Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Las Palmas, Kanariansaaret
Maaliskuun aikana Kanaria on ehdoton lomakohde. Majapaikat ovat helmikuun hiihtolomaviikkoja edullisempia ja muutenkin on väljempää.

Minne kannattaa matkustaa keväällä

Kevät on yksi vuoden hankalimmista matkustusajoista, sillä keväällä ei rantalomaa Euroopassa voi vielä viettää ja erilaiset juhlat kuten pääsiäinen ja toukokuun alkupuoli voivat olla hankalia ajankohtia lähteä joihinkin paikkoihin.

Maaliskuu on vielä talvinen kuukausi monessa Euroopan kolkassa, mutta huhtikuussa monessa paikassa on jo keväistä ja osassa lähes kesäistä. Toukokuu on Euroopassa ensimmäinen varsinainen rantalomakuukausi, ja se on hyvä ajankohta lähteä ennen kesän helteitä ja turistimassoja Etelä-Euroopan rantalomakohteisiin.

Maaliskuu

Maaliskuuhun kannattaa suhtautua samoin tavoin kuin helmikuuhun, sillä se on lähes kaikkialla Euroopassa vielä talvinen kuukausi.

Etenkin kuun kaksi tai kolme ensimmäistä viikkoa ovat vuoden parhaita aikoja lähteä laskettelemaan tai hiihtämään Alpeille. Siellä päivät ovat jo niin lämpimiä, että ulkosalla voi auringossa juoda drinkin, ja muutenkin aurinko paistaa ja ihmisiä on helmikuun talvilomaviikkoja vähemmän paikalla. Sellaiset paikat kuin München, Innsbruck, Salzburg ja Milano ovat erinomaisia kaupunkeja, joista voi monesta hiihtokeskuksesta vierailla. Etenkin Innsbruck ja Salzburg ovat satumaisen kauniita kaupunkeja, jotka ovat nimenomaan maaliskuun alussa parhaimmillaan.

Jos mielii rantalomalle tai muuten takuuvarmasti lämpimään maaliskuun aikana, on Kanaria ehdoton lomakohde. Siellä majapaikat ovat helmikuun hiihtolomaviikkoja edullisemmissa hinnoissa ja muutenkin on väljempää.

Kanarian vieressä oleva Marokko on hyvä matkakohde maaliskuussa ja vielä huhtikuussakin. Agadirissa on takuuvarmasti lämmintä, ja ihmisiä on helmikuuta vähemmän paikalla. Marrakechissa illat pysyttelevät maaliskuussa lämpiminä, ja muutenkin säät ovat talvea miellyttävimpiä. Marokon sisämaassa on muutenkin maalis- ja huhtikuussa mukava vierailla, sillä yöt eivät enää ole kylmiä eivätkä päivät vielä tukahduttavan kuumia. Jos mielii vierailla Tangerissa, on sen ilmasto ihanteellisimmillaan maaliskuulta aina marraskuun loppupuolelle, jolloin siellä on harvoin valtavan kuuma ja yleensä aurinkoista.

Sevilla
Sevilla on hyvä kohde maaliskuussa ja vielä huhtikuussakin, sillä siellä on hyvin kuumaa touko- tai kesäkuulta aina lokakuun loppuun.

Etelä-Espanja on varteenotettava matkakohde koko talven ajan, ja maaliskuussa siellä on ajoittain jo rantakelejä. Siellä voi olla hyvinkin lämmintä jo helmikuussa, mutta maaliskuun puolivälin jälkeen yötkin alkavat lämmetä. Merivesi on vielä kylmää, ja jos Espanjaan matkustaa maaliskuussa tai huhtikuun alussa, uimaan haluavien on hyvä ottaa uima-altaalla varustettu hotelli. Málaga on lähikaupunkeineen tietenkin paras paikka lähteä rannalle, ja toinen vaihtoehto on ilmastoltaan miellyttävä Alicante, joka on länsirannikolla.

Sevilla, joka on lähellä Malagaa, on sekin hyvä kohde maaliskuussa ja vielä huhtikuussakin, sillä siellä on hyvin kuumaa touko- tai kesäkuulta aina lokakuun loppuun. Myös Madrid on maaliskuussa jo talvea huomattavasti lämpimämpi, ja terassit ilmestyvät katukuvaan. Barcelonan kesäkausi alkaa maaliskuun puolivälissä, ja siellä on kesää vähemmän turisteja maaliskuulta aina kesäkuun alkuun. Muitakin Espanjan kaupunkeja kannattaa maaliskuussa katsella, ja niin maalis- kuin huhtikuukin ovat eräitä vuoden parhaita kuukausia vierailla siellä.

Portugalin pääkaupunki Lissabon on sekin kohde, jossa maaliskuussa on keväistä, joskus jopa kesäistä. Hellelukemat maaliskuun loppua kohden eivät ole epätavallisia, ja Lissabonissa on huomattavasti vähemmän ihmisiä tähän vuodenaikaan kuin toukokuulta lokakuulle.

Italiassa on paljon vierailupaikkoja, joissa on hyvä käydä maaliskuussa ja muulloinkin keväällä. Milanon lisäksi Torino on paikka, jossa voi mennä jalkapallo-otteluun ja jossa voi käydä myös Alpeilta. Genova on ehdoton lomakaupunki, jossa voi jo maaliskuussa olla hyvinkin lämmintä. Se on erinomainen kohde myös huhti- ja toukokuussa, mutta kesällä siellä on hyvin kuuma. Myös Rooma, Venetsia, Firenze ja monet muut Italian kaupungit ovat monin tavoin parhaimmillaan maaliskuulta toukokuun loppuun.

Pääsiäinen

Pääsiäinen avaa kesän matkustuskauden monessa eri paikassa, mutta katolisissa maissa se voi olla hivenen hankala ajankohta vierailla. Joissain paikoissa kuten Puolassa ja Italiassa osa liikkeistä voi olla pääsiäisenä suljettu. Monessa muussakin roomalaiskatolisessa maassa paikkoja on pääsiäisenä normaalia vähemmän avoinna mutta ihmisiä on huomattavasti enemmän liikkeellä kuin yleensä.

Pääsiäinen on kuitenkin hyvä ajankohta lähteä Keski-Eurooppaan, läntiseen Eurooppaan tai Etelä-Eurooppaan. Pääsiäinen on yleensä maaliskuun puolivälin ja huhtikuun puolivälin välisenä aikana. Pääsiäisaikoja seuraaville vuosille voi katsoa Calendar 365:sta.

Yksi huomionarvoinen seikka on se, että ortodoksit viettävät pääsiäistä yleensä viikon muita myöhemmin. Joskus ajankohta on sama mutta yleensä se on viikon myöhemmin, ja sellaisissa maissa kuin Kreikassa, Venäjällä, Bulgariassa ja monessa muussa Balkanin maassa pääsiäinen voi sulkea paikkoja ja loma voi mennä sen takia osin pilalle. Aikoja, jolloin ortodoksien pääsiäistä vietetään lähivuosina, voi katsoa Calendarpediasta.

Pääsiäisenä tai jo sitä ennen on mukava matkustaa pääsiäismarkkinoille. Niitä on eniten Keski- ja Etelä-Euroopassa, ja esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa on erinomaisia pääsiäismarkkinoita. Jos haluaa matkustaa pääsiäismarkkinoille nimenomaan pääsiäisviikonloppuna, kannattaa majapaikka varata hyvissä ajoin etukäteen.

Huhtikuu

Huhtikuu on kuukausi, jolloin rantalomakausi pyörähtää liikkeelle ja jolloin etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa on mukava viettää kaupunkilomaa.

Jos mielii rannalle jo huhtikuun alkupuolella, kaikkein paras ratkaisu on lähteä Turkin Rivieralle eli sen etelärannikolle. Alanya, Antalya ja Side kuten myös golf-kentistään tunnettu Belek, ovat lämpimiä usein jo maaliskuun lopussa. Turkin länsirannikolla on myös kohteita, jotka ovat merivesiä myöten lämpimiä viimeistään huhtikuun puolivälissä, ja Turkki on Euroopan lähialueiden yksi lämpimimpiä kohteita keväällä. Istanbulissa on huhtikuussa jo kesäkausi, mutta silloin on usein vielä viileää ja vasta toukokuussa Istanbul on kaupunki, jossa voi uskomattomia nähtävyyksien, erinomaisten ruokien ja ainutlaatuisen kaupunkikuvan lisäksi nauttia myös lämpimistä ilmoista.

Mallorca, Espanja
Parhaita paikkoja rantalomalle huhtikuussa Espanjassa ovat Alicante ja Malaga, ja myös Mallorca alkaa olla hyvin lämmin paikka.

Espanja on tietenkin paikka, jossa huhtikuussa voi jo joissain paikoissa viettää rantalomaa. Parhaita paikkoja rantalomalle huhtikuussa siellä ovat Alicante ja Malaga, ja myös Mallorca alkaa tällöin olla hyvin lämmin paikka viettää lomansa. Välimeren vesi ei kuitenkaan vielä huhtikuussa ole monessakaan paikassa lämmintä, ja näin ne jotka haluavat ehdottomasti uimaan, varaavat itselleen uima-altaalla varustetun hotellin.

Italiassa on huhtikuussa jo lämmintä, ja sinne voi hyvin lähteä aivan minne tahansa. Pohjois-Italiassa yöt ovat viileitä vielä huhtikuun loppupuolellakin, eikä Riminiin tai Riccioneen kannata huhtikuussa lähteä rantalomalle, mutta päivät ovat lämpimiä ja aurinkoisia pohjoisessakin. Jos Riminin tienoille haluaa rantalomalle, kannattaa sinne matkustaa toukokuun alkupuolelta lähtien. Napoli on huhtikuussa erinomainen lomakaupunki, sillä siellä on jo iltaisinkin lämmintä, ja myös Rooma on kaupunki, jossa huhtikuussa on päivisin usein hellettä eikä öisin juuri koskaan kovin viileää.

Keski-Eurooppa on monin tavoin parhaimmillaan juuri keväällä. Esimerkiksi Praha, Wien, Bratislava ja Budapest ovat kaikki kaupunkeja, joissa jossakin vaiheessa huhtikuuta on muutaman päivän tai viikonkin kestävä hellejakso. Tosin säät voivat muuttua nopeasti, ja huhtikuussa kuten vielä toukokuussakin voi olla ajoittain koleaa. Säistä huolimatta Keski-Euroopassa terassikausi ja kesäkausi alkavat huhtikuun alussa ja toukokuussa on usein jo kesäistä.

Muualla Euroopassa Pariisi on kaupunki, johon voi huhtikuussa lähteä. Huhtikuu on vielä ainakin kuun alkupuolella jonkin verran viileä ajankohta olla Pariisissa, mutta monena vuotena lämpötilat ovat juuri sopivia nähtävyyksien kiertelyyn ja kaupunkiin tutustumiseen.

Saranda, Albania
Toukokuussa Korfun vieressä oleva Saranda on tarpeeksi lämmin rantalomakohteeksi.

Toukokuu

Toukokuussa lähes koko Euroopassa on jo vähintäänkin keväistä, mutta Suomen lähialueet eivät toukokuun alussa vielä ole yleensä säiltään lämpimiä. Pohjoismaiden pääkaupungit ja muut kaupungit voivat kuun puolivälin paikkeilla lämmetä, mutta usein tulee yhtäkkiä viileää ja jos haluaa nauttia näistä kaupungeista parhaimmillaan, kannattaa odottaa toukokuun loppuun tai kesäkuuhun. Kööpenhamina on säiltään toukokuussa jo melko lämmin, mutta säät voivat koska tahansa pettää ja voi tulla hyvinkin koleaa. Yhtä kaikki Kööpenhaminassa elellään kuin etelässä ikään, ja siellä on terasseja avoinna ympäri vuoden ja joinain päivinä jo maaliskuussa voi hyvin istuskella päivisin terassilla.

Sama pätee Baltian pääkaupunkeihin ja muihin vierailupaikkoihin, mutta toki Viron, Latvian ja Liettuan kohteet ovat toukokuussa lämpimämpiä ja helpommin lähestyttäviä kuin vuoden neljänä ensimmäisenä kuukautena.

Saksa toukokuussa
Saksa on monin tavoin parhaimmillaan toukokuussa. Etenkin etelässä olevat kaupungit ovat jo kesäisiä, ja tietenkin myös Berliini on hyvä vierailupaikka.

Venäjälle voi hyvin lähteä jo toukokuussa, kunhan muistaa, että toukokuun alussa on reilun viikon ajan erilaisia juhlia, jotka sulkevat paikkoja ja tuovat tungoksia. Jo toukokuun alkupuolella Moskova on varteenotettava matkakohde, sillä siellä on yleensä jo lämmintä ja siellä voi hyvin mennä jokiristeilylle ja viettää aikaa Gorkin puistossa. Pietari on parhaimmillaan alkaen noin kuun puolivälistä, ja yksi parhaimmista myös kalleimmista ja kiireisimmistä ajankohdista vierailla siellä on kuun loppupuolella viettävä Pietarin syntymäpäivä. Viipuri on tietenkin paikka, jossa voi käydä ostoksilla ja muutenkin koska tahansa, mutta jos siellä mielii viettää aikaa puistoissa ja nauttia kaupungin tarjonnasta, kannattaa sinne matkustaa toukokuun puolivälin tienoilta aina syksyn saapumiseen asti.

Toukokuussa Länsi-Euroopan suurista kaupungeista Amsterdam, Bryssel ja Lontoo ovat varteenotettavia matkakohteita. Lontoossa on melko leutoa talvisinkin, mutta säät ovat usein sateisia ja sisätiloissakin voi olla koleaa. Huhtikuussa Lontoossa on yleensä jo hyvinkin keväistä, mutta toukokuu on kenties paras kuukausi vierailla Britannian pääkaupungissa.

Saksa on sekin monin tavoin parhaimmillaan toukokuussa. Etenkin etelässä olevat kaupungit kuten Frankfurt ja München ovat toukokuussa jo kesäisiä, ja myös monet muut kaupungit kuten Düsseldorf, Dresden, Leipzig ja tietenkin myös Berliini ovat hyviä vierailupaikkoja toukokuussa. Saksassa terassikausi alkaa varhain, usein jo maaliskuun puolella, mutta oikeastaan vasta toukokuussa on sen verran lämmintä, että terassilla voi istua pitkälle iltaan.

Itävalta on sekin hyvä kohde toukokuussa, ja siellä sellaiset kohteet kuten Innsbruck ja Salzburg ovat muuntautuneet talvilomakohteista kesälomakohteiksi, joihin lähdetään patikoimaan ja kauniista alppimaisemista nauttimaan. Toukokuu onkin hyvä kuukausi patikoinnille Keski-Euroopassa, sillä tällöin ei yleensä ole vielä liian kuumaa ja patikoida voi keskipäivälläkin.

Split, Kroatia
Jo huhtikuussa mutta viimeistään toukokuun alussa Kroatia on yksi Euroopan parhaita vierailupaikkoja.

Keski-Euroopan pääkaupungit sen itäpuolellakin ovat tietenkin hyviä kohteita toukokuussa, ja myös Puolassa on etenkin Krakovassa toukokuussa jo kuun alkupuolella lämpimiä ilmoja. Varsovassa on toukokuussa vaihtelevat ilmat, ja siellä voi olla hellettä tai sitten elohopea voi pysytellä kymmenen asteen tienoilla päivälläkin, mutta yleisesti ottaen Varsovaan on hyvä tutustua toukokuussa. Gdansk on kohde, jossa voi käydä koska tahansa, ja toukokuu kuuluu parhaisiin kuukausin. Silloin ei vielä ole yhtä paljon vierailijoita kuin kesällä, mutta Sopotiin tai Gdyniaan ei ennen toukokuun loppua kannata lähteä rantalomalle.

Jo huhtikuussa mutta viimeistään toukokuun alussa Kroatia on yksi Euroopan parhaita vierailupaikkoja. Siellä on lämmintä kaikkialla, ja Splitissä ja Dubrovnikissa on usein hellettä jo huhtikuussa. Jos haluaa takuuvarmasti viettää rantalomaa jo toukokuun alussa, kannattaakin suunnata Splitin eteläpuolelle, ja siellä esimerkiksi Makarska on paikka, jossa on hyvinkin lämmintä jo toukokuun alussa. Zagreb on sekin hyvä vierailupaikka toukokuussa, ja siellä ei toukokuussa ole vielä niin kuuma, etteikö kaupunkiin olisi mukava tutustua.

Jos mielii rantalomalle, on Kreikka hyvä kohde toukokuussa. Kreetalla on rantakelejä ja kausi käynnissä jo huhtikuun alussa, ja myös Rodos ja Kos ovat kohteita, joihin voi periaatteessa matkustaa jo huhtikuussa. Mutta vasta toukokuussa tai aikaisintaan huhtikuun lopussa merivesi on niin lämmintä, että uiminen on mukavaa, ja toukokuussa kaikki palvelut ovat ilmestyneet rannoille ja muuallekin. Toukokuu on hyvä ajankohta vierailla myös Ateenassa, sillä tällöin siellä ei vielä ole liian kuuma. Ateena on hyvä kohde jo huhtikuussa, ja tällöin siellä on lämmintä yleensä iltaisinkin jo huhtikuun alussa.

Kenties jo huhtikuussa mutta viimeistään toukokuussa Korfun vieressä oleva Saranda on tarpeeksi lämmin rantalomakohteeksi. Tämä Albaniassa sijaitseva pieni rantapaikka on entistä suositumpi ja jopa trendikäs vierailupaikka, ja jos sinne lähtee omatoimimatkalle, voi hyvin tutustua myös aivan sen lähellä mutta Kreikan puolella olevaan Korfun saareen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti