Uutta Pienessä matkaoppaassa
Helsingin pohjoispuolella Uudellamaalla oleva Helsingin seutu on nähtävyyksiltään ja ajanvietteiltään monipuolinen alue. Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi ovat kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia vierailupaikkoja. Uudenmaan Helsingin seudun vierailupaikkoja ja hotelleja
Vantaa on muodostunut entistä monipuolisemmaksi kaupungiksi, jossa on erityisen paljon kulttuuria ja jonne kannattaa mennä muutenkin kuin vain sen lentoasemalle. Vantaan parhaat vierailupaikat ja niiden lähellä olevat hotellit
Ilmoitus
Säkkipillin soittaja Princes Street Gardens -puiston edessä
Princes Street Gardens tarjoaa virkistystä Princes Streetin autojonoihin ja hektiseen tunnelmaan kyllästyneille.

Puistoja ja viheralueita

Edinburgh on puistoiltaan monipuolinen kaupunki, jossa on paljon kasvillisuutta aivan ydinkeskustassakin. Suurten puistoalueiden lisäksi siellä on paljon pienempiä puistoja, kuten St Andrew Square -aukio ja Queen Street Gardens, joihin on mukava paeta keskustan kovaa liikennettä ja etenkin aamujen ja iltojen kiirettä.

Princes Street Gardens

Helpoin puistoalue tutustua vaikka shoppailun lomassa on Princes Street Gardens, The Mound -tien kahteen osaan jakava upea puutarha. Sen itäpäässä on Scott Monument eli Sir Walter Scottin muistoa kunnioittava noin 60 metriä korkea torni. Sinne on neljän punnan pääsymaksu, ja sen huipulta on hienot näkymät paitsi puistoalueelle myös kaikkialle kaupungin keskustaan.

The Mound jakaa puistoalueen itä- ja länsiosaan, ja kummaltakin on upeat näkymät linnalle. Täällä on mukava kauniina päivinä kävellä, tutustua kasvillisuuteen ja päästä eroon Princes Streetin autojonoista ja muutenkin hektisestä tunnelmasta.

Calton Hill

Keskustassa liikkuvan on helppo kavuta Calton Hill -kukkulalle, jolla on upeita vanhoja rakennuksia ja jolta on hienot näkymät eri puolille kaupunkia. Sen kohokohtiin kuuluu näkymien lisäksi National Monument, keskeneräiseksi jäänyt rakennelma, jota alettiin rakentaa vuonna 1822 Napoleonin kukistumisen kunniaksi ja jonka esikuvana on toiminut Parthenon Ateenassa.

Kukkulalla on muitakin vaikutuksen tekeviä rakennelmia, kuten The Nelson Monument -torni, jonka huipulle voi kavuta neljän punnan pääsymaksua vastaan, ja hieno on myös Old Observatory eli vanha observatorio. Tunnetuimpia Edinburghin symboleita on Dugald Stewart Monument. Täällä käydessä kannattaa myös katsastaa puistoalueen alapuolella oleva, kaunis Old Calton Cemetery -hautausmaa, jonka kautta on hyvä kavuta itse kukkulalle.

Holyrood Park

Royal Milelta viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva Holyrood Park on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat nähneet vanhankaupungin ja New Townin merkittävimmät nähtävyydet. Suuren, säteeltään noin kahdeksan kilometrin kokoisen puistoalueen kohokohtia ovat Palace of Holyroodhouse, joka on kuningattaren virallinen asuinpaikka Skotlannissa, ja Arthur’s Seat, puistoalueen 250 metrin korkeudessa oleva huippu, jonne on noin 20 minuutin kävelymatka Royal Milelta.

Royal Botanic Gardens

Vuonna 1670 perustettu Edinburghin kasvitieteellinen puutarha (Inverleith Row) sijaitsee lähellä merenrantaa Leithissä. Puiston kasvillisuus on mielenkiintoista, ja siitä pidetään mahdollisimman hyvää huolta. Puisto sopii vierailupaikaksi niin kasvitieteeseen perehtymättömille kuin alan ammattilaisillekin.

Puistoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasvihuoneisiin on pääsymaksu. Se on avoinna maaliskuusta syyskuun loppuun ma-su 10-18 ja talvella klo 16-17 asti. Puistoon pääsee ydinkeskustasta Lothian bus -yhtiön busseilla 8, 23 ja 27, ja kesäkautena sinne on myös mahdollista kulkea esimerkiksi National Museum of Scotland -museolta bussilinjalla 28.

Katso myös: Tietoa kaikista kaupungin puistoista ja puutarhoista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti