Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pieni Merenenneito -patsas
Lähellä Amalienborgia sijaitsevalla puistoalueella on paljon nähtävää kuten kasvitieteellinen museo - ja Pieni Merenenneito -patsas.

Kuuluisia nähtävyyksiä

Tanskan pääkaupungissa riittää kaikenlaista nähtävää palatseista näköalapaikkoihin, ja kaikkialla keskustan alueella törmää mitä mielenkiintoisimpiin vierailupaikkoihin. Turistin ei välttämättä tarvitse lainkaan poistua ydinkeskustan alueelta, mutta jos mieli tekee vierailla jossakin paikassa keskustan ulkopuolella, niin minne tahansa on helppo päästä kaupungin erinomaisen joukkoliikenteen avulla.

Tivoli

Kööpenhaminan suosittu ja maailmankuulu Tivoli sijaitsee aivan ytimessä rautatieasemaa vastapäätä. Nykyään se ei ole pelkkä huvipuisto vaan myös konsertti- ja tapahtumapaikka ja 40 ravintolan gourmetkeskus. Täällä on perjantaisin rokkia, usein muitakin konsertteja ja teatteria. Ruokailupaikkana se on varsin hyvä, sillä missään muualla kaupungissa ei ole näin suurta saati monipuolista ravintoloiden muodostamaa rypästä. Täällä voi tietenkin syödä myös pikaruokia ja tyypillisiä huvipuistoherkkuja.

Tivolissa on nykyisin niin paljon konsertteja, muita tapahtumia ja ravintoloita, että joskus on vaikea muistaa, että sinne mennään edelleenkin varsinaisesti huvipuistolaitteiden takia. Niihin kuuluvat rautatieasemaa vastapäätä olevan vuoren yhteydessä oleva maailman vanhin vuoristorata, joka on kulkenut vuodesta 1914 lähtien, ja Tivolin pelottavin laite, Demon, joka nousee 28 metrin korkeuteen.

Tivoli on varsin hieno vierailupaikka: sinne on hyvä mennä syömään ja viihtymään, vaikka ei laitteisiin mielisikään, mutta miinuspuolena sillä on se, että sinne ei pääse ilmaiseksi sisään ja liput aikuisilta maksavat reilusti yli 10 euroa. Huvipuisto on avoinna noin 8 kuukautta vuodesta: huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle, lokakuussa kolmisen viikkoa ja marraskuun puolivälistä tammikuun alkupäiviin. Se on avoinna su-to klo 11-23 ja pe-la klo 11-24.

Slotsholmen - Linnasaari

Ydinkeskustan pääpaikkojen vieressä sijaitseva Slotsholmenin saari [kartalla] tarjoaa hyvän annoksen kulttuuria ja nähtävyyksiä, ja alueen päänähtävyyksiin voi helposti tutustua parissa tunnissakin.

Kauniista rakennuksista merkittävin on Christianborgin palatsi, jossa sijaitsevat kuninkaalliset huoneistot ja jonka yhteydessä on Tanskan eduskuntatalo. Christianborgin palatsi on avoinna parhaiten kesällä, ma-su klo 10-17. Lokakuun alusta maaliskuun loppuun se on avoinna samoihin aikoihin mutta on kiinni maanantaisin. Lippuja on monenlaisia: jos haluaa vain Christianborgiin, voi ostaa 80 kruunun hintaisen lipun, jos muihinkin paikkoihin kuten Absalonin raunioille, voi ostaa 120 kruunun hintaisen yhteislipun. Palatsin eduskuntatalon osiin on vapaa pääsy silloin, kun eduskunta kokoontuu. Christianborgin palatsissa on ajoittain virallisia tilaisuuksia, jolloin sinne ei pääse ollenkaan sisään.

Myös vuodelta 1167 peräisin olevat Absalonin linnakkeen rauniot (avoinna ma-su klo 10-17, talvella ma kiinni) kuuluvat alueen kohokohtiin, samoin kuin Tårnet eli eduskuntapuolen siiven torni, joka avautui yleisölle vasta vuonna 2014 valmistuneen suurremontin jälkeen. Tämä onkin kaupungin korkein näköalapaikka, ja se on pääsymaksuton vierailupaikka, joka on kiinni maanantaisin ja avoinna muina päivinä klo 11-21. Myös tornin korkeatasoinen ravintola on kiinni maanantaisin ja avoinna muina päivinä klo 11.30-16 ja klo 18-23. Tänne voi tulla sisään menemättä muihin Christianborgin osiin. Sisäänkäynti on Holmens bro -siltaa vastapäätä olevan ratsastajapatsaan takana, missä torni kyllä nopeasti sattuu silmiin.

Slotsholmenilla on useita museoita. Niihin kuuluu Tøjhusmuseet eli sota- ja asemuseo, joka on avoinna ti-su klo 12-16, ja korkeatasoinen taidemuseo Thorvaldsens Museum, jonne on 40 kruunun pääsymaksu ja joka on avoinna ti-su klo 10-17.

Täällä sijaitsee myös Den Sorte Diamant eli musta timantti, kuninkaallinen kirjasto, joka valmistui vuonna 1999 ja joka on yhteydessä vanhaan, vuonna 1906 avattuun kirjastoon. Siellä on kahvila, konserttisali ja myös Tanskan valokuvamuseo, samoin kuin sarjakuvamuseo Kirjasto on normaalisti avoinna ma-la klo 10-19.

Slotsholmenilla on muutakin nähtävää kauniista Slotskirken-kappelista kuninkaallisiin hevostalleihin (avoinna vain iltapäivisin), joiden vieressä sijaitsee teatterimuseo. Tänne on 50 kruunun pääsymaksu, ja se on avoinna vain ti-to klo 11-15 ja la-su klo 13-16.

Kaiken muun lisäksi Slotsholmenilla sijaitsee juutalaismuseo, jonne on 50-75 kruunun pääsymaksu ja joka on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun ti-su klo 10-17 ja muina vuodenaikoina ti-pe klo 13-16 ja la-su klo 12-17.

Kauneimmat kirkot

Kööpenhaminassa on useita kauniita kirkkoja niin keskustassa kuin muuallakin, ja niistä muutaman torni antaa aitiopaikan tarkkailla kaupunkia lintuperspektiivistä. Kirkkoja voi nähdä samalla, kun kiertelee Indre by -ydinkeskustaa, ja niitä tulee vastaan myös muualla kaupungissa, etenkin nähtävyysalueella Gothersgaden pohjoispuolella. Myös Christianshavnissa on kaunis kirkko, joka tarjoaa hyvän näköalapaikan. Näköalapaikkojen lisäksi kirkot tarjoavat tietenkin mahdollisuuden tutustua paikallisiin jumalanpalveluksiin, hetken hiljentyä kiireisessä kaupungissa, tutustua niiden kauniisiin sisäosiin tai mennä niihin klassisen musiikin konsertteihin.

Helligåndskirken
Ydinkeskustan kirkoista Strøget-kävelykadun varrella sijaitsee Helligåndskirken, jossa on musiikkiesityksiä.

Ydinkeskustan kirkoista Strøget-kävelykadun varrella sijaitsee Helligåndskirken [kartalla], jossa on musiikkiesityksiä, erityisen hyvin alkuillasta sunnuntaisin, lauantaisin myös päivemmällä. Kuukaudessa niiden päivät ja ohjelmisto vaihtelevat melkoisesti.

Strøget-kävelykadun lähellä sijaitsee niin sanotun latinalaiskortteliston alueella Vor Frue Kirke [kartalla]. Tämä Bispetorvet-aukiolla sijaitseva kirkko on Tanskan tuomiokirkko, johon kannattaa suunnata tuomiokirkkomuseoon. Se on avoinna ma-to klo 11-16, pe ja su klo 12-16 mutta syksyisin lauantaisin sunnuntain sijaan. Sen vieressä sijaitsee latinalaiskortteliston toinen kirkko, Sankt Petri Kirke, jonka kaikkiin kappeleihin ja muihin sisäosiin voi kesäkautena tutustua ke-la klo 11-15.

Gothersgaden pohjoispuolella olevalla alueella Amalienborgin palatsin ympäristössä on useitakin kirkkoja, joista rokokootyyliä edustava Frederikin kirkko eli Marmorikirkko [kartalla] on kaunein ja merkittävin, ja siellä on klassisen musiikin konsertteja. Lähellä tätä kirkkoa sijaitsee ortodoksinen Aleksanteri Nevskin kirkko, jossa on kirkonmenot lauantaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 10. Näihin samoihin aikoihin on jumalanpalveluksia myös monissa luterilaisissa kirkoissa, kuten alueen kolmannessa kirkossa, Ansgarissa [kartalla].

Parhaan näköalapaikan kirkkojen joukossa tarjoaa Vor Frelsers Kirke [kartalla] Christianshavn-metroaseman lähellä. Tämän kauniin kirkon kaikkialle näkyvään torniin voi kiivetä muulloin kuin rankkasateella tai kovalla tuulella toukokuun alusta syyskuun loppuun ma-la klo 9.30-19 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10.30-19. Täällä pidetään myös yökirkko joka perjantai klo 20-23.

Copenhagen.com esittelee kaupungin kirkkoja.

Rundetaarn eli Pyöreä torni

Latinalaiskortteliston kirkkojen lähellä sijaitsee Pyöreä torni eli Rundetaarn [kartalla]. Tämä Købmagergade-kävelykadulla, posti- ja telemuseota vastapäätä sijaitseva torni on monipuolinen vierailupaikka. Sinne voi suunnata kiipeämään näköalapaikalle, jolta voi tutustua paremmin tähän miellyttävään alueeseen, tai konserttiin tai taidenäyttelyyn. Torni valmistui vuonna 1642 observatorioksi, ja nykyisin se onkin maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva alallaan.

Observatorio tarjoaa lähinnä tiistaisin ja torstaisin talvikaudella mahdollisuuden katsella taivaalle klo 18-21. Tornin huipulle, minne Pietari Suuri kerran meni hevosen selässä, pitää kävellä 41,55 metrin korkeuteen. Pääsymaksu on aikuisilta 25 kruunua, 5-15-vuotiailta 5 kruunua. Torni on avoinna 21.5.-20.9. ma-su klo 10-20 ja lopun vuotta klo 10-18. Täällä on myös konsertteja, usein klassista mutta myös muuta musiikkia, ja siellä on myös näyttelyitä ja muita tapahtumia, joista päivitetään tiedot verkkosivuille.

Teatteritalo
Nyhavnissa on nähtävää melkoisesti, kuten erikoinen teatteritalo aivan vieressä.

Nyhavnin alueen nähtävyydet

Kongens Nytorv -metroaseman vieressä sijaitseva Nyhavn on vanha satama, joka on niin turistien kuin paikallistenkin suuressa suosiossa, etenkin kauniina kesäviikonloppuina. Nyhavn sijaitsee ihanteellisella paikalla keskustan parhaiden shoppailupaikkojen vieressä, ja sen eteläpuolella sijaitsevat eräät kaupungin suurimmat nähtävyydet, kuninkaallisten palatsista Pieneen merenneitoon.

Nyhavn on suosittu vierailupaikka valtaosan vuodesta, mutta parhaimmillaan se on kesäkauden aikana. Se heräilee henkiin keväällä, kun päivät alkavat olla tarpeeksi lämpimiä terassilla syötävälle aterialle, ja yleensä huhtikuun alkupuolelta lähtien siellä aletaan istuskella terasseilla iltapäivisin. Terasseilla siellä syödään hyviä kalaruokia tai pihvejä ja kumotaan litrakaupalla tanskalaista olutta. Samalla nautitaan tämän ainutlaatuisen satama-alueen tunnelmasta, johon kuuluvat kauniit värikkäät talot ja kanavan laivat, joista valtaosa on vanhanaikaisia aluksia.

Turistit lähtevät täältä mielellään laivakierroksille, joihin voi ostaa lippuja satama-alueen Kongens Nytorvin puoleisesta päästä. Nyhavnin ympäristössä on muutakin nähtävää melkoisesti. Erikoinen teatteritalo on aivan vieressä, ja sen vierestä on upeat näkymät merelliseen Kööpenhaminaan. Nyhavnin vieressä sijaitsee myös Kunsthal Charlottenburg -taidemuseo, jossa on on näyttelyitä ja muita tapahtumia.

Amalienborgin palatsialue

Hyvä kokoelma nähtävyyksiä on Nyhavnin sataman pohjoispuolella sijaitsevalla alueella, jonne voi kävellä Kongens Nytorv -aukiolta halki Nyhavnin noin kymmenessä minuutissa. Alueella on melkoisesti museoita, kolme suurta puistoa ja kaikenlaista muuta Pienestä merenneidosta kauniisiin palatseihin.

Amalienborgin rokokootyyliä edustava palatsi [kartalla], joka toimii Tanskan kuningattaren asuntona, on kaupungin suosituimpia vierailupaikkoja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Mielenkiintoa herättävät etenkin tammikuun 14. päivä, jolloin nykyinen kuningatar nousi valtaan, ja muut yleiset juhlapäivät, jolloin kansaa kerääntyy kuningatarta ja muuta kuninkaallista perhettä tervehtimään. Turistien mieleen ovat etenkin puolenpäivän vahdinvaihto ja museo, joka valottaa Tanskan kuninkaallisten elämää vuosina 1863-1972 ja jonka yhteydessä on mahdollisuus tutustua läheisesti kuninkaallisten asuintiloihin. Lauantaisin on mahdollisuus tutustua myös pääkerroksen salonkeihin ja yleisiin tiloihin, joita kuningasperhe edelleenkin käyttää.

Palatsialueella ja palatsin hallitsemalla alueella (Frederiksstaden) sijaitsee muutakin mielenkiintoista, kuten Marmorikirkko. Bredgaden varrella on melkoinen määrä designmyymälöitä, designmuseo, lääketieteen museo, ortodoksinen kirkko ja Ansgarin kirkko. Katu johtaa suoraan Kastelletin tähdenmuotoiselle linnakealueelle.

Liput aikuisilta palatsiin maksavat 90 kruunua, ja alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Palatsi on avoinna eri vuodenaikoihin eri aikoihin, parhaiten 1.5.-31.10., jolloin se on avoinna ma-su klo 10-16. Muina vuodenaikoina se on avoinna lähinnä klo 11-16, maanantaisin kiinni.

St Alban kirkko ja Gefion-suihkulahde Kastellet-alueella
Kastelletia ympäröivillä puistoalueilla on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Gefion-suihkulähde.

Kastellet -linna-alue

Lähellä Amalienborgia sijaitsee puistoalue, jonka keskellä on Kastellet [kartalla], vuonna 1664 valmistunut ja hienosti entisöity linna-alue. Sen vallit ovat kööpenhaminalaisten keskuudessa suosittuja lenkkeilylle ja koirien kävelyttämiselle, ja erityisen hienosta merellisen Kööpenhaminan tunnelmasta täällä pääsee nauttimaan kesäaamuisin.

Puistoalueen yhteydessä sijaitsee jonkin verran nähtävää. Langelinie eli Pieni merenneito -patsas [kartalla], jonka Edvard Eriksen viimeisteli vuonna 1913 mallinaan Eline-vaimonsa, on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Sitä käyvät erityisen paljon katsomassa Kastelletin pohjoispuolella olevan risteilijäsataman asiakkaat.

Frihedsmuseet-museo eli Tanskan toisen maailman vastarintaliikkeitä esittelevä museo valitettavasti paloi täysin poroksi 28.4.2013. Kokoelmat pelastettiin, mutta koko rakennus jouduttiin purkamaan. Uusi museo on suunnitteilla samalle paikalle, mutta se avautuu aikaisintaan vuonna 2018, ja tästä verkkosivut pitävät ajan tasalla.

Kastelletin rampeilla on mukava kävellä ja nauttia merellisestä Kööpenhaminasta, ja niitä ympäröivillä puistoalueilla on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Gefion-suihkulähde [kartalla].

Kello 12 täällä on päivittäin vahdinvaihto lähellä kirkkoa, jossa puolestaan on ajoittain konsertteja, yleensä sunnuntaisin klo 14. Hyvä päivä vierailla täällä on Kastelletin vuosipäivä eli 28.10., jota juhlistetaan konsertein, ja erityisen suosittu päivä kävellä rampeilla on Store bededag, jota juhlistetaan vain Tanskassa ja Färsaarilla ja joka on pääsiäissunnuntain jälkeinen 4. sunnuntai.

Lisätietoa

Visit Copenhagen esittelee kaupungin 30 suosituinta nähtävyyttä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hei sivusto on erittäin hyvä. Olen lähdössä Tanskaan itsekkin ja tästä oli tosi paljon hyötyä. /Juksi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti