Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Göteborg
Göteborg (täyskuva)
Kasvihuone Kasvihuone Polkupyöriä Katukahvila

Göteborg, Ruotsi

Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, heti Tukholman jälkeen. Vaikka kaupunki on moderni ja vilkas suurkaupunki, monet kokevat sen tunnelman rennompana kuin Tukholman. Göteborg tarjoaa matkailijoille loistavan tilaisuuden kokea ruotsalaista kulttuuria ja historiaa sekä nauttia samalla nykyajan mukavuuksista.

Kadunvarsien arkkitehtuuri, kanavat, ostosmahdollisuudet, museot ja rauhalliset puistot huomioiden, ei ole ihme, että Göteborgia pidetään yhtenä Etelä-Ruotsin viehättävimmistä kaupungeista. Vuosi 2023 on Götborgissa erityinen, koska tällöin kaupunki viettää 400-vuotisjuhlavuottaan. Kaupunki järjestää useita tapahtumia juhlavuoden kunniaksi ja tarjoaa elämyksiä asukkaille ja vierailijoille. Juhlallisuudet starttaavat kesän kynnyksellä ja huipentuvat syyskuussa järjestettävään juhlavuoden finaaliin.

Majoittuminen Göteborgissa

Göteborgissa on varaa valita yöpymispaikkansa, aina ylellisistä hotelleista yksinkertaisiin huoneistoihin ja leirintäalueeseen. Alue- ja hotellivinkeissä annetaan tietoa Göteborgin kaupunginosista, jotka tarjoavat parhaan sijainnin ja palvelut miellyttävää oleskelua varten, sekä esitellään pidetyimpiä majoituspaikkoja näillä alueilla.

Opas Göteborgiin

Göteborg on kaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Kattavissa matkaopasartikkeleissamme on yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä Göteborgissa kannattaa tehdä ja nähdä. Niissä käsitellään nähtävyyksiä, museoita, gallerioita, ulkoilma-aktiviteetteja, puistoja, ostoksia, ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi artikkeleissa on käytännön vinkkejä siitä, miten Göteborgiin kannattaa matkustaa ja miten perille tultua ja myöhemmin kannattaa paikan päällä liikkua.

Göteborg matkakohteena

Göteborg sijaitsee Ruotsin länsirannikolla, Götajoen suulla Kattegatin itärannalla, ja se on elinvoimainen ja monipuolinen kaupunki täynnä kulttuuria ja historiaa.

Säiden osalta asiat tuntuvat todennäköisesti varsin tutuilta Suomesta Göteborgiin matkustavalle. Lämpötilat, sateen todennäköisyys ja yleiset ilmasto-olosuhteet eivät juuri pääse yllättämään kotimaan keleihin tottunutta. Suurin ero eteläisen Suomen ja Göteborgin välillä on se, että talvet ovat Suomessa yleensä kylmempiä ja lumisempia kuin Göteborgissa ja kesät kestävät siellä yleensä jonkin verran pidempään, mikä onkin alkusyksyksi matkaa suunnittelevalle pelkästään hyvä asia. Göteborg on parhaimmillaan nimenomaan kesäaikaan.

Göteborgissa on paljon nähtävyyksiä ja tekemistä aikuisille. Taiteen ystävät voivat suunnata taidegallerioihin, joista mainittakoon Röhsska-museo, jossa on esillä muotoiluun ja muotiin keskittyvää taidetta, sekä Hasselblad-keskus, joka keskittyy pääasiassa tunnettujen valokuvaajien valokuvanäyttelyihin. Slottskogenin puisto on suuri kaupunkipuisto, jossa voi kuljeskella aukeilla viheralueilla tai metsäisemmässä maastossa, ja talvikuukausina täällä voi ihailla lumipeitteisiä maisemia, kun taas lämpimämpinä vuodenaikoina voit niityiltä bongata villijäniksiä ja laiduntavia lampaita. Kahdenkeskistä aikaa voi lähteä viettämään risteillen läheisille vesialueille Strömma Kanalbolagets -yhtiön laivoilla. Risteilyjen yhteydessä voi myös nauttia päivällistä tai illallista elävän musiikin säestämänä.

Göteborgilla on paljon annettavaa myös lapsiperheille. Lisebergin huvipuisto on takuuvarma lapsiperheiden suosikki, ja yksi Euroopan suurimmista huvipuistoista. Täällä on kymmeniä erilaisia laitteita vuoristoradoista ja vesiliukumäistä rauhallisempiin karuselleihin ja minigolfiin. Aquarium & Universeum on pohjoismaiden suurimpia akvaarioita ja samalla myös interaktiivinen tiedekeskus, jossa voi kokeilemalla oppia uutta vaikkapa luonnonhistoriasta, ilmastonmuutoksesta ja tähtitieteestä. Käynti Slottsskogenin kaupunkipuistossa on mahdollisuus viettää aikaa ulkona yhdessä lasten kanssa nauttien luonnosta ja pitäen samalla hauskaa. Puistossa on paljon tekemistä lapsille, muun muassa leikkipaikkoja, kiipeilyseinä, eläintarha, minigolfrata ja tietysti yllin kyllin viheralueita, joilla juoksennella ja viettää aikaa.

Muita nähtävyyksiä

Göteborgissa on monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä tutkittavaksi ja vierailtavaksi. Göteborgin kasvitieteellinen puutarha on 40 hehtaarin laajuinen ulko- ja sisätiloista koostuva viherkeidas, jossa kasvaa yli 16 000 kasvilajia eri puolilta maailmaa. Vierailijat voivat tutustua erilaisiin teemapuutarhoihin, kuten japanilaiseen kivipuutarhaan tai ruusutarhaan. Maritiman-museo koostuu kymmenestä oikeasta aluksesta, joihin kuuluu mm. sukellusvene HMS Nordkaparen ja laivapalojen sammutuksessa käytetty Flodsprutan II. Laivoihin voi kavuta ja tutustua siten Ruotsin merenkulun historiaan ja merenkulussa käytettyihin menetelmiin ja tekniikkaan. Volvo on vahvasti sidoksissa Göteborgiin, perustivathan Assar Gabrielsson ja Gustaf Larson vuonna 1927 yhtiön juuri Göteborgissa, ja Volvon pääkonttori sijaitsee edelleen täällä. Nykyään Göteborgissa on myös Volvo-museo, joka esittelee Volvo-autojen historiaa lähes 100 vuoden ajalta, johon sisältyy klassisia malleja, kuten Volvo Amazon ja Volvo P1800ES, jonkalaisella Simon Templar eli "Pyhimys" ajeli TV-sarjassaan.

Mikäli nähtävyyksien kiertely kiinnostaa enemmänkin, kannattaa harkita Go City Göteborg PASS -kaupunkikortin hankkimista. Kortin avulla pääsee ilmaiseksi sisään useisiin tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten historialliseen Bohus-linnakkeeseen. Kortinhaltijoilla on mahdollisuus hyödyntää Hop-on/Hop-off-busseja tutustuakseen kaupunkiin entistä paremmin sekä samalla periaatteella seilaavia laivoja, jotka rantautuvat Brunnsparkeniin, Lilla Bommeniin, Eriksbergiin (Hisingen) ja Feskekörkaan. Merellisistä tunnelmista pitävät voivat käyttää korttia osallistuakseen laivamatkalle ympäröivään saaristoon. Suklaan ystäville on tarjolla mahdollisuus maistella herkkuja ja tutustua herkun valmistukseen. Go City Göteborg PASS -korttiin kuuluu monia muitakin kohteita, ja se on saatavilla 1-5 päivän versioina.

Ostokset

Göteborg on hyvä kaupunki ostosten tekemiseen, ja ostiskelumielessä siellä kannattaa ensin suunnata kulkunsa Innerstadenin suuntaan ja Kungsportsavenyn (Avenyn) -kadulle, jonka varrella on toistasataa liikettä. Unohtaa ei kannata myöskään Västra Hamngatania ja Östra Hamngatania, joilta niin ikään löytyy runsaasti erilaisia kauppoja. Ruokatarvikkeita hakemaan on hyvä lähteä Saluhalleniin ja sen viereen Kungstorgetille, joissa on tarjolla monia maukkaita raaka-aineita ruoanvalmistukseen ja välipalaa samantien syötäväksi.

Ravintolat ja ruoka

Göteborgissa voi nauttia laajasta valikoimasta kulinaarisia herkkuja, ja tarjonnassa merenelävät ovat keskeisellä sijalla. Kala on perusruokaa Göteborgissa, ja kaupungista löytyy useita mereneläviin erikoistuneita ravintoloita. Yksi tällainen ravintola on Sjöbaren, jota sekä paikalliset että matkailijat suosittelevat tuoreiden raaka-aineiden ja erinomaisen palvelun vuoksi. Göteborgissa on myös useita Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita, kuten Koka, joka valmistaa innovatiivisia ruokia käyttäen paikallisia raaka-aineita. Hinta on tietysti tähtimäärän mukainen, ja pienemmällä budjetilla liikkuvien tai rennomman ruokailun ystävien kannattaakin tutustua Göteborgin katuruokiin. Ruoka-autoista ja kojuista voi ostaa kaikkea gourmet-hampurilaisista falafel-wrappeihin edulliseen hintaan. Kasvisruokailijat otetaan hyvin huomioon Göteborgin ravintolamaailmassa. Vegaanisuus on jo pitkään ollut merkittävä tekijä, ja monet ruokapaikat tarjoavatkin kasvipohjaisia vaihtoehtoja perinteisille liharuoille tai erikoistuvat täysin kasvisruokiin.

Liikkuminen

Göteborg on kävely-ystävällinen kaupunki, jossa jalankulkijoilla on runsaasti mahdollisuuksia tutustua tähän elinvoimaiseen suurkaupunkiin jalkapatikalla. Julkinen liikenne toimii raitiovaunujen ja bussien varassa, joista raitiovaunut ovat suosituin tapa matkustaa. Göteborgin raitiovaunuverkosto on Pohjoismaiden laajin, ja sen yhteispituus on yli 160 kilometriä. Yksi yhä suositumpi vaihtoehtoinen liikennemuoto on pyöräily. Kesäkuukausina, kun sää sallii, pyörän vuokraaminen voi olla miellyttävä tapa tutustua kaupungin keskustan ulkopuolisiin alueisiin ja nauttia raittiista ilmasta ja auringonpaisteesta.

Göteborgin-matkat

Matkustaminen Suomesta Göteborgiin on suhteellisen helppoa ja edullista. Helsingistä voi lentää suoraan Göteborgin Landvetterin lentoasemalle, jolloin lentoaika on parisen tuntia. Tuttuja liikennöijiä reitillä ovat Finnair ja SAS. Joillekin matkustajille voi sopia paremmin Turusta lähtevä välilaskullinen lento. Suoran lennon Göteborgiin lisäksi mahdollista on myös lentää Göteborgin lähellä oleviin muihin suuriin kaupunkeihin ja jatkaa niistä maitse Göteborgiin. Kaupunkiin on hyvät rautatie- ja bussiyhteydet muualta Ruotsista ja myös naapurimaista.

Muita www-palveluita

Göteborgin viralliset matkailusivut  |  Matkustustiedote - Ulkoasiainministeriö, Ruotsi  |  Google maps: Göteborg, Ruotsi

Lukijoiden kommentteja

Jos olet kiinnostunut merenkulun historiasta, suosittelen vierailua kaupungin keskustassa sijaitsevassa merenkulkukeskuksessa. Siellä on esillä 13 museoalusta, muun muassa HMS Smand, yksi viimeisistä vanhan koulukunnan höyrykäyttöisistä hävittäjistä, partiovene HMS Hugin ja kylmän sodan aikainen sukellusvene HMS Nordkaparen.

Göteborgia ei voi ylistää tarpeeksi eikä ole vaikea keksiä siitä hyviä puoli. Göteborgiin matkustaa nopeasti Tukholmasta, nouse junaan aamulla niin olet Göteborgissa lounasaikaan. Missään muussa kaupungissa en ole nähnyt parempaa raitiovaunu-, bussi- ja lauttaverkostoa kuin Göteborgissa. Julkinen liikenne on erittäin täsmällinen; bussit ja raitiovaunut eivät ole lähes koskaan myöhässä. Lautalla pääsee suurimmille saarille. Lautat liikennöivät säännöllisesti, ja päivittäin on lukuisia lähtöjä. Göteborgilaiset ovat ystävällisiä ja välittömiä. Göteborgissa on lukuisia nähtävyyksiä, kuten museoita. Puutarhoja ja puistoja on ympäri kaupunkia. Slottskogen, kasvitieteellinen puutarha ja keskuspuisto aivan päärautatieaseman ulkopuolella. Ruusutarhassa, kukkii vuosittain yli 1200 erilaista ruusulajia. Liseberg, joka on Pohjoismaiden suurin huvipuisto.

Göteborgissa sijaitsee Pohjoismaiden suurin huvipuisto, ja vaikka ei edes pitäisi vuoristoradoista tai muusta vastaavasta, siellä on mukava ihan vain kävelläkin. Varsinkin joulun aikaan tunnelma on hieno, ja kesäisin siellä pidetään konsertteja, jotka eivät maksa mitään extraa pääsymaksun lisäksi.

Etsitkö parasta hostellia Göteborgissa? Linnéplatsens Hotel & Hostel on hotelli ja hostelli samassa, joten se tarjoaa hieman luksusta erittäin kohtuulliseen hintaan. Hosteleista tuttuun tapaan täällä on yhteishuone, jossa voi tavata muita matkailijoita ja täällä on myös keittiö, jossa voi valmistaa ruokaa. Paikalta on näkymät Slottsskogenin puistoon ja puutarhaan, joka on yksi kaupungin suosituimmista viheralueista. Jos olet menossa Lisebergin huvipuistoon, SpotOn Hostel sijaitsee siitä vain 150 metrin päässä. Hotellin sporttibaari ja ravintola ovat auki iltamyöhään. Myös täällä on yhteiskeittiö, jossa voi valmista ruokaa. STF Goteborg Stigbergsliden on perinteisyydetään huolimatta yksi Ruotsin ympäristöystävällisimmistä hostelleista. Se on vain 12 minuutin raitiovaunumatkan päässä Göteborgista, ja täällä on jopa puutarha, jossa voi istuskella muiden vieraiden kanssa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti