Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tapahtumabanneri
Aviva-stadionin suuret rock- ja pop-konsertit näkyvät myös katukuvassa.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Dublinissa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Paras paikka kuunnella klassista musiikkia, kuorolaulua, balettia ja oopperaa, samoin kuin jazzia, poppia ja rokkia, on National Concert Hall (Earlsfort terrace). Konserttitalo sijaitsee St Stephen’s Green -puiston eteläpuolella, siellä on ohjelmaa ympäri vuoden, ja kesällä suosittuja ovat lounaskonsertit.

Docklands-alueella sijaitseva Bord Gáis Energy Theatre (Grand Canal Square) on sekin paikka, jossa on balettia, klassisen musiikin konsertteja ja muitakin esityksiä.

Teatteri ja musikaalit

Kielitaitoisille teatterinystäville Dublin pystyy tarjoamaan korkeatasoista teatteria ympäri vuoden, erikoistapahtumista normaaleihin teatteriesityksiin. Niille, joiden on vaikea seurata englanninkielisiä esityksiä, kaupungissa on teattereita, jotka esittävät musikaaleja ja muita viihdyttäviä esityksiä.

Yksi parhaista teatteritapahtumista kaupungissa ovat kesäkuun alussa pidettävät Shakespeare-festivaalit, jotka Trinity Collegen alueella tarjoavat ilmaisia esityksiä ja luentoja.

Tätäkin suurempi tapahtuma on syksyllä pidettävä Dublin Theatre Festival, joka kestää kolme viikkoa syyskuun lopusta lokakuun puoliväliin.

Teattereiden normaalista ohjelmistosta voi lähteä nauttimaan esimerkiksi Irlannin kuuluisaan kansallisteatteriin, Abbey Theatreen (26 Abbey Street Lower), joka sijaitsee lähellä Connolly-asemaa joen pohjoispuolella. Uutta teatteria ja nykyaikaisia näytelmiä esittää Peacock Theatre, joka toimii samoissa tiloissa Abbey Theatren kanssa.

Melko lähellä tätä, O’Connell Streetin pohjoispäässä, sijaitsee The Gate Theatre (Cavendish Row), jossa esitetään klassista draamaa ja muita korkeatasoisia näytelmiä.

Gaiety Theatre (South King Street) on paikka, jossa on musikaaleja ja muita viihdyttäviä esityksiä, mutta siellä on myös klassisen musiikin konsertteja ja oopperaa. Se sijaitsee lähellä St. Stephen’s Greeniä.

Docklands-alueella sijaitsee Bord Gáis Energy Theatre (Grand Canal Square). Teatterissa on paljon viihdyttäviä esityksiä, joita englantia heikosti taitavatkin voivat hyvin seurata, ja siellä on myös konsertteja, balettia ja muuta ohjelmaa.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Tietoa Dublinin jazz-konserteista saa kätevästi Dublin Jazz -sivustolta.

Jatsia voi kuulla monessa paikassa baareista konserttisaleihin. Yksi hyvä, pääsymaksuton paikka kuulla jatsia ja muutakin musiikkia samoin kuin tiskijukkia on The Globe (11 Great George Street South), jossa on viikonloppuisin iltapäiväkonsertteja. Lähellä sijaitseva JJ Smyths (12 Aungier Street) puolestaan on kuuluisimpia jazz-klubeja kaupungissa, ja siellä voi kuulla myös bluesia ja soulia. Kolmas hyvä jazz-klubi on Button Factory (Curved Street), joka sijaitsee Temple Bar -huvittelualueella. Temple Barissa on musiikkia monessa paikassa jo iltapäivällä, paikallisista trubaduureista bändeihin ja muihin esityksiin.

Kuuluisimpia paikkoja kuulla korkeatasoista rokkia ja poppia on Whelan’s (25 Wexford Street), joka sijaitsee lähellä St. Stephen’s Green -puistoa.

Elokuvat

Korkeatasoisten elokuvien ystäville Irish Film Institute (Eustace Street) lähellä Temple Bar -aluetta on paras osoite. Irlannissa elokuvat esitetään aina alkukielisinä, ja ulkomaiset elokuvat tekstitetään englanniksi.

Savoy (O’Connell Street Upper) puolestaan on perinteinen multiplex-teatteri, jossa näytetään uusia elokuvia.

Urheilu

Dublin ei ole mikään suuri urheilukaupunki. Jalkapallosta irlantilaiset seuraavat lähinnä Englannin liigan otteluita ja Euroopan liigoja, eikä Dublinissa tai koko maassa ole hyviä jalkapallojoukkueita. Irlannin maajoukkue on saavuttanut jonkin verran menestystä kansainvälisillä kentillä, ja sen otteita voi muutaman kerran vuodessa seurata uudella Aviva-stadionilla. Kentällä pelataan myös rugbyä ja muita pallopelejä, ja siellä on myös suuria rock- ja pop-konsertteja.

Tapahtumia

Dublinissa on paljon kaikenlaisia tapahtumia ympäri vuoden, ja niistä hyvää päivitettyä tietoa antaa Visit Dublin -sivusto.

Ilta- ja yöelämä

Dublin on erinomainen paikka nauttia Guinnessia tai paikallista siideriä tunnelmallisissa pubeissa. Tuoppi eli pintti olutta (0,568 litraa) maksaa keskustan pubeissa ja muissa anniskelupaikoissa noin 5 euroa, siideri vähän enemmän, ja hinnat vaihtelevat paikasta toiseen hyvin vähän. Pienellä matkakassalla liikkeellä oleville on olemassa edullisia baareja, joissa tuopin voi saada alle neljällä eurolla.

Stag's Head -pubi
Stag’s Head -pubi Dame Lane -kadun varrella on traditionaalisimpia irlantilaisia pubeja mitä löytyy.

Perinteisissä pubeissa on yleensä ruokatarjoilua noin iltayhdeksään, tunnelma on Temple Bar -aluetta lukuun ottamatta rauhallinen ja palvelu on ystävällistä ja ammattitaitoista. Keskustan pubeissa ei yleensä ole mitään ovimiehiä, eikä siellä ole juurikaan järjestyshäiriöitä, mutta Temple Bar -alueella on äänekästä ja iltaisin siellä voi olla rauhatonta etenkin kesäviikonloppuisin.

Temple Bar -alue, joka sijaitsee heti kuuluisan Ha’penny -sillan etelänpuoleisella rannalla, on kaupungin kliseisin ja kuuluisin illanviettopaikka. Iltaa siellä vietetään jo iltapäivisin, jolloin siellä on etenkin kesäisin ja viikonloppuisin kaikenlaista ohjelmaa jo paljon ennen illan hämärtymistä. Temple Barissa on kaikenlaisia ruokailumahdollisuuksia pitsapaloista tyypillisiin pubiaterioihin. Temple Barissa on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta lompakoista ja muista arvoesineistä, eikä mitään kannata jättää sekunniksikaan vartioimatta.

Temple Bar ei ole hyvä illanviettopaikka kaikille, ja hiljaista pubikokemusta etsiville kävelykatu Grafton Streetin monet sivukadut ovat hyviä. Näistä esimerkiksi Duke Streetin varrella on monta tasokasta baaria ja pubia, joilla on terassit. Kuuluisin paikka täällä on Davy Byrne’s. Toinen hyvä sivukatu on Harry Street, jonka varrella sijaitsee legendaarinen pubi McDaids.

Grafton Streetin ja South Great George’s Streetin välimaasto on yksi parhaista paikoista niin aterialle kuin drinkillekin aamusta iltaan. Castle Market on katu, jonka varrella kauniilla ilmalla on terasseilla tuhottomasti väkeä. Toinen hyvä baarikatu on Dame Lane, jonka varrella on kaikenlaisia paikkoja, ja näistä Stag’s Head on traditionaalisimpia irlantilaisia pubeja maailmassa. Tunnetusta nimestään huolimatta siellä voi kesäviikonloppuisinkin istua paikallisten seurassa. He ovat yhtä mieltyneitä pubiin kuin turistitkin, ja tämä onneksi pätee vieläkin valtaosaan kaupungin tunnelmallisista pubeista.

Joen pohjoispuolella on paljon erilaisia illanviettopaikkoja, joista turistien mieleen olevia on useitakin Bachelors Walk -rantakadun varrella. Hotel Arlington on hyvä paikka käydä syömässä ja juomassa samalla kun kuuntelee live-esityksiä. Lisää illanviettopaikkoja on joesta vähän poispäin, etenkin Abbey Streetin varrella, jolla sijaitsee yksi kaupungin kuuluisimmista perinteisistä pubeista, The Oval. Lisää illanviettopaikkoja joen pohjoispuolella on matkalla kohti Jamesonin viskitehdasta, ja nämä korttelit ovat hyviä paitsi illanvietolle myös päivisin aterioille ja shoppailulle. Kuuluisimpia niin sanottuja superpubeja tällä seudulla on The Church, jonka suuret terassit ovat aurinkoisina viikonloppuina tupaten täynnä jo puolenpäivän jälkeen.

Lisätietoa Visit Dublin -sivustolla: Perinteisiä pubeja | Yökerhoja ja muita vastaavia illanviettopaikkoja

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti