Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Gran Canarian etelärannikko on 70-luvulta lähtien vetänyt puoleensa suomalaisia, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja. Saaren aurinkoiselle etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit Playa del Inglésin vieressä ovat unohtumattomimmat.
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
ilmoitus
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Linja-auto Antonio Pacinottii -kadulla
Pisassa on busseja, jotka liikkuvat ympäri keskustan ja sen ulkopuolelle, mutta valtaosalle riittää kävely paikasta toiseen.

Lasten kanssa Pisassa, liikkuminen ja matkat Pisaan

Lasten kanssa Pisassa

Campo dei Miracoli eli Ihmeiden aukio tekee lapsiinkin hämmästyttävän vaikutuksen, ja pelkästään sillä oleskelu on ikimuistoinen tapahtuma. Aukiolla pyörii aamusta iltaan paljon ihmisiä, mutta siellä voi olla jopa yllättävän hiljaista aikaisin aamulla ja iltaisin, jolloin päiväretkeläiset eivät ole kaupungissa. Aukio hiljenee marras-maaliskuussa pimeän laskeutuessa jo viiden kuuden aikaan, ja siellä voi talvi-iltoina katsella valaistuja rakennuksia vain muutaman muun kanssa.

Pisassa on hyvä lasten kanssa vain kävellä, käydä ostoksilla, syödä herkullisia ruokia ja jäätelöä ja tutustua kävellen tähän kaupunkiin, jossa on paljon muutakin kuin kalteva torni.

Lisätietoa Pisaan lasten kanssa matkustaville löytyy mm Travel for Kids -sivustolta.

Pisan julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Pisassa on busseja, jotka liikkuvat ympäri keskustan ja sen ulkopuolelle, mutta valtaosalle riittää kävely paikasta toiseen. Busseja on hankala käyttää aivan keskustassa, ja niiden käyttäminen onnistuu parhaiten niiltä, joilla on paikallistuntemusta. Jos hotelli sijaitsee kaltevan tornin takana lähellä Campo Sportivo -stadionia, missä on paljon majapaikkoja, pääsee täältä rautatieasemalle hyvin bussilla, joskin jotkin bussit kulkevat harvakseltaan ja niiden aikatauluihin on hyvä tutustua etukäteen.

Kätevä bussi aseman ja kaltevan tornin välillä on LAM Rossa -linja-auto, joka kulkee parhaimmillaan 10 minuutin välein ja johon saa alle kahdella eurolla lippuja bussista. Rautatieaseman edessä olevalta Piazza Sant’Antonio -aukiolta voi kulkea myös kaltevan tornin viereen bussilla numero 4. Mikäli busseilla haluaa liikkua tai haluaa saada kartan, kannattaa vierailla rautatieaseman vieressä olevassa turisti-infossa (Piazza Vittorio Emanuele II, 16) [kartalla]. Kävellen Pisan rautatieasemalta pääsee kaltevalle tornille 20–30 minuutissa.

Kaupungissa on takseja, jotka ovat edullisempia kuin Suomessa, ja porukat voivat hyvin siirtyä rautatieaseman ja kaltevan tornin välin taksilla ainakin yhteen suuntaan. Keskustan halki ja joen yli kannattaa kuitenkin kävellä ainakin kerran.

Matkat Pisaan

Omatoimimatkailija voi päästä Pisaan melko edullisesti lentämällä Ryanairilla Tampereelta Bergamoon, mistä voi Milanon kautta siirtyä kohti Pisaa junalla. Paikalle voi tulla myös lentämällä Pisan suositulle kentälle, jolle kulkee LAM Rossa -bussi 10 minuutin välein pitkin päivää rautatieasemalta ja kaltevan tornin vierestä. Myös Firenzen lentoasema on melko lähellä Pisaa. Lisäksi on hyvä tarkistaa Finnairin tarjonta, sillä yhtiö lentää aika ajoin suoria lentoja Pisaan (esimerkiksi välillä 22.6. - 14.8.2015).

Pisaan tai lähistölle voi matkustaa myös hotellin ja lennot sisältävälle pakettimatkalle. Matkoja Suomesta Pisaan tekee vaikkapa Kaleva Travel, mutta vain Pisaan suuntautuvat lyhyet matkat ovat kalliita eivätkä lennot ole suoria. Matkaa tehdään yleensä kokonainen päivä, ja matkalle tulee melkoisesti hintaa kalliina ajankohtana, kuten joulunaikoihin: jopa 300–400 euroa per vuorokausi.

Päiväretket muista lähikaupungeista

Pisaan pääsee helposti omatoimisesti päiväretkelle etenkin Firenzestä ja Luccasta, mutta sinne tullaan käymään päiväretkelle myös Roomasta, Veronasta ja Venetsiasta, samoin kuin muualtakin Italiasta. Italiassa paras keino siirtyä paikasta toiseen on juna, johon saa kätevimmin lippuja asemilla olevista automaateista. Matkat ovat kohtuuhintaisia, niin että tunnin matka henkilöjunassa maksaa 4–6 euroa. Junat liikkuvat hyvin ja aikataulujen mukaan päivittäin, mutta viikonloppuisin on vähemmän vuoroja ja myös iltaisin on vuoroja aina vähemmän. Bussit liikkuvat Pisan ympäristössä nekin, mutta suurten kaupunkien väliä on paras siirtyä junilla.

Pisaan voi lähteä päiväretkelle muualta Italiasta, tai sinne voi matkustaa pidemmäksi ajaksi, jolloin sinne suuntautuva matka on hyvä yhdistää oleskeluun muualla Italiassa. Lähistöllä on useita tunnettuja paikkakuntia, joiden välillä on helppo matkustaa, eikä Pisasta ole turhan pitkä matka Genovaankaan.

Lisätietoa

About Pisa -sivusto antaa kattavasti lisätietoa kaupungista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg 2014/12
Muutokset: Pieni matkaopas 2015/01

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti