Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Spire, O'Connell Street
O’Connell Streetin keskellä olevalla kävelijöille varatulla tilalla on patsaita koko kadun mitalta. Näkyvin on The Spire, maailman korkein patsas.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Dublinin merkittävimpiä maamerkkejä, katuja ja muuta näkemisen arvoista.

O’Connell Street

Irlannin kuuluisin katu on O’Connell Street, Dublinin joen pohjoispuolen (Northside) leveä pääkatu, joka on täynnä merkittäviä patsaita ja joka viime vuosikymmenen remonttien jälkeen on nyt noussut uuteen kukoistukseen. O’Connell Street on 500 metrin pituinen, ja se jakautuu kahteen eri osaan: O’Connell Street Upper ja O’Connell Street Lower. Upper-osaa leimaa korkea Parnell-muistomerkki, joka kunnioittaa kuuluisimpiin kuuluvan Irlannin itsenäisyystaistelijan muistoa. Täällä sijaitsee myös The Gate Theatre -teatteri. Monille tämä osa kadusta tulee tutuksi keskustan osista ensimmäisenä, sillä kadun yläpäässä sijaitsevat lentokenttäbussien pysäkit.

Kadun varrella on koko matkan kauppoja, hotelleja ja erilaisia tärkeitä toimistoja. Sen keskellä olevalla kävelijöille varatulla tilalla on patsaita koko kadun mitalta. Näkyvin on The Spire, vuonna 2003 valmistunut maailman korkein patsas, joka 121 metrillään näkyy kaikkialle keskustaan. Se valmistui pitkän jahkailun jälkeen IRA:n vuonna 1966 räjäyttämän Nelson’s Pillar -veistoksen tilalle. Aivan The Spiren vieressä sijaitsee kadun kuuluisin rakennus, GPO eli postitalo, joka valmistui vuonna 1818 ja joka toimi vuoden 1916 niin sanotun pääsiäiskansannousun päämajana.

Lähellä postitaloa, joka edelleen on kaupungin pääpostitalo, on myös näyttävä Jim Larkin -patsas. Se muistaa Irlannin kansanmielistä työväenliikkeen johtajaa, joka oli tärkeässä roolissa vuoden 1913 satamalakkojen ajan. Niille, jotka ovat enemmänkin kiinnostuneita 100 vuoden takaisista, lopulta Irlannin itsenäisyyteen johtaneista tapahtumista, voidaan suositella James Plunkettin eeppistä romaania Strumpet City, jota näkyy kaupan monessa kirjakaupassa. 100 vuotta sitten O’Connell-katu tunnettiin vielä Sackville Street -nimisenä, ja noilta ajoilta on myös peräisin kadun alkupäässä ja O’Connell-sillan edessä oleva mielenkiintoinen veistos.

O’Connell Street ei ole liikenteeltään vilkas katu, ja sillä on mukava kävellä, katsella kauppoja ja kenties poiketa kahvilaan tai pikaruokaravintolaan. Sen varrella on paljon matkamuistoja myyviä liikkeitä, ja sen kautta kulkee busseja kaikkialle Dubliniin. Viikonloppuöisin siltä lähtee yöbusseja ympäri kaupungin, ja silloin se onkin rauhaton paikka. Poliiseja kadulla kuitenkin on yöt päivät tarkkailemassa kansalaisten touhuja, ja näin se on turvallinen katu liikkua mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Trinity College

Yksi Euroopan kuuluisimmista yliopistoista on Trinity College, joka sijaitsee aivan Dublinin ydinkeskustassa, kaupungin joen eteläpuolen (Southside) pääpaikoilla. Sen edessä kulkeva College Green on katu, jonka varrella on kaikenlaista merkittävää Irlannin kansallispankista House of Lords -taloon. Toinen kampusalueen kahdesta pääsisäänkäynnistä sijaitsee tällä paikalla. Tätä sisäänkäyntiä käyttävät lähinnä opiskelijat, ja turistien on hyvä siirtyä kampukselle Nassau Streetin sisäänkäynnistä

Trinity College -yliopisto on keskeisestä sijainnistaan huolimatta oma maailmansa, jossa on rauhallinen, oppinut tunnelma. Sen alueella on mukava kävellä ja tutustua kauniisiin rakennuksiin ja muuhun nähtävään. Suosituin nähtävyys siellä on sen vanhassa kirjastossa oleva Book of Kells, 800-luvulta peräisin oleva käsikirjoitus, joka on kirjoitettu latinaksi ja jossa on Raamatun uuden testamentin osia. Old Library -kirjastossa on muutakin nähtävää, ja siellä käy valtavasti turisteja. Suositeltavaa onkin käydä siellä muulloin kuin viikonloppuisin ja iltapäivisin.

Trinity Collegessa on paljon nähtävää: siellä pidetään kesäkuussa pääsymaksuttomat Shakespeare-festivaalit, ja siellä on myös muulloin teatteriesityksiä Samuel Beckett -teatterissa. Trinity College on mukava vierailupaikka milloin tahansa, ja sinne voi mennä sisään ympäri vuoden ma-la klo 9.30-17 ja sunnuntaisin lukuvuoden aikana loka-huhtikuussa klo 12-16.30, kesällä klo 9.30-16.30. Book of Kells -näyttely on kiinni joulun ja uudenvuoden ajan (23.12-2.1.)

National Library of Ireland

Irlannin kansalliskirjasto eli National Library of Ireland (Kildare Street) sijaitsee Trinity Collegen naapurissa alueella, jolla on paljon muutakin nähtävää. Jotkin kirjaston osat ovat avoinna yleisölle, kuten kupolikattoinen sali, jossa yksi Joycen Odysseuksen päähenkilöistä, Stephen Dedalus, hahmottelee Hamlet-näkemyksiään. Kirjastossa oppii ilman mitään pääsymaksua Irlannin kuuluisimmista kirjailijoista. Siellä on vaihtuvia ja pysyviä näyttelyitä, jotka esimerkiksi kertovat James Joycen työskentelymenetelmistä. Lisäksi sen suojissa on Joycen ja muutaman muun kuten Seamus Heaneyn ja Roddy Doylen käsikirjoituksia ja muistiinpanoja.

Kirjaston eri osilla on erilaisia aukioloaikoja, joista kerrotaan verkkosivuilla. Sinne onkin hyvä suunnata viikolla, jos mielii nähdä kaikki yleisölle avoimet osat. Kirjastossa käydessä on hyvä katsastaa myös sen vieressä olevan Leinster Housen eli Irlannin eduskunnan julkisivu, ja samalla on hyvä vierailla viereisessä Kansallismuseon arkeologisessa osassa.

Christ Church Cathedral
Toinen Dublinin vanhimmista kirkoista, Christ Church Cathedral sijaitsee Dublinin niin sanotussa keskiaikaisessa korttelistossa.

Christ Church Cathedral

Dublinin niin sanottu keskiaikainen korttelisto, joka oli asutettuna jo viikinkiaikoina, on mukava alue, jolla on paljon nähtävää ja jossa on hyvä viettää aikaa. Alueella sijaitsee kaksi Dublinin vanhinta kirkkoa: Christ Church Cathedral ja St. Patrick’s Cathedral, jotka kumpikin saivat alkunsa 1000-1100-luvuilla. Niistä on helpompi tutustua Christ Church Cathedraliin, joka sijaitsee hyvin lähellä Temple Baria ja jonka pihamaalla on kesäisin tapahtumia, kuten markkinoita ja myös ruokakojuja. Kirkon sisälle mielivien on maksettava pääsymaksu. Osan kirkosta vie Dublinia, joka tutustuttaa paremmin keskiaikaiseen ja sitä vanhempaan Dubliniin.

Dublin Castle

Dublinin keskiaikaisissa kortteleissa, aivan Temple Barin naapurissa sijaitsee myös Dublin Castle eli Dublinin linna (Cork Hill, Dame Street), joka on ollut samalla paikalla jo yli 800 vuoden ajan. Alkuperäisestä linnakkeesta nykyisin pystyssä on enää vain Record Tower -torni, joka valmistui vuonna 1258, ja lisäksi osa perustuksista ovat nekin alkuperäisiä. Linnakkeeseen järjestetään opastettuja kierroksia, joilla oppii viihdyttävästi linnan historiasta.

Linna on suuri kompleksi, jonka yhteydessä on kaikenlaista, eri rakennuksia ja Chester Beatty Library. Tätä pidetään yleisesti yhtenä Dublinin parhaista museoista, ja se onkin Irlannin ainoa museo, joka on voittanut "Euroopan vuoden museo" -palkinnon. Tämä pääsymaksuton museo sisältää kokoelmia, jotka tulevat Euroopan lisäksi Afrikasta ja Aasiasta. Kaikki museossa nähtävä on Alfred Chester Beattyn keräämää tavaraa, papyruksista kaikenlaisiin miniatyyriversioihin muun muassa Raamatusta ja Koraanista. Kokoelmat kattavat miltei 3 000 vuoden ajan, ja täällä oppii kaikenlaista mielenkiintoista. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, jotka tuovat lisää materiaalia nähtäville Beattyn keräämistä valtavista kokoelmista.

Docklands

Dublinin satama-alueet olivat ennen merkittäviä ja sijaitsivat aivan keskustassa, kummallakin puolella jokea, suuren Custom House -tullikamarin ja meren välimaastossa. Nykyään tämä Docklands-alue ei enää toimi satamana, vaan satama on siirretty kauas keskustan ulkopuolelle. Docklands on kokenut valtavia muutoksia viime vuosikymmeninä. Alueelle on kohonnut uutta arkkitehtuuria kuin sieniä sateella, ja siellä on paljon kaikenlaista toimistotaloista siltoihin ja asuinrakennuksiin. Paljon uusia rakennuksia on joen pohjoispuolella uudehkon Samuel Beckett -sillan tietämillä, ja alueeseen tutustuvan on hyvä kävellä ainakin tänne asti.

Samuel Beckett -silta
Docklands on kokenut valtavia muutoksia. Paljon uusia rakennuksia on joen pohjoispuolella uudehkon Samuel Beckett -sillan tietämillä.

Docklandsiin tulee busseja keskustasta, jos reilun vartin kävelymatka O’Connell Bridge -sillalta ei innosta. Vaikka joen pohjoispuolella on kaikenlaista uutta ja vanhaa, kuten erikoinen Dublin Congress Centre -kongressikeskus ja Lift Bridge Sheriff Street -nostosilta, ovat Docklands-alueen eli Docksin parhaat palat joen eteläpuolella. Eniten kaikenlaista on Grand Canal Squarella, Grand Canal Docks -kanavien laitamilla, missä sijaitsevat U2-yhtyeen studiot, paljon uusia toimistotaloja ja myös Bord Gáis Energy Theatre -teatteri.

Kanavien historiaan ja nykypäivään voi mennä tutustumaan Waterways Visitor Centre -rakennukseen, jonka katolta paikallisten hurjapäiden on kesäpäivinä tapana hypellä veteen. Grand Canal Docksin laitamilla on niin vanhaa kuin uuttakin: entisiä tehdasrakennuksia, kuten Boland’s Mill -mylly, ja uusia ja ihmeellisiä rakennuksia, kuten The Marker ja Millennium Tower, joka jonkin aikaa oli kaupungin korkein rakennus.

Kanaviin ja satama-alueisiin voi tutustua omin nokin, tai sitten voi ottaa osaa esimerkiksi vauhdikkaalle Viking Splash Tour -kierrokselle, joka liikkuu niin maalla kuin vedessäkin, satama-alueilla ja muuallakin kaupungissa. Paikalle voi tulla myös DART-junalla. Tässä vuonna 1834 valmistuneessa paikallisjunassa matkustaessa on hyvä tietää, että se oli maailman ensimmäinen paikallisjunayhteys.

Kilmainham Gaol

Dublinin keskustassa on riittävästi nähtävää useaksi päiväksikin, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa lähteä myös keskustan ulkopuolelle, jonne nähtävyyksiä katselemaan pääsee erityisen hyvin raitiovaunulla. Se kulkee Connolly-asemalta O’Connell Streetin ja Jamesonin viskitehtaan ohi kohti Irlannin kansallismuseon osia, Heuston-asemaa, Irlannin nykytaiteen museota ja Guinnessin St. James’s Gate -panimoa.

Samalla reitillä sijaitsee myös Kilmainham Gaol -vankila (Inchicore Road). Se toimi etenkin poliittisesti arveluttavien kansallismielisten tyrmänä julman brittihallinnon aikana, aina vuoteen 1922 asti. Täällä oppii irlantilaisten hurjasta taistosta itsenäisyyden saavuttamiseksi. Vankilaan tehdään opastettuja kierroksia, joiden yhteydessä kaikesta oppii varsin viihdyttävästi. Kierrokset kestävät puolitoista tuntia, ja liput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Toinen vaihtoehto on saapua paikalle heti vankilan avauduttua (ma-su klo 9.30), sillä väkeä saapuu paikalle paljon eivätkä kaikki mahdu opastetuille kierroksille, jotka ovat ainoa tapa tutustua vankilaan.

Visit Dublin -sivusto esittelee lisää näkemistä ja tekemistä kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti