyrillisen aakkoston luominen, joka liittyi ensimmäiseen slaavinkieliseen raamatunkäännökseen. Devínin nimikin tarkoitti varhaisilla slaavikielillä tyttöä.

Linnan alueella on ollut paljon rakennelmia, mutta nykyisin se on raunioina. Yksi sen parhaiten säilyneistä ja kuvatuimmista osista on Neitsyttorni, johon neitsyitä aikoinaan teljettiin ja josta he usein hyppäsivät alas. Linna on saanut nimensä heidän mukaansa. Devínin linna on kuitenkin raunioina etenkin sen takia, että Napoleon määräsi sen tuhottavaksi vuonna 1809.

Nykyisin tornin lisäksi pääsee linnan sisälle tutustumaan näyttelyyn, joka kertoo linnan rakennustoimista ja vaiheista yleensäkin, ja ajoittain siellä on muitakin näyttelyitä. Osia linnasta on kuitenkin viime vuosina ollut korjaustöiden takia kiinni.

Linna on avoinna loka-huhtikuussa ti-su klo 10-17 ja kesällä ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-19. Pääsymaksu on aikuisilta 3 euroa.

Linnalle pääsee usein eri tavoin Bratislavan keskustasta. Helpointa on kulkea busseilla 29 ja 128, jotka kulkevat viikolla ympäri vuoden ja myös viikonloppuisin heinä-elokuussa. Bussiin kannattaa nousta Nový most -pysäkillä vanhankaupungin vierestä. Porukoille matka tulee edulliseksi taksilla, eikä 2-4 hengen ryhmän välttämättä ole edes taloudellisesti kannattavaa kulkea sinne bussilla.

Huhtikuun loppupuolelta syyskuun loppupuolelle Devíniin voi mennä myös muina päivinä kuin maanantaisin risteilyaluksella, ja tällainen risteily onkin jo kokemus sinänsä. Risteilyt lähtevät keskustan laiturista, vanhankaupungin edustalta.

Devínin linnalle on mahdollista myös patikoida merkittyjä reittejä pitkin tai pyöräillä, ja sekä näistä vaihtoehdoista että kesäisistä tapahtumista, joita siellä on usein, kannattaa kysäistä turisti-infosta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Henning Klokkeråsen /Flickr
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti