Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Bratislava
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Lämmin auringonpaiste
Bratislavassa on keskieurooppalaiset, mannermaiset säät, jotka tuovat sinne Suomea pidemmän kesän ja lyhyemmän, leudomman talven.

Bratislavan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Bratislavassa nyt

Sääennuste

Slovakian meteorologisen laitoksen Bratislavan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Bratislavassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Bratislavassa on keskieurooppalaiset, mannermaiset säät, jotka tuovat sinne Suomea pidemmän kesän ja lyhyemmän, leudomman talven, joskin talven aikana nähdään runsaasti pimeyttä, pakkasia ja huonoja ilmoja. Bratislava on parhaimmillaan kesäkohteena, huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle, ja myös keskitalvi voi olla kohtalaisen hyvää aikaa vierailla kaupungissa.

Bratislavassa kevät alkaa maaliskuussa, jolloin päivälämpötilat alkavat olla yli 10 asteessa päivisin ja öisin on keskitalvea harvemmin pakkasia. Huhtikuussa terassit alkavat viimeistään ilmaantua kaupungin kaduille, ja päivälämpötilat ovat parhaimmillaan 16-20 asteessa, mutta öisin on vielä viileää.

Kesäkausi on Suomen tavoin arveluttava ja eri vuosina erilainen jakso. Se alkaa toukokuussa, mutta vielä niin touko- kuin kesäkuussakin voi olla viileää päivisinkin, joskin useimpina vuosina toukokuussa päivälämpötilat ovat yli 20 asteessa ja iltaisin voi istuskella yleensä terassilla. Kesäkuusta syyskuun puoliväliin kaupungissa on lämmintä yleensä öitä myöten, ja kesäkuun alusta elokuun loppuun on hyvin aurinkoista. Aurinko paistaa Bratislavassa enemmän kuin Keski-Euroopassa yleensä, lähes 2 100 tuntia vuodessa, ja siellä myös sataa ympäri vuoden vähän. Sateisimmat ajankohdat ovat keskikesä ja keskitalvi.

Syksy alkaa Bratislavassa myöhemmin kuin Etelä-Suomessa. Syyskuu on usein täysin kesäinen öitään myöten, ja lokakuukin voi olla varsin kesäinen joinain vuosina. Lokakuun aikana, yleensä sen toisella puoliskolla, lämpötilat kuitenkin laskevat dramaattisesti, ja marraskuussa alkaa talvikausi, jolloin päivälämpötilat ovat vielä lähellä kymmentä astetta mutta jolloin aurinko paistaa harvoin ja kaupungissa on ankea tunnelma. Vuodenvaihde on sateinen aika, jolloin voi tulla lunta, mutta varsinainen talvikausi kaupungissa on tammi-helmikuussa. Silloin siellä voi olla lunta viikon parikin yhtä mittaa, mutta päivälämpötilat menevät herkästi plussan puolelle talvellakin ja öisin on yleensä joulu-helmikuussa ainakin aste pari pakkasta.

Parhaat matkustusajat

Bratislavassa ei ole koskaan paljon turisteja, ja sinne voi hyvin matkustaa vilkkainakin aikoina ilman pelkoa valtavista turistilaumoista. Säiden puolesta aika toukokuun alusta syyskuun loppuun on varminta kesäaikaa matkustaa kaupunkiin. Huhti- ja lokakuu ovat nekin usein hyviä kuukausia viettää aikaa Bratislavassa, ja joulukuu joulumarkkinoineen on sekin varteenotettava ajankohta vierailla Slovakian pääkaupungissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti