Minne keväällä kannattaa matkustaa

Kanariansaaret
Maaliskuussa Kanariansaaret on mainio valinta lomakohteeksi. Majapaikat ovat edullisempia kuin helmikuussa, ja muutenkin alueella on väljempää.

Keväällä moni alkaa haaveilla matkustamisesta, kun matkakuume nousee. Mutta mihin kannattaisi lähteä? Vaikka Euroopassa on monia ihania rantakohteita, ne eivät usein ole vielä tarpeeksi lämpimiä keväällä, jos haluaa uida ja ottaa aurinkoa. Kevät tuo tullessaan myös monia juhlapyhiä, kuten pääsiäisen, ja ne saattavat tehdä suosituista lomakohteista entistäkin ruuhkaisempia ja kalliimpia.

Jos mietit, minne matkustaisit keväällä, täältä sivulta löydät tietoa eri kuukausien matkavaihtoehdoista.

Kevään kuukausista maaliskuu on vielä talvinen monissa Euroopan kolkissa. Huhtikuussa sää alkaa kuitenkin lähes poikkeuksetta muuttua keväisemmäksi, ja paikoitellen jopa lähes kesäiseksi. Toukokuu merkitsee Euroopassa rantalomakauden alkua, ja silloin on loistava hetki lähteä Etelä-Euroopan rantakohteisiin. Niissä ei vielä silloin ole niin paahtavan kuuma kuin kesällä, eikä turisteja ole tungokseksi asti.

Maaliskuu

Alpit

Maaliskuussa monissa Euroopan paikoissa vallitsee vielä talvinen sää, ja kuukauden alku onkin käypää aikaa lähteä Alpeille laskettelemaan tai hiihtämään. Sää alkaa olla päivisin miellyttävän lämmin, ja auringonpaisteessa voi nauttia ulkona vaikkapa juomista. Lisäksi rinteissä on vähemmän väkeä verrattuna helmikuun vilkkaisiin lomaviikkoihin.
München, Innsbruck, Salzburg ja Milano ovat hienoja kaupunkeja, joista pääsee helposti moniin hiihtokeskuksiin. Näistä Innsbruck ja Salzburg ovat erityisen viehättäviä, ja ne ovat monien mielestä kauneimmillaan juuri maaliskuun alussa.

Kanariansaaret

Jos haluat rantalomalle tai takuuvarmasti lämpimään kohteeseen maaliskuussa, Kanariansaaret ovat loistava valinta. Siellä hinnat ovat edullisempia kuin helmikuun hiihtolomien aikaan ja paikat vähemmän täynnä.

Marokko

Marokko, joka sijaitsee Kanariansaarten lähellä, on myös hieno matkakohde maaliskuussa ja huhtikuussa. Agadirissa on varmasti lämmintä, ja myös Marrakechissa illat ovat lämpimiä ja säät miellyttäviä.
Marokon sisämaassa on hyvä vierailla maalis- ja huhtikuussa, sillä silloin yöt eivät ole kylmiä ja päivät eivät liian kuumia. Tanger on vierailemisen arvoinen, sillä sen sää on ideaali maaliskuusta marraskuuhun.

Kevät Barcelonassa, Espanjassa
Barcelona ja muut Espanjan kaupungit ovat erinomaisia vierailukohteita maaliskuussa, kun sää alkaa lämmetä, mutta ei ole vielä liian kuuma. Kuva: Dan Grytsku

Espanja

Sevillassa on myös hyvä käydä maaliskuussa ja huhtikuussa, koska siellä on vielä mukavan lämmintä ennen kesän kuumuutta. Etelä-Espanjassa voi jo parhaummillaan kokea rantakelejä maaliskuussa. Málaga ja sen ympäristö ovat suosittuja rannikkoalueita, kuten Alicantekin, joka myös on ilmastoltaan miellyttävä.
Madrid, Barcelona ja muut Espanjan kaupungit ovat niin ikään erinomaisia vierailukohteita maaliskuussa, kun sää alkaa lämmetä, mutta ei liiaksi.

Portugali

Portugalin Lissabonissa on keväistä, ja toisinaan jopa kesäisen lämmintä maaliskuussa. Tällöin kaupungissa on myös vähemmän turisteja kuin kesäkuukausina.

Italia

Italiassa on monia paikkoja, jotka ovat vierailemisen arvoisia maaliskuussa. Milano, Torino, Genova, Rooma, Venetsia ja Firenze ovat kaikki houkuttelevia kohteita keväällä, ja niissä voit tähän aikaan kokea aivan erilaista tunnelmaa kuin kesän turistisesonkina.

Pääsiäismarkkinat Prahassa
Keski- ja Etelä-Euroopan pääsiäismarkkinat ovat mukavia tilaisuuksia vierailla pääsiäisen aikaan tai jonkun verran sitä ennenkin. Kuva: Aivita Arika

Pääsiäinen ja pääsiäismarkkinat

Pääsiäinen aloittaa usein kesän matkailukauden monissa paikoissa. Katolisissa maissa tämä aika voi kuitenkin tuoda mukanaan joitakin haasteita vierailijoille. Esimerkiksi Puolassa ja Italiassa monet liikkeet saattavat olla kiinni pääsiäisen aikaan. Myös muissa roomalaiskatolisissa maissa voi olla tavallista vähemmän avoinna olevia paikkoja, vaikka samalla liikkeellä on enemmän ihmisiä kuin yleensä.

Pääsiäinen on silti mainio aika matkustaa Keski-, Länsi- tai Etelä-Eurooppaan. Pääsiäinen ajoittuu tyypillisesti maaliskuun puolivälin ja huhtikuun puolivälin välille.
Erityisen tärkeää on huomioida, että ortodoksisessa perinteessä pääsiäistä vietetään usein viikkoa myöhemmin kuin muuten, vaikka joskus se voi osua samaankin aikaan. Kreikassa, Venäjällä, Bulgariassa ja useissa Balkanin maissa ortodoksinen pääsiäinen saattaa aiheuttaa sen, että monia paikkoja on suljettu, mikä voi vaikuttaa lomasuunnitelmiin.

Pääsiäismarkkinat ovat mukavia tilaisuuksia vierailla pääsiäisen aikaan tai jo sitä ennenkin. Niitä löytyy runsaasti Keski- ja Etelä-Euroopasta, ja erityisesti Saksassa ja Itävallassa järjestetään upeita pääsiäismarkkinoita. Jos suunnitelmissasi on vierailla pääsiäismarkkinoilla erityisesti pääsiäisviikonloppuna, on suositeltavaa varata majoitus hyvissä ajoin.

Kevät Barcelonassa, Espanjassa
Huhtikuun alussa rannalle halajavien kannattaa suunnata Turkin Rivieralle. Alanya, Antalya, Side ja golf-kentistä tunnettu Belek lämpenevät usein jo maaliskuun lopulla. Kuva: Marina Cavusoglu

Huhtikuu

Huhtikuu merkitsee rantalomakauden alkua, ja se on erinomainen aika nauttia kaupunkilomasta erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Turkki

Huhtikuun alussa rannalle halajavien kannattaa suunnata Turkin Rivieralle, joka on Turkin etelärannikko. Alanya, Antalya, Side ja golf-kentistä tunnettu Belek ovat paikkoja, jotka lämpenevät usein jo maaliskuun lopulla.
Turkin länsirannikolla sijaitsevat kohteet ovat myös lämpimiä viimeistään huhtikuun puolivälissä, mikä tekee Turkista yhden kevään lämpimimmistä alueista Euroopan lähellä. Istanbulissa huhtikuu aloittaa kesäkauden, mutta sää voi olla vielä viileähkö, ja todelliset lämpimät säät alkavat yleensä vasta toukokuussa.

Espanja

Espanjassa, kuten Mallorcalla, huhtikuussa voi jo viettää rantalomaakin. Alicante ja Malaga ovat hyviä valintoja, sillä niissä lämpötilat alkavat jo olla miellyttäviä. Välimeren vesi ei vielä huhtikuussa ole kovin lämmintä, joten uimahaluisen kannattaa valita hotelli, jossa on lämmitetty uima-allas.

Italia

Italiassa vallitsee huhtikuussa jo lämmin sää, ja koko maa on matkailun kannalta houkutteleva. Pohjois-Italiassa yöt voivat olla vielä viileitä huhtikuun lopulla, joten Riminiin tai Riccioneen ei ole vielä mieltä lähteä rantalomalle. Napoli on mainio lomakaupunki huhtikuussa, sillä siellä on iltaisinkin lämmintä, ja Roomassa päivälämpötilat voivat nousta jopa hellelukemiin.

Keski-Eurooppa

Keski-Euroopan kaupungit, kuten Praha, Wien, Bratislava ja Budapest, ovat keväisin viehättäviä. Niissä voi huhtikuussa kokea jopa lyhyitä hellejaksoja. Sää voi kuitenkin vaihdella nopeasti, ja huhtikuussa voi toisinaan olla viileääkin, mikä kannattaa huomioida vaatteita mukaan pakatessaan. Riippumatta säistä, terassikausi starttaa huhtikuussa, ja toukokuussa sääkin on jo usein kesäisen lämmin.

Muu Eurooppa

Muualla Euroopassa Pariisi on mainio kohde huhtikuussa. Alkukuusta voi siellä vielä olla viileää, mutta tällöinkin sää on ainakin pohjoismaalaisen kannalta juuri sopivan lämmin kaupungin nähtävyyksiin tutustumiseen ja ulkoilmaelämästä nauttimiseen ilman läkähdyttävää kuumuutta.

Kevät Amsterdamissa
Toukokuussa suurin osa Euroopasta heräilee kevääseen, ja kaupungit kuten Amsterdam, Bryssel ja Lontoo ovat ihanteellisia matkakohteita.

Toukokuu

Toukokuussa suurin osa Euroopasta heräilee kevääseen, vaikkakin Pohjoismaissa ja Suomen lähialueilla voi alkuun olla vielä viileää. Pohjoismaiden pääkaupungit voivat lämmetä toukokuun puolivälissä, mutta sää voi vaihdella nopeasti.
Kööpenhamina voi olla jo lämmin, mutta sää saattaa yhtäkkiä yllättää viileydellään. Yhtä kaikki, Kööpenhaminassa eletään kuin eteläeuroopassa, ja kaupungin terassit ovat avoinna läpi vuoden. Maliskuussa, hyvinä päivinä, voi maaliskuussa jo istahtaa terassille nauttimaan auringota päiväsaikaan.

Sama koskee Baltian pääkaupunkeja ja muita vierailupaikkoja näissä maissa. Nekin ovat totta kai miellyttävämpiä ja helpommin saavutettavissa toukokuussa kuin vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana, mutta sama sään epävakaus on huomioitava niissäkin.

Länsi-Eurooppa

Länsi-Euroopassa kaupungit kuten Amsterdam, Bryssel ja Lontoo ovat ihanteellisia matkakohteita toukokuussa. Lontoon talvikuukaudet ovat usein leutoja, mutta sateisia, ja toukokuu onkin niihin nähden usein keväinen ja miellyttävämpi, ja oikeastaan yksi parhaista kuukausista vierailla siellä.

Saksa

Myös Saksa on monien mielestä varsin hyvä paikka vierailla toukokuussa. Erityisesti etelässä, kaupungit kuten Frankfurt ja München saavat jo toukokuussa nauttia kesäisistä säistä, eivätkä esimerkiksi Düsseldorf, Dresden, Leipzig ja Berliinikään ole hullumpia vierailukohteita. Saksan terassikausi käynnistyy aikaisin keväällä, mutta vasta toukokuusta alkaen ulkona terasseilla voi viihtyä pitempääkin iltaisin.
Itävallassa taas Innsbruck ja Salzburg muuttuvat talvikohteista kesäkohteiksi, joissa voi nauttia patikoinnista alppimaisemissa keskipäivisinkin, nyt kun ei yleensä vielä ole liian kuumaa.

Puola

Keski-Euroopan itäpuoleiset pääkaupungit ovat mainioita matkakohteita toukokuussa.
Esimerkiksi Puolan pääkaupungissa Krakovassa voi jo toukokuun alkupuolella nauttia lämpimistä ilmoista. Varsovassa sää voi olla vaihteleva, siellä saatetaan kokea jopa hellepäiviä, mutta toisaalta lämpötila voi yhtä hyvin pysytellä noin kymmenen asteen tuntumassa. Siitä huolimatta Varsovassa on toukokuussa paljon nähtävää ja koettavaa.

Gdansk on viehättävä kohde, jossa toukokuu on yksi parhaista ajoista vierailla, sillä silloin kaupungissa on vähemmän turisteja kuin kekesäkuukausina.
Jos suunnittelet rantalomaa, se kannattaa ajoittaa vasta toukokuun loppupuolelle, erityisesti jos matkakohteesi on Sopot tai Gdynia, jotta pääset nauttimaan lämpimistä säistä ja täysin avoinna olevista palveluista rantojen tuntumassa.

Kroatia

Kroatia on todella yksi Euroopan viehättävimmistä kohteista jo huhtikuusta alkaen, mutta etenkin toukokuulle tultaessa siellä vallitsee kaikkialla lämmin sää.
Kaupungeista Split ja Dubrovnik ovat tunnettuja lämpimistä kevätsäistään, ja niissä helteet voivat alkaa jo huhtikuussa. Zagreb, Kroatian pääkaupunki, on myös erinomainen valinta toukokuussa, sillä siellä sää on miellyttävän lämmin, mutta ei liian kuuma kaupungin tutkimiseen.
Jos olet etsimässä varmaa rantalomakohdetta jo toukokuun alussa, Makarskan alue Splitin eteläpuolella on olosuhteiltaan ihanteellinen - lämpöä ja aurinkoa piisaa.

Kreikka

Ihanteellinen rantalomalle on myös Kreikka, jossa esimerkiksi Kreetalla, Rodoksella ja Kosilla, toukokuussa merivesi alkaa jo lämmetä, vaikkakin vasta huhtikuun puolella se alkaa olla uimisen kannalta mukavaa ja aivan kaikki palvelut ovat jälleen rannoilla avoinna. Ateena on myös suositeltava kohde, jossa on keväisin lämmin, mutta ei liian kuuma sää.

Albania

Albaniassa Saranda on pieni, mutta yhä suositumpi rantakohde, joka on toukokuussa jo tarpeeksi lämmin rantakohteeksi. Sarandan lähellä sijaitsee myös Korfun saari, joka on helppo yhdistää tänne suuntautuvaan omatoimimatkaan.