Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Rooma
Rooma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Italia on hohdokas ja monipuolinen matkustusmaa, joka on erityisen tunnettu muodista, ruoista, jalkapallosta, elokuvista ja oopperasta. Kaikki tuntevat Italian ainakin jotenkin, mutta tästä huolimatta matkustaminen maahan ja siellä avomielisesti liikkuminen ovat kaikille aivan uusi ja usein ihmeellinen kokemus. Lue lisää Italian matkakohteista, ajanvietteistä ja käytännön asioista
koristekuva Helsingin pohjoispuolella Uudellamaalla oleva Helsingin seutu on nähtävyyksiltään ja ajanvietteiltään monipuolinen alue. Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi ovat kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia vierailupaikkoja. Uudenmaan Helsingin seudun vierailupaikkoja ja hotelleja
Hotelleja – Rooma
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Espanjalaiset portaat Roomassa
Espanjalaiset portaat (täyskuva)
Espanjalaiset portaat (neliö)
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Colosseum Suihkulähde Piazza della Rotonda-aukiolla

Rooma, Italia

Rooma on yksi Euroopan suuria metropoleja, jonka historia on pitkä ja vaiheikas. Rooma tunnetaan parhaiten antiikin aikojen maailman pääkaupunkina, johon kaikki tiet johtivat, mutta se on vain osa kaupungin viehätystä.

Roomasta on tehnyt yhden Euroopan suositummista lomakaupungeista myös se, että siellä on erinomaiset ruoat, luksusluokan ostospaikat hakevat vertaisiaan, Vatikaani vetää puoleensa etenkin katolilaisia ja Rooman keskiaikoina rakennetut osat ovat Trevin suihkulähteineen ja Espanjalaisine portaineen nekin turistien suosikkeja. Museot, kulttuurielämä, jalkapallojoukkueet ja eläväinen, pääosin kaduilla elettävä elämä ovat nekin Rooman vetonauloja.

Tekemistä ruokaillen ravintolassa

Tekemistä

Roomassa on yli 10 000 ravintolaa ja muuta ruokapaikkaa, eikä ruokapaikka ole koskaan kaukana sen keskustassa. Paremmuudesta Rooman pitsa kilpailee napolilaisen pitsan kanssa, ja pasta-ateriat ovat monasti sellaisia, että ne tunnetaan kautta maailman. Kaupunki on ympäri vuoden erinomainen paikka korkeakulttuurille, ja suosittu ajanviete on myös mennä jalkapallo-otteluun. Ostokset liittyvät usein muotiin ja etenkin kenkiin, vaatteisiin ja asusteisiin, ja Roomasta lähdetään hakemaan niin uusinta uutta kuin klassistakin tyyliä. Jos haluaa unohtumatonta ja matkaa monipuolistavaa ajanvietettä on sekin Roomassa mahdollista.

Nähtävää Forum Romanumilla

Nähtävää

Roomassa on erilaisia turistille tärkeitä kaupunginosia koko joukko, ja niistä kannattaa keskittyä tiettyihin. Nähtävyyksiä on niin paljon, että on hyvä laatia suunnitelma sen suhteen mitä ehdottomasti haluaa nähdä. Monet Rooman museot ovat äärimmäisen suosittuja ja liput on paras tilata etukäteen, mikäli mahdollista. Roomaa halkova Tiber on yli 400 kilometriä pitkä joki, ja sen rannoilla on mukava ihailla maisemia. Etenkin kuumaan kesäaikaan monien tekee myös mieli lähteä käymään Roomaa ympäröivissä paikoissa.

Selviytyminen taksin käytöstä

Selviytymisopas

Monet lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Rooman väliä, ja koko joukko kotimaisia matkanjärjestäjiä tekee matkoja ikuiseen kaupunkiin. Roomassa on kaksi lentoasemaa, joilta molemmilta voi useilla eri tavoilla siirtyä muualle kaupunkiin. Valtaosan ajasta Roomassa kävellään, mutta jos haluaa siirtyä pari kilometriä pidempiä matkoja, on siellä metro, raitiovaunuja, linja-autoja, paikallisjunia ja takseja. Rooman kesäkausi alkaa leudon talven jälkeen maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen. Perheille Rooma on monipuolinen mutta samalla monin tavoin hankala, vilkas ja kaoottinen lomakohde.

Hotelli Piazza Barberinilla Roomassa

Hotellit ja majoittuminen – hyviä alueita ja hotellivinkkejä

Etenkin lyhyellä lomalla olevien kannattaa valita hotelli läheltä Termini-päärautatieasemaa. Niille, jotka viipyvät Roomassa useamman yön, myös centro storico ja muut vanhan keskustan osat ovat hyviä yöpymispaikkoja. Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Rooman alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Rooma matkakohteena

Rooma on kaupunki, johon kaikenlaiset ihmiset matkustavat, ja se on edelleenkin monia muita Euroopan metropoleja edullisempi paikka, jossa pienelläkin matkakassalla voi nähdä paljon. Rooma sopii matkakohteeksi lähes kaikille, joskin sen vilkkaus tekee siitä hankalan kohteen perheille, joilla on pieniä lapsia. Roomaan voi hyvin lähteä romanttiselle lyhyelle lomalle, perheen tai muun porukan kanssa juhlistamaan jotakin tai vain tutustumaan kaupunkiin, jota ei missään nimessä kannata jättää näkemättä.

Roomaan kannattaa matkustaa keväällä tai kesällä, ja kaikki matkaan liittyvät varaukset kannattaa ympäri vuoden tehdä monta kuukautta etukäteen. Suomesta on helpompi lentää Roomaan kuin muihin Italian kaupunkeihin, ja nopeat junat antavat hyvän mahdollisuuden yhdistää samaan reissuun vierailun tai lomailunkin Napolissa tai Firenzessä. Kaiken kaikkiaan Rooma on kaupunki, jossa voi neljässä kokonaisessa päivässä nähdä lähes kaiken olennaisen, mutta siellä voi nähtävyyksien ja kulttuurielämän puolesta viettää vaikka viikonkin. Kaiken muun lisäksi Italian pääkaupunki on yksi Euroopan monipuolisimpia ja kiehtovimpia kaupunkeja, jonka subtrooppinen ilmasto on tehnyt siitä ympäri vuoden olennaisena pysyttelevän matkakohteen.

Kuvituskuva
Melko lähellä rautatieasemaa sijaitseva Piazza della Repubblica ja sen lähikadut ovat erinomaista majapaikkaseutua.

Rooman nähtävyydet

Rooma on suurten, maailmankuulujen nähtävyyksien kaupunki, ja ensisijaisesti monet lähtevät Roomaan nimenomaan sen kuuluisia nähtävyyksiä katsomaan. Kaikkein suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat antiikin aikainen Rooma, jonka helmi on Colosseum ja jonka yllättävimpiä nähtävyyksiä on Pantheon. Espanjalaiset portaat, hiljattain remontoitu Trevin suihkulähde ja joen toisella puolella olevat Vatikaani ja Castel Sant’Angelo, joka osin myös kuuluu antiikin ajan nähtävyyksiin, ovat muita kaikkein suurimpia ja näkemisen arvoisimpia nähtävyyksiä. Niiden lisäksi Roomassa on paljon historialtaan merkittäviä kirkkoja, joiden tuntumassa on usein muutakin nähtävää. Antiikin Rooman nähtävyyksistä Colosseum on parhaiten säilynyt, merkittävin ja suurimman vaikutuksen tekevä, joskin muihinkin antiikin rakennelmiin tulee Colosseumilla vieraillessa automaattisesti tutustuttua.

Vanhojen kortteleiden tunnetuin nähtävyys ja suurin vetonaula, jota kaikki keskustaan saapuvat käyvät ainakin hetken ihailemassa, ovat Piazza di Spagnalla eli espanjalaisella aukiolla olevat Espanjalaiset portaat. Itse portaat ovat 138 askelmaa korkeat, ja niiden huipulta on upeat näkymät Rooman keskiaikaisiin kaupunginosiin. Portailla ei enää saa istua, tätä valvomassa on useita ihmisiä ja jos joku istahtaa vain kuvankin ajaksi mihinkään portaiden tuntumaan, syntyy siitä äläkkä.

Roomassa on valtava määrä suihkulähteitä, joista monet ovat kuuluisia kautta maailman, mutta siellä on yksi suihkulähde, joka on kaikkia muita tunnetumpi, jota jokaikinen Roomassa vieraileva käy katsomassa ja jonka ympäristössä käy jatkuva kuhina. Trevin suihkulähde on Rooman pakollinen vierailupaikka, joka nousi maailmankuuluksi 1960-luvun alussa, kun Anita Ekberg kahlasi täällä yöaikaan Fellinin elokuvassa Ihana elämä (La Dolce Vita).

Lue lisää: Rooman nähtävyydet

Kahvila
Yksinkertaisetkin pasta-ateriat maistuvat erinomaisilta, joten välttämätöntä tilailla kalliita annoksia ei ole.

Ravintolat ja ruoka

Roomassa ruokailu on yksi loman kohokohtia, ja siihen kannattaa panostaa. Ruoat ovat erinomaisia, hinta-laatusuhde on Suomeen verrattuna loistava ja ravintolakulttuurilla on pitkät perinteet. Roomalaiset syövät ulkona tämän tästä, mutta Rooma on myös valtavien turistivirtojen kohde, jossa on paljon erilaisia sudenkuoppia ja jossa on hyvä olla etukäteen tietoa ravintoloista ja niiden toimintavoista.

Laaja vanha korttelisto (centro storico), sen alueella oleva Tridente, Testaccio sekä Vatikaania ympäröivät Borgo ja Prati ovat kaikki oivia seutuja löytää ravintola. Jos haluaa syödä nopeasti, edullisesti ja ilman muodollisuuksia, on päärautatieaseman ympäristössä mitä erilaisimpia ruokapaikkoja. Paikkojen joukossa on lukuisia kahviloita, joissa voi haukata aamupalaa, mutta monet aseman vierustan kahvilat, etenkin keskustasta katsottuna sen toisella puolella, ovat hyvin vilkkaita, koska junien henkilökunta ja muut asemaa käyttävät suosivat niitä.

Kuten muuallakin Italiassa Roomassa selviää edullisimmin jos syö pitsaa tai pastaa, ja ne, jotka ottavat vain kasviksia sisältävän pitsan tai pasta-annoksen, voivat saada ateriansa hyvinkin edullisesti. Käytännössä kuitenkin varsinaisissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, ruokajuomat ja coperto eli eräänlainen palvelumaksu nostavat ateriatuokion hintaa useilla euroilla.

Rooman ravintoloilla on erilaisia nimityksiä. Ristorante on tyypillinen ravintola, jossa istutaan pöydissä ja jossa on pöytiintarjoilu. Trattoria on samanlainen paikka kuin ristorante, mutta ne ovat yleensä pienempiä ja vähemmän muodollisia paikkoja. Osteria (tai hosteria) on trattoriaa saati ristorantea edullisempi ja rennompi ruokapaikka. Enoteca on viiniravintola, joka tarjoaa myös ruokia. Pizzeria on kaikkien tuntema pitsapaikka, jonkalaisia Roomassa on paljon. On olemassa myös Bar, joka ei kuitenkaan ole pelkästään väkijuomia tarjoava baari vaan eräänlainen kahvila ja välipalapaikka.

Lue lisää: Parhaat alueet ruokailla ja erilaiset ravintolat

Ostokset

Rooma on usein valittu Euroopan muotitietoisimmaksi kaupungiksi, ja tämä käy hyvin selville kenelle tahansa, joka muina kuin suurimpina turistiaikoina alkaa katsella paikallisten pukeutumistyyliä. Huippuluokan muotia voi etsiä läheltä Espanjalaisia portaita niin yksilöllisistä putiikeista kuin maailmanluokan ketjuliikkeistäkin. Parhaat ostospaikat ovat vanhoissa osissa (centro storico), joissa muutenkin tulee vietettyä paljon aikaa. Myös rautatieaseman (Termini) ympäristössä on paljon liikkeitä, ja Trasteveressä, joen toisella puolella on paljon pieniä kauppoja ja viehättäviä ostoskatuja.

Nahkatuotteet ovat erityisen hyviä ostoksia, ja etenkin kengät, hansikkaat ja laukut ovat suosittuja ja korkeatasoisia hankintoja. Lapsia kiinnostavia tuotteita kuten leluja on hyvin tarjolla Rooman kaupoissa, ja lapsiystävälliset italialaiset tekevät lelujen ja muiden lapsille suunnattujen tuotteiden tutkimisen ja ostelun helpoksi. Jalkapallohullussa Roomassa myös pelipaidat ja muut jalkapalloon liittyvät tuotteet julisteista pelivälineisiin ovat hyvin tarjolla miltei missäpäin kaupunkia tahansa. Erilaiset pastat, viinietikat, oliiviöljyt, leivät, juustot, suklaat ja kahvit ovat niinikään hyviä ostoksia.

Lue lisää: Parhaat ostokset ja erilaiset ostospaikat

Rooman-matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Monet lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Rooman väliä, ja monet kotimaiset matkanjärjestäjät tekevät erilaisia ja eripituisia matkoja ikuiseen kaupunkiin. Lentomatka Helsingistä Roomaan on noin 3,5 tuntia, ja sinne voi lentää tai tehdä valmismatkan ympäri vuoden. Suomesta lähtevät koneet laskeutuvat lähes poikkeuksetta Fiumicinon lentoasemalle, joka on noin 35 kilometrin päässä Rooman ytimestä. Rooma on melko pitkän lentomatkan päässä ja kaupunki, jossa ei yhdessä päivässä kovin paljon ehdi nähdä. Näin ollen vähintään neljä tai viisi kokonaista vuorokautta siellä viettävä nauttii matkastaan enemmän kuin kolmen päivän matkalle lähtevä.

Lue lisää: Rooman-matkat

Paikkavinkkejä

Liikkuminen: [ Kartalla ] Mikäli Roomassa tulee ikävä pyöräilyä, kannattaa suunnata Villa Borghesen puistoon, missä pyöriä vuokrataan ja missä on mukava ajella enimmältä liikenteeltä suojassa.
Lapset ja nuoret: [ Kartalla ] Piazza dei Popolo -aukion lähellä sijaitseva Explora on hyvä paikka vierailla lasten kanssa, sillä täällä lapset oppivat, miltä aikuisten elämä käytännössä tuntuu. Lapset voivat täällä leikkiä pankkivirkailijaa, kokkia, poliisia ja monien muiden ammattikuntien harjoittajia.
Ostokset: [ Kartalla ] Ponte Sisto -siltaa lähellä on keskiaikaisia kujia, joilla on paljon kauppoja.
Ostokset: [ Kartalla ] Aivan Vatikaanin lähistöllä sijaitseva pitkä Via Cola di Rienzo on hyvä osoite muotitietoisille, jotka etsivät enemmänkin yksilöllistä asustetta kuin massatuotantoa. Täältä löytyy aivan varmasti sellaista, mitä muilla ei ole.
Lapset ja nuoret: [ Kartalla ] Colosseumin liepeillä pyörii gladiaattori- ja sotilasasuihin pukeutuneita miehiä, jotka pientä maksua vastaan poseeraavat turistien kanssa.
Lapset ja nuoret: [ Kartalla ] Täysin ilmainen vierailupaikka on Portico d'Ottavia. Tätä polkua pitkin kulkeva voi tutustua merkittäviin raunioihin ja nähdä kaikenlaista ihmeellistä, ilman että joutuu jonottelemaan tai maksamaan siitä mitään.
Museot ja taidegalleriat: [ Kartalla ] Museo della Pasta (Pasta-museo) : Kuuluisalla italialaisella pastalla on noin 800 vuoden historia takanaan, ja siihen on hyvä tilaisuus tutustua tässä museossa. Museo sijaitsee Trevin suihkulähteen lähellä (Piazza Scanderbeg 117).
Alue alueelta: [ Kartalla ] Piazza di San Bernardo. Sen laidalla on kaunis suihkulähde (Fontana del Mosè) ja Chiesa di Santa Maria della Vittoria, jonka sisällä on yksi Berninin kuuluisista veistoksista.
Ajanvietettä ulkona: [ Kartalla ] Ponte Garibaldi- ja Ponte Palatino -siltojen välillä sijaitsevalla Isola Tiberina -saarella on mukava tunnelma etenkin iltapäivisin ja alkuillasta.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Hyvä katu ravintolalle aivan Vatikaanien muurien vieressä on Via Borgo Pio. Sen varrella on kirjava valikoima erilaisia ravintoloita, kahviloita ja gelaterioita, joiden jäätelö on vertaansa vailla.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Päärautatieaseman (Termini) tienoo on hyvää maastoa löytää ruokapaikka, joskin siellä on paljon pikaruokapaikkoja ja tasoltaan korkeintaan keskinkertaisia ravintoloita.
Nähtävyydet: [ Kartalla ] Parco del Colle Oppion puistossa voi nykyään vielä nähdä viitisenkymmentä vuotta Neron kuoleman jälkeen rakennetun Trajanuksen kylpylän, joka rakennettiin Domus Aurea -palatsin päärakennuksen tilalle.

Arkisto

Uutta ja ajankohtaista Roomassa 2014

Rooma on Euroopan vanhimpia suuria kaupunkeja, ikuinen kaupunki, jossa on turisteja vieraillut pidempään kuin monissa muissa Euroopan suurissa kaupungeissa. Ikuisessa kaupungissa joka vuosi jotakin uutta ja ihmeellistä, minkä vuoksi kaupungissa onkin hyvä vierailla tasaisin väliajoin. Lue lisää Rooman tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2014.


Muita matkakohteita Italiassa

Rooman lisäksi Italiassa on myös monia muita harkinnan arvoisia matkakohteita, joita on esitelty myös Pienessä matkaoppaassa.

Veden ympäröimä ja yli sadalle saarelle levittäytynyt Venetsia on yksi maailman tunnetuimmista ja kauneimmista kaupungeista. Se on mystinen kaupunki, joka ei ole muuttunut paljoakaan viimeisten vuosisatojen aikana.

Toscanan alueen pääkaupunki Firenze on kuuluisa vanhastakaupungistaan ja renessanssiajan taidetta pullollaan olevista museoista. Valtaosa Firenzen nähtävyyksistä liittyy jotenkin de’ Medicien suvun vaiheisiin. Suvun tarina ja kaupungin historia nivoutuvatkin kiehtovalla tavalla yhteen.

Muita www-palveluita

Rooma Wikipediassa  |  Italian turvallisuustilanne (Ulkoministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Rome, Italy  |  Google maps: Rooma

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Lukijoiden kommentteja

Terveiset keväisestä Roomasta! Matka ja kohde olivat erinomaisen onnistuneita. Totta kai piti lähettää postikortit suvulle ja ystäville. Ostin kortit ja merkit matkamuistomyymälästä. Hieman ihmettelin merkkejä (tarroja, joissa luki friendpost.it), mutta otin ne kuitenkin. Jätin valmiit kortit hotellin portieerille postitettaviksi. Lopputulos oli, että yksikään kortti ei tullut perille! /Päivikki

Toukokuussa 2015 lippu Colosseumiin maksoi 15 euroa per henkilö. Samalla lipulla pääsi vuorokauden sisällä myös Palatinumiin ja Forum Romanumiin. Meiltä tämä tieto meni ohi ja maksoimme turhaan tuplasti. Harmitti! /Olavi

Lipsahti väärä lipunhinta! Oikea hinta on 12 euroa. Kannattaa huomioida, että Palatinum ja Forum Romanum ovat samalla alueella, mutta Palatinumiin on Forum Romanumin yläpuolella. Sieltä on huikeat näkymät valokuvaukseen yli kaupungin. /Olavi

Kolmoislippu on voimassa 48 tuntia. /Vuonna2015

Ostin kortteja ja merkit matkamuistomyymälästä. Jätin kortit hotellin vastaanottoon postitettavaksi. Sieltä ei yksikään kortti tullut perille. Olisikohan pitänyt viedä suoraan postitoimistoon. Niitä oli harvakseen. Ehkä kortteja ei kannata lähetellä. /Ansku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti