Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentokentältä kulkee raitiovaunu
Raitiovaunu on nykyään paras kyyti lentoasemalta Edinburghin keskustaan. Valtaosan ajasta raitiovaunu kulkee 7 minuutin välein, ja sillä voi myös suunnata usealle eri rautatieasemalle.

Saapuminen Edinburghiin ja siirtyminen lentoasemalta ja asemilta muualle

Valtaosa suomalaisista matkustajista lentää Edinburghiin, ja lentoasema sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka lentoasemalta keskustaan kestää 20–30 minuuttia. Edinburghin lisäksi sieltä voi helposti siirtyä suoraan Glasgow’hun ja muuallekin Skotlantiin.

Edinburghiin voi matkustaa myös laskeutumalla jollekin muulle lentoasemalle, ja niistä Glasgow on kaikkein helpoimman matkan päässä. Sieltä voi reilussa puolessatoista tunnissa siirtyä Edinburghin keskustaan.

Edinburghin rautatie- ja linja-autoasemat ovat keskustassa. Edinburghista ei kulje busseja suoraan monille paikkakunnille kuin Glasgow’n kautta, ja esimerkiksi Englantiin suuntaavia busseja lähtee Glasgow’sta huomattavasti paremmin.

Matka lentoasemalta muualle Edinburghiin tai Skotlantiin

Edinburghin kansainvälinen lentoasema (EDI) eli Edinburgh Airport [kartalla] sijaitsee noin 15 kilometrin päässä keskustasta, ja sieltä on helppo siirtyä kohti kaupungin keskustaa tai muualle alueelle uudella raitiovaunuyhteydellä, linja-autolla tai taksilla. Tietoa kaikista yhteyksistä saa lentoaseman sivuilta.

Raitiovaunu Edinburghin keskustaan

Raitiovaunu on nykyään paras kyyti lentoasemalta Edinburghin keskustaan ja päätepysäkki on St Andrew Square [kartalla], jonka vieressä sijaitsevat Edinburghin linja-auto- ja rautatieasemat. Kesällä 2023 pysäkkejä ilmestyy ytimeen lisää, ja silloin uusi pysäkki on Picardy Place [kartalla], jolta raitiovaunu jatkaa kulkuaan muille uusille pysäkeille. Tämä on hyvä kyyti niille, joiden majapaikka on etenkin West Endissä tai keskustan uudella puolella, eikä ratikkapysäkiltä ole kauhean pitkä matka myöskään kaupungin vanhoihin, Royal Milen lähellä oleviin osiin.

Valtaosan ajasta raitiovaunu kulkee 7 minuutin välein, ja sillä voi myös suunnata usealle eri rautatieasemalle (Park Station, Haymarket tai päärautatieasema eli Waverley), joista voi lähteä Glasgow’hun tai muualle Britanniaan. Raitiovaunulippu pitää ostaa ennen raitiovaunuun nousemista, ja sellaisen voi ostaa automaateista, joita on sekä lentoaseman pysäkillä että kaikilla muilla pysäkeillä. Jos haluaa säästää, voi heti ostaa edestakaisen lipun, jolla voi palata lentoasemalle koska tahansa. Edestakainen lippu maksoi syksyllä 2022 8,50 puntaa ja kolme vuorokautta voimassa oleva lippu 14,50 puntaa.

Huomionarvoinen seikka on se, että lentoasemalle on erilliset liput, mutta jotkut liput kuten kolme vuorokautta oleva lippu kattavat lentokenttämatkan. Liput, joissa lukee “city zone”, eivät kata lentokenttämatkoja.

Airlink-linja-auto
Airlink-bussit vievät lentoasemalta eri puolille Edinburghia. Matka keskustaan kestää noin puoli tuntia ja suuren osan ajasta bussit kulkevat 10 minuutin välein.

Linja-auto muualle Edinburghiin tai Skotlantiin

Edinburghin kaupungin liikennelaitoksen Airlink-linja-autolinjat vievät Edinburghin eri puolille. Matka keskustaan kestää noin puoli tuntia, bussit kulkevat ympäri vuorokauden ja suuren osan ajasta bussit kulkevat 10 minuutin välein. Keskustaan mielivät käyttävät lähinnä linjaa 100 mutta myös linja 300 kulkee ytimeen. Verkkosivuilta näkee linjat ja niiden reitit selkeästi, ja etusivulla on myös reittihaku, jota käyttämällä voi pelata varman päälle. Vuoden 2022 loppupuolella yhdensuuntainen lippu maksoi 4,50 puntaa ja edestakainen lippu suhteessa vähemmän, joten sellainen on edestakaisen matkan tekevälle edullisempi hankinta.

Jos mielii jonnekin muualle Skotlantiin tai vaikkapa Englantiin, vie Megabus suoraan lentoasemalta muualle.

Tietoa sekä paikallisista linja-autoista että kaukolinjoista saa lentoaseman sivuilta.

Juna

Lentoasemalta voi myös siirtyä junalla Edinburghin keskustaan, josta voi siirtyä muualle Skotlantiin ja Englantiin. Juna ei kuitenkaan ole sen parempi kuin raitiovaunu, sillä myös raitiovaunu kulkee kaikkien rautatieasemien kautta.

Tietoa junayhteyksistä saa lentoaseman sivuilta.

Taksi

Edinburghin lentoasemalta voi taksilla kulkea kaupungin keskustaan tai sen liepeille. Sellaisella matkustaminen on hintavampaa kuin julkisilla liikennevälineillä, ja matka keskustaan maksoi loppuvuodesta 2022 noin 23 puntaa.

Jos haluaa katsoa, kuinka paljon matka tiettyyn paikkaan maksaa ja katsella tilatakseja ja muita mahdollisuuksia, voi tutkia Airport Taxis -sivustoa.

Siirtyminen Glasgow’n lentoasemalta Edinburghiin

Joissain tapauksissa Edinburghiin voi matkustaa Glasgow’n lentoaseman [kartalla] (Glasgow Airport, GLA) kautta. Sieltä voi siirtyä Edinburghiin tai muualle Skotlantiin linja-autolla tai junalla.

Glasgow’n lentoasemalta voi siirtyä bussilla Buchanan Streetin linja-autoasemalle tai Queen Streetin rautatieasemalle, joilta on helppo siirtyä monta kertaa tunnissa Edinburghiin, kuten myös muualle Skotlantiin tai Britanniaan.

Lentoasemalta voi myös siirtyä taksilla ytimeen, mutta se on huomattavasti kalliimpaa (noin 45 puntaa) kuin linja-autolla eikä välttämättä paljon nopeampaa.

Saapuminen linja-autolla Edinburghiin

Edinburghin linja-autoasema eli Edinburgh Coach Station [kartalla] sijaitsee kaupungin ytimessä, York Placen vieressä. Aseman edustalla olevaa Princess Streetiä pitkin kulkee raitiovaunu, joka menee lentoasemalle, Westendiin ja joihinkin muihin tärkeisiin paikkoihin. Linja-autoasemalta on kävelymatka moneen eri keskustan osaan, eikä vanhoihin, Royal Milen liepeillä oleviin kortteleihinkaan ole turhan pitkä matka käveltäväksi.

Saapuminen rautateitse Edinburghiin

Edinburgh Waverley [kartalla] on kaupungin keskeisin rautatieasema ja päärautatieasema. Se sijaitsee ytimessä, Princes Streetin lähellä ja kävelymatkan päässä kaikista ytimen osista ja myös linja-autoasemasta. Jos rautatieasemalta haluaa heti nousta raitiovaunuun, on lähin pysäkki St Andrew’s Square, joka tosin kesällä 2023 siirretään Picardy Placelle [kartalla], joka on jonkin matkan päässä siitä.

Jos määränpää on West Endissä, muualla lähellä linnaketta tai muualla Edinburghin vanhimmissa osissa, on Haymarket [kartalla] paras asema jäädä junasta pois.

Teksti: Peter Forsberg
2022/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti