Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Matkalijoita Venetsiassa
Venetsia on erinomainen omatoimikohde, sillä sellaisen matkan voi järjestää melko edullisestikin. Pakettimatkat puolestaan ovat usein hintavia ja hotellit tarpeettomankin hienoja.

Matkat ja matkustaminen Venetsiaan

Venetsia on monelle unelmien lomakohde, jota ei useinkaan yhdistetä muihin kaupunkeihin. Poikkeuksina ovat tietenkin muista paikoista kuten Riminin seuduilta tehtävät päiväretket Venetsiaan, mutta yleisesti ottaen useimpien matka suuntautuu vain Venetsiaan.

Venetsia on erinomainen omatoimikohde, sillä sellaisen matkan voi järjestää melko edullisestikin. Matkatoimistojen järjestämät pakettimatkat, joita on melkoisesti, ovat usein hintavia ja hotellit ovat järjestään kenties tarpeettomankin hienoja. Omatoimimatkailija voi säästää majoituskuluissa etenkin jos yöpyy mantereen puolella olevassa Mestressä, ja muutenkin matkan voi omatoimisesti kenties tehdä paljon edullisemmin.

Lentojen lisäksi Venetsiaan vievät myös junat ja linja-autot, ja busseilla liikkuminen on Italiassa entistä yleisempää.

Omatoimimatkat

Matka, jolla itse varaa lennot ja majapaikan, on usein edullisempi ja joustavampi kuin pakettimatka. Majapaikoissa on enemmän valinnanvaraa, matkaan voi yhdistää muitakin kohteita ja matkan pituuteen voi vaikuttaa enemmän kuin pakettimatkan varaamalla.

Venetsiaan on suoria lentoja Suomesta, ja monesta paikasta on lentoja myös läheiselle Trevison lentoasemalle, joskaan suoraan Suomesta ei Trevisoon halpalentoyhtiöiden koneilla ole perinteisesti päässyt. Venetsia on lähellä joitain paikkoja, ja jos matkaan haluaa yhdistää muita kohteita mahdollisuuksien rajoissa ovat etenkin Bologna ja Verona, jolla myös on lentoasema. Myös muut kaupungit kuten Milano ja Firenze voivat nopean ja toimivan junaverkoston takia olla paikkoja, joita voi matkan aikana ainakin vähän katsastaa.

Finnair on jo jonkin aikaa lentänyt osan vuodesta Marco Polon kentälle. Viime vuosina lentoja on ollut vain heinäkuun alusta lokakuun loppupuolelle, mutta ajankohdat voivat vuodesta toiseen muuttua. Finnairilla voi tietenkin ensin lentää muualta Suomesta Helsinkiin, ja sitten jatkaa sieltä Venetsiaan.

Norwegian lentää Marco Polon kentälle toukokuulta lokakuulle. Finnairiin nähden liput ovat edullisia mutta halvimmat liput eivät sisällä ruumaan menevää matkalaukkua.

Air Baltic ei lennä Venetsiaan mutta se lentää muualle Italiaan kuten Milanoon ja Veronaan. Lennot käyvät Riian kautta, välilasku on yleensä melko lyhyt ja matkaan voi Helsingin lisäksi lähteä Tampereelta tai Turusta.

Trevison kentälle ja muuallekin Italiaan lentää unkarilainen, erinomainen lentoyhtiö Wizz Air, joskaan Suomesta ei sinne suoraan sen lennoilla pääse.

Muita reittejä Venetsiaan tai muualle Italiaan voi katsella Skyscannerista.

Ihmisiä Piazza san Marcon vesirajassa
Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Venetsiaan, ja yleisiä ovat parin kolmen vuorokauden viikonloppumatkat.

Pakettimatkat

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Venetsiaan, ja yleisiä ovat parin kolmen vuorokauden viikonloppumatkat. Venetsiaan voi tutustua melko hyvin kolmen vuorokauden matkalla, mutta se ei ole mikään nopeasti läpikäytävissä oleva pikkupaikka. Kaikkein paras siellä on viettää vähintään neljä yötä, ja toinen mahdollisuus on käydä siellä useamman kerran.

Pakettimatkat voivat olla järkyttävän hintaisia, etenkin karnevaalien aikaan, pääsiäisenä, keskikesällä ja joulusta loppiaiseen. Näinä kiireisinä aikoina matkaan mielivien on hyvä varata matkansa hyvissä ajoin etukäteen, jopa 6–12 kuukautta ennen matkan alkamista.

Hinnat voivat olla vilkkaina ajankohtina tuhansia euroja ja yleensä vähintäänkin 700 euroa kolmelta vuorokaudelta.

Matkoja tekevät esimerkiksi Finnairin omistama Aurinkomatkat ja Tjäreborg.

Matkoja sekä Venetsiaan että muualle Italiaan tekee myös Apollomatkat.

Venetsiaan muualta Italiasta tai Euroopasta rautateitse

Italian rautatiet ovat kattavia, ja ne ovat luotettavia ja kulkevat yleensä ajallaan. Lippujen hinnat muihin kuin paikallisjuniin (regionale), jotka kulkevat myös hyvin pitkiäkin matkoja, maksavat sitä enemmän mitä vähemmän aikaa ennen matkaa ne varaa. Jos junalipun nopeaan junaan varaa ainakin viikko tai pari etukäteen, voi sen saada kolmekin kertaa edullisemmin kuin jos sen ostaa päivää tai paria ennen matkaa.

Italian virallinen rautatieyhtiö on Trenitalia, ja sillä on kolmenlaisia junia. Aina kannattaa kiinnittää huomiota matkan kestoon, sillä joillain reiteillä kaikkein nopeimmat junat eivät ole paljonkaan nopeampia kuin hitaammat ja huomattavasti edullisemmat vuorot.

Italo on erillinen yhtiö, jolla on monilla suurilla asemilla oma odotustila ja jonka junat ovat nopeita ja mukavia. Ne eivät kuitenkaan kaikkialla liiku, ja lippu niihin kannattaa hankkia mahdollisimman ajoissa.

Venetsiaan muualta Italiasta tai Euroopasta linja-autolla

Monesta Euroopan kolkasta tulee suoria linja-autoyhteyksiä Venetsiaan, ja valtaosalla niistä on päätepysäkki rautatieaseman vieressä olevalla bussiasemalla [kartalla], jolle myös lentokenttäbussit pysähtyvät. Busseja tulee lähinnä kaukaa tai paikoista, joihin ei junalla hyvin pääse, tai sitten muista maista. Esimerkiksi entisen Jugoslavian alueelta ja etenkin Sloveniasta ja Kroatiasta kulkee paljon busseja Venetsiaan. Myös Itävallasta, Unkarista, Slovakiasta ja Tšekistä tulee paljon vuoroja, jotka ainakin käyvät Venetsian ja yleensä Mestren kautta.

Euroopan suurin bussiyhtiö on Flixbus, joka nykyään on varteenotettava kyyti myös Italian sisäisillä matkoilla. Heidän bussinsa saapuvat Mestreen monesta eri maasta, ja lippujen hinnat ovat ainakin viikko pari etukäteen varattuina kohtuuhintaisia.

Eurolines oli ennen iso yhtiö, mutta Flixbus ja muut yhtiöt ovat tehneet siitä vähemmän merkityksellisen ja se on lopettanut monia linjoja.

Sellaisen paikalliset yhtiöt kuin RegioJet, jonka kotimaa on Tšekki tulevat Prahan suunnalta Italiaan.

Muitakin bussiyhteyksiä Venetsiaan on, ja niitä voi katsella Omiosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Finnair lentää suoraan Venetsiaan 1.4.-3.10.2011 ma, pe ja su. /Maarit Jokinen

Köpiksestä pääsee 2013 Air Onella alle 80e/suunta :) /Sipulisanni

Norwegian lentää 2013 Helsingistä suoraan Venetsiaan. /Ciao

Finnair lentää suoraan Venetsiaan vasta juhannuksen jälkeen, EI ympäri vuoden! /Sirli

Hei! Nykyään on suoria lentoja Venetsiaan Finnairilla. Heinäkuussa 2015 ainakin alkaa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti