Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe kävelee kadulla
Dublin on turvallinen ja monipuolinen, mutta samalla hintava ja säiltään oikukas vierailupaikka lapsiperheille. Kaupungin keskusta on melko pieni, joten siellä pärjää kävellen.

Lasten kanssa Dublinissa

Dublin on turvallinen ja monipuolinen mutta hintava ja säiltään oikukas vierailupaikka lapsiperheille. Kaupungin keskusta on melko pieni, niin että siellä on hyvä kävellä paikasta toiseen ja nähdä viikonlopussakin melkoisesti.

Vaikka hinnat ovat kauttaaltaan kohtalaisen kalliita, on siellä on paljon pääsymaksuttomia museoita ja muuta ilmaista nähtävää, eikä kaupungissa lomailu välttämättä maksa sen enempää kuin kotimaassakaan matkustelu.

Katso myös: Dublinin leikkipuistot ja -kentät | Lapsiystävällisiä ravintoloita | Sisäpuuhapaikkoja Dublinissa |

Parhaat alueet lapsiperheille

Dublinin koko keskusta on hyvää maastoa lapsiperheille, mutta siellä on joillain kaduilla vilkas liikenne. Kävelykadut ovat hyviä paikkoja, joskin jotkin alueet ovat parempia kuin toiset. Joen pohjoispuolella O’Connell Street on leveä pääkatu, jolla ei ole paljon liikennettä ja jonka alueella on mukava päästä kiinni kaupungin tunnelmasta.

O’Connell Street -kadun poikkikatu Henry Street on kaupungin vilkkain shoppailukatu, jonka varrella ja lähistöllä on monta tavarataloa ja ostoskeskusta, joihin on hyvä paeta huonoja ilmoja. Henry Streetin sivukatu Moore Street on värikäs torikatu, johon on mukava käydä tutustumassa. Joen rantaa kulkeva Bachelors Walk on kauniina kesäpäivinä puisen jalkakäytävänsä ansiosta mukava paikka kävellä, istahtaa hetkeksi ja tutustua kuuluisaan Ha’penny Bridge -siltaan.

Joen ja Ha’penny Bridgen toisella puolella sijaitsee heti Temple Bar, Dublinin huvittelualue, jolla on paljon ruokapaikkoja ja nuoria kiinnostavia värikkäitä putiikkeja. Perheiden on hyvä tutustua alueen meininkiin aamu- ja iltapäivisin, jolloin se on vielä siistiä. Iltaisin ja öisin alue on meluisa, eikä sinne silloin kannata ainakaan pienten lasten kanssa mennä.

Temple Barin vieressä olevat keskiaikaiset korttelit ovat hyvää maastoa lapsiperheille, joskin siellä on muutama vilkas katu. Christ Church -kirkon yhteydessä oleva Dublinia-elämysmuseo on ehdoton vierailupaikka lapsille. Dublin Castle -linnake on paikka, johon on hyvä käydä täällä tutustumassa, ja St. Patrick’s Cathedral -kirkon puistoalue on kaupungin parhaita puistoja perheille.

Keskiaikaisen kortteliston alueelta pääsee nopeasti kohti Grafton Streetiä. Tällä alueella on runsaasti kävelykatuja ja pieniä kujia, joihin on mukava tutustua. Grafton Street on viikonloppuisin ja alkuillasta melko tukossa, ja shoppailu sillä onnistuu parhaiten aamupäivisin. Sen varrella on musiikkia ja muita esityksiä pitkin päivää, ja ajoittaisesta tungoksesta huolimatta se on mielenkiintoinen paikka käydä useankin kerran loman aikana.

Grafton Streetin päässä oleva St. Stephen’s Green -puisto on tietenkin erinomainen paikka lapsiperheille, aivan kuten sen lähellä oleva toinen keskustan puistoalue, Merrion Square. Näiden välissä olevat korttelit Kildare Streetin ympäristössä ovat pääsymaksuttomia nähtävyyksiä pullollaan, mutta ne ovat hyvin kiireisiä viikonloppuiltapäivisin, joten niihin on hyvä tutustua muina aikoina. Tämän alueen vieressä oleva Trinity College -yliopiston kampus on hyvä paikka mennä kävelemään ja katselemaan kauniita rakennuksia, mutta siellä on hyvä mukautua sen hillittyyn ja sivistyneeseen ilmapiiriin.

Melko lähellä Trinity Collegea olevat Docklands-satama-alueet, jotka nykyisin ovat täysin muuttuneet, ovat hyvää ja aina väljää tienoota. Grand Canal Docks -kanavien laitamilla on kaikenlaista nähtävää, ja täällä on hyvä lämpiminä kesäpäivinä viettää aikaa. Melko mielenkiintoinen katu kävellä Trinity Collegelta kanaville on Pearse Street. Kanaviin on mahdollista tutustua myös Viking Splash Tour -kierroksen yhteydessä.

Ydinkeskustan ulkopuolella Phoenix Park, jossa sijaitsee kaupungin eläintarha, on kesäisin hyvä puistoalue, jossa voi viettää puolikin päivää. Sen lähellä joen toisella puolella sijaitsee Kilmainham Gaol -vankila, joka on kiinnostava vierailupaikka. Siellä on myös Irlannin nykytaiteen museo, joka on pääsymaksuton ja jonka 1600-luvulta peräisin olevaan puistoon on kesäisin mukava tutustua siihenkin. Lähellä sijaitsee myös Guinness-oluttehdas, jonka ympäristössä pidemmällä lomalla olevien kannattaa ainakin käydä. Kaikille näille nähtävyyksille pääsee Connolly-asemalta lähtevällä raitiovaunulla.

Liikkuminen

Dublinin keskustassa kaikki on O’Connell Streetiltä aina keskiaikaisiin kortteleihin ja Dockland-satamaankin periaatteessa kävelymatkan etäisyydellä. Katunäkymät ovat mielenkiintoisia, ja käveltyä tulee huomaamattaankin paljon. Kadut ovat Dublinissa siistejä, joskin etenkin viikolla joillain kaduilla on ärsyttävän paljon liikennettä ja keskusta on etenkin aamu- ja iltapäivisin viikolla hyvin vilkas paikka. Liikennettä pääsee pakoon puistoihin ja kävelykaduille, joita keskustassa onneksi on runsaasti.

Kävelyn lisäksi Luas-raitiovaunulinja on kätevä, etenkin se, joka kulkee Connolly-asemalta O’Connell Streetin kautta ohi Jamesin viskitehtaan, Phoenix Parkin, Heuston-aseman, Kilmainhamin ja Guinness-tehtaan. Myös hop on hop off -tyyliset kiertoajelubussit kulkevat tätä reittiä. Kaksikerroksiset bussit, jonkalaisia kiertoajelubussitkin ovat, näyttävät hauskoilta, ja niiden yläkerrasta on hyvät näkymät. Yläkertaan menevien kannattaa kuitenkin olla äärimmäisen tarkkoja. Kannattaa myös muistaa, että normaaleihin busseihin on oltava tasaraha, tai sitten on hyvä olla olemassa etukäteen hankittu matkalippu.

Fish and chips
Fish and chips ketsupilla on takuuvarma ateriavalinta monille matkaaville lapsille.

Ruokailu

Dublinissa on monipuolisesti ruokapaikkoja, ja siellä ruokien hinnat ovat melko lailla samanlaisia kuin Suomessakin. Joen pohjoispuolella O’Connell Streetin varrella on paljon pikaruokapaikkoja, ja monilla sen sivukaduilla on paljon erilaisia ruokapaikkoja. Abbey Streetin varrella (sisäänkäynti myös Liffey Streetillä) oleva Epicurean Food Hall tarjoaa tilaisuuden syödä eri puolilta maailmaa tulevia ruokia.

Joen eteläpuolella Grafton Streetin varrella on pikaruokia tarjoavia ravintoloita, ja monet sen sivukadut ovat hyviä ravintoloille nekin, etenkin Anne Street ja Duke Street. Alueella, joka on Grafton Streetin ja South Great George’s Streetin välimaastossa, on kaikenlaisia pubeja ja ravintoloita, joilla kesäaikaan on terassit. South Great George’s Streetillä on silläkin useita hinta-laatusuhteeltaan hyviä ruokapaikkoja. Lisää ruokapaikkoja on Temple Bar -alueella kadun päässä, jossa on hyvä päiväsaikaan käydä syömässä kaikenlaisia, etenkin pika- ja pubiruokia.

Shoppailu

Shoppailu onnistuu hyvin samoilla seuduilla kuin ruokailukin. O’Connell Street sivukatuineen on hyvää shoppailumaastoa, ja etenkin Henry Street tavarataloineen ja ostoskeskuksineen on sadekelilläkin hyvä shoppailupaikka. Joen eteläpuolella Grafton Street on hieno ostoskatu, ja sen sivukadut ovat nekin lähinnä luksusta tarjoavia. Hyvä ostoskatu on Grafton Streetin ensimmäinen sivukatu Nassau Street, jolta saa hyvin matkamuistoja ja tyypillisiä irlantilaisia tuotteita. Myös Grafton Streetin kanssa samansuuntaisesti kulkeva Dawson Street on katu, jolla on hyviä putiikkeja. Grafton Streetin ja South Great George’s Streetin välimaasto on hyvä aluetta shoppailulle, ja South Great George’s Streetin varrella on halpoja liikkeitä. Kadun päässä oleva Temple Bar on hyvä nuorisomuodin shoppailupaikka, jonne on hyvä mennä shoppailemaan jo aamupäivällä.

Parhaat matkustusajat

Dublin on koko vuoden melko kiireinen kaupunki, jonka säät ovat ympäri vuoden leutoja. Talvikausi, joka alkaa loka-marraskuussa ja päättyy maalis-huhtikuussa, on sateinen ja tuulinen aika, jolloin kaupungissa on vähemmän vierailijoita kuin kesäaikana. Kiireisin matkustusaika toukokuun alusta syyskuun loppuun on paras aika nauttia Dublinin tarjonnasta täysin siemauksin, ja aika kesäkuun alusta elokuun puoliväliin on varsin hyvä aika ajoittaa matka Dubliniin. Kaupunkiin on kesälläkin vähemmän tungosta viikolla kuin viikonloppuisin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti