Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Turisteja Pisan kaltevaa tornia kuvaamassa
Pisaan lähdetään tietenkin katsomaan kaltevaa tornia ja muita Ihmeitten aukion nähtävyyksiä, mutta siellä kannattaa myös katsella kaupungin muita osia, etenkin Arnojoen rantoja.

Pisa, Italia

Pisa on kaltevan torninsa ansiosta Italian tunnetuimpia kaupunkeja, jossa käydään ahkerasti päiväretkellä muualta maasta ja jonka yliopisto on aina ollut ja on edelleenkin Euroopan merkittävimpiä. Pisa, jossa on nykyään noin 90 000 asukasta, sijaitsee Toscanan alueella, lähellä merenrantaa ja Livornon satamakaupunkia, samoin kuin Luccaa ja Firenzeä.

Pisa on erittäin hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, joka viihtyy nähtävyyksien täyttämissä tyylikkäissä italialaisissa kaupungeissa. Sinne lähdetään tietenkin katsomaan kaltevaa tornia ja muita Ihmeitten aukion nähtävyyksiä, mutta siellä kannattaa myös katsella kaupungin muita osia, etenkin Arnojoen rantoja. Sen vetonauloihin kuuluvat myös ostokset, ja sen tarjontaan kuuluu antiikkia, elintarvikkeita ja vaatteita. Italialaiseen tyyliin siellä on tarjolla paitsi erinomaisia pastoja ja pitsoja myös kalaruokia, joita läheinen meri sinne tuo.

Pisa on hyvä romanttinen matkakohde pariskunnille, ja se on erinomainen paikka viedä lapset näkemään normaalia merkittävämpiä asioita. Se sopii matkakohteeksi hyvin myös porukoille ja yksinäisille seikkailijoille, etenkin jos he muutenkin kiertelevät Italian keskiosissa. Pisa on hyvä päiväretkikohde, mutta siellä on sen verran nähtävää, että siellä voi viihtyä monta päivää ja jopa viikonkin, mikäli aikoo vierailla lähistön kylissä ja kaupungeissa.

Vierailu Pisassa muualta Italiasta

Pisaan voi lähteä päiväretkelle monesta eri paikasta, ja siellä käy päivittäin ihmisiä paitsi reilun tunnin matkan päässä sijaitsevasta Firenzestä myös 2–4 tunnin matkan päästä Roomasta, Veronasta ja Venetsiasta. Pisaan voi muualta Italiasta siirtyä junalla, ja sinne tehdään myös lukuisia opastettuja bussimatkoja, joita järjestävät paikalliset toimijat ja kotimaiset matkatoimistot. Kaikkein paras kuitenkin Pisaan on saapua vähintään yhden mutta mieluiten ainakin kahden vuorokauden vierailulle, sillä siellä on paljon nähtävää ja tekemistä.

Nähtävyydet ja ajanviete

Yllättävän moni Pisassa käynyt väittää, ettei siellä ole muuta nähtävää kuin kalteva tornikalteva torni, mutta Pisa on erinomainen paikka päiväretkelle tai pidemmälle visiitille, ja siellä on melkoinen määrä merkittävää ja ainutlaatuista nähtävää. Harrastuksista suosituin kaupungissa on pyöräily, ja pyörän selästä näkee Pisan huomattavasti nopeammin kuin kävellen. Toisen hyvän ajanvietemahdollisuuden tarjoavat Pisan ympäristössä olevat termaalikylpylät.

Nähtävyydet

Campo dei Miracoli ja Pisan kalteva torni

Pisan ehdoton ykkösnähtävyys ja syy, miksi sinne lähdetään sankoin joukoin käymään, on Campo dei Miracoli eli Ihmeitten aukio [kartalla], joka tunnetaan myös Piazza del Duomo -nimellä.

Campo dei Miracoli
Ihmeitten aukiolla on Pisan kaltevan tornin liäksi muutakin upeaa nähtävää, kuten Battistero eli kastekappeli ja Duomo eli tuomiokirkko.

Ihmeitten aukion tunnetuin keskiaikainen rakennelma on Torre Pendente eli kalteva torni. Pisa oli kulta-aikanaan tornien kaupunki, ja tämä aikakausi kesti 800-luvun loppupuolelta vuoteen 1284, jolloin siellä laskettiin olevan yli 10 000 tornia. Tästä huolimatta sen tuomiokirkolla ei ollut kellotornia, ja vuonna 1173 sellaisen rakentaminen pantiin alulle. Rakennustyöt keskeytettiin vuosikymmentä myöhemmin, kun tornin havaittiin olevan vinossa. Vuonna 1272 sitä alettiin jälleen rakentaa ja vinoutta yritettiin samalla korjata. Vaikka yritys oli tuomittu epäonnistumaan, tornin rakentamista jatkettiin.

Noilta ajoilta tähän päivään torni on kallistunut millimetrin verran joka vuosi. 1990-luvun alussa se oli lähes 4,50 metriä vinossa, ja maansiirto- ja muiden parannustöiden ohella kallistuma saatiin takaisin 1800-luvun mittaan eli 4 metrin vinouteen. On laskettu, että sen ansiosta torni tulee olemaan pystyssä niine hyvineen ainakin kolmen vuosisadan ajan. Varotoimenpiteitä on kuitenkin käytössä koko ajan, eikä torniin ikinä päästetä yli 40:tä ihmistä kerrallaan, eikä sinne päästetä alle 8-vuotiaita lapsia.

Jos 18 euron hintaista lippua ei hanki etukäteen jonkinlaisten verkkosivujen kautta, joutuu torniin yleensä jonottamaan tuntikausia. Mikäli kaupunkiin saapuu liputta ja haluaa kavuta torniin sen 294 askelmaa, kannattaa heti ensimmäiseksi suunnata aukion lippupisteeseen ja varata aika. Upein aika vierailla tornissa on kesäilta, juuri ennen tornin sulkeutumista, jolloin aukio on kuten muinakin vuodenaikoina auringonlaskun aikaan kaikkein ihmeellisimmillään. Torniin ei saa ottaa mukaan minkäänlaisia laukkuja tai kasseja, ei edes pientä käsilaukkua. Laukut jätetään tornin alapuolella olevaan narikkaan. Torni on avoinna eri vuodenaikoihin ja jopa eri kuukausina eri aikoihin, mutta aina päivittäin.

Aukiolla on muutakin upeaa nähtävää, kuten Duomo eli tuomiokirkkoDuomo eli tuomiokirkko, johon on parin euron pääsymaksu, Battistero eli kastekappeliBattistero eli kastekappeli, joka on mielenkiintoinen erikoisen pyöreän olemuksensa takia, ja Camposanto eli hautakammio, johon ylhäiset pisalaiset aikoinaan haudattiin. Aukiolla on myös kaksi museota: Museo delle Sinopie eli freskomuseo, joka esittelee Camposanton seiniä aiemmin koristaneita maalauksia mutta joka on ollut 2020-luvun alussa pitkään suljettuna, ja Museo dell’Opera del Duomo eli tuomiokirkon museo, jossa on tuomiokirkon unohtumattominta taidetta näytillä.

Markkinakojuja Palazzo dei Cavalieri:n edessä
Piazza dei Cavalier eli Ritariaukio on kauniine kirkkoineen ja palatsinomaisine rakennuksineen unohtumaton vierailupaikka, ja viikonloppuisin sillä ja lähikaduilla on markkinakojuja.

Vaikka Campo dei Miracoli on suosittu vierailupaikka ympäri vuoden, on siellä huomattavasti vähemmän ihmisiä aamuisin ja iltaisin kuin päivällä. Kenties kaikkein maagisinta siihen on tutustua marras-maaliskuun aikaisin pimenevinä iltoina, jolloin siellä jo viiden jälkeen on ajoittain jopa hiljaista.

Muualla kaupungissa sijaitsevat nähtävyydet

Vaikka Ihmeitten aukio vie miltei kaikkien kaupungissa vierailevien päähuomion, kannattaa Pisassa tutustua jonkin verran muuhunkin tarjontaan ja ehdottomasti käydä markkinoilla, syödä hyvin ja tehdä ostoksia sen vanhassa keskustassa, joka on Borgo Stretto -kävelykadun ympäristössä.

Piazza dei Cavalier eli Ritariaukio [kartalla] on kauniine kirkkoineen ja palatsinomaisine rakennuksineen unohtumaton vierailupaikka, ja viikonloppuisin sillä ja lähikaduilla on markkinakojuja, joista saa kaikenlaista. Aukion rakennuksista edukseen erottuvat Giorgio Vasarin kunnostamat Palazzo dell’Orologio ja Palazzo dei Cavalier. Ritariaukiolta on helppo siirtyä Borgo Stretto -kadulle [kartalla], jonka pääasiallinen nähtävyys on Chiesa di San Michele in Borgo, joka 1400-luvulta peräisin oleva kirkko.

Melko lähellä kirkkoa olevalla rantakadullarantakadulla sijaitsee Museo Nazionale di San Matteo. Sen suojissa on merkittävä kokoelma pisalaista veistostaidetta kuten Pisanoa 1300–1400-luvuilta, samoin kuin kokoelma Toscanan parasta maalaustaidetta 1100–1300-luvuilta, esimerkiksi Fra Angelicoa.

Joenrannalla sen pohjoispuolella on muutakin nähtävää, kuten Palazzo Agostini, Pisan muinaisiin laivoihin katsauksen luova museo, ja Torre Guelfa [kartalla].

Joen vastarannalla sijaitsee erittäin kaunis ja erikoinen Chiesa ei Santa Maria della SpinaChiesa ei Santa Maria della Spina [kartalla], joka on 1220-luvulla rakennettu kirkko. Kirkon sisään kannattaa mennä katsomaan Pisanon Madonna ja lapsi -veistosta, sillä sitä pidetään goottilaisen tyylin hienoimpana saavutuksena. Tällä puolella jokea sijaitsee myös Palazzo Agostinia vastapäätä Palazzo Blu [kartalla], joka on peräisin 1300-luvulta ja jonka suojissa on taidegalleria.

Ajanviete

Pyöräily

Pyörällä Pisa tuntuu pieneltä kaupungilta, ja sellaisen selästä voi nähdä kaiken oleellisen muutamassa tunnissa. Kaupungin keskustassa ei ole paljon liikennettä, mutta vanhankaupungin muurien takana etäisyydet ovat pitkiä ja liikennettä on enemmän, ja nimenomaan vanhankaupungin ulkopuolella kannattaa pyöräillä. Pyörällä liikkuminen on kaupungissa yleistä, ja siellä on paljon pyörävuokraamoita.

Polkupyöräilijä
Pyörällä liikkuminen on kaupungissa yleistä, ja sellaisen selästä voi nähdä kaiken oleellisen muutamassa tunnissa.

Kylpylät

Pisan tienoo on jo pitkään ollut tunnettu kuumista lähteistään, ja sinne suunnataan kylpylälomille edelleenkin.

Terme di Casciana sijaitsee ylhäällä kukkuloilla [kartalla], ja sinne pääsee esimerkiksi kulkemalla junalla Pontedera-asemalle ja menemällä sieltä bussilinjalla 410 kylpylälle.

Toinen alueen kylpylä on San Giuliano [kartalla], jonne voi mennä siirtymällä junalla San Giuliano Terme -asemalle, joka on vain 6 kilometrin päässä Pisasta.

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Pisassa on lyhyet talvet ja pitkät kuumat kesät, ja sinne voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, joskin keskikesä ja talvikuukaudet ovat huonoimpia ajankohtia tutustua kaupunkiin. Jos haluaa tutustua Pisaan silloin, kun säät ovat kaikkein suosiollisimpia, on kevät huhti-toukokuussa ja syksy loka-marraskuussa siihen parasta aikaa. Heinä-elokuu on kuuma mutta vilkas ajankohta, jolloin voi hyvin olla 35 asteen helteitä ja yölläkin 20 astetta, ja tammi-maaliskuussa on vierailijoita vähiten mutta säät voivat olla huonoja ja välillä kylmiäkin.

Pisassa kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin on päivisin usein 20 astetta ja ylikin mutta yöt voivat tällöin olla vielä viileitä. Toukokuu on kesäinen kuukausi, jolloin päivälämpötilat alkavat herkästi kohota hellelukemiin ja iltaisin voi istua myöhäänkin terasseilla. Juhannuksen tienoilla päivälämpötilat kohoavat 30 asteeseen ja yöt alkavat olla kuumia. Viimeistään juhannuksesta ainakin syyskuun puoliväliin Pisaan matkustavan on välttämätöntä varmistaa, että majapaikassa on ilmastointi. Syyskuu on yleensä kokonaisuudessaan kuuma kuukausi, mutta kuun puolivälin jälkeen päivät alkavat pikkuhiljaa viiletä.

Kesä päättyy yleensä lokakuun puolivälin jälkeen, jolloin päivälämpötilat laskevat 20–25 asteesta 15–17 asteeseen. Talvikaudella, joka alkaa marraskuussa ja jatkuu maaliskuulle, on päivisin 12–15 astetta ja öisin pari kolme astetta. Talvisin on kuitenkin ollut pahimmillaan yli 10 asteen pakkasia, joskin ne ovat hyvin harvinaisia. Sateet jakautuvat tasaisesti ympäri vuoden, ja määrällisesti sataa eniten loka- ja marraskuussa. Aurinko paistaa Pisassa 2 300 tuntia vuodessa.

Sää Pisassa nyt:

Ilmatieteen laitos näyttää Pisan sään nyt ja lähitulevaisuudessa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti