Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Stephen's Green -puisto
Dublinilaiset kutsuvat keskustan pääpuistoa yleensä Stephen’s Green -nimellä, ja tämä Grafton Street -shoppailukadun eteläpäässä oleva puistoalue on ehdoton vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa.

Puistoja, vesistöjä ja viheralueita

Dublinissa on asukasta ja pinta-alaa kohden enemmän puistoja kuin valtaosassa Euroopan suuria kaupunkeja, ja sen keskustaa halkova Liffey-joki on sekin olennainen osa kaupunkikuvaa.

Puistoja on useita aivan keskustassakin, mutta kannattaa huomata, että niissä oleskelevia ohjailevat säännöt ja lait, jotka eivät esimerkiksi useimmissa puistossa salli minkäänlaista alkoholin käyttämistä, eikä pallopelejäkään niissä yleensä saa pelata.

Puistot ovat avoinna eri vuodenaikoina hivenen eri aikoihin: talvisin ne suljetaan auringon laskeuduttua neljän viiden maissa, kesäisin ne ovat avoinna iltakymmeneen. Puistot suljetaan yöajaksi, ja ne avautuvat aamunkoitteessa.

St. Stephen’s Green -pääpuisto

Dublinilaiset kutsuvat keskustan pääpuistoa yleensä Stephen’s Green -nimellä, ja tämä Grafton Street -shoppailukadun eteläpäässä oleva puistoalue on ehdoton vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa. Puiston kasvillisuus on tietenkin parhaimmillaan huhtikuusta lokakuulle, mutta kauniina päivinä talvisinkin se täyttyy ihmisistä iltapäivisin.

Puisto avattiin kesällä 1880 alueelle, jolla on paljon julkisia rakennuksia ja melko vähän yksityisasuntoja. Edelleenkin talojen niin sanottu Yrjöjen aikainen arkkitehtuuri on tutustumisen arvoista: nämä 1700-1800-luvuilta peräisin olevat talot ovat kauniita. Täällä, kuten läheisellä Merrion Square -puistollakin, kannattaa tutustua myös oviin, "Doors of Dublin", jotka ovat yleensä kaikki erilaisia ja eri värisiä.

Itse puistossa on kaikenlaista lammista suuriin nurmialueisiin ja vanhoihin rakennuksiin, ja siellä on mukava käyskennellä ja tutkia sen muitakin kohokohtia, kuten James Joyce -patsasta. Puisto on hyvä piknikpaikka, joskaan siellä ei saa juoda alkoholia. Puistolle on helppo kävellä mistäpäin keskustaa tahansa, ja sieltä on hyvä nousta kaupungin eteläosiin kulkevaan raitiovaunuun, taksiin, eri puolille kaupunkia suuntaaviin busseihin tai sitten nähtävyyskierroksille. Niistä vauhdikkaimpia ovat Viking Splash Tour -kierrokset, jotka lähtevät Dawson Streetin kulmauksen vierestä.

Liffey-joki

Dublinin keskustan halki kulkeva Liffey-joki ei ole kovin leveä saati vilkasliikenteinen nykyään. Kesäaikaan sen joitain osia kiertävät kuitenkin venekierrokset, joiden laituri on Bachelors Walk -kadun varrella, ja sillä kulkee myös kanootteja ja pieniä veneitä.

Liffey-joki, Bachelors Walk
Keskustaa halkova Liffey-joki on olennainen osa Dublinin kaupunkikuvaa. Sen joitain osia kiertävät venekierrokset, joiden laituri on kuvan Bachelors Walk -kadun varrella.

Dublinin satama-alueet sijaitsivat aikoinaan lähellä merta joenrannoilla. Viime vuosina sinne on kohonnut kaikenlaisia uusia toimistotaloja ja asuinrakennuksia, eikä siellä enää ole juurikaan merkkejä vanhoista satama-alueista. Mikäli haluaa tutustua Dublinin entisiin satama-alueisiin, kannattaa kävellä ainakin vuonna 2009 valmistuneelle Samuel Beckett -sillalle asti. Joen muutkin sillat ovat tutustumisen arvoisia, etenkin Ha’penny Bridge -silta, joka johtaa Northside-pohjoispuolelta Temple Bar -huvittelualueelle.

Joenrantojen katujen liikenne on melko vilkasta. Parhaiten joen keskustan osista pääsee nauttimaan Bachelors Walk -kadun varrella olevalla puisella jalkakäytävällä, jolta laivakierrokset lähtevät ja jolla tätä nykyä on kahvila terasseineen.

Merrion Square -puistoalue

Toinen arkkitehtuuriltaan näyttävä aukio ydinkeskustassa on Merrion Square, jonka lähettyvillä on paljon kaikenlaista nähtävää, kuten Irlannin kansalliskirjasto, museoita ja Oscar Wilden kotitalo, jossa nykyään sijaitsee Dublinin yhdysvaltalainen yliopisto. Puistoalue sai alkunsa 1700-luvulla, ja vieläkin sen kolmea sivua koristavat kauniit Yrjöjen aikaista arkkitehtuuria edustavat rakennukset. 1950-luvulle asti valtaosa taloista oli yksityisasuntoja, mutta nykyisin ne toimivat toimistotaloina.

Merrion Square -aukion laitamilla on kaikenlaisia merkittäviä yhdistyksiä ja toimistoja, ja itse puistossakin on melko virallinen tunnelma. Puiston kohokohtiin kuuluvat uudehko sotamuistomerkki National Gallery -kansallistaidemuseota vastapäätä, Oscar Wildea muistava monumentti ja puiston keskellä oleva suihkulähde. Tilaa täällä on miltei yhtä paljon kuin Stephen’s Green -puistossa, eikä täälläkään saa nauttia alkoholia.

Phoenix Park

Dublinin suurin puisto Phoenix Park sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella, melko lähellä Heuston-asemaa ja Collins Barracks -rakennuksissa sijaitsevia Irlannin kansallismuseon osia. Lähelle puistoa pääsee Connolly-asemalta lähtevällä raitiovaunulla, ja tänne voi kävellä noin puolessa tunnissa O’Connell Streetiltä. Puisto on suuri, yli 700 hehtaarin kokoinen, ja se on Euroopan suurimpia muurein ympäröityjä kaupunkipuistoja.

Puisto on niin luonnonmukainen, että siellä on kuusipeurojakin. Siellä on paljon erilaista luontoa vesistöistä metsämaisemiin ja myös kaunista arkkitehtuuria 1700- ja 1800-luvuilta, kuten Gardan eli Irlannin poliisin päämaja, Irlannin armeijan päämaja ja niin sanottu Magazine Fort -linnoitus. Siellä on myös muuta mielenkiintoista nähtävää, kuten näyttävä Wellington-muistomerkki lähellä puiston pääsisäänkäyntiä ja Grangegorman-sotilashautausmaa.

Puisto on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille, sillä kaiken muun lisäksi siellä sijaitsee kaupungin eläintarha.

National Botanic Gardens – kasvitieteellinen puutarha

Dublinin kasvitieteellinen puutarha eli National Botanic Gardens sijaitsee Glasnevin-kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä keskustasta. Puisto avattiin vuonna 1795, ja tätä nykyä puiston alueella on yli 20 000 kasvia ja elävien kasvien lisäksi kuivattuja kasvinäytteitä. Puiston kasvihuoneet ovat arkkitehtuuriltaan merkittäviä ja kauniita, ja puisto onkin nykyään koko Irlannin kasvitieteellisten puutarhojen yhdistyksen päämaja.

Puistoon pääsee parhaiten busseilla numero 4 ja 9 O’Connell Streetiltä. Puisto on avoinna talvella (loka-marraskuu) klo 9-16.30 ja kesällä ma-pe klo 9-17 ja la-su klo 10-18. Kasvihuoneisiin mielivien on hyvä pitää mielessä, että ne suljetaan talvisin puolta tuntia ja kesäisin varttia ennen kuin koko puisto suljetaan.

Visit Dublin -sivusto listaa lisää puistoja ja puutarhoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti