Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grand Canal, Venetsia
Grand Canal, Venetsia (täyskuva)
Gondoli kanavassa
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Ihmisiä kanaalin varrella Gondoli Venetsian avoimemmilla vesillä

Venetsia, Italia

Venetsia on kaikkien tuntema ja kaikkien haikailema ainutlaatuinen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa, Adrianmeren rannoilla. Venetsia tunnetaan etenkin kanavistaan, taiteestaan, arkkitehtuuristaan ja yleisestä olemuksestaan, joka on kiehtonut eurooppalaisia jo keskiajalta lähtien.

Syitä Venetsian olemukseen ei ole vaikea löytää, sillä kaupunkivaltio hallitsi laajoja alueita itäisellä Välimerellä, vaurastui ennennäkemättömällä tavalla ja veti puoleensa aikansa suurimpia arkkitehtejä, taiteilijoita ja merkkihenkilöitä. Venetsian ylpeydenaihe on aina ollut ja on edelleenkin se, että kaikki merkittävä, joka tavalla tai toisella tuhoutuu, rakennetaan pikkutarkasti samaan paikkaan uudestaan, ja tämä onkin yksi Venetsian suurimmista valttikorteista.

Kahvilan terassi, Venetsia

Tekemistä

Venetsia tarjoaa matkailijalle monipuolisia ostosmahdollisuuksia, ja kaupungista löytyvät ehkä koko Italiankin mielenkiintoisimmat lahjat. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ravintoloita voi löytää välttelemällä kuuluisimpia aukioita ja rantakatuja. Tyypillisimpiä paikallisia ruokia ovat alkupalat (antipasti), joiden pääaines on jokin paikallinen öljyssä paistettu kala tai kasvis, risotto, keitto, Marsala-viinillä maustetut ateriat, merenelävät, joita usein syödään pastan tai pitsan kanssa, ja jälkiruoat, joista kuuluisimpia ovat tiramisu ja keksit. Venetsia on monen muun asian ohella tullut tutuksi ensiluokkaisena kulttuurikaupunkina.

Palazzo Ducale ja gondoleita Venetsiassa

Nähtävää

Venetsia muodostuu 118 saaresta, joista turistit viihtyvät pääosin pääsaarilla. Niitä jakavat kanavat ja yhdistävät toisiinsa sadat sillat. Isoimpia lähisaaria ovat Lido, Murano, Burano ja Torcello. Venetsian tunnetuin, kaunein ja suurimman tutustumisen arvoinen kanava on Canal Grande. Venetsiassa on niin paljon merkittävää nähtävää, että juuri mihinkään ei ole järkevää uppoutua totaalisesti. Siellä riittää kun kiertelee pääpaikoilla. Rikkaat taiteen ja arkkitehtuurin perinteet ovat kukoistaneet alueella vuosisatoja, ja ne ovat esillä kaupungin museoissa ja gallerioissa. Venetsian laguunin rannoilla ja sisämaassa Veneton alueella on mielenkiintoisia päiväretkiksi sopivia vierailupaikkoja.

Grand Canal -kanavan liikennettä, Venetsia

Selviytymisopas

Venetsiaan on suoria lentoja Suomesta. Venetsian ympäristössä on kaksi lentoasemaa, joista Trevisossa sijaitseva on lähinnä halpalentoyhtiöiden käyttämä ja joista Venetsian oma Marco Polo on se, jolle Suomesta Venetsiaan suuntaava todennäköisesti laskeutuu. Molemmilta lentoasemilta on helppo siirtyä majapaikalle. Autottomassa Venetsiassa on helpoin siirtyä ainakin lyhyitä matkoja kävellen. Joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista. Venetsia on sateinen kaupunki, jossa sataa hyvin tasaisesti ympäri vuoden. Sinne matkustetaan tiiviisti ympäri vuoden.

Hotelli Lidon saarella, Venetsia

Hotellit ja majoittuminen – Alue- ja hotellivinkkejä

Venetsiassa valtaosa haluaa viettää yönsä Pyhän Markuksen aukion tienoilla, ja kaikkein halutuin alue majapaikalle onkin keskeinen San Marco. Jos haluaa säästää majoituskuluissa, olla vilkkaina aikoina rauhallisella alueella tai muuten vain viettää yönsä mantereen puolella, on sillan takana oleva Mestre entistä suositumpi alue yöpyä.

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Venetsian alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Venetsia matkakohteena

Vaikka Venetsia on viime vuosikymmeninä tullut tutuksi ylihintaisena, kaoottisen vilkkaana ja uppoavana turistimagneettina, ovat sen historia ja salaisuudet sellaisia, että ne sinänsä ovat oma lukunsa. Monet saapuvat Venetsiaan vain päiväretkelle, viettävät aikaa Pyhän Markuksen aukion tuntumassa ja poistuvat illan tullen. Tällä tavoin Venetsia jää vain etäiseksi rekvisiitaksi, mutta jos kaupungin hienouksista haluaa todella päästä selville, pitää siellä kierrellä kauemmin kuin yksi päivä. Venetsian koko ei ole suuren suuri, mutta pelkästään sen pääpaikkojen pintapuoliseen tutustumiseen kuluu kolme neljä päivää ja moni palaakin tähän unelmien kaupunkiin kerta toisensa jälkeen. Venetsia on yksi maailman monipuolisimpia matkakohteita, josta kaikki voivat löytää jotakin unohtumatonta, mutta vilkkaina aikoina, kymmenten turistiryhmien vaellellessa samoja kujia kaupunki ei näytä parhaita puoliaan.

Venetsia on monin tavoin hankala matkakohde, jossa tietämätön maksaa kaikesta paljon mutta siitä huolimatta ei pääse nauttimaan sen parhaista paloista. Venetsiassa tieto on valtaa, ja mitä paremmin kaupungin erikoisuuksia ottaa ennen matkaa selvää, sen enemmän siitä lyhyessä ajassa saa irti. Venetsiaan voi matkustaa koska tahansa, mutta sellaiset hiljaiset kuukaudet kuin marras- ja tammikuu voivat olla kaikkein parhaita ajankohtia tutustua todelliseen Venetsiaan.

Venetsia on parhaimmillaan matkakohteena yksinäisille seikkailijoille, pariskunnille ja pienille porukoille. Sen voi hyvin yhdistää muihinkin kohteisiin, mikä voi siinä mielessä olla hyvä idea, että Suomesta ei perinteisesti ole kovin hyvin ympäri vuoden suoraan Venetsiaan päässyt lentämään. Venetsia on monin tavoin huonoimmillaan joululomalla ja keskikesällä, ja kaikkein mukavinta kaupungista todella kiinnostuneen on matkustaa sinne keväällä tai syksyllä.

Kuvituskuva
Yleisimpiä valintamyymäläketjuja ovat tasokas Billa ja arkisempi Coop. Ruuhkaisia aikoja kannattaa vältellä vaikka monissa pienissä Coop-liikkeissä jonot voivat muulloinkin olla toivottoman pitkiä.

Venetsian nähtävyydet

Valtaosa Venetsian nähtävyyksistä ei ole perinteisiä nähtävyyksiä, vaan Canal Granden varrella olevat näyt, muut kanavat, kirkot, puistoalueet, autottomat katunäkymät ja sokkeloisen kaupungin luonne ovat nähtävyyksiä sinänsä. Venetsiassa ei ole tarpeen jonotella nähtävyyksiin tai edes mennä niihin sisään, mutta jos Venetsiassa haluaa tutustua tarkoin sen kuuluisimpiin nähtävyyksiin, kannattaa matka ajoittaa esimerkiksi marras- tai tammikuulle.

Lue lisää: Venetsian nähtävyydet

Ostokset

Ostoksia on Venetsiassa helppo katsella samalla kun tutustuu kaupunkiin. Rialton silta on yksi suosituimpia vierailupaikkoja, ja aivan sen vieressä ovat laajat Rialton markkinat, joihin kuuluu kauppoja, ulkona olevia kojuja ja katettu kalatori. Suosituimmat ostoskadut ovat San Marcossa, ja Pyhän Markuksen aukion tuntumasta löytyvät lähes kaikki kaupat. Toinen hyvä ostosalue on Piazzale Roman ja rautatieaseman suunnalta kohti Rialton siltaa ja Pyhän Markuksen aukiota kulkeva katu, jolla on monta nimeä ja jonka pisin pätkä on nimeltään Strada Nova. Näiltä alueilta saa hyvin myös Muranon saarelta peräisin olevaa lasia, mutta Venetsian saarista juuri Murano on lyhyimmän matkan päässä. Se on kaikkein paras ytimen ulkopuolella sijaitseva vierailupaikka, josta voi paitsi ostaa lasitavaraa myös nähdä miten sitä Venetsian vuosisataisia perinteitä noudattaen valmistetaan.

Venetsia on monin tavoin kallis kaupunki, mutta kauppojen hintataso siellä ei ole sen kummempi kuin muuallakaan. Monet tuotteet, joita myydään etenkin San Marcon ostoskaduilla, ovat luksusluokkaa tai paikallista käsityötä, joten halpoja hintoja ei niistä voi maksaakaan. Toisaalta monet tuotteet ovat aivan normaaleissa hinnoissa, ja valintamyymälöissä on huomattavasti edullisempaa kuin kotimaan kaupoissa.

Lue lisää: Ostokset

Ravintolat ja ruoka

Kuten muuallakin Italiassa myös Venetsiassa on erilaisia ruokapaikkoja, joiden luonne käy ilmi niiden nimestä. Trattoria on kaikkialta Italiasta tuttu ruokapaikka. Se on yleensä pienehkö, perheomistuksessa oleva ravintola, jossa on lähes poikkeuksetta tarjolla Veneton alueen ruokia. Osteria on samantyylinen ruokapaikka, jossa on perinteisesti tarjottu yksinkertaisia paikallisia ruokia ja viiniä. Ristorante on virallinen, yleensä hintava ravintola. Venetsian erikoisuus on bácaro eli baarimainen tyylinen ruokapaikka, joka on pienempi ja intiimimpi kuin osteria tai edes trattoria.

Venetsian ruoat ovat tunnettuja yksinkertaisuudestaan, eikä niissä yleensä käytetä muita mausteita kuin suolaa ja pippuria. Tyypillisimpiä paikallisia ruokia ovat alkupalat (antipasti), joiden pääaines on jokin paikallinen öljyssä paistettu kala tai kasvis, risotto, keitto, Marsala-viinillä maustetut ateriat, merenelävät, joita usein syödään pastan tai pitsan kanssa, ja jälkiruoat, joista kuuluisimpia ovat tiramisu ja keksit. Italialaiseen tyyliin muualta peräisin olevia ruokia on vaikea löytää, mutta Venetsian alueelta löytyy etenkin Mestrestä intialaisia ja muita aasialaisia ruokapaikkoja, jotka ovat lähes poikkeuksetta normaalia edullisempia.

Lue lisää: Ravintolat  |  Ruoat

Liikkuminen

Pääasiallinen liikkumismuoto Venetsiassa on kävely eikä julkisiin kyyteihin kannata turvautua kuin pitkillä matkoilla tai hätätapauksissa. Venetsian joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin vesibusseista (ital. monikko: vaporetti), joihin noustaan yleensä saaren ulkolaitamilla olevilta laitureilta tai Canal Granden varrelta. Yksittäiset vesibussimatkat ovat kalliita, mutta usean vuorokauden voimassa olevat liput ovat melko hyviä hankintoja. Julkisten venekyytien lisäksi Venetsiassa on taksiveneitä (engl. Water Taxi), jotka ovat kalliita mutta mukavia ja nopeita kyytejä. Venetsiaan lähtevät yleensä myös haluavat ainakin ensimmäisellä kerralla mennä gondolin kyytiin ja nähdä näin Canal Granden ja muutenkin viettää ikimuistoisen hetken gondolin kyydissä.

Lue lisää: Liikkuminen Venetsiassa

Näkymä sillalta Venetsiassa

Venetsian matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Venetsiaan on suoria lentoja Suomesta, ja monesta paikasta on lentoja myös läheiselle Trevison lentoasemalle, joskaan suoraan Suomesta ei Trevisoon halpalentoyhtiöiden koneilla ole perinteisesti päässyt. Matka, jolla itse varaa lennot ja majapaikan, on usein edullisempi ja joustavampi kuin pakettimatka. Majapaikoissa on enemmän valinnanvaraa, matkaan voi yhdistää muitakin kohteita ja matkan pituuteen voi vaikuttaa enemmän kuin pakettimatkan varaamalla. Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Venetsiaan, ja yleisiä ovat parin kolmen vuorokauden viikonloppumatkat. Venetsiaan voi tutustua melko hyvin kolmen vuorokauden matkalla, mutta se ei ole mikään nopeasti läpikäytävissä oleva pikkupaikka. Kaikkein paras siellä on viettää vähintään neljä yötä, ja toinen mahdollisuus on käydä siellä useamman kerran.

Lue lisää: Venetsian-matkat

Muita matkakohteita Italiassa

Venetsian lisäksi Italiassa on myös muita hienoja matkakohteita, kuten pitsan syntysijoina tunnettu Napoli, de’ Medicien suvun vaiheisiin tiivisti nivoutuva Firenze ja ikuinen Rooma, maan pääkaupunki.

Muita www-palveluita

Venetsian matkailusivut  |  Venetsiasta Wikipediassa  |  Italian turvallisuustilanne (Ulkoministeriön matkustustiedote)  |  YouTube: Venice  |  Google maps: Venetsia

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Lukijoiden kommentteja

Tulin juuri Venetsian-matkalta ja mikä jäi mieleeni oli mahdottoman kapeat ja sokkeloiset kujat. Oli vaikeaa aluksi löytää oma hotelli kun oli kierrellyt ympäri aluetta. Kallis ruoka ja yritykset höynäyttää turistia. Sellaista se on toki muuallakin. Muuten oli hieno kokemus. /Matkailija

Minkälaista on matkustaa Venetsiaan jouluksi?
Vastaus: Kylmää ja hotellien puolesta kallista ja matka ja hotelli kannattaa varata ajoissa, kuukausia etukäteen. Mestressä on hotelleja myös, mutta niistä on matkaa Venetsiaan.

Onko hyvin kosteata ja kylmää? Entä huoneet? Olen huomannut, että etelässä eivät rakennukset ole tehty kylmiä kuukausia ajatellen.
Vastaus: Kannattaa katsoa hotelli, jossa on maininta lämmityksestä. Uusissa kalliissa hotelleissa on paras eristys ja näin niissä on lämmintä. Sää voi olla päivisin kohtalaisen leuto mutta aina iltaisin ja öisin suht kylmä.

Onko jossain kirkossa joulumessua tai konserttia aattona? Entä joulupäivänä?
Vastaus: Konsertteja ja tilaisuuksia riittää mutta liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Sain selville että museot ovat kiinni joulupäivänä, mutta entä muina päivinä joulun alla ja jälkeen? Olen ennen kaikkea kiinnostunut taisemuseoista mutta myös Muranosta ja Buranosta.
Vastaus: Muranossa ja Buranossa voi käydä koska tahansa ja niissä voi myös yöpyä. Muina kuin joulupäivänä monet museot ovat avoinna, esimerkiksi Markuksenaukion 11 museota, joihin on yhteislippu, ovat kiinni vain joulupäivänä.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti