Booking.com
Pitsaleipuri
Pitsa, joka valmistetaan vain puulämmitteisessä uunissa, on Napolin tunnetuin herkku, ja sitä täällä ollessa kannattaakin syödä.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Napolista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Napolin parhaat ravintolaseudut

Napolissa on valtava määrä ravintoloita, jotka miltei poikkeuksetta tarjoavat laadukkaita ruokia. Parhaat ateriointipaikat ovat ydinkeskustassa ja sen liepeillä, mutta oli Napolissa sitten missä tahansa, ei ruokapaikka ole koskaan kaukana. Varsinaisten ravintoloiden lisäksi kahvilat ja pienet myyntipisteet tarjoavat erinomaisia katuruokia, joista valtaosa on paikallista alkuperää, ja näin Napolissa ei tarvitse koskaan pitkään kuljeskella nälissään.

Centro storico

Centro storico eli Spaccanapoli-kadun ympärillä oleva historiallinen korttelisto on tunnelmallinen ateriointipaikka, jossa on kaikille matkakassoille sopivia ravintoloita. Vaikka Napolissa aterioiminen on edullisempaa kuin monessa muussa läntisen Euroopan kolkassa, on siellä paljon kalliita ravintoloita, joissa ruokaileminen on huippuluokan kokemus.

Kenties paras katu ravintolalle on Via dei Tribunali, joka on hyvin monipuolinen katu, niin että sen varrella on koko kaupungin parhaita mutta myös edullisimpia ravintoloita. Katu on tunnettu sellaisista huippuluokan pizzerioista kuin Di Matteo (Via dei Tribunali 94) ja Sorbillo (Via dei Tribunali 32), joissa ruokaileminen on edullista mutta jotka illalla ja siestan alettua saattavat olla melkoisen tukossa. Kadun varrella on myös tyypillisiä napolilaisia ja La Campanian maakunnasta tulevia ruokia tarjoavia trattorioita, kuten Trattoria da Carmine (Via dei Tribunali 330), joka on turistien suosiossa ja melko hintava, ja Trattoria Campagnola (Via dei Tribunali 47), joka vuodesta 1947 lähtien on myynyt erinomaisia tyypillisiä paikallisia ruokia kohtuuhintaan, lähinnä paikallisista muodostuvalle asiakaskunnalle.

Via dei Tribunalin vieressä kulkeva Spaccanapoli ei ole ravintoloiltaan yhtä hyvä katu, mutta sen varrella on monenmoista pizzeriaa ja trattoriaa, jotka kaikki kyllä ovat hyviä ruokapaikkoja. Pitsoja ja pastoja on tarjolla eniten, ja kuten Via dei Tribunalinkin varrella, on täällä huomattava määrä erilaisia pikaruokia tarjolla suolaisista makeisiin, pikkupitsoista vähän oudomman näköisiin välipaloihin, jotka ovat paitsi edullisia myös erittäin hyviä. Niitä on usein saatavana ravintoloista ja pizzerioistakin, niin että niitä voi hyvin maistella ennen varsinaisen aterian saapumista eurolla parilla. Spaccanapolin ravintoloista huomionarvoisimpia on Antica Osteria Pisano (Piazza Crocella ai Mannesi 1-4), jonka ruokien joukossa on paljon kaikkein suosituimpia napolilaisia ruokia, etenkin pastoja ja liharuokia.

Forcella

Muulla centro storicossa ja sen liepeillä on huomattava määrä ravintoloita Forcella-kaupunginosassa, joka sijaitsee Piazza Garibaldin ja Spaccanapolin välimaastossa. Via Mancinilla ja sen lähikaduilla on paljon kebab-paikkoja ja muita vastaavia ruokia tarjoavia kioskeja ja ravintoloita, Täällä on mahdollista syödä muita kuin italialaisia ruokia, etenkin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta peräisin olevia.

Margherita-pizza Da Michele -ravintolassa
Da Michele on yksi koko maailman kuuluisimmista pizzerioista, ja sen valikoimiin kuuluu vain kahdenlaista pitsaa, marinarea ja kuvan margheritaa.

Lähellä Via Mancinia sijaitsee yksi huomionarvoisimmista ravintolatienoista koko kaupungissa, nimittäin alue, joka on lähellä Via Colletta Pietro -kadun ja Corso Umberto I:n risteystä. Täällä sijaitsee yksi koko maailman kuuluisimmista pizzerioista eli Da Michele (Via Cesare Sersale 1-3), jonka tarjontaan kuuluu vain kahdenlaista pitsaa ja neljää eri ruokajuomaa. Pitsat ovat marinare, jossa on vain tomaattikastiketta, ja margherita, jossa on tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Pitsat ovat edullisia, ja ruokajuomaksi on tarjolla vain paikallista olutta, vettä, Coca-Colaa tai Fantaa. Pitsoja on eri kokoisia niin, että suuriruokaisetkin saavat mahansa täyteen ottamalla joko suurimman koon marinaren tai sitten margheritan tuplamozzarellalla. Ravintola on avoinna lounasaikaan ja taas klo 18.00 alkaen, ja siellä on paljon ihmisiä paikalla viimeistään tunnin sen avauduttua, valtaosa näistä turisteja mutta myös italialaisia lomailijoita ja paikallisia. Pizzerian edessä voi joutua odottamaan jonkin aikaa, kunnes vapautuu paikka, mutta mikäli syömään tulee yksinään, saa luultavasti jakaa pöytänsä tuntemattomien kanssa. Paikan tunnelma on mieleenpainuva, ja pitsat valmistuvat nopeasti. Kuten napolilaisen pitsansyönnin ohjeisiin kuuluu, uunista tullut pitsa pitäisi syödä kuudessa minuutissa, jotta se olisi koko ajan parhaimmillaan.

Da Michelen lisäksi alueella on muitakin ravintoloita, ja tällä alkuillasta hyvin vilkkaalla paikalla voi käydä myös legendaarisessa Trianon a Forcella -pizzeriassa (Via Colletta Pietro 46), jossa on tarjolla enemmänkin pitsalaatuja ja jonne suuntaa syömään vähemmän ihmisiä kuin Da Micheleen.

Quartieri Spagnoli, Santa Lucia, Vomero ja Mergellina -kaupunginosat

Centro storicon ulkopuolella on ravintoloita, etenkin Quartieri Spagnolissa lähellä Piazza Dantea, Santa Lucia -kaupunginosassa ja Chiaia-kaupunginosassa. Ravintoloita on myös Vomero-kaupunginosassa, joka on paras paikka käydä funikulaari-köysijunalla, samoin kuin Mergellinassa. Kaikilla alueilla tosin on ravintoloita sen verran ripotellen, että on hyvä tietää jokin ravintola etenkin illalla, jolloin hämärässä Napolissa suunnistaminen on hankalaa. Yksi hyvä etappi Via Chiaia -kävelykadun varrella on Pizzeria Brandi (Salita Sant’Anna di Palazzo 2), jossa pizza margherita keksittiin. Samalla kadulla ja sen sivu- ja lähikaduilla on enemmänkin vaihtoehtoja.

Hyvä ravintolakatu hienojen hotellien suosimassa Santa Lucia -kaupunginosassa on Via Santa Lucia. Täällä on hienoja ravintoloita, joissa suurlähettiläät ja kuuluisuudet ovat arkipäiväisiä asiakkaita. Ruoat ovat tietenkin huippuluokkaa, ja parhaat ateriat sisältävät mereneläviä. Hyviä vaihtoehtoja ovat Marino (Via Santa Lucia 118), joka on kohtuuhintainen paikka syödä pitsoja ja pastoja, ja Da Ettore (Via Santa Lucia 56), jonka antimiin kuuluvat pitsat ja muut tyypilliset paikalliset ruoat. Juhlaviin ja ikimuistoisiin ateriahetkiin Borgo Marinaro -satamassa Castel dell’Ovo -linnakkeen niemimaalla on La Scialuppa. Tämä tyylikäs, huippuluokan ravintola terasseineen tarjoaa etenkin mereneläviä, ja täällä fritto misto eli kokoelma paikallisia mereneläviä on hyvä valinta, samoin kuin merenelävin höystetty risotto.

Vomerossa on jonkin verran ravintoloita, mutta mikäli haluaa syödä ensiluokkaisia pitsoja ja muitakin ruokia on Gorizia (Via Bernini 29) siihen hyvä vaihtoehto lähellä funikulaari-asemaa. Toinen vaihtoehto Vomerossa on Donna Teresa (Via Kerbaker 58), jossa syödään kohtuuhintaisia mutta erinomaisia paikallisia ruokia.

Mergellina, jonne Napolissa muutamaa päivää pidempään viihtyvien kannattaa lähteä katsomaan rantapromenadin loppupäätä ja venelaitureita, on hyvä paikka nauttia mereneläviä. Täällä varma valinta on Da Pasqualino (Piazza Sannazzaro 79), joka on tarjonnut kalaruokia 1800-luvulta lähtien. Vaikka ravintola on hieno ja perinteikäs, on se kohtuuhintainen ja sen pitsat ja muut ruoat ovat erinomaisia.

TripAdvisor-sivujen käyttäjien arvostelemia ravintoloita Napolissa.  |  Paikallisten suosimia ravintoloita Napolissa

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Napolin tyypillisimpiin ruokiin kuuluvat pitsat ja pastat. Pizzat marinara ja margherita sekä spaghetti pomodore eli tomaattisose pitkän spagetin kanssa keksittiin Napolissa. Kaupungin ja koko La Campanian maakunnan erinomaisten ruokien salaisuus ovat hedelmällinen maaperä, tuoreet ja tarkkaan valitut ainekset ja yksinkertainen toteutus, niin että aterioissa on vähän raaka-aineita. Ravintoloiden ruokalistatkin saattavat olla joskus hyvinkin suppeita. Pitsojen, pastojen ja muiden pääruokien lisäksi Napolin tienoo on tunnettu makeista paloista, joita on joka lähtöön leivonnaisista munkkeihin, samoin kuin viinejä.

Pitsa

Pitsa, joka valmistetaan vain puulämmitteisessä uunissa, on Napolin tunnetuin herkku, ja sitä täällä ollessa kannattaakin syödä. Vaikka pitsa ilman juustoa on monesta kummajainen, on marinara, jossa on vain tomaattisosetta, hyvin vähän valkosipulia ja sitäkin vähemmän tuoretta basilikaa, kenties kaikkien parhaalta maistuva pitsa, etenkin jos sen huuhtelee alas paikallisella oluella, joista Peroni on helposti saatavissa ja monesta parhaimman makuista. Margherita on hyvä valinta sekin, ja valtaosissa pizzerioista on muitakin pitsoja tarjolla, joskin monet paljon eri aineksia sisältävät ovat vain turisteille tarkoitettuja. Margheritaa syödessä on hyvä muistaa, että ainoa sallittu pitsajuusto eli mozzarella on peräisin Napolin seudulta, ja täällä parhaat paikat käyttävät nimenomaan 100-prosenttisesta puhvelinmaidosta tehtyä mozzarellaa.

Pizzerioissa huomionarvoinen seikka on se, että pitsantekijä on usein paikan tärkein työntekijä, aivan eri luokkaa kuin pitsan uuniin työntävä henkilö tai se, joka pitsan tuo pöytään. On sallittua seurata ja kuvata pitsan tekemistä, ja tähän tärkeään toimenpiteeseen kannattaakin ainakin kerran kiinnittää huomiota Napolin matkan aikana.

Pastat

Erilaiset pastat ovat tietenkin aina hyviä, ja monet niistä kuten pitsoistakin soveltuvat myös sellaisille kasvissyöjille, jotka voivat vaivoitta syödä vehnää. Tomaattikastikkeella (al pomodoro) tulevat pastat ovat aina hyviä, mutta Napolissa niihin usein myös lisäillään jotakin. Jos pasta-annos tulee vain tomaattien ja juuston kanssa, on se yleensä aivan uskomattoman maukasta.

spagetti frutti di mare
Merenelävien kanssa tulevat pastat ovat hyviä, etenkin pasta- tai spaghetti ai frutti di mare.

Merenelävien kanssa tulevat pastat ovat hyviä, etenkin pasta- tai spaghetti ai frutti di mare, joka yleensä on kallein pasta-annos. Se sisältää tuoreita mereneläviä, ja tottumattoman voi olla sitä hivenen hankala ja aikaa vievää syödä, mutta makuelämyksenä se on unohtumaton. Toinen vastaavanlainen makuelämys on spaghetti alle vongole, jossa on vain simpukoita.

Keitot

Muista ruoista merenelävistä valmistetut keitot ja muut ruoat ovat varsin yleisiä. Simpukoita on hyvä maistaa keitossa nimeltään zuppa di cozze, jossa on myös paprikaa ja leipäkuutioita. Muista merenelävistä kalmari ja mustekala ovat hyvin yleisiä, ja vastaan tulee enemmän mereneläviä kuin varsinaisia kalaruoka-aterioita.

Kasvisruoka

Pitsojen ja monien pastojen lisäksi kasvissyöjille on Napolin ravintoloissa tarjolla salaatteja ja risottoja, joita on usein lihattominakin. Toistaiseksi Napolin keskustassa ei ole varsinaisia kasvisruokaravintoloita, mutta kasvissyöjätkin löytävät ruokia ravintoloista. Niiden, jotka ovat hyvin tarkkoja ruoastaan, on helppo kaupungissa valmistaa jotakin itsekin, jos majapaikka on varustettu keittiöllä.

Jälkiruoat

Jälkiruoista sfogliatella on napolilainen luomus. Tämä kolmiomuotoinen, makealla ricotta-juustolla täytetty leivonnainen on tuttu näky kaupungin kahviloissa ja leipomoissa. Toinen hyvä ricotta-juustolla täytetty makeinen on pääsiäiskakuksi kutsuttu pastiera, jota sitäkin voi syödä paikan päällä tai pyytää mukaan missäpäin Napolia tahansa sijaitsevasta kahvilasta tai leipomosta.

Viinit

Viinit ovat Napolin seudulla hyviä, ja niitä kannattaa paitsi maistella siellä myös tuoda kotiin. Parhaina campanialaisina valkoviineinä pidetään yleisesti sellaisia kuin Gerco di Tufo ja Falanghina, jotka kumpikin ovat kuivia mutta hedelmäisiä. Punaviineistä, joiden suosio vielä vuosikymmen sitten oli vähäistä, erityisen hyvinä pidetään Taurasi- ja Gragnano-laatuja, joista jälkimmäinen on punainen kuohuviini. Napolin tienoon viinit ovatkin usein kuivia, ja niitä voi monesta paikasta paitsi ostaa mukaan suoraan vadista suureen pulloon myös nauttia paikan päällä lasillisen tai kaksi.

Hintataso

Napolin ravintoloiden hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Venetsiassa, Milanossa, Firenzessä tai Roomassa, ja siellä voi niin halutessaan syödä edullisemmin kuin oikeastaan missään muualla läntisessä Euroopassa. Katuruoat ovat hyvin edullisia, alkaen eurosta, ja niillä voi pienellä matkakassalla liikkeellä oleva pitää mahansa tyytyväisenä pitkin päivää kuluttamatta montakaan euroa. Varsinaisista ruoista pitsat ovat edullisimpia, yleensä alkaen 3 eurosta, joskin pitsat, joissa on paljon täytteitä, ovat huomattavasti kalliimpia. Pasta-annokset maksavat viidestä eurosta ylöspäin varsinaisissa ravintoloissa, ja hienommat pasta-annokset, kuten merenelävillä höystetty frutti di mare, maksavat 8 eurosta ylöspäin.

Pizzaleipuri
Kaupungissa ei juuri ole lounastarjouksia, mutta siellä on lounaspisteitä, jotka myyvät ruokia sisällä syötäväksi tai majapaikkaan vietäväksi. Yksi tällainen on Cucina e Mamma.

Kaupungissa ei juuri ole lounastarjouksia, mutta siellä on lounaspisteitä, jotka myyvät ruokia sekä sisällä syötäväksi tai sitten majapaikkaan vietäväksi. Yksi erinomainen tällainen on Cucina e Mamma (Via dei Tribunali 307), joka on avoinna puoliltapäivin kolmeen iltapäivällä ja josta viidellä eurolla saa kahden lajin aterian ruokajuomineen.

Tippikulttuuri

Napolissa ei ole mitään varsinaista tippikulttuuria, sillä monissa varsinaisissa ravintoloissa on coperto eli eräänlainen palvelumaksu, joka joskus sisältää myös leivän. Hienommissa ravintoloissa on usein myös palvelumaksu tämän päälle, joten mitään varsinaista tippiä ei tarvitse jättää. Jotkin yhdysvaltalaisten suosimat paikat, kuten Da Michele -pizzeria, antavat ymmärtää, että tipit ovat erittäin tervetulleita, mutta eivät juurikaan odota muiden kuin englanninkielisten niitä jättävän. Coperto on yleensä 1-3 euroa ravintolan tason mukaan, ja pienellä budjetilla matkaavien kannattaa ottaa tämä huomioon ruokalistoja katsellessaan. Copertoa ei aina ole pizzerioissa tai vain pitsaa syödessä, mutta joskus pizzerioissa on 10 % palvelulisä.

Ruokailuajat

Napolissa monet ravintolat avaavat ovensa vain lounaalle (noin klo 12-15.00) ja illalliselle (noin klo 18-23.00), joskin paikalliset syövät lounasta vasta kahden aikaan ja illallista aikaisintaan yhdeksältä, usein huomattavasti myöhempäänkin. Tosin paikalliset kyllä syövät tätä aiemmin mutta usein kadulta mukaan ostettavia ruokia tai pitsapaloja, ja näin illalliselle ennen kahdeksaa saapuvat voivat Da Michelea ja joitain muita turistien suosimia ravintoloita lukuun ottamatta syödä ylhäisessä yksinäisyydessä.

Iltayhdeksän jälkeen paikallisten suosimissa ravintoloissa on ympäri vuoden hyvin kiireistä parin tunnin ajan, joten mikäli mielii rauhallisen ateriahetken esimerkiksi Via dei Tribunalin varrella, kannattaa ravintolaan suunnata hyvissä ajoin ennen iltayhdeksää. Da Micheleen ja muihin turistien suosimiin ravintoloihin kannattaa illalliselle mennä aikaisin, sillä iltaseitsemään mennessä niissä on ympäri vuoden ruuhkia.

Monet ravintolat pitävät yhden päivän viikossa vapaata. Usein se on sunnuntai tai maanantai, joskus harvoin tiistai, ja monet pitävät ovensa suljettuna koko elokuun ajan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti