Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Eurovea-ostoskeskus
Bratislavan uudella puolella sijaitseva ostoskeskus Eurovea on suuri katettu tila, jossa on paitsi suuri valintamyymälä ja etenkin ketjuliikkeitä myös valtava määrä ravintoloita, kahviloita ja palveluita.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Bratislavan parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Bratislava on turistin näkökulmasta pieni kaupunki, sillä kaikki olennainen on keskittynyt vanhaankaupunkiin ja sen lähiseuduille. Vanhassakaupungissa on paljon pieniä liikkeitä, jotka myyvät käsitöitä ja uniikkeja tuotteita eniten, ja kaupungin uudella puolella on pari ostoskatua, jotka ovat hyviä etenkin, jos haluaa vierailla kansainvälisissä ketjuliikkeissä, tavarataloissa ja ostoskeskuksissa.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa ei liikkeitä tarvitse erikseen etsiä: niitä tulee vastaan samalla, kun tutustuu muutenkin vanhaankaupunkiin. Huomionarvoinen seikka on se, että vanha kauppahalli (Stará tržnica) [kartalla] ei enää ole päivittäin kauppahalli, vaan siellä on paljon musiikkiesityksiä. Varsinaisena kauppahallina se toimii vain joka toinen lauantai.

Vanhassakaupungissa paljon liikkeitä on Hlavné námestie -aukion [kartalla] ympäristössä, ja etenkin Panská- ja Laurinská-kaduilla aivan aukion naapurissa on lukuisia hyviä matkamuistomyymälöitä, kirjakauppoja ja muitakin pieniä liikkeitä. Vanhakaupunki on melko pieni, mutta siellä kannattaa vaellella sen toivossa, että löytää pääaukiota ja pääkatua edullisempia hintoja ja muutenkin erikoisempia tuotteita.

Bratislavan uusi puoli

Kaupungin uudella puolella Námestie SNP -aukion [kartalla] ympäristössä on kaikenlaisia liikkeitä. Aukiolta lähtevä Poštová on kävelykatu, jonka varrella on liikkeitä, ja se johtaa Obchodná-kadulle [kartalla], joka on Bratislavan pääostoskatu. Sen varrella on ketjuliikkeitä, pieni aasialainen markkinapaikka, josta saa etenkin edullisia vaatteita, paikallisia liikkeitä ja kioskeja, joista saa tuotteita silloin kun muut kaupat ovat kiinni.

Kun Obchodná-kadulta kävelee kohti Kollárovo námestie -aukiota, loppuvat kaupat Mariánska-kadun vaiheilla. Mariánska-kadulle kannattaa kääntyä ja kulkea kohti Špitálska-katua, kohti Tesco-tavarataloa ja joitain muita ostosmahdollisuuksia, joita Kamenné námestie -aukion [kartalla] ympäristössä on. Tämä on lähellä vanhaakaupunkia ja Námestie SNP -aukiota, ja tänne on nopea kävellä myös vanhastakaupungista.

Vaatekauppa Obchodna-kadulla
Obchodná-katu on Bratislavan pääostoskatu. Sen varrella on mm. ketjuliikkeitä.

Tesco on hyvin avoinna oleva tavaratalo (ma-pe klo 8-21, la-su klo 8-20), ja sen alakerrassa on keskustan suurin valintamyymälä, josta saa kaikkea mahdollista. Sen suojissa on lahjatavaramyymälöitä, joista saa hienoja tuotteita ja etenkin suklaita, muita herkkuja ja viinoja. Niistä tietenkin alkuperäinen Tatratee 52 % on Slovakian maailmanluokan yrttiviina, jota on muualta vaikea hankkia ja joka asiantuntijoiden mukaan päihittää jopa Tšekin Becherovkan, jota sitäkin on täällä tarjolla. Viineistä slovakialaiset ovat tutustumisen arvoisia. Hyvin läheltä Tšekin puolelta tulevat Mikulov-viinit, joista parhaita ovat valkoviinit, ovat nekin lähialueen tuotteita.

Uudehko ostoskeskus Eurovea (avoinna ma-su klo 10-21) [kartalla] sijaitsee melko lähellä Tescoa, jos vain kävelee muutaman sata metriä kohti jokea ja ohittaa ensin niin sanotun Sinisen kirkon [kartalla]. Eurovea on suuri katettu tila, jossa on paitsi suuri valintamyymälä ja etenkin ketjuliikkeitä myös valtava määrä ravintoloita, kahviloita ja palveluita, kuten kuntosali, kasino, elokuvateatteri ja hotelli.

Parhaat tuliaiset ja muut ostokset

Käsityöt, joita saa etenkin pienistä liikkeistä vanhastakaupungista, ainutlaatuiset tuotteet kuten paikallinen muotoilu, vaatteet ja muut tuotteet, alkoholijuomat, tupakkatuotteet, apteekkituotteet, kirjat, elokuvat, pelit ja kaikenlaiset lähialueiden tuotteet, jotka tulevat etenkin Slovakiasta, Tšekistä ja Unkarista, ovat täällä usein edullisia tuotteita, joiden laatukin on varsin hyvä. Parhaiten näitä tuotteita on tarjolla pienissä liikkeissä ja paikallisia tuotteita myyvissä matalan profiilin liikkeissä, mutta Eurovea ja suuret ketjumyymälät myyvät samaa tavaraa kuin muuallakin Euroopassa, eivätkä hinnat esimerkiksi H&M:ssä välttämättä ole yhtään edullisempia kuin kotimaassa.

Elintarvikkeet ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja Bratislavassa saa paitsi valintamyymälöistä myös erikoisliikkeistä paikallisia ja muualta Euroopasta (etenkin Kreikasta ja Italiasta) tulevia elintarvikkeita, juomia ja muitakin tuotteita. Näitä on eniten myynnissä vanhassakaupungissa, ja myös Tescolla on paljon ulkomaisia tuotteita. Miltei kaikki on edullisempaa kuin kotimaassa, ja kotiinlähtöä tekevä voi mielellään hankkia täältä kaikenlaista ruokaa ja juomaa, sillä taso on kotimaata vastaava eikä mitään ongelmia hygienian tai muun vastaavan kanssa ole.

Vesi on Slovakiassa maukasta ja sitä voi juoda hanasta, mutta niille, jotka mieluummin ostavat pullovettä, on tšekkiläinen Mattoni-kivennäisvesi hyvin saatavilla ja erityisen hyvää.

Elintarvikeostoksilla

Ruokaostokset hoituvat parhaiten Tescon alakerran ruokakaupassa (avoinna ma-pe klo 7-21, la-su klo 7-21) ja Eurovean elintarvikeliikkeessä (avoinna ma-su klo 7-22). Muualla keskustassa on varsin vähän suuria valintamyymälöitä. Pieniä elintarvikeliikkeitä, joista saa karkkeja, viinaa, tupakkaa ja joskus myös elintarvikkeitakin, on niin vanhassakaupungissa kuin muuallakin, mutta ne ovat valintamyymälöitä kalliimpia. Erilaisia erikoisliikkeitä, jotka saattavat myydä lähes mitä tahansa italialaisista elintarvikkeista slovakialaisiin viinoihin ja oluisiin, juustoihin ja muihin tuotteisiin, tulee vastaan niin vanhassakaupungissa kuin sen ulkopuolellakin, parhailla shoppailualueilla.

Ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva kauppahalli [kartalla] (avoinna ma-la klo 6-16.30) on Záhradnícka-pysäkillä sijaitseva erinomainen paikka hakea tuoreita paikallisia vihanneksia ja muita tuotteita. Tänne pääsee esimerkiksi raitiovaunuilla 6 ja 12 ja johdinautoilla 201 ja 205.

Toinen kauppahalli sijaitsee lentokentälle kulkevan bussin reitin varrella [kartalla] (avoinna ma-la klo 6-18), Trnavské mýto -pysäkillä, jonne pääsee useilla liikennevälineillä, kuten raitiovaunuilla 1, 4 ja 9 ja johdinautoilla 201, 204 ja 209.

Torit, kirpputorit ja outlet-myymälät

Edellä mainittujen kauppahallien lisäksi ei Bratislavassa ole mitään vakiintuneita markkinoita, joskin siellä voi olla kesäisin jonkinlaisia "maanviljelijöiden markkinoita". Niitä ja muita vastaavia toreja voi ilmaantua vanhankaupungin kaduille ajoittain kesäkauden aikana.

KC Dunaj -kauppakeskuksessa (Námestie SNP 30) [kartalla] vanhankaupungin laidalla on outlet-myymälä, josta huippubrändejä saa 90 %:n alennuksella. Liike ei välttämättä sovi vaativaan ostiskeluun, mutta siellä on helppo käväistä, ja se on avoinna viikolla klo 19 asti, lauantaina varhaiseen iltapäivään.

Obchodna-kadun ostosmahdollisuuksia
Visa ja Mastercard käyvät yleisesti Bratislavassa, mutta eivät kuitenkaan kauppahalleissa tai kojuissa.

Jonkin matkan päässä Bratislavasta sijaitsee ONE Fashion Outlet (avoinna ma-su klo 10-20) [kartalla]. Voderady, missä se sijaitsee, on 40 kilometrin päässä Bratislavasta ja vain muutaman kilometrin päässä Trnavasta, joka on hyvä päiväretkikohde. Edullisinta on mennä Bratislavasta tiiviiseen tahtiin kulkevilla junilla Trnavaan ja nousta siellä rautatieasemalla bussiin, joka kulkee keskukselle. Toinen vaihtoehto on tulla tänne taksilla Trnavan asemalta.

Valuutta, maksukortit, hintataso ja aukioloajat

Slovakiassa on käytössä euro, ja niitä kannattaa tietysti ottaa matkaan mukaan. Bratislava on erittäin turvallinen kaupunki, eikä siellä tarvitse pelätä ryöstöjä tai mitään rikollista. Pankkiautomaatteja on hyvin vanhassakaupungissa ja sen lähettyvillä, kuten Tescon tietämillä, Eurovea-ostoskeskuksessa ja Obchodná-kadulla.

Visa ja Mastercard käyvät yleisesti Bratislavassa, ja ne käyvät nykyisin hyvin pienissäkin liikkeissä. Myös muita kortteja otetaan etenkin suurimmissa ja hienoimmissa liikkeissä vastaan, mutta kortit eivät käy kauppahalleissa tai kojuissa, joista saa esimerkiksi marjoja kesäisin Tescon ulkopuolella.

Bratislavan hintataso on miellyttävän alhainen, ja valtaosa tuotteista ja palveluista siellä maksaa 40-60 % vähemmän kuin Helsingissä.

Bratislavassa liikkeet ovat parhaiten avoinna maanantaiaamusta perjantai-iltaan, ja muut kuin suuret liikkeet tai kauppakeskukset kuten Tesco ja Eurovea ovat avoinna ma-pe noin klo 9-18. Lauantaisin monet pienet liikkeet ovat avoinna aamupäivän mutta sulkevat ovensa viimeistään klo 14. Niin lauantai- kun sunnuntaikin ovat suuren osan vuodesta varsin kuolleita aikoja vaellella etenkään Obchodná-kadulla. Vanhassakaupungissa on jonkin verran liikkeitä avoinna lauantai-iltapäivisin ja sunnuntaisin, mutta ne ovat yleensä turisteille suunnattuja liikkeitä. Tesco ja Eurovea ovat avoinna myös sunnuntaisin, ja myös niiden elintarvikeliikkeet ovat sunnuntaisin auki.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti