Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-autoja Edinburghissa
Edinburghissa on useita eri bussiyhtiötä, joilla on eri liput mutta jotka käyttävät samoja pysäkkejä. Tärkeimpiä yhtiöitä ovat Lothian ja First, jotka molemmat kiertävät Edinburghia tiiviiseen tahtiin.

Liikkuminen Edinburghissa

Edinburghin keskustaa kiertelevät tyytyvät yleensä kävelemään paikasta toiseen, sillä katunäkymät ovat mielenkiintoisia ja monipuolisia ja matkat ovat suhteellisen lyhyitä. Jos Edinburghissa haluaa siirtyä nopeasti lyhyitä matkoja tai pidempiä matkoja, on siellä melko uusi raitiovaunu ja myös bussit kulkevat kaikkialle kaupungin ympäristöön.

Niille, joille hinnat eivät ole merkityksellisiä, taksit tarjoavat parhaan kyydin nopeasti siirtyä paikasta toiseen. Pyöräily ei tuulisessa ja usein sateisessa Edinburghissa ole aina kaikkein mukavinta, mutta sieltä saa helposti pyörän vuokralle ja sellaisella voi nähdä paljon lyhyessä ajassa.

Kävely

Edinburghin keskusta on miellyttävä mutta mäkinen paikka liikkua jalkaisin. Erityisen mäkistä on vanhankaupunginOld Town (Old Town) ja keskustan uusien osienNew Town (New Town) välilläSilta uuden ja vanhan kaupungin välillä, ja monet vakavaraiset matkustajat turvautuvat näiden kahden pääasiallisen keskusta-alueen välillä taksiin.

Kävely on miellyttävintä ja hyvin vaivatonta vanhoissa osissa The Royal Mile -kadunThe Royal Mile -katu varrella, jonka varrella on kauppoja, ravintoloita ja nähtävyyksiä., Myös kaupungin keskustan uudella puolella Princes ja George Street -katujen alueellaPrinces street on mukava kävellä.

Edinburghissa on matkalaukkujen kanssa hyvä turvautua raitiovaunuun, jolla tosin on rajallinen reitti, ja busseihin, jotka tosin eivät keskustassa ole mikään hirveän hyvä liikkumismuoto mutta joilla voi esimerkiksi vanhastakaupungista siirtyä nopeasti ja vaivattomasti kohti linja-auto- tai rautatieasemaa, jotka molemmat ovat Princes-kadun vieressä.

Julkiset liikennevälineet

Edinburghin uusi raitiovaunu on kätevä kyyti keskustassakin, mutta linja-autot soveltuvat parhaiten matkoille keskustan ulkopuolelle. Mikäli haluaa siirtyä matkalaukkujen kanssa tai muutenkin vanhastakaupungista tai West Endistä uudelle puolelle rautatieaseman eteen lentokenttäbussia ajatellen tai sitten linja-auto- tai rautatieasemalle, kannattaa bussipysäkiltä katsoa bussilinja, joka kulkee lähelle määränpäätä. Busseilla liikkuvien on hyvä muistaa, että tasaraha on välttämätön Lothian Bus -yhtiön bussikuskilta lippua ostettaessa.

Raitiovaunu Edinburghissa
Edinburghissa kulkee nykyään raitiovaunu, jolla on yksi linja. Se kulkee lentoasemalta keskustan uudelle puolelle. Lippuja voi ostaa pysäkeillä olevista automaateista.

Raitiovaunu

Edinburghissa kulkee nykyään raitiovaunu, jolla on yksi linja. Se kulkee lentoasemalta keskustan uudelle puolelle, jossa päätepysäkki on hyvin lähellä linja-auto- ja rautatieasemia. Verkkosivujen etusivulla on reittihaku ja reittikartta.

Linja kulkee lentoasemalta keskustan uudelle puolelle, se pysähtyy Haymarket- ja West End -pysäkeillä [kartalla], joiden lähellä on paljon majapaikkoja, keskustan uudelle puolelle Princes Streetillä, jonka lähellä nykyisin on päätepysäkki, St Andrew Square [kartalla]. Päätepysäkki oli ensin York Place, mutta se on suljettu ja kesällä 2023 avataan uusi pysäkki Picardy Place [kartalla]. Jos majapaikka on lähellä Royal Milea ja muita vanhoja osia, on St Andrew Square paras pysäkki jäädä pois, mutta siltä on vanhoihin osiin matkaa. Jos majapaikka on lähellä linnaketta, voi jäädä pois West Endissä. Ratikkaa on kaikkein paras käyttää lentokenttämatkoilla, mutta siitä on hyötyä myös niille, joiden majapaikka on West Endissä.

Lippuja voi ostaa pysäkeillä olevista automaateista. Jos vain haluaa käyttää raitiovaunua lentokenttämatkoilla, voi ostaa yhdensuuntaisen lipun (6 puntaa) tai edestakaisen lipun (8,50 puntaa). Jos haluaa matkustella ratikalla päivittäin useita kertoja, voi hankkia kolme vuorokautta voimassa olevan lipun (14,50 puntaa).

Linja-auto

Edinburghissa on useita eri bussiyhtiötä, joilla on eri liput mutta jotka käyttävät samoja pysäkkejä. Tärkeimpiä yhtiöitä ovat Lothian ja First, jotka molemmat kiertävät Edinburghia tiiviiseen tahtiin. Liput maksavat 1,60 ja 1,70 puntaa, ja tietoa erilaisista lipuista ja siitä miten niitä hankitaan saa Introducing Edinburghista. Vain päivälipun ostavien tarvitsee miettiä millä bussiyhtiöllä liikkuu, sillä yksittäiset liput ostetaan bussiin noustessa. Lothian on yleisempi yhtiö, ja jos haluaa ostaa päivälipun, on se kannattavampi ostos kuin First-yhtiön päivälippu. Lippuja on kaikkein helpoin ostaa maksukortilla bussista.

Yöbussit liikkuvat joka yö klo 00–04.300, liput niihin maksavat 3 puntaa, ja ne saa tasarahalla tai maksukortilla.

Takseja Edinburghissa
Edinburghissa on valtavasti muualtakin Britanniasta tuttuja takseja, joilla liikkuminen on turvallista ja kohtuuhintaista.

Taksi

Edinburghissa on valtavasti muualtakin Britanniasta tuttuja takseja, joilla liikkuminen on turvallista ja kohtuuhintaista. Niitä voi ottaa lennosta, niihin voi nousta tolpilta, joita on ympäri kaupungin, tai ne voi 80 pencen lisämaksua vastaan soittaa paikalle. Myös lentoasemalla taksiin nouseva maksaa lisämaksun. Varsin tyypillinen hinta matkalle keskustassa ja esimerkiksi keskustan uudelta puolelta vanhalle puolelle Royal Milen tienoille on 4 puntaa ja vähän pidemmät keskustamatkat ovat 7 puntaa. Lentoasemalta matka maksaa 20–25 puntaa.

Hyvä taksiyhtiö, jonka sivuilta voi ladata tilausta helpottavan sovelluksen, on Central Taxis (puh. 0131 229 2468). Sen kyydissä voi paitsi matkustaa normaaleja matkoja myös tehdä kaupunkikierroksia. Takseihin otetaan korkeintaan 5 ihmistä kerrallaan, ja oranssi valo merkitsee sitä, että taksi on vapaa.

Pyöräily

Edinburgh on mäkinen kaupunki, jossa on paljon liikennettä, jossain määrin kaoottinen liikennekulttuuri, joka ei ota huomioon pyöräilijöitä tai edes kävelijöitä, ja jossa myös on hyvin oikulliset säät ja usein kovia tuulia ja sateita.

Jos nämä seikat eivät saa luopumaan ajatuksesta nousta kaupungissa pyörän selkään, antaa Edinburgh.org tietoa kaupungissa pyöräilemisestä.

Jos haluaa vuokrata pyörän, voi sellaisen saada Tartanista, joka myös järjestää opastettuja pyöräilykierroksia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Julian Walters
2022/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti