Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Edinburgh
Varaamalla majapaikan oppaamme sivujen kautta tuet matkaoppaan tekemistä ja kehittämistä ja varmistat että pysymme ilmaisena matkaoppaana, josta hyötyvät kaikki suomalaiset.
Booking.com
Ilmoitus
Takseja Edinburghissa
Edinburghissa on valtavasti muualtakin Britanniasta tuttuja takseja, joilla liikkuminen on turvallista ja kohtuuhintaista.

Liikkuminen Edinburghissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Edinburghissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Edinburghin keskusta on hyvä mutta mäkinen paikka liikkua jalkaisin. Erityisen mäkistä on vanhankaupungin (Old Town) ja keskustan uusien osien (New Town) välillä, ja paljon näkeekin etenkin amerikkalaisten turistien käyttävän varsin kohtuuhintaisia mustia takseja paikasta toiseen siirtymiseen.

Kävely on hyvin helppoa The Royal Mile -kadun varrella kaupungin vanhoissa osissa, ja myös kaupungin keskustan uudella puolella Princes ja George Street -katujen alueella on mukava kävellä. Edinburghissa on matkalaukkujen kanssa hyvä turvautua busseihin, jotka eivät keskustassa ole mikään hirveän hyvä liikkumismuoto mutta joilla voi esimerkiksi Royal Milen tienoilta siirtyä helposti kohti linja-auto- tai rautatieasemaa.

Julkiset liikennevälineet

Linja-autot kulkevat Edinburghin keskustassakin, mutta ne eivät ole kovin käteviä lyhyillä matkoilla. Mikäli haluaa siirtyä matkalaukkujen kanssa kaupungin vanhastakaupungista tai West Endistä uudelle puolelle rautatieaseman eteen lentokenttäbussia ajatellen tai sitten linja-autoasemalle, kannattaa bussipysäkiltä katsoa bussilinja, joka kulkee lähelle määränpäätä. Busseilla liikkuvien on hyvä muistaa, että tasaraha on välttämätön Lothian Bus -yhtiön bussikuskilta lippua ostettaessa.

Edinburghissa on kaksi eri bussiyhtiötä, joilla on eri liput mutta jotka käyttävät samoja pysäkkejä. Lothian ja First kiertävät kumpikin Edinburghia tiiviiseen tahtiin. Liput maksavat 1,40 puntaa, ja vain First-yhtiön kuskit antavat vaihtorahaa. Lothian-busseista saa kertalippujen lisäksi Daysaver-lippuja, joilla yhtiön busseilla voi matkustaa 3,50 punnalla rajattomasti ostopäivän aikana, mutta päivälippu ei käy yöbusseihin. Yöbussit liikkuvat joka yö klo 00-05.00, liput niihin maksavat 3 puntaa, ja ne saa vain tasarahalla. Travelshop-kaupoista saa myös Ridacard-viikkolippuja, jotka maksavat 17 puntaa. Travelshop-kauppoja, joista saa muitakin lippuja, on osoitteissa 27 Hanover Street, 7 Shandwick Place ja 31 Waverley Bridge.

Edinburghin keskustaa etenkin Princes Streetin varrella ja lähimailla on jo vuosia rumentanut raitiovaunukiskojen rakennusprojekti, joka on erittäin epäsuosittu kaupunkilaisten keskuudessa. Näillä näkymin raitiovaunut alkavat kiertää Edinburghin keskustaa vuoden 2014 kesällä, ja tietoa raitiovaunuista antavat kaupungin omat sivut.

Pyöräily

Edinburgh on mäkinen kaupunki, jossa on paljon liikennettä, jossain määrin kaoottinen liikennekulttuuri, joka ei ota huomioon pyöräilijöitä tai edes kävelijöitä, ja jossa myös on hyvin oikulliset säät ja usein kovia tuulia ja sateita. Jos nämä seikat eivät saa luopumaan ajatuksesta nousta kaupungissa pyörän selkään, antaa Edinburgh.org-sivusto lisätietoa polkupyörän vuokraamisesta.

Taksi

Edinburghissa on valtavasti muualtakin Britanniasta tuttuja takseja, joilla liikkuminen on turvallista ja kohtuuhintaista. Niitä voi ottaa lennosta, niihin voi nousta tolpilta, joita on ympäri kaupungin, tai ne voi 80 pencen lisämaksua vastaan soittaa paikalle. Takseista Edinburghissa vastaavat esimerkiksi Central Taxis (puh. 0131 229 2468), City Cabs (puh. 0131 228 1211) ja ComCab (0131 272 8000). Takseihin otetaan korkeintaan 5 ihmistä kerrallaan, ja oranssi valo merkitsee sitä, että taksi on vapaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti