Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Forum Romanum, Rooman suosikkinähtävyyksiä
Rooman voi lentää tai tehdä valmismatkan ympäri vuoden. Monet lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Rooman väliä, ja monet kotimaiset matkanjärjestäjät tekevät erilaisia ja eripituisia matkoja ikuiseen kaupunkiin.

Matkat ja matkustaminen Roomaan

Roomaan on helpompi lentää kuin moneen muuhun Italian kaupunkiin, ja sinne pääsee ympäri vuoden lukuisilla lentoyhtiöllä. Suora lento kestää reilut kolme tuntia ja lyhyimmillään välilaskullinen lento kestää noin viisi tuntia. Lentojen hinnat ovat melko vakaita, ja varsin normaali hinta niille, jotka lentävät ilman ruumaan laitettavaa matkalaukkua, on noin 100 euroa suuntaansa.

Roomaan tehdään paljon pakettimatkoja, joista suosituimmat ovat kolmen vuorokauden mittaisia, ja sellaiselle pääsee alkaen noin 100 eurolla per vuorokausi.

Jos Roomaan haluaa matkustaa muualta Italiasta, ovat junat nopeimpia ja mukavimpia mutta bussit edullisimpia. Erittäin nopea junayhteys on Napolista, ja myös Firenzestä pääsee nopealla junalla lyhyessä ajassa Roomaan. Muualta Roomaan on varsin pitkä matka, ja junalippujen kuten bussilippujenkin hinnat ovat edullisimmillaan kun ne varaa pari kolme viikkoa etukäteen.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Roomaan

Monet lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Rooman väliä, ja monet kotimaiset matkanjärjestäjät tekevät erilaisia ja eripituisia matkoja ikuiseen kaupunkiin. Lentomatka Helsingistä Roomaan on noin 3,5 tuntia, ja sinne voi lentää tai tehdä valmismatkan ympäri vuoden. Suomesta lähtevät koneet laskeutuvat lähes poikkeuksetta Fiumicinon lentoasemalle, joka on noin 35 kilometrin päässä Rooman ytimestä.

Omatoimimatkat

Finnair lentää ympäri vuoden Rooman Fiumicinon lentoasemalle. Lentoja on monta kertaa viikossa, ja viikolla niitä on kolme kertaa päivässä: yksi aamulla ja kaksi iltapäivällä. Mahdollista on myös saumattomasti aloittaa matka monista muista suurista kaupungeista, kuten Oulusta, Rovaniemeltä, Kuopiosta tai Vaasasta. Ainoa ongelma on se, että lennot ovat kalliita. Ilman muita kuin käsimatkatavaroita selviää alle 200 eurolla mutta jos ottaa mukaan matkalaukun, menee hinta lähemmäs 250:tä euroa.

Norwegian lentää suoria ja välilaskullisia lentoja suurin piirtein ympäri vuoden Helsingin ja Rooman välillä. Osa lennoista kulkee jonkin toisen Pohjoismaan pääkaupungin kautta, ja tällainen lento kestää noin 8 tuntia. Matkaan pääsee suurin piirtein samantyylisillä summilla kuin Finnairilla mutta halvimmat hinnat eivät sisällä matkalaukkua vaan vain pienen käsimatkatavaran.

Air Baltic tekee varsin kohtuuhintaisia mutta välilaskullisia lentoja Helsingistä, Turusta tai Tampereelta Roomaan. Koneet tekevät välilaskun Riiassa, ja tällaiseen lentoon kuluu alimmillaan kuusi tuntia ja myös noin 8 tunnin lento on vielä siedettävä. Lentoja on eniten kesäkauden aikana.

Air France lentää välilaskullisia lentoja Helsingin ja Rooman välillä. Hinnat ovat alimmillaan noin 150 euroa suuntaansa, ja lentoihin kannattaa kiinnittää tarkkaa huomiota, sillä osa niistä vaatii yöpymisen jollakin Euroopan lentoasemalle.

Lufthansa lentää välilaskulla ja noin 5–7 tunnissa Helsingistä Roomaan.

Samoin SAS tekee lentoja, jotka välilaskun kanssa kestävät siedettävän ajan, usein vain viisi tuntia suuntaansa.

Muita yhteyksiä voi etsiä Skyscannerista.

Muualta Italiasta tai Euroopasta Roomaan

Rautateitse voi siirtyä Roomaan nopeimmillaan tunnissa Napolista, parissa tunnissa Firenzestä ja neljässä viidessä Venetsiasta. Kaikki tiet vievät tietenkin Roomaan, ja sinne pääsee niin junalla kuin bussillakin suurin piirtein Italian jokaisesta kaupungista.

Trenitalia on Italian rautatieyhtiö, ja sillä on hitaita (Regionale), keskinopeita (Intercity) ja nopeita (Frecciarossa) junia. Napolista voi matkustaa hitaallakin junalla, ja sellaisella liput ovat edullisia vain ennen matkaa varatessakin. Firenzestä on hitaalla junalla jo melko pitkä matka, ja Venetsiasta sellainen tulee kahdeksankin tuntia. Jos haluaa matkustaa nopeilla junilla, kannattaa varaus tehdä verkkosivujen kautta kolme neljä viikkoa etukäteen. Intercity-junat ovat nekin huomattavasti edullisempia hyvissä ajoin etukäteen varattuna.

Italiassa on toinenkin junayhtiö, Italo. Sen junat ovat huippunopeita, liput juuri ennen matkaa ostettuna hintavia mutta lippuja voi saada kohtuulliseen hintaan pari kolme viikkoa ennen junamatkaa verkkosivuilta ostettuina.

Italian itärannikolta ja joistain muista paikoista on huono siirtyä nopeasti junalla länsirannikon tuntumaan. Jos matkan varaa viime hetkellä tai vain vuorokautta ennen matkan alkamista, on linja-auto aina huomattavasti edullisempi matkustusmuoto. Esimerkiksi Rooman ja Napolin välin linja-auto kulkee kolmessa tunnissa ja alkaen noin viidellä eurolla, mutta junalla siitä joutuu pulittamaan vähintään 15 euroa parin tunnin matkasta. Flixbus on yksi aktiivisimpia yhtiöitä, ja sen bussit kulkevat jatkuvasti.

Valmismatkat

Suuri määrä kotimaisia matkatoimistoja tekee matkoja Roomaan. Yleisimmin tarjolla on 3–4 päivän viikonloppulomia, mutta myös 8 päivän matkoja on tarjolla. Viikonloppumatkojen perushinnat ovat usein aikuiselta noin 100 euroa per päivä. Hintaan kuuluu lennot ja usein korkeatasoinen hotelli. Rooma on melko pitkän lentomatkan päässä ja kaupunki, jossa ei yhdessä päivässä kovin paljon ehdi nähdä. Näin ollen vähintään neljä tai viisi kokonaista vuorokautta siellä viettävä nauttii matkastaan enemmän kuin kolmen päivän matkalle lähtevä.

Aurinkomatkat järjestää matkoja Roomaan, ja alimmillaan kolmen vuorokauden matkalle pääsee reilulla 300 eurolla. Matkustusajankohta vaikuttaa matkan hintaan suuresti, ja joinain viikkoina kolmen vuorokauden loma maksaa yli 600 euroa. Varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, mutta kohtuuhintaiselle matkalle pääsee lyhyilläkin varoajoilla. Keskikesä ei ole kaikkein kallein matkustusaika, vaan korkeimpia hintoja on keväällä ja syksyllä.

Myös Apollomatkat, Tjäreborg ja OK-matkat järjestävät matkoja Roomaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti