Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museo dell’Ara Pacis
Aina ajankohtainen ja miellyttävä vierailupaikka on Museo dell’Ara Pacis, jossa on hyviä taidenäyttelyitä ympäri vuoden.

Rooman tapahtumia ja uutuuksia vuonna 2014

Rooma on Euroopan vanhimpia suuria kaupunkeja, ikuinen kaupunki, jossa on turisteja vieraillut pidempään kuin monissa muissa Euroopan suurissa kaupungeissa. Nähtävää on valtavasti, hinnat ovat edullisempia kuin Pariisissa ja Lontoossa, ilmasto on suotuisa mihin vuodenaikaan tahansa tehtävälle matkalle ja kaupungin shoppailumahdollisuudet, ruoat ja museot ovat nekin ensiluokkaisia, joten syitä vierailla Italian pääkaupungissa riittää.

Vaikka Rooma on kaupunkina vanha ja Italian talous on jo pitkään ollut taantumaan päin, on ikuisessa kaupungissa joka vuosi jotakin uutta ja ihmeellistä, minkä vuoksi kaupungissa onkin hyvä vierailla tasaisin väliajoin.

Uusi museosiipi ja maailmanluokan taidenäyttelyitä

MACRO eli Rooman nykytaiteen museo (Via Nizza 138) [kartalla] on jo pitkään ollut kaupungin parhaita taidegallerioita. Vuonna 2013 avatun lisäsiiven ansiosta siitä on tullut entistäkin merkittävämpi vierailupaikka, joka tarjoaa täysin uudenlaisen tilan nykytaiteen esittelylle. 20 000 neliön lisäsiipi, johon on uusi sisäänkäynti Via Nizzan ja Via Cagliarin kulmauksesta, sisältää 4 300 neliötä näyttelytilaa, kirjakaupan, ravintolan, kahvilan ja baarin. Suunnitelmasta on vastannut ranskalainen huippuarkkitehti Odile Decq. Keväällä 2014 tilassa on nähtävissä monenlaisia näyttelyitä, joista saa verkkosivuilta lisätietoa. Museo on avoinna ti-pe klo 11-19, la klo 11-22 ja su klo 11-19. Maanantaipäivien lisäksi museo on kiinni vuonna 2014 ainoastaan 1.5.

Rooma on kaupunki, jossa on aina esillä toinen toistaan merkittävämpiä taidenäyttelyitä ja jonka museoissa ja taidegallerioissa harva kokee pettymyksen. Tänäkin keväänä siellä on tilaisuus nähdä kaikkein merkittävimpien taiteilijoiden töitä näyttelyissä, joista jotkin ovat olleet kaupungissa jo pitkään mutta joista valtaosa päättyy tämän kevään aikana.

Yksi aina ajankohtainen ja miellyttävä vierailupaikka on Museo dell’Ara Pacis (Lungotevere di Augusta) [kartalla]. Täällä on hyviä taidenäyttelyitä ympäri vuoden. Vuonna 2014 aina 23.2. asti on näytillä impressionismin parhaita paloja, ja esille tuodaan esimerkiksi Cezannen ja Degas’n töitä. Ara Pacikseen on suuri pääsymaksu etenkin tasokkaisiin näyttelyihin, mutta sen kokoelmia pääsee katsomaan melko edullisesti. Vaikka sisään ei aikoisikaan, kannattaa tänne kauniina päivänä tulla paikallisten tavoin viettämään aikaa museon portailla ja nauttimaan tämän monipuolisen tienoon tunnelmasta.

Leonardo da Vinci on kaikkien tunteman Mona Lisa -taulun maalannut yleisnero, jonka keksinnöt olivat satoja vuosia aikaansa edellä ja joka esimerkiksi hahmotteli jo keskiajalla helikopterin. 30.4.2015 asti on Palazzo della Cancelleria -palatsin museossa (Piazza della Cancelleria 1) [kartalla] näyttely, joka kertoo Leonardon ihmeellisistä keksinnöistä. Tässä interaktiivisessa näyttelyssä on esillä viitisenkymmentä tarkkaan da Vincin piirustusten mukaan rakennettua keksintöä. Niihin kuuluu koko joukko kuuluu koko joukko lentäviä kapistuksia, polkupyörä ja laskuvarjon edeltäjä, ja niitä voi koskea ja kokeilla. Näyttely on ollut valtava menestys, eikä sinne kannata mennä viikonloppuiltapäivisin, jolloin siellä on suuri tungos. Näyttely on avoinna joka päivä klo 9.30-19.30.

Toinen kuuluisa taiteilija, johon voi paremmin tutustua Roomassa vielä tänä keväänä, on Frida Kahlo, jonka mestariteoksia on esillä Scuderie del Quirinale -museossa (Piazza del Quirinale) [kartalla] 15.7.2014 asti. Nähtävänä ovat siis hänen parhaat ja tunnetuimmat työnsä, jotka on saatu lainaksi taidekokoelmista ympäri maailman. Näyttely on avoinna su-to klo 10-20 ja pe-la klo 10-22.30.

Kolmas merkittävä näyttely, joka on Roomassa nähtävissä 6.4.2014 asti, on Modiglianin ja joidenkin hänen aikalaistensa tauluja esittelevä näyttely Museo del Corso -museossa (Fondazione Roma, Palazzo Cipolla) (Via del Corso 320) [kartalla]. Tauluja on esillä 120, ja mukana on paitsi Modiglianin mestariteoksia myös Soutinen, Utrillon ja muiden niin sanottujen "kirottujen" (maudits) teoksia. Näyttelyyn on 13 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma klo 14.30-20 ja ti-su klo 10-20.

gnocchia tomaattikastikkeella ja parmesan-juustolla
Roomalainen keittiö on maailmankuulu, ja paikallisten ruokien lisäksi kaupungissa on tarjolla myös kaikista Italian kolkista peräisin olevia ruokia.

Uusia ravintoloita

Roomalainen keittiö on maailmankuulu, ja paikallisten ruokien lisäksi kaupungissa on tarjolla myös kaikista Italian kolkista peräisin olevia ruokia. Ravintolat etenkään Rooman keskustassa eivät aina ole ensiluokkaisia tai hinta-laatusuhteeltaan edes hyviä, ja siellä kannattaakin noudattaa tarkkaavaisuutta ravintolaa valitessa. Vanhojen suosikkien lisäksi kaupungissa on uusia, viime vuosina avattuja ravintoloita, jotka ovat järjestään tasoltaan moitteettomia.

Vatikaanissa vierailevien on hyvä mennä syömään viereisessä Prati-kaupunginosassa sijaitsevaan Romeo-ravintolaan (Via Silla 26/a) [kartalla]. Täällä on tarjolla hyvä valikoima pasta-annoksia, liharuokia ja mereneläviä, mutta täältä saa myös muita ruokia, kuten hampurilaisia.

Toinen uusi lisäys Rooman ravintoloihin on toisella puolella kaupunkia Testacciossa sijaitseva Porto Fluviale (Via Porto Fluviale 22) [kartalla]. Tämä on perinteinen trattoria ja pizzeria, jonka sisustus tuo mieleen vanhan ajan italialaisen tyylin, mutta sieltä saa kaikenlaisia ruokia. Ruokalistalle kuuluu carbonara-hampurilainen, joka tietysti on valmistettu samaan tyyliin kuin yksi roomalaisen keittiön kuuluisimmista luomuksista, carbonara-pastakastike.

Spagheti alla Carbonaran eli kaikkein tyypillisimmän paikallisen ruoan perässä oleville Pipero al Rex (Via Torino 149) [kartalla] on hyvä valinta lähellä majapaikkojen suosimaa Termini-aluetta. Tämä hotellissa sijaitseva ravintola on panostanut erityisesti carbonara-kastikkeeseen, mutta sieltä saa muitakin ruokia, jotka epäroomalaiseen tyyliin on kätevästi punnittu 50-250 gramman annoksiin.

Vuoden 2014 parhaita tapahtumia

Näyttelyiden lisäksi Roomassa tapahtuu kaikenlaista ympäri vuoden. Hyviä vierailuaikoja ovat esimerkiksi uskonnolliset juhlat, kuten laskiainen, pääsiäinen ja pyhimysten juhlapäivät, samoin kuin erilaiset festivaalit, jotka tuovat kukkia, urheilua, musiikkia ja elokuvia Roomaan.

Laskiainen, joka vuonna 2014 ajoittuu maaliskuun alkupuolelle, on hyvä aika vieraila Roomassa. Tänä vuonna ilmat ovat alkaneet tällöin jo lämmetä, ja laskiaiskulkueita ja muuta juhlintaa on hyvä seurata ulkosalla. Kaupungin seuratuimpia tapahtumia on perinteisesti se, kun paavi kulkee Santa Sabina -kirkolta [kartalla] Circus Maximukselle. Kysymyksessä on vuonna 2014 ensimmäinen kerta, kun uusi paavi eli Franciscus tekee tämän lyhyen matkan.

Maaliskuun loppupuolella pidetään perinteisesti Rooman maraton eli Maraton della Citta Roma. Tänä vuonna maraton alkaa klo 8.50 maaliskuun 23. päivänä eli kuun toiseksi viimeisenä sunnuntaina.

Huhtikuun alkuun sijoittuu kaunis Festa della Primavera eli kevätfestivaali, joka tuo kauniita kukkia niin sanotuille Espanjalaisille portaille ja musiikkia Trinità dei Monti -kirkkoon [kartalla], joka sijaitsee niiden yläpuolella.

Pääsiäinen on sekin hyvä aika vierailla Roomassa. Tänä vuonna se ajoittuu pitkälle huhtikuuhun, niin että Roomassa on silloin jo miltei kesä. Pääsiäissunnuntai on tänä vuonna 20.4., ja tämä on palmusunnuntain kanssa aika, jolloin Vatikaaniin mennään pääaukiolle kuulemaan Paavin pitämää messua. Hyvä on myös nähdä pitkänäperjantaina tehtävä kulkue, jossa Paavi kulkee Colosseumilta Foorumille (Foro di Augusto).

Pääsiäisenä kuten koko huhtikuun Roomassa on luvassa kaunista musiikkia Teatro Olimpico -rakennuksessa [kartalla], jossa Accademia Filarmonica Romana -orkesteri vastaa musiikista. Konsertit jatkuvat toukokuussakin, ja ne ovat yleensä erittäin korkeatasoisia.

Toukokuussa Roomassa voi nauttia huippuluokan tenniksestä, jota pelataan Olympiastadionin yhteydessä olevilla massakentillä Roma Masters -turnauksen yhteydessä. Turnaus kuuluu kauden kovatasoisimpiin ja on viimeinen suuri kilpailu ennen massakauden päättävää Ranskan avointa tennisturnausta. Vuonna 2014 turnaus pelataan 10.-18.5., ja mukana ovat sekä miesten että naisten kärkipelaajat.

Roomassa ei ole valtavasti tapahtumia kesällä, sillä kuuma Rooma hiljenee keskikesäksi ja monet suuntaavat merenrannalle, mutta jonkin verran tapahtumia siellä on tähänkin vuodenaikaan. Pesaro-elokuvafestivaalit pidetään tänä vuonna 23.-29.6. Niillä nähdään kuten aina ennenkin uusien ohjaajien tekemää uutta elokuvaa mutta myös kaikkialta maailmasta tulevaa vanhempaa elokuvaa.

Keskikesällä on mahdollisuus mennä Teatro dell’Opera -teatteriin (Piazza Beniamino Gigli 7) [kartalla] seuraamaan baletti- ja oopperaesityksiä niin heinäkuussa kuin elokuun alkupuolellakin.

Kesän jälkeen arki palaa kaupunkiin pikkuhiljaa syyskuun aikana, mutta ilmat pysyvät hyvin lämpiminä ainakin lokakuun loppuun. Marraskuussakin voi olla hyvin hellesäitä, talvellakaan päivisin ei ole yleensä alle 10 astetta ja tavallisesti keskitalvellakin päivälämpötilat ovat 15 asteen tienoilla. Näin sinne on hyvä lähteä käymään loppusyksystä tai talvellakin, ja esimerkiksi lokakuun kansainväliset elokuvafestivaalit eli Roma Cinemafest ovat hyvä aika vierailla kaupungissa. Täällä on esillä paitsi taide-elokuvaa myös kaupallista elokuvaa, ja paikalla on paljon suuria tähtiäkin.

1.11. eli pyhäinpäivä on yleinen vapaapäivä Italiassa. Tällöin monet kaupat ja ravintolat ovat kiinni ja ihmisiä on etenkin alkuillan kävelyretkellä liikkeellä valtava määrä niin Roomassa kuin muissakin kaupungeissa. Tämä on jossain määrin ikävä päivä Italiassa turistina olevalle, mutta se saattaa tarjota tilaisuuden vierailla kirkoissa, jotka muulloin ovat kiinni. Marraskuun ensimmäisenä päivänä on siis hyvä vierailla Rooman kirkoissa ja nähdä kenties kirkkoja, joiden sisätiloihin ei muina aikoina ole edes mahdollista tutustua.

Marraskuussa pidetään myös Rooman jazzfestivaalit, jotka usein alkavat jo lokakuun puolella. Paikalla on jatsin kärkinimiä ympäri maailman, ja valtaosa konserteista pidetään Audtirium Parco della Musica -salissa [kartalla].

Lisätietoa

Lisätietoa Rooman tapahtumista vuonna 2014  |  Lisää tietoa Rooman tapahtumista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti