Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
City Chambers -kaupungintalo, George Square
Glasgowin City Chambers -kaupungintalo on upea esimerkki kaupungin kulta-aikojen arkkitehtuurista.

Nähtävyyksiä Edinburghin lähistöllä

Harva lähtee Edinburghiin sillä mielellä, että sieltä tekisi ainakaan monta matkaa kaupungin ulkopuolelle, mutta etenkin kesällä sieltä voi lähteä mielenkiintoisiin vierailupaikkoihin.

Edinburghin kaupunkiin nykyisin kuuluva satama-alue Leith ei ole kaukana, mutta sinne kannattaa kulkea bussilla tai taksilla, ja siellä käymiseen kuluu helposti puoli päivää. Glasgow on aivan toisenlainen kaupunki kuin Edinburgh: siellä on jossain määrin raju meininki ja sen shoppailumahdollisuudet ovat Edinburghia paremmat. Melko lähellä sijaitsee myös Stirling, mutta Dundee on vähän pidemmän matkan päässä, ja mikäli mahdollista, siellä käyvän on hyvä yöpyä tässä yhdessä Skotlannin neljästä suuresta kaupungista.

Päiväretkille muihin kaupunkeihin voi mennä bussilla tai junalla. Juna on usein samana päivänä tehtynä huomattavasti edullisempi edestakaisen lipun ostavalle. Esimerkiksi Glasgow’hun junalla samana päivänä tehty edestakainen matka maksaa vain noin punnan enemmän kuin yhdensuuntainen matka. Edinburghin ulkopuolelle pääsee yleensä edullisimmin bussilla, mutta etenkin Glasgow’hun on paras siirtyä junalla varsinkin, jos tulee saman vuorokauden aikana takaisin Edinburghiin.

Hyviä bussiyhtiöitä Skotlannissa liikkuessa ovat National Express, Scottish Citylink ja Megabus, jolla voi päästä parilla punnalla kaupungista toiseen. Citylink-busseihin saa lippuja alle 10 punnalla suuntaansa ennen matkan alkamista etenkin Glasgow’hun, ja busseja lähtee 15-30 minuutin välein.

Rautateitse liikkuvalle hyviä yhtiöitä joko Waverley- tai Haymarket-asemilta kohti muita kaupunkeja ovat Scotrail, East Coast ja Crosscountry. Lippuja saa hyvin asemalta automaatista tai tiskiltä, ja niitä voi myös varata etukäteen verkkosivujen kautta, jolloin alennukset ovat mahdollisia.

Dundee

Noin puolentoista tunnin matkan päässä Edinburghista sijaitseva Dundee ei ehkä ole nähtävyyksiltään Britannian hienoimpia kaupunkeja, mutta se on tyypillinen skottilainen kaupunki ja siellä jos missä pääsee turistiryhmistä eroon. Ykkösnähtävyyksiä kaupungissa on McManus Galleries -taidegalleria, ja Sensation Science Centre -tiedekeskus on perheiden suosikkivierailupaikka. Muuhun nähtävään kuuluu Broughton-linnake ja aavemainen Howff-hautausmaa. Shoppailumahdollisuudet ovat hyvät, pubeja on melkoisesti ja etenkin ruoan ja juoman hinnat ovat edullisempia kuin Edinburghissa. Dundeen linja-autoasema on ydinkeskustassa, mutta rautatieasema on hivenen syrjässä ja sieltä on pieni kävelymatka ydinkeskustaan.

Glasgow

Skotlannin suurin kaupunki Glasgow on helpon matkan päässä Edinburghista niin junalla kuin bussillakin, ja tunnelmaltaan se on aivan toisentyyppinen paikka kuin hienostuneempi pikkuveljensä. Glasgow on raju kaupunki, jossa baarit ovat täynnä jo iltapäivisin ja jossa ei kannata yksinään harhailla öisin. Vaarallista siellä ei ainakaan keskustassa ole pimeän laskeuduttuaankaan, mutta suukopuun ei kannata paikallisten kanssa ryhtyä esimerkiksi jalkapallosta. Glasgow’n rautatieasema on aivan kaupungin ytimessä, eikä bussiasemakaan ole turhan kaukana.

Hyvät leveät kävelykadut tekevät keskustasta miellyttävän, ja kaupungin shoppailumahdollisuuksia pidetään eräinä Britannian parhaista. Liikkeitä ja liikekeskuksia on valtava määrä, ja kaikki hinnat ovat maan edullisimpia. Nähtävyyksistä museot, jotka ovat lähes kaikki pääsymaksuttomia, ovat huippuluokkaa. Hieno on myös George Square, kaupungin pääaukio, jonka City Chambers -kaupungintalo on upea esimerkki kaupungin kulta-aikojen arkkitehtuurista. Aukion ympäristössä on paljon hyvää nähtävää, kuten Gallery of Modern Art -nykytaiteen museo.

Glasgow’ssa on sen verran nähtävää, että siellä moni viihtyy pidemmänkin aikaa, mutta se on hyvä vierailupaikka ihan muutamaksi tunniksikin. Niille, jotka päättävät yöpyä kaupungissa, siellä on erinomaiset kulttuuririennot ja Britannian parhaimpiin kuuluvaa yöelämää. Baareja ja ravintoloita on joka paikassa, ja hinnat ovat edullisempia kuin Edinburghissa.

Leith

Edinburghin merenrannalla sijaitseva kaupunginosa Leith ei ole kuin muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta, mutta nähtävää Edinburghin keskustassa riittää sen verran, että ainakaan parin kolmen päivän matkalla oleville ei tule helposti tilaisuutta sinne lähteä.

Jos aikaa riittää, kannattaa ehdottomasti mennä esimerkiksi busseilla 7, 10, 12, 14, 16, 22, 25 tai 35 merenrannalle. Täällä yksi vetonauloista ainakin huonolla ilmalla on Ocean Terminal -ostoskeskus (Ocean Drive), ja sen vieressä oleva Royal Yacht Britannia on sekin suosittu vierailupaikka. Laiva toimi brittien kuninkaallisten "kelluvana kotina" heidän ulkomaanmatkoillaan aina vuoteen 1997 asti, jolloin se otettiin pois käytöstä ja siirrettiin Leithiin, muutenkin uuteen kukoistukseen nousevalle merenrannalle. Laivaan mielivien on hyvä pitää mielessä, että se suljetaan aikaisin, kesällä klo 16.30, talvella klo 15.30.

Leith on parhaimmillaan vierailupaikkana kauniilla kesäilmoilla. Siellä on hyviä ravintoloita, ja jotkut ottavat hotellinsa sieltä, jolloin yleensä saa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen huoneen. Satama-alueilla on pubeja, kuten Port O’Leith (58 Constitution St), ja siellä on hyviä kalaravintoloita, kuten Fishers Bistro (1 Shore Leith).

Stirling

Noin tunnin matkan päässä Edinburghista sijaitseva Stirling mainostaa itseään "Skotlannin sydämenä", ja täällä tosiaankin pääsee nopeasti kärryille siitä, minkälainen todellinen Skotlanti on. Päänähtävyyksiin kuuluu Stirling Castle -linnake, jota pidetään jopa parempana kuin Edinburghin linnaa. Linnaan on kuulemma paras suunnata pari tuntia ennen sulkemisaikaa, jotta voi välttyä suurilta väkijoukoilta. Sieltä alas katsellessa on hyvä tietää, että Mel Gibsonin ohjaaman ja tähdittämän Braveheartin todelliset tapahtumapaikat olivat siellä, vuosina 1297 ja 1314. Vierailijoiden harmiksi yksi sen parhaista nähtävyyksistä, Stirling Old Jail -vankila, ei enää avautunut vuonna 2013, eikä sen uudelleen avaamisesta ole tietoa. Nähtävää kaupungissa kuitenkin riittää edelleenkin, ja Highland-seudun maisemat ovat sitä luokkaa, että tänne suunnataan vain jylhiä tienoita katselemaan ja patikoimaankin.

Lisätietoa

The Guardian -sanomalehti esittelee parhaita päiväretkikohteita Edinburghista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti