Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Liguriassa, Pohjois-Italian rannikolla sijaitseva Genova on kuuluisa satamakaupunki, jonka sijainti on ainutlaatuinen ja jossa on täysin omaa tunnelmaansa. Genovaan ei voi Suomesta suoraan lentää ja myös välilaskulliset lennot ovat aika harvinaisia. Genovaan onkin paras matkustaa jonkin muun kaupungin kuten Milanon tai sen lähellä sijaitsevan Bergamon kautta.
koristekuva Bodrum on Turkin länsirannikon suosituimpia lomakohteita, ja vuosikymmeniä sen lämmin ja rento lomatunnelma on vetänyt ihmisiä puoleensa. Aurinko paistaa Bodrumissa lähes takuuvarmasti toukokuun alusta pitkälle lokakuuhun. Vedet ovat lämpimiä, sateet harvinaisia ja hinnat ovat pahimmillaankin huomattavasti kotimaan hintoja edullisempia.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Vaateliike Borgo Stretto -kadulla
Ostoksia voi suorittaa hyvin Corso Italia -kadulla ja Borgo Stretto -kadulla, jonka nimisenä Corso Italia "jatkuu" Arnojoen toisella puolella.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Pisassa

Ostokset

Pisa on italialaiseen tyyliin hyvä paikka ostella muodikkaita ja ajatonta tyyliä edustavia vaatteita, kenkiä, laukkuja ja muita nahkatuotteita, muotoilua ja tavaraa kotia koristamaan, elintarvikkeita, alkoholijuomia ja kaikenlaisia muita tuotteita, joihin Pisassa kuuluvat myös antiikki ja keräilytavarat.

Ostoksia voi suorittaa erityisen hyvin Corso Italia -kadulla [kartalla], joka on pitkä kävelykatu. Se kulkee rautatieaseman edustalla olevalta aukiolta yli Arnojoen, ja se "jatkuu" Borgo Stretto -nimisenä mutta tyylikkäämpänä kuin arkisempi Corso Italia. Tällä ja sitä jatkavilla kaduilla on viikonloppuisin markkinakojuja, jotka myyvät esimerkiksi käsitöitä.

Kojuja on huomattava määrä lisää viikonloppuisin Piazza dei Cavalieri -aukiolla ja lähes kaikilla siltä lähtevillä kaduilla. Kojut myyvät myös antiikkia ja keräilytavaroita, ja osa niistä on tyypillisiä kirpputorikojujakin. Viikonloput ovat markkinoiden takia vilkkaimpia aikoja olla ostoksilla, ja muulloin iltapäivisin pikkuliikkeet pitävät yleensä tunnin parin tauon klo 13–16. Sunnuntaisin on markkinakojuja, mutta harvat liikkeet ovat avoinna, joskin etenkin kemikaliot ja turisteille suunnatut liikkeet voivat olla avoinna pyhäpäivisinkin.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Pisasta on helppo löytää ravintola joka lähtöön, ja italialaisten ruokien lisäksi siellä on hyvin tarjolla intialaisia ruokia, kebabia ja muita Lähi-idän ruokia ja jonkin verran muita ruokia. Huonoin hinta-laatusuhde on ravintoloilla, jotka sijaitsevat Campo dei Miracoli -aukiolla tai sille johtavalla Via Santa Maria -kadulla [kartalla]. Nämä kuten turisteille suunnatut ravintolat yleensäkin myyvät mieluiten kalaruokia, joista kuivattu turska eli baccala al Pisana ja miekkakala eli pesce spada ovat hyvin yleisiä.

Hinta-laatusuhteeltaan parempia ravintoloita on erityisen hyvin Borgo Stretto -kadulla. Myös kadun alkupäässä, joen rannalla oleva Piazza Garibaldi -aukio [kartalla] on hyvää aluetta nauttia ateria, joka kelpaa paikallisillekin. Aukion lähistöllä on hyvin tarjolla pitsoja, pastoja ja kebabia. Sen vieressä olevat aukiot, kuten Piazza Vettovaglie, ovat nekin hyvää maastoa pitsalle tai kebabille.

Intialaisia ja muita aasialaisia ravintoloita tulee vastaan esimerkiksi Borgo Strettoa jatkavien Via Guglielmo Oberdanin ja Via Giosuè Carduccin [kartalla] varrella ja lähistöllä. Vanhankaupungin muurien ulkopuolella on jonkin verran ravintoloita mutta harvakseltaan, ja katu, jolla on useita ravintoloita, on Via Luigi Bianchi [kartalla].

Pizzeriat ja edulliset ja eksoottiset ruokapaikat kuten pitsapaloja myyvät, kebab-paikat ja intialaiset, ovat avoinna aamusta iltaan ilman taukoja. Hienommat ravintolat, jotka ovat lähinnä paikallisten suosiossa, ovat yleensä avoinna vain lounasaikaan (noin klo 12–15) ja illalliselle (noin klo 19–22).

Yöelämä

Pisan yliopisto on maailmankuulu, ja kaupungissa on melkoisesti opiskelijoita, mutta he ovat yleensä vakavahenkisiä opiskelijoita, jotka eivät turhan paljon rieku baareissa, eikä Pisassa ole mitään hyvää yöelämää odotettavissa. Jonkin verran baareja on samoilla seuduilla kuin ravintoloitakin, ja edullisimpia paikkoja juoda olutta tai viiniä ovat intialaiset ravintolat ja kebab-paikat, samoin kuin halvat pitsapaikat. Niissä suuri olut (grande eli 0,66 litraa) maksaa 3 eurosta ylöspäin, kun oluesta tai viinilasista voi joutua hienoissa ravintoloissa maksamaan huomattavasti enemmän.

Pisassa on hyvin vähän tyypillisiä baareja, joissa vain juotaisiin, ja iltaisin siellä onkin parempi mennä myöhäiselle illalliselle ja parille drinkille. Hyvää tienoota iltakävelylle ja -drinkille on Piazza Garibaldin ympäristö, sen lähistön aukiot Piazza Vettovaglien [kartalla] johdolla ja sen vieressä kulkeva Borgo Stretto -katu. Kaltevan tornin edustalla olevat paikat ovat kalliita turistirysiä, mutta jos haluaa nauttia edullisen drinkin, onnistuu tämä Piazza Manin -aukiolla [kartalla], joka on muurien takana ja jonka kioskeilta voi oikein asetuttuaan viiniä tai olutta siemaillessaan katsella kaltevaa tornia.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen ja matkat

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti