Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Piazza delle Erbe -aukiolla
Turistien suosima aukio, Piazza delle Erbe, on varteenotettava vaihtoehto ravintolalle, ja sen alueella on myös hyviä kahviloita ja jäätelöpaikkoja.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Veronassa on erinomaiset ruoat ja ravintolat, ja ruokailu siellä on aina yksi loman kohokohtia. Ravintoloita on kätevästi kaikkialla missä liikutaan nähtävyyksiä katselemassa ja ostoksilla, ja pääaukiot kuten Piazza Bra ja Piazza delle Erbe ovat loistavia paikkoja terassiaterialle.

Veronassa on tarjolla erinomaisia pitsoja, pasta-annoksia, salaatteja, grillilihoja, keittoja ja monia muita ruokia, jotka ovat yleensä italialaista alkuperää. Yksinkertaiset reseptit, tarkoin valitut paikalliset ainekset ja omistautunut, intohimoinen suhtautuminen ruokaan ja ruoanlaittoon varmistavat, että vain harvassa kaupungissa saa ruokia samanlaisella hinta-laatusuhteella. Veronassa on parhaiten avoinna ravintoloita lounasajalla ja illallisaikaan, ja ravintoloiden ruokien joukosta löytyy kaikille jotakin mieleistä ja kukkarolle sopivaa.

Veronan parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen Veronasta on helppoa, ja vanhan keskustan alueella on muutama hyvälle ravintola-aterialle otollinen tienoo. Keskustan suuret ja upeat aukiot tarjoavat parhaat puitteet ikimuistoiselle aterialle, joskin valtaosa niillä olevista ravintoloista on hieman normaalia hintavampia.

Piazza Bra -aukio [kartalla] Arena-amfiteatterin vieressä on turistien mutta myös usein paikallisten suosima ruokailupaikka, jossa on mukava käydä lounaalla tai istua iltaa. Piazza Bra on hyvä paikka nauttia ateria Veronassa, ja vaikka sen ravintolat ovat turistien suosimia paikkoja ja näin kaupungin kalleimpia, on siellä monenmoisia ruokapaikkoja. Muistakin Italian kaupungeista tuttu Brek (Piazza Bra 20) on erinomainen itsepalveluravintola maistella paikallisia ruokia keitoista pastoihin, pihveihin ja jälkiruokiin. Paikka on avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, sen yläkerta on melko tilava ja siellä on hyvä valikoima paikallisia viinejä ja oluita. Kuten kaikilla muillakin Piazza Bran ravintoloilla, on tälläkin suuri terassi, joka on valtaosan vuodesta käytössä.

Ravintoloita ja edullisia pitsapaikkoja löytyy myös Piazza Bran läheltä, etenkin korttelin päästä Via Dietro Listone -kujalta kuten myös Castelvecchiolle kulkevalta Via Romalta [kartalla].

Toinen turistien suosima aukio, Piazza delle Erbe [kartalla], on sekin varteenotettava vaihtoehto ravintolalle, ja sen alueella on myös hyviä kahviloita ja jäätelöpaikkoja. Sen vieressä oleva Piazza dei Signori lähikujineen on hyvä paikka löytää tunnelmallinen ravintola etenkin illalliselle. Hyviä terassiravintoloita on myös sen vieressä olevalla Cortile del Mercato Vecchio -sisäpihalla [kartalla], Palazzo Fortin edustalla.

Piazza delle Erben vierestä lähtevä Corso Porta Borsari [kartalla] on sekin hyvä katu aterialle, ja sen varrella on monia varsin korkeatasoisia ruokapaikkoja. Muualla keskustassa on näiden aukioiden ja katujen lähimaastossa lisää ravintoloita. Syrjäisemmillä vanhan keskustan kujilla on mielenkiintoisia ravintoloita, joiden tarjonta on miltei poikkeuksetta korkeatasoista.

Pääaukioitten ja vanhan keskustan lisäksi joen toisella puolella sijaitseva Veronetta-kaupunginosa on varteenotettava paikka käydä syömässä, etenkin jos hotelli sattuu olemaan tässä osassa kaupunkia. Veronetassa on ravintoloita Lungadige Re Teodorico -rantakadulla ja lähellä Santa Maria in Organo -kirkkoa [kartalla], mutta siellä kuten muuallakin kaupungissa on ravintoloita, kahviloita ja pikaruokapaikkoja siellä täällä.

Pienellä matkakassalla liikkeellä olevat voivat löytää varsin edullisia aterioita etenkin Corso Porta Nuova -valtakadun varrelta ja lisää läheltä rautatieasemaa ja varsinaista keskiaikaista Porta Nuova -porttia [kartalla]. Valtakadun varrella on hyvä määrä mitä erilaisimpia vaihtoehtoja, jotka ovat kaupungin edullisimmasta päästä. Porta Nuovaa ympäröivien vilkkaiden katujen vieressä on puistoalueilla terasseilla varustettuja ruokapaikkoja, jotka myyvät erityisen hyvin pitsoja, kebabeja ja muita nopeasti valmistuvia annoksia, ja niistä saa myös edullista olutta.

Tripadvisorissa listataan ja esitellään Veronan ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Veronan ruoat ovat lihavoittoisia, ja siellä on hyvin tarjolla paikallisia pastoja, lihaa ja makeita paloja, jotka viinien kanssa kuuluvat alueen suurimpiin herkkuihin. Lihoista hevosenliha on paikallinen erikoisuus, mutta sitä paremmin on tarjolla aivan normaaleja pihvejä ja grillilihoja. Hevosenlihaa mielivien kannattaa ottaa Pastissada de Caval eli padassa paistettua hevosenlihaa. Risotot kuuluvat Veneton maakunnassa suosituimpiin annoksiin, ja osa niistä soveltuu myös kasvissyöjille. Veronassa hyvä valinta muille kuin kasvissyöjille on Risotto Tastasal eli pippurisesta makkarasta valmistettu risotto.

pastaa
Klassiset pasta-annokset kuten pasta al pomodoro (penneä tai fusillia tomaattikastikkeella) ovat Veronassa hyvin tarjolla ja yleensä kohtuuhintaisia.

Erilaiset pastat ovat eri Italian osissa aina kokeilemisen arvoisia, ja kurpitsapasta, perunasta valmistettava gnocchi ja bigoli eli paksu paikallinen spagetti ovat kaikki Veronan tienoolle tyypillisiä pastoja. Yleisiä ovat myös kalaruoat, joissa on lähinnä joista ja järvistä pyydettyä kalaa, ja sellaiset Suomessakin tutut kalat kuin taimen ja hauki ovat monen ravintolan ruokalistalla.

Kaikista Italian osista tutut klassiset pasta-annokset kuten pasta al pomodoro (penneä tai fusillia tomaattikastikkeella) ovat täällä hyvin tarjolla ja yleensä kohtuuhintaisia. Pitsat ovat nekin Veronassa hyviä miltei paikassa kuin paikassa, ja pitsa onkin niin palana kojusta ostettuna kuin ravintolassakin syötynä yksi edullisimpia aterioita.

Veronassa on jonkin verran ravintoloita, jotka tarjoavat muualta tulevia ruokia, etenkin sushia ja muita aasialaisia ruokia, jotka tuovat ruokavalioon vaihtelua sitä kaipaaville.

Jälkiruoat

Jälkiruoat ja makeat palat ovat oleellinen osa Veronan ruokakulttuuria. Piazza delle Erbelle kannattaa ainakin kerran suunnata jäätelölle, sillä loman kruunaa aukion terassilla nautittu jäätelö. Gelateriat eli jäätelöpaikat ovat tuttu näky Veronan katukuvassa, eikä siellä tule vaikeuksia löytää jäätelöä mistäänpäin keskustaa. Kahvilat ja leipomoliikkeet myyvät houkuttelevan näköisiä leivonnaisia, kakkuja ja suklaita, ja niitä löytyy Piazza delle Erben vierestä, Corso Porta Borsarilta. Leipomotuotteista huomion arvoisia ovat kaikkialla Italiassa joulunaikaan nautittavat Pandoro ja Nadalin, jossa on kuivattuja hedelmiä ja manteleita. Veronassa kun ollaan, ei Juliaa voi ikinä unohtaa, ja täällä Baci di Giulietta eli Julian suukot on hyvä suklaasta valmistettu makeinen.

Viinit ja muut ruokajuomat

Viinit ovat Veronan tienoolla hyviä. Valpolicella ja Soave ovat tunnettuja tämän tienoon viinejä, ja punaisista viineistä myös Recioto ja Amarone ovat hyvässä maineessa. Soave ei välttämättä Suomessa ole hyvässä maineessa, mutta Soaven tienoo on ollut tunnettu hyvistä valkoviineistään jo satojen vuosien ajan. Soaven lisäksi täällä kasvaa oliivipuita, jotka tuottavat etenkin Mezzanen kukkuloilla erinomaista extra virgin -oliiviöljyä.

Kasvisruoat ja gluteenittomat ruoat

Kasvissyöjät voivat hyvin syödä kaikissa ravintoloissa pitsoja, pastoja ja salaatteja. Vehnää vältteleville gnocchi on yleensä turvallinen kasvisannos, mutta valtaosassa italialaisia lihattomia ruokia on kaikesta huolimatta gluteenia. Happy Cow -sivusto antaa vinkkejä siihen, mistä Veronasta voi löytää kasvisruokia. Gluten Free Roads listaa Veronan lukuisia gluteenittomia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Piazza Delle Erbe
Kalleimpia paikkoja ruokailla Veronassa on hintatasoltaan vaihtelevan Piazza Bran lisäksi Piazza delle Erben ja sen vieressä olevan Piazza dei Signorin alueella.

Hintataso

Veronassa ruokaileminen ei ole mitenkään erityisen edullista puuhaa, mutta siellä voi nauttia ravintolassa suurimpien aukioiden laidalla ja liepeillä aterian juomineen alkaen noin kuudella eurolla. Tätä edullisemmin saa pitsapaloja ja muita pikkupurtavia, joita on tarjolla kaikkialla, ja myös monet kahvilat myyvät pitsapaloja, salaatteja ja voileipiä.

Edullisimmillaan ruokailu on lounasaikaan, jolloin monet ravintolat tarjoavat lounaita 5–7 eurolla, mutta niihin eivät yleensä kuulu kaikkein korkeatasoisimmat ravintolat. Kalleimpia paikkoja ruokailla Veronassa on hintatasoltaan vaihtelevan Piazza Bran lisäksi Piazza delle Erben ja sen vieressä olevan Piazza dei Signorin alueella. Myös Piazza delle Erben ohi kulkevalla Corso Porta Borsarilla on hyviä ravintoloita, jotka yleensä ovat aika hintavia.

Lounaan saa Veronasta mistä tahansa 7–12 eurolla ruokajuomineen, illallisen 10–15 eurolla, mutta on paljon kalliimpiakin ravintoloita. Kalliissa ravintoloissa palvelumaksu voi nostaa hintaa kahdenkymmenen euron yli, ja joissain ravintoloissa alkoholi ja etenkin olut voi ruokajuomana olla ylihintaista.

Juomarahat

Veronassa ei ole mitään sen kummempaa tippikulttuuria, sillä monen aterian hintaan sisältyy contorni eli eräänlainen palvelumaksu ja joissain ravintoloissa aterian hintaan lisätään 10 prosentin palvelumaksu. Contorni, joka voi sisältää leivän, on 1–3 euron suuruinen palvelumaksu, joskaan sitä ei kaikissa ravintoloissa veloiteta. Yleensä contornista on ilmoitus ravintolan ulkopuolella, eikä sitä tarvitse maksaa itsepalvelupaikoissa kuten Brekissä. Monet kahvilat ja pizzeriat ovat paikkoja, joissa palvelumaksua ei ole, mutta kahviloissa joutuu pöytiintarjoilupuolella (Tavola) maksamaan enemmän kuin ruokien ja juomien nauttimisesta tiskillä (Banco).

Ruokailuajat

Veronan ravintolat ovat suurelta osalta avoinna vain lounas- ja illallisaikaan. Lounasaika on noin klo 12–15 ja illallisaika klo 18.30–23. Mikäli mielii syömään illallista muualle kuin Piazza Bran terasseille, kannattaa ravintolaan ympäri vuoden mennä hyvissä ajoin ennen kello iltayhdeksää. Tämän jälkeen paikalliset menevät sankoin joukoin nimenomaan hinta-laatusuhteeltaan parhaisiin ravintoloihin, jotka ovat loppuillan täysin tukossa. Ennen ja jälkeen kesä-elokuussa olevan oopperafestivaalin monet ravintolat ovat joko kokonaan tai ainakin osan ajasta kiinni, ja elokuu on kuukausi, jolloin monet ravintolat pitävät lomaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti