Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Venetsiassa
Välttelemällä kuuluisimpia aukioita ja rantakatuja voi löytää hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ravintoloita, joskin erilaisiin palvelumaksuihin kannattaa aina kiinnittää huomiota.

Venetsian ravintolat ja parhaat alueet ruokailulle

Italian suurista kaupungeista ja suosituimmista matkakohteista Venetsialla on ruokiensa ja ravintoloidensa puolesta kenties huonoin maine. Suurten turistivirtojen takia siellä on enemmän tasoltaan heikkoja ravintoloita kuin muualla Italiassa, ja aterioiden hinnat ovat siellä maan korkeimpia. Kaupungissa on mahdollista syödä hyvin, mutta pienellä matkakassalla se on vaikeaa.

Venetsiassa on ravintoloita kaikkialla, ja vaikka onnistuu löytämään paikallisille suunnatun ravintolan, ei niistä saa yhtä edullista ateriaa, jonkalaisen paikalliset tiskin alta maksaen saavat. Välttelemällä kuuluisimpia aukioita ja rantakatuja voi kuitenkin löytää hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ravintoloita, joskin erilaisiin palvelumaksuihin kannattaa aina kiinnittää huomiota. Venetsian ytimen lisäksi ravintoloita on runsaasti Mestressä, ja jos majapaikka on siellä, saa esimerkiksi rautatieaseman lähistöltä aamiaisen tai illallisen, jonka hinta-laatusuhde voi olla paljon parempi kuin sillan toisella puolella Venetsiassa.

Erilaisia Venetsian ravintoloita ja niissä tarjottavia ruokia

Kuten muuallakin Italiassa myös Venetsiassa on erilaisia ruokapaikkoja, joiden luonne käy ilmi niiden nimestä. Venetsian ravintoloiden nimissä näkyy erilaisia termejä, ja jos tietää ne, tietää myös mitä niissä on tarjolla.

Trattoria on kaikkialta Italiasta tuttu ruokapaikka. Se on yleensä pienehkö, perheomistuksessa oleva ravintola, jossa on lähes poikkeuksetta tarjolla Veneton alueen ruokia. Monissa Venetsian trattorioissa on kuitenkin myös klassisia italialaisia ruokia, jotka ovat tunnettuja kautta maailman. Trattoria on paikka, jossa vietetään aikaa muutenkin kuin syöden, ja ne ovat usein paikkoja, joissa alkuillasta maistellaan viinejä ja pikkupaloja ja joissa iltaisin aterian jälkeen jäädään joksikin aikaa iltaa viettämään.

Osteria on samantyylinen ruokapaikka, jossa on perinteisesti tarjottu yksinkertaisia paikallisia ruokia ja viiniä. Ruokalista on usein lyhyt ja ytimekäs, ja monet osteriat ovat erikoistuneet tiettyihin ruokiin tai aineksiin. Osterioita on Italian katukuvassa näkynyt jo 1400-luvulta asti, mutta niistä kaikkein tunnetuimmat ja perinteisemmät ovat Emilia-Romagnan alueella, jolla etenkin Bologna ja Ferrara ovat tunnettuja perinteisistä osterioistaan.

Ristorante on virallinen, yleensä hintava ravintola, joka voi olla suurikin ja joka on paras osoite isommille kuin 4–6 hengen ryhmille. Niissä on tarjolla monenmoisia ruokia, ja ne ovatkin paikkoja, joissa yleensä käydään vain syömässä. Vähän ristoranten tyylinen on pizzeria, joka tietenkin on pitsapaikka, mutta pitsat ovat Venetsiassa harvoin hinta-laatusuhteeltaan hyviä, vaikka niitä pizzeriassa tarjottaisiinkin.

Venetsian erikoisuus on bácaro eli baarimainen tyylinen ruokapaikka, joka on pienempi ja intiimimpi kuin osteria tai edes trattoria. Sellainen on erinomainen paikka viinille ja pikkupurtaville, joista venetsialaisimpia ovat cicchetti ja tramezzino, eli kolmionmuotinen täytetty voileipä, joita tosin saa myös bar- ja cafeteria-nimisistä paikoista. Barit ja caffeteriat ovat hyviä välipaloille, ja joskus niistä saa myös isompia aterioita. Samantyylinen paikka on pasticceria, joka on konditoria-kahvila ja jossa on enemmän makeita kuin suolaisia paloja.

Yksi Italiassa ja nykyään muuallakin maailmassa yleinen ravintola on enoteca, joka on pääasiallisesti viinibaari mutta jossa myös syödään. Etenkin niissä maistellaan alkuillasta pikkupaloja, ja niissä tarjottavat viinit ovat yleisimmin paikallisia viinejä. Sellaiseen on hyvä mennä koska tahansa, mutta tietenkin iltaisin ennen ateriaa tai aterian jälkeen niissä on mukava istuskella ja maistella viinejä.

Lisää aiheesta:

Italian Fix kertoo Venetsian ruokapaikoista ja niissä tarjottavista ruoista.

Ravintola San Marcossa Venetsiassa
Erityisen hintavaa on Pyhän Markuksen aukion tuntumassa, eikä aivan sen vierestä löydy edullisia ravintoloita tai kahviloita.

Venetsian parhaat tienoot ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Venetsiassa on kaikkialla ravintoloita, ja lähes kaikkialta löytyy vähän edullisempi ravintola, josta voi saada lounaan juomineen 10 eurolla tai illalliseksi pastan tai pitsan juoman kanssa 10–15 eurolla. Edulliset ruokapaikat lähes katosivat Venetsian ytimestä vuoden 2020 alkuun mennessä, mutta kevään 2020 turistit poissa pitänyt koronavirus saattaa muuttaa tilannetta radikaalistikin. Yhtä kaikki Venetsiassa on hankala ruokailla edullisesti, mutta kaikkein pienimmillä matkakassoilla matkustavat voivat korvata ravintola-aterioita vaikkapa Rialton toreilla, joilta saa voileipiä ja kaikenlaista muuta.

San Marco

San Marco [kartalla] on laaja ja monipuolinen kaupunginosa, jossa on monenmoista aluetta. Sen alueella on eniten turisteille suunnattuja ravintoloita, mutta sieltä löytyy myös paikallisten suosimia ruoka- ja kahvipaikkoja, joista voi saada lounaan juomineen ja leipineen kymmenellä eurolla. Vaikka turisti maksaa enemmän kuin paikallinen, ei se kuitenkaan ole mahdoton paikka aterialle niillekään, jotka eivät mielellään sijoita suuria summia syömiseen.

Erityisen hintavaa on Pyhän Markuksen aukion [kartalla] tuntumassa, eikä aivan sen vierestä löydy edullisia ravintoloita tai kahviloita.

Yksi aukio, jolla on paljon ravintoloita ja jolta voi saada hinta-laatusuhteeltaan hyvän aterian, on Campo Santo StefanoCampo Santo Stefano [kartalla].

Myös muualta San Marcon alueelta voi löytyä hinta-laatusuhteeltaan normaalia parempia paikkoja, mutta pääasiallisesti se on turistien suosima, ylihintainen alue, jolla monet pidempään kuin päivän pari Venetsiassa viihtyvät jättävät aterioimisen väliin. Myös sellaiset asiat kuin välipalat kuten pitsapalat, voileivät, kahvi, leivonnaiset ja jäätelö ovat kalleimmillaan San Marcossa ja etenkin lähellä Pyhän Markuksen aukiota.

San Marcosta voi löytää ravintoloita TripAdvisorista, ja se myös kertoo mitkä ravintolat ovat mahdollisesti sulkeneet ovensa lopullisesti.

Lista di Spagna, Cannaregio
Cannaregiossa Lista di Spagnalla riittää turisteja, mutta sen varrella ja lähialueilla on hyvä määrä ravintoloita.

Cannaregio

Toinen laaja ja kaikille Venetsiassa vieraileville tutuksi tuleva kaupunginosa on Cannaregio [kartalla]. Se on San Marcon naapurissa, ja monessa mielessä on kannattavaa siirtyä San Marcosta Cannaregioon aterialle, ainakin jos haluaa säästellä eurojaan ja nauttia autenttisemmasta ilmapiiristä. Cannaregio on kuitenkin laaja, moniosainen alue, jonka monet osat ovat täysin turistivoittoisia. Kaikesta huolimatta siellä on melkoinen määrä kelvollisia ravintoloita, sillä sen alueella työskentelee ja sen läpi kulkee melkoinen määrä niitä, jotka asuvat Venetsiassa tai Mestressä.

Yksi ensimmäisiä katuja, joita Venetsiassa monelle tulee vastaan, on pian Piazzale Roman ja päärautatieaseman jälkeen vastaan tuleva väylä. Se on moniosainen ja sillä on monta nimeä, mutta aluksi se on Lista di Spagna [kartalla] ja leveimmillään se on lähellä San Marcoa nimeltään Strada Nova. Turisteja sen varrella riittää, mutta sen varrella ja lähialueilla on hyvä määrä ravintoloita, joista osa on täysin normaalihintaisia ja joista monet ovat normaalia parempia ruokapaikkoja. Monella kadun ravintolalla on terassi, joka on käytössä ympäri vuoden, ja erityisen hyvää tunnelmaa löytyy alueilta, jotka ovat Lista di Spagnan ja Strada Novan välimaastossa, etenkin Campo San Geremian [kartalla] tuntumasta. Se tosin on turistivoittoinen paikka, mutta ei yhtä räikeä kuin joissain muissa Venetsian osissa ja sen terasseilla on mukavaa tunnelmaa.

Lähellä Lista di Spagnan San Marcon puoleista päätä olevan Campo San Geremian lähellä sijaitseva juutalaiskorttelisto on hyvää maastoa tasokkaalle ravintolalle. Yksi pääpaikoista on Campo del Ghetto [kartalla] lähistöllä.

Yksi Cannaregion tunnelmallisista kanavista on Fondamenta de CannaregioFondamenta de Cannaregio [kartalla]. Sen varrella on monia hyviä baareja ja ruokapaikkoja, ja se on varteenotettava paikka mille tahansa aterialle.

Culture Trip esittelee mielestään hyviä ravintoloita.

Terassi Rialton sillan ympäristössä
Rialton sillan alitse kulkevan Canal Granden laitamilla on ympäri vuoden terasseja.

Rialton sillan ympäristö

Yksi parhaita paikkoja mennä paitsi katselemaan paikallisia antimia myös ainakin kerran syömään on Rialton markkinapaikan [kartalla] ympäristö. Silta yhdistää San Marcon ja San Polon, ja sekä Rialton kauppapaikat että parhaat ravintolat ovat San Polon puolella. Yksi hyvin suosittu paikka aterialle ja etenkin drinkille on Rialton sillan alitse kulkeva Canal Grande, jonka laitamilla on ympäri vuoden terasseja.

Rialto on hyvä paikka mille tahansa aterialle. Sinne voi lähteä haukkamaan aamupalaa, jonka voi edullisesti itse ostaa kojuista tai sitten istahtaa kahvilaan ja tilata itselleen jotakin mieluista. Lounasaikaan alue on parhaimmillaan, ja silloin kalahallin vieressä ja etenkin Canal Granden suunnalta katsottuna sen takana on muutama kohtuuhintainen ruokapaikka, jotka ovat paikallisten työläisten suosiossa. Samalla alueella on kuitenkin hienojakin ravintoloita, ja tänne voi lähteä myös tasokkaalle illalliselle.

Yksi hyvä asia, jota tänne voi tulla myös harrastamaan, on viinin ja pikkupurtavien nauttiminen alkaen myöhäisestä iltapäivästä. Kalahallin ja torikojujen sulkeuduttua lähistön osteriat ja muut paikat ovat suosittuja myös paikallisten keskuudessa. Turistit hakeutuvat mielellään Rialton sillan San Polon puolella olevalle Canal Granden rannalle [kartalla], joka on kalatorin puolella. Paikalliset seisoskelevat mielellään holvikäytävissä (sottoportego), joita on etenkin ns. Rialton aukion [kartalla] laitamilla ja lähikortteleissa.

Rialton ympäristö soveltuu hyvin sekä niille, jotka eivät halua hassata rahojaan ruokiin ja juomiin, että niille, jotka hakevat tyyliä ja unohtumattomia makuelämyksiä. Kaikkien kannattaa vierailla alueella, ja siellä kannattaa kierrellä myös kujilla, jotka vaikuttavat hiljaisilta ja jotka ovat kuin valovuosien päässä Rialton pääpaikkojen humusta.

TripAdvisor esittelee Rialton sillan lähistöllä olevia ravintoloita ja myös kertoo mitkä niistä ovat mahdollisesti sulkeneet ovensa.

Castello

Castello [kartalla] on sekä Cannaregion että San Marcon naapurissa. Se on niitäkin laajempi alue, johon ei lyhyellä lomalla tai edes ensimmäisellä vierailulla Venetsiaan pysty tarkasti tutustumaan. Se on tunnettu puistosta, jossa pidetään biennaalien päänäyttelyt, ja siellä on myös Arsenale, entinen laivavarustamo, joka on vain osan kaupungissa vierailevan ohjelmalistalla. Sen alueella on enemmän edullisia ja paikallisten suosiota nauttivia ravintoloita kuin San Marcossa, mutta sen pääpaikat ja etenkin heti Pyhän Markuksen aukion jälkeen alkava rantapromenadi ovat täynnä vain turisteille suunnattuja, ylihintaisia ja heikkotasoisia kahviloita ja ravintoloita.

Ravintola Via Garibaldin varrella
Via Garibaldi on leveä ja monipuolinen katu, jolla on myös paljon baareja, kahviloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja.

Yksi hyvä katu, joka on melkoisen matkan päässä Pyhän Markuksen aukiolta, on Via Garibaldi [kartalla]. Se on leveä ja monipuolinen katu, jolla on myös paljon baareja, kahviloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja. Se on erityisen hyvä vierailupaikka lämpiminä ja aurinkoisina päivinä, jolloin myös on mukava käväistä melko lähellä sitä olevilla puistoalueilla.

TripAdvisor esittelee Castellon ravintoloita, ja heidän sivuiltaan käy myös ilmi mitkä ravintolat eivät enää ole avoinna.

Dorsoduro

Venetsiassa on monta kaupunginosaa, jotka eivät kaikille siellä vieraileville tule ollenkaan tutuksi, mutta syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Dorsoduro [kartalla] ei kuulu niihin. Sen magneetteja ovat kuuluisat museot ja muut vierailupaikat, ja monet mielivät katselemaan Canal Grandea Accademia-sillaltaCanal Grandea Accademia-sillalta.

Dorsoduro on sillan toisella puolella, ja se on kaupunginosa, jossa on huomattavasti San Marcoa enemmän paikallisväriä. Etenkin Canal Granden rannat ovat turisteille suunnattujen ravintoloiden hallinnassa, mutta syvemmällä Dorsodurossa on huomattava määrä ravintoloita ja viinibaareja, joissa paikallisetkin viihtyvät.

Dorsoduro on melko laaja ja erittäin hankala kaupunginosa, sillä sitä halkovat kanavat. Näin ollen siellä on paras tietää minne on menossa, sillä muutoin voi joutua pitkäänkin kiertelemään ja etsimään siltaa. Sinne kannattaa lähteä kartta mukanaan, ja yksi hyvä osoite siellä on Zattere [kartalla], rantapromenadi joka on samannimisen vaporetto-pysäkin tuntumassa. Se on erityisen hyvä paikka jäätelölle, drinkille tai aterialle, ja näkymät sen terasseilta kuten vain itse rantapromenadiltakin ovat unohtumattomia.

TripAdvisor esittelee Dorsoduron ravintoloita.

Mestre

Mestre on erillinen kaupunginosa, joka on mantereella sillan toisella puolella, ja se on paikka, jonne monet ovat Venetsiasta muuttaneet. Se on laaja alue, jolla liikkuminen on nykyään kahden raitiovaunulinjan takia entistä helpompaa, mutta sinne yöpyvän kannattaa olla tarkkana sen suhteen missä majapaikka sijaitsee. Kaikkein paras yöpyä ja oleskella on mahdollisimman lähellä rautatieasemaa. Myös raitiovaunun ja linja-autojen käyttämä Via Cappuccina [kartalla] on lähikortteleineen hyvää maastoa, kunhan ei vain mene turhan kauas asemasta.

Via Cappuccinan aseman puoleisessa päässä on huomattava määrä erilaisia paikkoja, joiden joukossa on myös intialaisia ja muita ruokia. Kaikki paikat eivät siellä ole vain paikallisten suosiossa, ja etenkin rautatieaseman edustalla ja sen edustalta lähtevillä kaduilla on paljon turisteille ja liikeihmisille suunnattuja ravintoloita ja kahviloita. Jos majapaikka on Mestressä, kannattaa siellä jonkin verran kierrellä ja panna eri paikkoja merkille. Yksi varsin hyvä, sekä turistien että paikallisten suosiossa oleva ravintola on lähellä Venetsiaan johtavaa siltaa oleva Pasta & Pizza e Non Solo [kartalla]. Se on peruspaikka, josta voi myös hakea ruoat majapaikalle. Se on kätevästi bussipysäkin vieressä, joten siellä voi käydä samalla kun saapuu Venetsiasta bussilla 7 tai 7E.

TripAdvisor esittelee Mestren ravintoloita.

Hintataso

Venetsian hinnat kuuluvat Italian kalleimpiin, eikä siellä ole tavatonta maksaa varsin tavallisesta illallisesta ruokajuomineen 50 euroa. Kaupunki on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, joiden pelkkä sisustus suorastaan kutsuu sinne ainakin viinilasilliselle. Niissä kannattaakin käydä viinilasillisella vähän katselemassa tarjontaa ja ruokalistaa jo ennen illallista, sillä niiden joukosta löytyy joka kaupunginosasta yllätyksiä.

Kahvilan terassi, Piazza san Marco
Venetsian hinnat kuuluvat Italian kalleimpiin, eikä siellä ole tavatonta maksaa varsin tavallisesta illallisesta ruokajuomineen 50 euroa.

Yleisesti ottaen hinta-laatusuhteeltaan parhaissa ravintoloissa käy pääasiallisesti paikallisia, mutta he saavat alennuksen (la sconto), josta vierailija ei voi haaveillakaan. Ruoat ja juomat ovat kuitenkin erittäin hyviä, ja jos löytää tällaisen ravintolan, joita on enemmän alueilla, jotka eivät ole valtavassa turistien suosiossa, kannattaa siellä vierailla. Näissä paikoissa, joiden joukossa bácaro, osteria ja trattoria ovat tavallisia, voi saada hyvän aterian ruokajuomineen 15–20 eurolla. Niitä on eniten vähän syrjemmällä, ja etenkin Castello, Santa Crocen ja San Polon muodostama laaja alue, Dorsoduro, Giudecca, Murano ja Burano ovat kaupunginosia, joissa niitä on normaalia enemmän.

Yleisesti ottaen halvimmat lounaat, joiden joukossa on aivan kelvollisiakin, maksavat esimerkiksi Rialton markkinapaikan ympäristössä olevissa ravintoloissa turistilta 10–12 euroa. Ne ovat yleensä kokonaisuuksia, joihin kuuluvat juoma (olut, vesi tai viini), leipää ja pääruoka, kuten myös mahdolliset palvelumaksut. Jos nämä eivät ole selvästi mainittuja, joutuu niistä maksamaan erikseen, ja näin kannattaa selvittää kaikki yksityiskohdat.

Mestressä voi ruokailla edullisemmin kuin Venetsian pääpaikoilla. Sieltä voi saada illallisen kansainvälisestä (eli yleensä intialaisen ja Lähi-idän ruokien yhdistelmäravintolasta) ruokapaikasta 6–8 eurolla, ja ruokajuomat näissä paikoissa ovat oluen johdolla normaalia edullisempia. Mestren pasta- ja pitsapaikat ovat nekin jonkin verran edullisempia, ja illalla Venetsian pääpaikkoja paremman pitsan tai pasta-annoksen saa ruokajuomineen 10–12 eurolla.

Juomarahat

Venetsiassa tipit hoidetaan palvelumaksuin ja muin lisämaksuin kuten copertolla, eikä niistä missään nimessä kannata muutenkin ylihintaisessa Venetsiassa kantaa huolta. Itse asiassa muiden kuin pohjattomalla matkakassalla matkustavien kannattaa tutustua lisämaksuihin, joita ovat juuri coperto ja servizio, sillä ne voivat joissain paikoissa olla kolme euroa tai enemmänkin per ruokailija.

Ruokailuajat

Venetsia on turisteille suunnattu kaupunki, jossa voi syödä miltei koska tahansa. Monet ravintolat avaavat ovensa ja tarjoavat lounaita aikaisin, mutta yleisesti ottaen klo 12–13 varsinaiset ravintolat alkavat tarjota lounasta. Monet turistit ja paikalliset nauttivat iltapäivän aikana tai alkuillasta erilaisia välipaloja, ja ne usein kuuluvatkin paikalliseen elämäntyyliin. Niiden takia illallista on helppo lykätä, ja monet Venetsian ravintolat ovat hiljaisia klo 19–20 asti. Hienoissa ravintoloissa syödään illallista varsin myöhään, mutta baarit ja ravintolat eivät Venetsiassa ole perinteisesti myöhään avoinna, vaan ruokailla kannattaa viimeistään klo 21–22.

Lisää Venetsiassa ruokailusta:

Italy Heaven kertoo ruokailusta Venetsiassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Mitä ravintoloita suosittelette? /Varvas2
Vastaus: Tähän päivitykseen piti tulla erityisen paljon mainintoja ravintoloista, mutta koska koronaviruksen takia on epäselvää mitkä niistä pystyvät uudelleen avaamaan ovensa, tulee tietoa tietyistä ravintoloista myöhemmässä vaiheessa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti