Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Edinburgh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Festival Theatre
Edinburgh Festival Theatre on paikka, jossa voi nähdä teatteria, musikaaleja, balettia, oopperaa ja tanssia ja myös lapsille tarkoitettuja esityksiä ja konsertteja.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Edinburghissa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Edinburgh on Britannian johtavia kulttuurikaupunkeja, jossa on paljon paitsi kulttuuripitoisia festivaaleja myös kaikenlaisia esityksiä ja konsertteja. Usher Hall (Lothian Road) on Skotlannin kansallisorkesterin kotipaikka, ja siellä on myös pop- ja rock-konsertteja. Edinburgh Festival Theatre (13-29 Nicolson Street) on paikka, jossa voi aivan Royal Milen lähellä nähdä balettia, oopperaa ja tanssia. Siellä on myös musikaaleja, teatterinäytöksiä, lapsille tarkoitettuja esityksiä ja konsertteja.

Royal Milen varrella St Giles’ Cathedralissa (High Street) on klassisen musiikin konsertteja paitsi iltaisin myös lounasaikaan. Siellä on myös urkumusiikin konsertteja, ja tuomiokirkon kuoro esiintyy sunnuntaisin jumalanpalveluksen yhteydessä klo 10 ja 11.30. Royal Lyceum Theatre -teatteri (30b Grindlay Street) sijaitsee Usher Hallin naapurissa, ja sielläkin on balettia, konsertteja ja musikaaleja.

Teatteri ja musikaalit

Teatteria kuten muitakin esityksiä voi nähdä Edinburgh Festival Theatre -teatterissa (13-29 Nicolson Street), ja samassa talossa on myös viihteellisiä musikaaleja, joita kieltä taitamattomatkin voivat seurata. Royal Lyceum Theatre -teatteri (30b Grindlay Street), joka sijaitsee Usher Hall -konserttitalon vieressä, on paikka, jossa on paitsi teatteria myös musikaaleja, balettia ja konsertteja. Traverse Theatressa (10 Cambridge Street) lähellä Usher Hallia esitetään uutta skotlantilaista teatteria ja myös kokeellista teatteria, samoin kuin nykytanssia. King’s Theatre (2 Leven Street) on perinteinen teatteri, joka on tunnettu joulunalusajan pantomiimiesityksistä, mutta siellä on esillä myös klassista draamaa, komediaa ja musikaaleja. Edinburgh Playhouse (18-22 Greenside Place) on paikka, jossa on Broadway-musikaaleja, tanssiesityksiä, oopperaa ja pop-konsertteja.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Whistle Binkie’s (4-6 South Bridge) on vanhankaupungin pääpaikkoja jatsille, bluesille ja myös rokille. Jazz Bar (1a Chambers Street) on sekin vanhassakaupungissa sijaitseva baari, jossa soi jazz ja jossa on live-esityksiä joka ilta klo 21-03 ja lauantaisin klo 15.00 lähtien.

Bannerman’s (212 Cowgate) vanhankaupungin pääbaarikadun varrella on opiskelijoiden suosiossa oleva baari, jossa kuulee etenkin rokkia, punkkia ja indie rock -bändejä.

Henry’s Cellar (8a Morrison Street) lähellä Lothian Roadia West Endissä on baari, jossa on jonkinlaisia live-esityksiä harva se ilta.

Sandy’s Bell (25 Forest Road) on hivenen syrjässä sijaitseva pubi, jossa on perinteistä skottilaista musiikkia ja muutakin musiikkia yleensä joka ilta klo 21.00 alkaen ja klo 15.00 alkaen lauantaisin ja sunnuntaisin. Royal Oak (1 Infirmary Street) vanhassakaupungissa on paikka, jossa on folkia ja muuta skottilaista musiikkia klo 21.00 alkaen viikolla ja klo 14.30 alkaen lauantaisin. Sunnuntaisin klo 16-19.00 siellä on niin sanottuja "open mike"-sessioita. Royal Oak on hyvin suosittu paikka kuunnella musiikkia, joten sinne on hyvä suunnata hyvissä ajoin ennen konserttien alkamista.

Parhaiten tietoa Edinburghin konserteista saa Gig Guide -sivuilta.

Elokuvat

Edinburgh on erinomainen elokuvakaupunki, jossa on tietenkin suositut elokuvafestivaalit kesäkuussa ja jossa on useita erinomaisia elokuvateattereita.

Filmhouse (88 Lothian Road) lähellä linnaa on yksi elokuvafestareiden pääpaikoista ja muulloin erinomainen elokuva-arkistomainen teatteri. Sen kolmen valkokankaan äärelle pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Cameo (38 Home Street) on sekin kolmen valkokankaan elokuvateatteri, jossa on kaikenlaisia elokuvia mainstreamista taide-elokuvaan, ja siellä on myös yönäytöksiä ja sunnuntaisin iltapäiväelokuvia.

Urheilu

Glasgow on Skotlannin jalkapallopääkaupunki, jossa pelaavat Rangers ja Celtic. Edinburghissa pelaavat Hibernian ja Hearts. Skotlannin liigaa pelataan elokuun alusta huhti-toukokuulle, ja Edinburghissa on myös Skotlannin cupin otteluita, heinä- ja elokuussa mahdollisia Euroopan liigojen karsintaotteluita ja kesällä jo myös Skotlannin liigan lämmitysotteluita.

Tapahtumia

Edinburgh on maailmankuulu nimenomaan festivaaleistaan, joita siellä on kesäkautena kesäkuusta elokuun loppuun ja myös pari pienempää festivaalia syksyllä ja pari keväällä. Festivaalien aikaan etenkin elokuussa, jolloin pidetään muun muassa suositut kirjafestivaalit, fringe-festivaalit ja taidefestivaalit, majapaikat ovat erittäin tiukassa. Tällöin kaupunkiin mielivien on hyvä varata majoitus ainakin puoli vuotta etukäteen. Tietoa kaikista Edinburghin festivaaleista antaa niille omistautunut sivusto.

Edinburghissa on muitakin tapahtumia kuin kesäisiä festivaaleja, ja niistä Edinburgh.org-sivusto antaa kattavasti tietoa.

Ilta- ja yöelämä

Edinburghissa on hyviä pubeja, joissa on roppakaupalla tunnelmaa, ja siellä on myös yökerhoja ja diskoja, joissa voi ottaa ilon irti aina pikkutunneille. Kaupungissa on yli 700 baaria, joten valinnanvaraa riittää, mutta siellä on etenkin muualla kuin Royal Milen varrella rajua ja äänekästä illanviettoa viikonloppuisin ja kesäkautena muulloinkin.

Festival Theatre
Vanhassakaupungissa on paljon myös muita illanviettopaikkoja kuin pubeja ja baareja.

Old Town

Royal Milen ja myös sitä jatkavan Johnston Terracen varrella on melkoisesti pubeja ja ravintoloita, joissa on mukava siemailla oluita ja viskejä. Yksi hyvä tunnelmallinen vaihtoehto on Royal Mile Tavern (127 High Street). Myös lähellä Holyrood-puistoa sijaitseva Holyrood 9A (9a Holyrood Rd) on erinomainen paikka maistella juomia, sillä siellä on parikymmentä hanaolutta, jotka tulevat eri puolilta Britanniaa.

Lähellä Royal Milea on hyviä illanviettopaikkoja myös, kuten Villager (49-50 George IV Bridge) ja Jolly Judge (7a James Court), jonka 1600-luvulta peräisin olevissa tiloissa on sitä Suomen baareista puuttuvaa tunnelmaa eikä ollenkaan musiikkia keskustelua häiritsemässä.

Hyviä pubeja ja muita illanviettopaikkoja on Grassmarket-kadun varrella, ja täällä monella paikalla on isot terassit. Täällä kuitenkin meno yltyy äänekkääksi yötä kohden mentäessä, eivätkä kaikki viihdy sen illanviettopaikoissa etenkään viikonloppuisin ja kesäiltaisin. Myös läheisen Lothian Roadin varrella ja lähistöllä on paljon kaikenlaisia baareja ja yökerhoja, mutta sielläkään meininki ei ole muiden kuin hyvin rämäkkään juhlimiseen viehtyneiden mieleen.

Vanhassakaupungissa on paljon myös muita kuin pubeja ja baareja, ja yksi hyvä paikka hyvin lähellä Royal Milea on Frankenstein’s (26 IV Bridge).

Valtaosa myöhään avoinna olevista klubeista ja yökerhoista sijaitsee vanhassakaupungissa Cowgate-kadun varrella, missä etenkin kesäviikonloppuisin on railakas tunnelma ja myös järjestyshäiriöitä. Sen toinen toistaan muistuttavista illanviettopaikoista edukseen erottuu Brewdog (143 Cowgate), jossa on erinomaiset olutvalikoimat.

New Town

Kaupungin uudella puolella on paljon trendikkäitä menopaikkoja, mutta myös viehättäviä vanhanaikaisia pubeja. Yksi hyvä mutta usein vilkas vierailupaikka on kirjailija Ian Rankinin ja hänen luomansa rikosetsivä John Rebusin kantapaikka Oxford Bar (8 Young Street) eli the Ox, jossa on hyvää tunnelmaa eikä ollenkaan musiikkia illanviettoa häiritsemässä. Ilman musiikkia voi puheensorinassa syödä ja juoda myös the Standing Order -pubissa (62-66 George St), jossa on valtava määrä erilaisia oluita ja siidereitäkin.

New Townissa on paljon trendikkäitä drinkkibaareja, joissa viihtyvät hyvin toimeentulevat ja joissa on mukava maistella muitakin juomia kuin oluita. Yksi hyvä cocktailbaari on Underdogs (104 Hanover Street), toinen Bramble (16a Queen Street).

Hyvä yökerho New Townissa on Lulu (125 George Street), jossa kaikenlaisia juomia voi maistella tiskijukkien säestyksellä.

Lisätietoa

Visit Edinburgh -sivusto antaa vinkkejä Edinburghin yöhön.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti