Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Matkustajia Dublinin lentoaseman edustalla
Dublin Airport on kaupungin ainoa lentoasema, sillä on kaksi terminaalia ja se sijaitsee vain 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Saapuminen Dubliniin ja siirtyminen lentoasemalta ja muilta asemilta muualle kaupunkiin

Dublinin lentoasemalta on kohtalaisen helppoa ja kohtuuhintaista siirtyä muualle kaupunkiin hyvin nopeasti, sillä lentoasema on vain 10 kilometrin päässä keskustasta. Ainoat tavat siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin ovat bussi ja taksi.

Jos Dubliniin saapuu kaukolinjan bussilla, junalla tai meriteitse, ovat niiden asemat ja satama helpoissa paikoissa muualle siirtymistä ajatellen.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Dublin Airport [kartalla] on kaupungin ainoa lentoasema, sillä on kaksi terminaalia ja se sijaitsee vain 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Sieltä on helppo siirtyä bussilla keskustaan ja joihinkin muihin paikkoihin, mutta myös takseja on tarjolla.

Linja-auto muualle Dubliniin

Dublinin lentoasemalta on nykyään AirCoach keskustaan, ja se on lentoaseman virallinen bussiyhtiö. Muitakin busseja liikkuu, mutta niitä kannattaa harkita vain hätätapauksessa. Vaikka matka lentoasemalta keskustaan on lyhyt, maksaa taksikyyti melkoisesti.

Tietoa siirtymisestä muualle saa lentoaseman sivuilta.

AirCoach

Nopeasti ja kohtuuhinnalla keskustaan muun muassa O’Connell Street -kadun Parnell Monumentille [kartalla] ja Trinity Collegen viereen [kartalla] aivan Grafton Streetin alkupäähän pääsee AirCoach-busseilla. Ne lähtevät aivan saapuvien terminaalin edestä kohti keskustaa, tiiviiseen tahtiin. Lippu kannattaa ostaa verkkosivuilta etukäteen, ja yhdensuuntainen lippu maksaa 7 euroa ja edestakainen 9 euroa, joten jos ostaa lipun etukäteen, kannattaa ostaa edestakainen lippu.

AirCoach-bussit kulkevat O’Connell Streetille 20–30 minuutissa, bussissa on ilmainen internetyhteys, sillä pääsee myös muualle keskustaan ja lippua varatessa päätepysäkin mainitseminen kuuluu asiaan. Lentokentän bussipysäkillä on paljon yhtiön edustajia, jotka antavat kaiken mahdollisen tiedon siitä, mihin ja milloin bussit kulkevat.

AirCoach kulkee Dublinin lisäksi muualle Irlannin saarelle, kuten Corkiin, Limerickiin ja Belfastiin.

Dublin Bus

Perinteisesti myös Dublin Busin eli kaupungin liikennelaitoksen bussit ovat kiertäneet lentoaseman kautta. Muutama linja on viime vuosina lopetettu, mutta edelleen kaksi bussilinjaa kulkee lentoaseman ja muun kaupungin väliä. Näillä busseilla matkustaminen on hitaampaa kuin yksityisellä lentokenttäbussilla, mutta niillä pääsee eri pysäkeille ja näin niillä voi välttää taksin käyttämistä. Busseihin voi ostaa kuskilta tasarahalla (3 €) lipun, ja busseihin käyvät myös vuorokausi- ja muut pidempään voimassa olevat liput. Lipuista saa lisätietoa yhtiön sivuilta.

Linja 41 kulkee ytimeen Lower Abbey Streetille [kartalla], joka on O’Connell Streetin sivukatu Liffeyjoen rannalla.

Linja 16 kulkee myös keskustan kautta.

Taksi

Molempien terminaalien edustalla on takseja, joilla pääsee nopeasti keskustaan. Vaikka matka on lyhyt ja kestää korkeintaan 25 minuuttia, tulee taksikyydille yleensä hintaa 30–40 euroa. Normaali taksa on voimassa muulloin kuin ma–la klo 20–08, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

Taksilla matkustaminen lentoaseman ja muiden paikkojen välillä on suoraviivaista, sillä taksiin vain noustaan. Nykyään jokaisen taksin pitäisi ottaa vastaan korttimaksut, joten ilman käteistä pitäisi pärjätä. Jos aikoo matkustaa taksilla Dublinissa enemmänkin, voi ladata sovelluksen.

Kaukoliikenteen bussilla Dubliniin

Jos haluaa lähteä bussilla käymään muualla Irlannissa tai jos saapuu bussilla jostakin muualta kuten vaikkapa Britanniasta Dubliniin, on linja-autoasema eli Busáras [kartalla] ytimessä, muutaman sadan metrin päässä O’Connell Streetiltä. Aseman ohi kulkee punainen ratikkalinja ja useita bussilinjoja, joten jos sieltä ei pääse kävelemään määränpäähän, ei taksia ole pakko käyttää.

Jos haluaa matkustella Irlannin tasavallassa bussilla, saa tietoa lipuista ja aikatauluista Irlannin bussiyhtiöltä.

Rautateitse Dubliniin

Jos Dubliniin saapuu rautateitse tai sieltä haluaa käydä jossakin kuten Belfastissa junalla, on lähellä bussiasemaa sijaitseva ConnollyConnolly [kartalla] kaupungin päärautatieasema.

Kaupungissa on toinenkin asema eli Heuston StationHeuston Station [kartalla], joka kuten Connollykin on punaisen ratikkareitin varrella. Sinne saapuu junia etenkin Irlannin tasavallan eteläisistä ja läntisistä osista, kuten Wexfordista, Corkista ja Limerickistä.

Jos Dubliniin saapuu DART-paikallisjunallaDART-paikallisjuna Dublinin ympäristöstä kuten Howthista tai Sandymountista, on Connolly paikallisjunien pääteasema. Ennen sitä keskustassa on pari muutakin kätevää asemaa, kuten Tara Street ja Pearse Street.

Tietoa lipuista ja aikatauluista saa Irlannin rautatieyhtiöltä.

Dublinin satamasta muualle kaupunkiin

Dublin Port [kartalla] eli Dublinin matkustajasatama sijaitsee nykyään Docklands-alueella, joka melko lähellä keskustaa. Sieltä pääsee keskustaan tasarahalla (3 €) bussilinjalla 53. Tietoa siirtymisestä satamaan tai sieltä muualle saa sataman sivuilta.

Satamaan saapuu aluksia Ranskan Cherbourgista ja Walesin Holyheadista kuten myös joistain muista paikoista, mutta valtaosa niistä on lauttoja, jotka saapuvat Holyheadista ja tuovat myös Britanniasta saapuvat bussit Irlantiin. Jos ostaa esimerkiksi bussilipun Lontoo–Dublin, sisältyy siihen aina merimatka ja bussi jatkaa satamasta linja-autoasemalle asti.

Jos haluaa matkustaa meriteitse Dublinin ja muiden kaupunkien välillä, Irish Ferries on sivusto, jolta näkee tietoja ja voi varata lippuja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Erik Lattwein, Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti