Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Michalska-kadulla
Michalská on hyvä katu syödä lounas ja myöhäistäkin illallista, ja se on myös varsin hienosti aseteltujen ja erikoistenkin terassien suosimaa aluetta.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Bratislavaa voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Bratislavan parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen ei ole vaikeaa, sillä Bratislavan vanhakaupunki ja sitä ympäröivät alueet ovat kaupungin pääasiallisia paikkoja lähteä syömään ja tällä alueella on huomattava määrä erilaisia vaihtoehtoja. Vielä muutama vuosi sitten Bratislavassa oli keskimääräistä heikommat ruokapaikat, mutta nykyisin siellä on hyvät, monipuoliset ravintolat, ja niitä on sekä vanhassakaupungissa että kaupungin uudella puolella. Vanhakaupunki on kallein paikka syödä, sillä siellä on pääasiallisesti turisteille suunnattuja ravintoloita, mutta siellä on myös kohtuuhintaisia ravintoloita ja etenkin ravintoloita, jotka tarjoavat erinomaisia lounastarjouksia.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa ravintolat, jotka sijaitsevat lähellä Hlavné námestie -aukiota [kartalla], ovat yleensä turisteille suunnattuja ja ylihintaisia, mutta niissä palvelu yleensä pelaa ulkomaan kielillä ja monissa niissä on tunnelmaa. Ulkomaalaisille suunnattuja ravintoloita on etenkin aukiolta lähtevällä Sedlárska-kadulla. Sillä onkin tarjolla kaikenlaisia, eniten ulkomaisia ruokia kuten meksikolaisia ja muita lomalaisille hyvin maistuvia ruokia. Kadun varrella palvelu pelaa englanniksi, tunnelma on rento, hinnat ovat Bratislavan yleiseen hintatasoon nähden korkeita ja tarjolla on lähinnä ulkomaisia oluita. Nämä ravintolat ovat myös avoinna usein hyvin myöhään, niissä näytetään urheilua suurilta ruuduilta ilta toisensa perään, niissä on elävää musiikkia ja niissä voi syödä pikkutunneillakin. Nämä ovat lähinnä nuorekkaita paikkoja, mutta soveltuvat hyvin kyllä varttuneemmallekin väelle.

Lisää turisteille suunnattuja ravintoloita tulee vastaan Sedlárskan päässä olevalla Ventúrska-kadulla, joka on Bratislavassa erikoinen alue siinä mielessä, että monilla ravintoloilla on sisäänheittäjät. Sekä tämä katu että sitä jatkava Michalská ovat hyviä katuja syödä lounas ja myöhäistäkin illallista, ja sen varrella on hyvä myös ottaa kahvit tai juoda vain olut. Kesäisin tämä on varsin hienosti aseteltujen ja erikoistenkin terassien suosimaa aluetta, jolle on hyvä tulla syömään ja juomaan aamusta iltaan.

Panska
Panská-kadun varrella on monipuolinen valikoima ravintoloita, joista monella on lounastarjoukset.

Lisää vastaavanlaisia ravintoloita on Ventúrskan poikkikadulla nimeltään Panská. Sen varrella on varsin monipuolinen valikoima ravintoloita, joista monella on lounastarjoukset ma-pe noin klo 10-15. Sitä jatkavalla Laurinská-kadulla on lisää ravintoloita, mutta erityisen suuri valikoima ravintoloita tulee vastaan Hviezdoslavovo námestie -aukiolla [kartalla], joka sekin on lähinnä turistien suosiossa. Täällä on kaikenlaista slovakialaisia ruokia tarjoavista ravintoloista argentiinalaiseen pihvipaikkaan, kahviloihin, joilla on talvisinkin katetut terassit, ja kansainvälisiin pikaruokapaikkoihin.

Vanhankaupungin ulkopuolella

Vanhankaupungin ulkopuolella on ravintoloita eniten Obchodná-kadun varrella [kartalla]. Tämän kadun varrelle on hyvä lähteä syömään ja juomaan niin aamuisin kuin iltaisinkin. Täältä saa aamupalaa, lounasta, pikaruokia ja myöhäänkin tarjottavia illallisia, seitsemänä päivänä viikossa. Kadun varrella on kolme kasvisravintolaa, useita kansainvälisiä pikaruokaravintoloita ja myös oikeita ravintoloita, joihin on mukava istahtaa kaupunkia kierrettyään hyvälle aterialle ja juomalle.

Hyvä vierailupaikka pienestä kliseenomaisuudesta huolimatta on Slovak pub (Obchodná 62), joka on avoinna aamukymmenestä iltamyöhään. Tämä on sekä savuton paikka nautiskella slovakialaisia ruokia ja myös hintavia pihvejä että takaosan savuinen baari, jonne paikalliset nuoret tulevat etenkin viikonloppuisin juomaan olutta. Täältä saa kaikkia mahdollisia slovakialaisia ruokia, jotka ovat kohtuuhintaisia, mutta täältä saa myös muita ruokia ja hyvän valikoiman juomia. Sen alapuolella oleva Europa-pizzeria on tasokas paikka syödä aitoja pastoja ja pitsoja, jotka valmistetaan puulämmitteisessä uunissa, ja tämä onkin paikallistenkin suosima paikka ja kohtuuhintainen.

Bratislavassa on jonkin verran ravintoloita myös muualla kuin näillä alueilla, mutta niitä on sen verran harvakseen, että niiden varaan ei kannata laskea. Bratislavassa on hyvä pitää mielessä, että vanhankaupungin ulkopuolella monet ravintolat ja etenkään kasvisravintolat eivät avaa oviaan viikonloppuisin, sillä niiden asiakaskunnan muodostavat pääosin viikon lounasruokailijat.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Bratislavasta saa hyvin paikallisia ruokia, joita mielellään syödään ravintoloissakin, ja siellä on entistä enemmän tarjolla myös muualta tulevia ruokia. Aasialaiset ruoat ovat yleisiä, mutta sushia ja muita kalliita ruokia tarjoavia aasialaisia ravintoloita ei ole paljon. Intialaiset ravintolat ovat nekin varsin kalliita mutta myös korkeatasoisia ja palvelutasoltaan moitteettomia. Italialaiset ruoat ovat tietenkin yleisiä, ja niitä on kaiken hintaisia ja niitä tarjoavia ravintoloita on laidasta laitaan, mutta yleisesti ottaen vanhankaupungin italialaiset ravintolat ovat kalleimpia. Kebabit ja muut Lähi-idän ruoat ovat entistä paremmin tarjolla, ja ne ovat poikkeuksetta edullisia. Meksikolaiset, argentiinalaiset, brasilialaiset ja muut trendiruoat ovat saatavilla vanhastakaupungista turistien suosimilta alueilta, mutta nämä tietenkin vaihtuvat trendien mukaan ja ovat aina hintavia.

Slovak Pub
Slovakialaiset ruoat ovat yleensä raskaita liharuokia, jotka kannattaa huuhtoa alas oluella. Slovak Pub:ssa on näitä molempia runsas valikoima.

Slovakialaiset ruoat eivät ole yltäneet maailmanmaineeseen, ja hiljattain ilmestyneen tutkimuksen mukaan sen ruoat ovat maailman maiden ruoista 10:nneksi epäterveellisimmät. Ruoat ovat yleensä raskaita liharuokia, ja kasvisruoistakin on onnistuttu tekemään rasvaisia ja suolaisia. Ravintoloissa paikallisten ruokien rasvaisuus ja suolaisuus tietenkin korostuu, mutta slovakialaiset ruoat ovat aasialaisten ruokien ja kebabien ohella edullisimpia ruokia Bratislavassa. Vaikka ne eivät ehkä kuulukaan maailman parhaisiin ruokiin, on niiden joukossa monia tutustumisen arvoisia aterioita, jotka on hyvä huuhtoa alas paikallisella oluella.

Erilaiset perunasta tehdyt nyytit (bryndzové halušky, engl. dumplings) ovat tyypillisiä paikallisia ruokia. Niiden sisällä on etenkin vuohenjuustoa mutta myös muuta, kuten pekonia ja kermaviiliä. Vastaavanlainen ateria on pierogi (bryndzové pirohy), jonka sisällä on yleensä vuohenjuustoa, ja tämä juusto onkin slovakialaisen keittiön kulmakivi. Perunapannukakut (zemiakové placky, engl. potato pancakes) ovat nekin suosittuja, ja niitä voi syödä erilaisten ruokien kanssa. Niiden kanssa voi tulla erikoisiltakin kuulostavia aineksia, mutta avoin mieli on paras tapa kokeilla paikallisia aterioita. Keitot ovat nekin suosittuja. Valkosipulikeitto (česnečka) on normaali alkuruoka, ja tämä kermainen keitto on hyvä etenkin talvisin. Hapankaalikeitto (kapustnica) on tulinen keitto, jossa on mukana makkarasiivuja, sieniä ja lihaa, ja tätähän syödään Slovakiassa poikkeuksetta jouluaattona mutta usein muulloinkin.

Juomaksi näiden kanssa on hyvä ottaa olutta tai viiniä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä paikallinen pontikanomainen slivovica eli luomuviina, joka sulattaa ruoan kuin ruoan. Myös päärynäviina eli hruškovica on suosittua, aivan kuten mäntyviina eli borovička. Tatratee (slovakiaksi Tatranský čaj) on parhaimmillaan 52-prosenttisena versiona, ja myös medovina eli hunajaviini on hyvää etenkin talvisin, jolloin sitä juodaan mieluusti ennen joulua. Viinojen juominen aterian kanssa on slovakialainen kansanperinne, jonka uskotaan karkottavan pahoja henkiä ruumiista ennen ruokailua, mutta sama operaatio toistetaan varmuuden vuoksi vielä aterian päätteeksi. Etenkin paikallinen yrttiviina eli Demänovka antaa kansanperinteen mukaan voimia jatkaa toimia aterian jälkeenkin, ja sen voi korvata hätätapauksessa myös tšekkiläisellä Becherovkalla.

Kasvisruoat ja aasialaiset ravintolat

Bratislavassa on entistä enemmän vain kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Siellä on nykyisin myös hyvä määrä aasialaisia ravintoloita, jotka tarjoavat paljon lihattomia aterioita mutta myös aterioita, joissa on lihaa. Varsinaisten kasvisruokien lisäksi kaupungissa voi syödä paistettua juustoa, jota saa slovakialaisista ravintoloista, samoin kuin joitain muitakin "paastoruokia", kuten vuohenjuustosta valmistettuja, mutta nämä ovat paitsi suolaisia myös sellaisia, että niissä voi olla pieni määrä lihaa kuten pekonia joukossa.

Parhaiten kasvisravintoloita ja aasialaisia ravintoloita on Obchodná-kadulla [kartalla] ja sen lähitienoilla. Yksi jo pitkään toiminut, luotettava kasvisravintola on kadun vanhankaupunginpuoleisessa päässä oleva Góvinda (avoinna ma-pe klo 10.30-17.30). Saman kadun varrella sijaitsevat myös City Restaurant (Obchodná 58) ja Veggie (Obchodná 66). Periaatteessa saman kadun varrella, Slovak pubista eteenpäin sijaitsee vielä Veg Life (Mickiewiczova 18), mutta tämä kuten monet muutkin kasvisruokaravintolat on avoinna vain viikolla. Viikonloppuisin parhaita vaihtoehtoja ovat muut ravintolat, kuten intialaiset, pizzeriat ja slovakialaiset, jotka myyvät esimerkiksi salaatteja ja paistettua juustoa.

Aasialaiset ravintolat ovat uudehkoja lisäyksiä Bratislavan ravintolamaailmaan, ja monet niistä ovat erinomaisia, autenttisia ja monipuolisia. Ne tarjoavat yleensä pääosin vietnamilaisia ruokia, joiden joukossa voi tosin olla muitakin, kuten korealaisia ja thairuokia. Yksi parhaista paikoista ruoiltaan on Huy Vege (Kolárska 8) (avoinna ma-pe klo 10-19, la klo 10-16) [kartalla] aivan Tescon naapurissa. Täällä on hyvä panna merkille erillinen korealainen ruokalista, jolla on maan kansallisruokaa kimchiä hyvin edulliseen hintaan ja tofun kanssa. Ravintolasta saa myös autenttisia aasialaisia ruokia, joissa on lihaa. Tästä itsepalveluravintolasta saa aterian kuin aterian 4-6 eurolla.

Lähellä Presidentinlinnaa sijaitseva Ganesh (Vysoká 4) [kartalla] on intialainen ravintola, jossa on paljon kasvisruokia mutta myös liharuokia. Ravintola on hivenen kalliimpi kuin monet muut mutta korkeatasoinen, ja se on avoinna joka päivä. Jos haluaa syödä alle 6 euron lounaita, on niitä tarjolla ma-pe klo 11-16.

http://www.happycow.net/europe/slovakia/bratislava/ Happy Cow -sivusto esittelee lisää kasvisravintoloita Bratislavassa

Kahvilat

Kahvilat ovat Bratislavassa hyviä, joskaan kahvi ei ole erityisen edullista ja etenkin vanhassakaupungissa on panostettu enemmän yksilölliseen laatuun kuin edullisiin hintoihin. Hienoimpia kahviloita on Hlavné námestie -aukion laidalla vanhassakaupungissa, missä Roland on ehdoton, pianomusiikilla elävöitetty kahvila-ravintola, jossa on sitä kuuluisaa keskieurooppalaista tunnelmaa. Tämä on hyvä paikka kahville, ruoille ja myös illanistumiselle, joskaan hinnat eivät muiden kuin alkoholijuomien osalta paljon kotimaata edullisempia ole.

Kahvila ja kauppa yhdessä
Uusi ilmiö Bratislavassakin on se, että kahvila on myös kauppa, ja näitä tulee vastaan vanhassakaupungissa ja jonkin verran muuallakin.

Muualla vanhassakaupungissa kahviloita on siellä täällä. Niissä istuminen on suosittua myös paikallisten keskuudessa, ja monilla on kesäterassit. Uusi ilmiö Bratislavassakin on se, että kahvila on myös kauppa, ja näitä tulee vastaan vanhassakaupungissa ja jonkin verran muuallakin, kuten Obchodná-kadun varrella ja Námestie SNP -aukiolla [kartalla], missä Urban Space edustaa tätä suuntausta mitä korkeatasoisimmin.

Hintataso, juomaraha ja ruokailuajat

Bratislavan ruokapaikkojen hintataso heittelehtii rajusti, niin että vanhassakaupungissa se on pahimmillaan lähellä kotimaan hintoja mutta muualla kaupungissa voi etenkin aasialaisesta ravintolasta saada aterian 4 eurolla iltaisinkin. Lounaan kaupungista yleensä saa 4-8 eurolla, illallisen kunnollisessa ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, 6-15 eurolla, ja ruokajuomat ovat poikkeuksetta edullisia, niin että tuoppi, joka maksaa yli 1,5 euroa, mielletään kalliiksi.

Bratislavassa kannattaa jättää ainakin jonkin verran juomarahaa, kun palvelu on hyvää, ja tämä pätee lähinnä ravintoloihin, joissa on pöytiintarjoilu. Monissa ylihintaisissa, turistien suosimissa kahviloissa mielellään otetaan vastaan juomarahaa, mutta joissain, kuten Cafe Rolandissa, se lisätään automaattisesti laskuun.

Bratislavassa ravintolat avaavat ovensa aikaisin, ja siellä voi syödä jo klo 10 alkaen. Muut kuin turisteille suunnatut ravintolat sulkevat ovensa aikaisin, usein jo klo 18-19, ja tämä pätee etenkin kasvisravintoloihin ja edullisiin aasialaisiin ravintoloihin. Ruokia varsinaisista ravintoloista, joissa on pöytiintarjoilu, saa yleensä klo 22-23 asti, mutta jotkin ravintolat, kuten Slovak pub, tarjoavat viikonloppuisin ruokia tätä myöhempäänkin. Jos haluaa syödä myöhään (klo 22-01), ovat Sedlárska-kadun ravintolat vanhassakaupungissa tähän päivittäin paras vaihtoehto. Edullisin ja suosituin aika lähteä syömään on lounasaika viikolla, ja tällöin voi klo 12-13 olla jopa vanhassakaupungissa tungosta ravintoloissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti