Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
chippy
Uncles on perinteinen fish & chipsiä tarjoava chippy, josta tosin kyllä saa muitakin pikaruokia, kuten pitsaa ja kebabia.

Ruokailu ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Edinburghista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Edinburghin parhaat ravintolaseudut

Edinburghissa on asukasta kohden enemmän ravintoloita kuin missään muussa Britannian kaupungissa, ja sen ravintoloissa käyvät ahkerasti syömässä niin paikalliset kuin turistitkin. Hintahaitari on melkoinen, niin että yliopistoa lähellä kaupungin vanhankaupungin laitamilla voi intialaisia aterioita syödä alkaen noin kolmella punnalla ja kaupungin hienoimmissa ravintoloissa, joita on etenkin New Town -kortteleissa George Streetin varrella ja lähimaastossa, on noin 30 punnan kalaruokaillallinen hinta-laatusuhteeltaan hyvä.

Old Town -vanhakaupunki ja sen lähistö

Edinburghin vanhakaupunki, jonka pääkatu on monesta eri kadunpätkästä muodostuva The Royal Mile, on hyvä paikka syödä kaikenlaisia ruokia, ja etenkin lähellä yliopistoa on paljon edullisia ruokapaikkoja. Royal Milen varrella ja lähikaduilla on paljon pubeja, joissa voi syödä tyypillisiä pubiruokia kuten fish & chipsiä.

Erityisen paljon erilaisia ruokapaikkoja vanhassakaupungissa on Grassmarket-kadun varrella, mutta tämä on hivenen turistirysänomainen paikka, jossa kaikki eivät viihdy. Grassmarket-kadun varrella on jonkin verran lounastarjouksia, mutta siellä aterioiden hinnat ovat laatuun nähden ylihintaisia. Grassmarket-kadulla on se etu, että lämpimillä ilmoilla sen pubeilla ja ravintoloilla on terassit, joilla on mukava syödä.

Hyvä katu vanhassakaupungissa on South Bridge ja sitä jatkava Nicolson Street, jolla on edullisia mutta tasoltaan erinomaisia intialaisia ravintoloita. Yksi niistä on 10 to 10 Delhi (67 Nicolson St), toinen Mosque Kitchen (33 Nicolson St). Nämä ovat edullisia ruokapaikkoja, joista aterian saa alkaen 3 punnalla ja joista löytyy ruokia niin kasvissyöjille kuin liharuokien ystävillekin.

Hyvä katu kaikenlaisille aterioille pubiruoista fish & chipsiin ja myös vähän tasokkaampiin on George IV Bridge vanhassakaupungissa. Sen varrella sijaitsee perinteinen chippy eli fish & chipsiä tarjoava Uncles (52 George IV Bridge), josta tosin kyllä saa muitakin pikaruokia, kuten pitsaa ja kebabia.

George IV Bridge -kadun varrella ja lähistöllä on myös muita ruokapaikkoja, kuten Greyfriars Bobby -pubi (30-34 Candlemaker Row), jossa on tarjolla perinteisiä pubiruokia kuten makkaroita ja perunamuusia (bangers & mash), jota on saatavissa myös kasvisversiona. Saman kadun varrella, Chambers Streetin kulmassa, sijaitsee myös yksi vanhankaupungin hienoimmista ravintoloista, National Museum of Scotland -museon yhteydessä oleva Tower. Täältä on upeat näkymät kohti linnaa, ja täältä saa klo 17-18.30 normaalia edullisempia illallisia ja klo 15-17.00 ne kuuluisat iltapäiväteet eli Afternoon Tea. Edinburghissa on monia muitakin paikkoja, joissa tämä iltapäivän teehetki on parhaimmillaan.

Vanhankaupungin lähistöllä Lothian Roadin varrella, missä on varsin eläväistä ja usein järjestyshäiriöitäkin ilta-aikaan, on paljon erilaisia ruokapaikkoja, etenkin pikaruokia tarjoavia. Siellä on mahdollista syödä silloin, kun monet muut ruokapaikat ovat kiinni.

New Town

Kaupungin uudella puolella, missä George Street on pubien ja ravintoloiden pääkatu, on trendikkäämpiä ja usein tasokkaampia vaihtoehtoja kuin kaupungin vanhoissa osissa ja yliopiston lähistöllä. Täällä on paljon laadultaan erinomaisia ravintoloita, joissa syöminen on hintavaa puuhaa, mutta täällä on myös edullisia ruokapaikkoja etenkin lounasaikaan.

Rose Street -kävelykatu, joka tosin ei ole enää takavuosien iskussa, on edelleenkin hyvä katu suunnata aterialle ja drinkillekin. Lounasaikaan monet sen pubit tarjoavat normaalia edullisempia aterioita. Niihin kuuluu esimerkiksi Kenilworth (152-154 Rose St), josta saa myös tyypillisiä pubiruokia kasvisversioina. Sitäkin parempi mutta myös hintavampi pubi saman kadun varrella on Abbotsford (3 Rose St), joka vuodesta 1902 lähtien on tarjoillut ruokia ja juomia etenkin toimittajille, kirjailijoille ja näyttelijöille. Rose Streetin varrella on paljon muitakin pubeja ja ravintoloita, joista monilla on mukavat terassit. Hyviä kalaruokia tarjoaa kadun varrella Mussel Inn (61-65 Rose St), josta nimensä mukaisesti saa erityisen hyvin simpukoita. Yksi ravintolan bravuureista on kilon ämpärillinen simpukoita, jonka saa haluamansa kastikkeen kanssa alle 15 eurolla.

Rose Streetin suuntainen Princes Street on kaupungin pääshoppailukatu mutta ei kovin hyvä ravintolakatu. Sen sijaan Rose Streetin toisella puolella oleva George Street on parhaita ravintolakatuja koko kaupungissa. Sen varrella on hintavia ja trendikkäitä ruokapaikkoja, mutta myös edullisia, kuten The Standing Order -pubi (62-66 George St), josta saa hyviä ruokia ja juomia aamuvarhaisesta yömyöhään. Aamiaisista täällä on kasvisversiot, eri päivinä on teemoja, kuten torstaisin intialaistyylisiä ruokia ja tiistaisin pihvejä, ja kasvisruokailijat saavat täältä aina kohtalaisen hyviä ruokia kohtuuhintaan.

The Standing Order -pubi
The Standing Order -pubista saa hyviä ruokia ja juomia aamuvarhaisesta yömyöhään.

The Standing Order -pubi on tilava, entiseen pankkiholviin rakennettu usein vilkas paikka, jossa ruokaa haluavien on ensin katsottava istumapaikka ja pantava merkille pöydän numero. Vasta sen jälkeen voi suunnata tiskille, ilmoittaa haluamansa ruoan ja pöydän numeron ja maksaa, ja jonkin ajan kuluttua ruoka tuodaan pöytään. Oluet ja muut juomat ovat täällä hyvin ja kohtuuhinnalla tarjolla, ja täältä saa eri vuodenaikoina erilaisia juomia, niin että kesäisin esimerkiksi siiderit ovat erityisen laajoin valikoimin tarjolla. Lapsiperheet ovat tervetulleita tähän suureen pubiin ja etenkin niiden lapsiperheille tarkoitettuihin tiloihin klo 20.00 asti.

Muualla New Townissa on paljon hyviä ravintoloita. Hyvä katu on esimerkiksi West Register Street, jonka varrella on perinteinen pubi Café Royal Circle Bar (17 West Register St), ja sen yhteydessä on myös Café Royal Oyster Bar, josta saa hyviä mereneläviä.

Lähistöllä sijaitseva St Andrew Square -aukio on sekin hyvä osoite tasokkaille kalaruoille. Siellä on Valvona & Crolla (11 Multrees Walk), joka on erikoistunut italialaisiin herkkuruokiin.

Läheinen Hanover Street on sekin hyvä osoite syömään aikoville. Täällä maineeltaan erityisen hyviä lounaita tarjoaa deli-tyyppinen Urban Angel (121 Hanover St).

Lisätietoa

The Guardian -sanomalehti esittelee parhaita edullisia ruokapaikkoja.  |  TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat kaupungin ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Edinburghissa on tarjolla monenlaisia ruokia, mutta kaikkein parhaiten kalaruokia, pubiruokia, intialaisia ruokia ja italialaisia ruokia.

Kalaruokia ja muita mereneläviä on kaupungissa tarjolla tutuista kaloista kuten lohista fish & chipsiin ja eksoottisempiin mereneläviin, kuten sushiin ja muihin aasialaisiin kalaruokiin.

Pubiruoat fish & chipsistä makkaroihin ja perunamuusiin ovat hyvin tarjolla Edinburghissa. Niitä on saatavissa niin kaupungin vanhoissa osissa kuin niin sanotulla uudella puolella (New Town) ja kaikkialla muuallakin kaupungissa.

Pubilounas
Pubiruoat ovat hyvin tarjolla Edinburghissa.

Aasialaiset ruoat ovat japanilaisten ja etenkin intialaisten osalta hyvin tarjolla Edinburghissa. Kuten muuallakin Skotlannissa, intialaiset ruoat ovat erityisen hyviä ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Intialaiset ravintolat ovat erittäin hyviä myös kasvisruokailijoille. Parhaita pelkästään kasvisruokia tarjoavia intialaisia ravintoloita kaupungissa on Kalpna (2-3 Patrick Square) yliopiston naapurikortteleissa.

Myös italialaiset ruoat sopivat niin liharuokien ystäville kuin kasvissyöjillekin.

Kasvissyöjille on Edinburghissa jonkin verran muitakin vaihtoehtoja kuin intialaisia ja italialaisia, ja Happy Cow -sivusto auttaa kasvisruokien löytämisessä.

Hintataso

Edinburghin hintataso vaihtelee noin 3 punnasta eli alle 4 eurosta aina yli 30 puntaan eli 35 euroon ja siitäkin ylöspäin. Muissa kuin pubeissa alkoholijuomat ovat usein hintavia, mutta valikoimaakin on esimerkiksi viinien ja samppanjoiden osalta melkoisesti.

Tippikulttuuri

Edinburghissa ei ole vakiintunutta tippikulttuuria. Monissa edullisissa ruokapaikoissa kuten pubeissa ja intialaisissa ruoat tilataan tiskillä ja maksetaan saman tien, eikä tippiä näin voikaan antaa. Kalleimmissa ravintoloissa voi jättää hyvästä tarjoilusta ja ruoasta juomarahaa, mutta tämä ei missään nimessä ole pakollista.

Ruokailuajat

Edinburghissa saa varsin hyvin ruokia aamuyhdeksästä aina iltakymmeneen, ja jotkin ravintolat ja etenkin yliopiston vieressä olevat fish & chips ja kebab-paikat tarjoavat ruokia yömyöhäänkin. Nyrkkisääntönä kuitenkin voidaan pitää sitä, että kunnon aterioita mielivien on hyvä tilata ruokansa pubeista ennen iltayhdeksää eikä varsinaisista ravintoloista saa kovin hyvin ruokia klo 22.00 jälkeen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Mihin unohtui elämyksellinen Haggis-ateria? /haggis-fani

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti