Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi Fringe-festivaaleilla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Festivaalien aikaan Edinburghissa on paljon nähtävää ja koettavaa lapsille, tosin ihmmismäärät näiden aikaan ovat myös melkoiset.

Lasten kanssa Edinburghissa

Edinburgh on hyvä vierailupaikka lapsiperheille etenkin kesäkautena, mutta elokuu on siellä hyvin vilkas vierailuaika, jolloin muiden kuin sen lukuisille festivaaleille mielivien ei kannata kaupunkiin matkustaa. Majapaikka perheiden on hyvä valita useita kuukausia ennen matkaa, ja kannattaa myös varautua siihen, että hyvätasoiset hotellit ovat kaupungissa hintavia.

Parhaat alueet lapsiperheille

Tasainen New Town eli vanhan keskustan uudempi puoli, jonka pääkatuja ovat Princes Street -ostoskatu ja George Street, on vilkasliikenteinen ja mielenkiintoinen kävelypaikka. Princes Street Gardens -puisto on yleensä melko rauhallinen vilkkainakin aikoina, ja sinne on hyvä paeta pääkadun tungosta. Vaikka vanhan keskustan uudempi puoli onkin vilkas etenkin aamu- ja iltaruuhkan aikaan, on siellä paljon rauhallisia katuja, joihin on hyvä koko perheen voimalla tutustua.

Old Town eli vanhakaupunki on mäkisempi paikka kuin New Town, ja jotkin kadut siellä ovat täysin epäsopivia esimerkiksi lastenrattaiden työntelyyn. Edinburgh ei olekaan mikään hirveän hyvä vierailupaikka perheille, joilla on aivan pieniä lapsia. Vanhassakaupungissa paras paikka lapsiperheille on Royal Mile, joka kulkee linnalta aina Holyrood Park -puistolle asti. Myös monet sivukadut kuten George IV Bridge ja South Bridge johdattavat suoraan mukaville alueille, joilla on nähtävyyksiä, ravintoloita ja kauppoja.

Edinburghin puistoista Princes Street Gardensin lisäksi Calton Hill, jonne ei ole kovin jyrkkä kävelymatka, on erityisen hyvä ja mieleenpainuva paikka, josta on upeat näkymät kaikkialle kaupunkiin. Myös Holyrood Park -puisto on hyvä vierailupaikka, mutta lähinnä niille, jotka ovat ennenkin kaupungissa käyneet tai jotka hyvän sään aikana viettävät kaupungissa vähintään 3-4 vuorokautta.

Liikkuminen

Kävelyn lisäksi bussit ovat varsin hyvä liikkumismuoto kaupungissa mutta keskustassa niillä on lähinnä hyvä siirtyä pakaasien kanssa majapaikalle tai lentokenttäbussille. Kannattaa muistaa, että Lothian Bus -yhtiön busseihin on oltava tasaraha, ja paras on hankkia liput etukäteen Travelshops-kaupoista, joita on muun muassa osoitteissa 31 Waverley Bridge (lentokenttäbussipysäkin vieressä) ja 27 Hanover Street New Townissa.

Etenkin kävelemään tottumattomat pohjoisamerikkalaiset ovat mieltyneitä taksin käyttämiseen Edinburghissa. Heidän esimerkkiään onkin varsin mukava seurata: taksit ovat muistakin Britannian kaupungeista tuttuja koslia, niillä liikkuminen on varsin kohtuuhintaista ja ne ottavat kyytiin korkeintaan 5 henkeä kerrallaan.

Ruokailu

Edinburghissa on valtavasti ruokapaikkoja pikaruokapaikoista kalliisiin hienoihin ravintoloihin, ja niistä valtaosa sijaitsee alueilla, joilla muutenkin tulee liikuttua. New Town on alue, jolla on paljon kalliita ravintoloita mutta myös pikaruokapisteitä. Vanhankaupungin puolella Royal Milen sivukatua South Bridge jatkava Nicolson Street on sekin edullisine intialaisine ravintoloineen hyvää maastoa aterialle. Grassmarket on turistivoittoinen mutta tunnelmallinen ruokailupaikka terasseineen perheillekin.

Shoppailu

Shoppailu onnistuu hyvin kaupungin pääshoppailukadulla Princes Streetillä, joka onkin Euroopan hienoimpia ostoskatuja. Sen varrella on Princes Mall -ostoskeskus, johon on mukava paeta sadesäitä, ja luksusluokan shoppailua voi harrastaa perinteisessä Jenners-tavaratalossa. Vanhankaupungin puolella Royal Mile tarjoaa turistivoittoisia shoppailumahdollisuuksia, ja South Bridge on katu, jolla on arkisia kauppoja ja kaikenlaista mielenkiintoista.

Parhaat matkustusajat

Edinburgh on hyvä vierailupaikka miltei ympäri vuoden, mutta kiireisiä aikoja kuten uuttavuotta, pääsiäistä ja elokuuta lapsiperheiden on kenties paras vältellä. Kesäkausi on vilkkain aika yleensäkin, mutta alku- ja loppukesä ovat keskikesää parempia. Touko-, kesä- ja syyskuu ovat hyviä kuukausia tutustua Edinburghiin parhaimmillaan, ja myös huhti- ja lokakuu voivat hyvien säiden sattuessa olla kuukausia, jolloin siellä voi viettää aikaa puistoissa ja muualla ulkona.

Teksti: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti