Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Italia
Italia (täyskuva)
Napoli, Italia

Italia

Euroopan kenties hohdokkain ja monipuolisin matkustusmaa on Italia. Se on erityisen tunnettu muodista, ruoista, jalkapallosta, elokuvista ja oopperasta, mutta sillä on muitakin vahvuuksia. Italia on maa, jonka kaikki ainakin jotenkin tuntevat, mutta tästä huolimatta matkustaminen maahan ja siellä avomielisesti liikkuminen ovat kaikille aivan uusi ja usein ihmeellinen kokemus. Italia on varteenotettava matkakohde ympäri vuoden, mutta vain harvassa maan kolkassa on ihanteellista lomailla keskikesällä tai keskitalvella. Kaikkein parhaat ajat tutustua Italiaan ovat kevät ja syksy, jolloin maan jokainen tienoo on säiden puolesta parhaimmillaan.

Italian suosituimpiin vierailupaikkoihin kuten Caprille, Firenzeen, Roomaan tai Venetsiaan ei ole mukavinta matkustaa summittaisesti tai vilkkaimpiin aikoihin. Italian suuret kaupungit ovat houkuttelevia, mutta niihin ei kannata lähteä vain pariksi päiväksi, sillä Roomaa lukuun ottamatta jokaisen kaupungin ympäristössä on toinen toistaan tarunhohtoisempia päiväretkikohteita. Parhaisiin matkustusaikoihin ja yleiseen tarjontaan kannattaa tutustua ennen matkan varaamista. Aina kannattaa myös pitää mielessä se, että Italia avautuu parhaiten niille, jotka matkustavat sinne monta kertaa ja sen eri alueille, joilla kaikilla on oma historiansa ja omat perinteensä.

Firenzen maisemia Italiassa
Toscanan alueen pääkaupunki on Firenze.

Italia pähkinänkuoressa

Pitkän ja värikään historiansa takia ja reilulla 60 miljoonalla asukkaallaan Italia on yksi Euroopan suurimpia ja merkittävimpiä maita. Vaikka viime vuosikymmenet ovat maalle olleet talousmielessä melko huonoja, on Italia nykyaikaistunut ja monin tavoin parantanut otettaan viime vuosikymmenen aikana. Etenkin rautatieverkostoon ja -asemiin on kiinnitetty paljon huomiota ja myös tieverkosto on hyvä, joten Italian reilua 300 000 neliökilometriä on nykyään parempi tutkiskella paikan päällä kuin koskaan ennen.

Italian suuret kaupungit ovat myös Euroopan suuria kaupunkeja. Rooma (2,8 miljoonaa asukasta), Milano (1,3 miljoonaa asukasta), Napoli (miljoona asukasta) ja Torino (900 000 asukasta) ovat maan suurimmat kaupungit. Tosin etenkin Milanon ympäristössä asuu monta miljoonaa ihmistä, ja Italian suuret kaupungit ovat lähiympäristöineen paljon suurempia kuin niiden väkiluvut antavat ymmärtää.

Italia on urbaani maa, jossa maaseudulla asuu vain vähän ihmisiä, ja näin siellä on erikoinen jako urbaaniin ja ruraaliin. Italiassa voi kaupunkien ulkopuolella ja etenkin maan keski- ja eteläosissa viettää luonnonläheistä maalaiselämää, ja se voi onnistua vain muutaman kymmenen kilometrin päässä urbaaneista keskuksista. Italiassa kuitenkin riittää suuria kaupunkeja, joiden historia ja kulttuuri ovat kiehtovia. Joitain päiväretkikohteita ja rantalomapaikkoja lukuun ottamatta aika Italiassa tulee vietettyä suurissa vilkkaissa kaupungeissa, joissa historia ja nykyaika kohtaavat mielenkiintoisin tavoin.

Italia on perinteisesti ollut varsin homogeeninen maa väestönsä, uskontonsa ja kielensä puolesta. Viime vuosikymmenet ovat kuitenkin tuoneet Italiaan aivan uudenlaisia ihmisiä, ja siellä asuu melkoinen määrä juuriltaan Afrikasta, Aasiasta ja Itä-Euroopasta kuten Puolasta, Romaniasta ja Ukrainasta paikalle saapuneita. Valtaosa uusista tulokkaista on tavalla tai toisella töissä matkailualalla, ja esimerkiksi hotellien siivoojat ja vastaanottovirkailijat, kaupustelijat etenkin kaduilla ja markkinoilla, halpojen ravintoloiden työntekijät ja monet erilaisissa matkatoimistoissa työskentelevät ovat usein peräisin muista maista tai maanosista. Osa heistä ei puhu italiaa, osa puhuu melko hyvää englantia mutta on myös niitä, jotka eivät tunnu puhuvan juuri mitään muuta kieltä kuin omaansa. Yleisesti ottaen maahanmuuttajien asuttamat korttelistot, joita löytyy esimerkiksi Milanon, Rooman ja Napolin rautatieasemien vierestä, ovat mielenkiintoisia ja hinnoiltaan monia muita alueita edullisempia, etenkin maja- ja ruokapaikkojensa puolesta.

Italia matkakohteena

Italia on kaikkien tuntema maa, ja etenkin sen historia, taide, elokuvat ja ruoat ovat lähes kaikille ainakin jollakin tavoin tuttuja. Italia tunnetaan myös yhtenä maailman parhaista jalkapallomaista, ja sen joukkueet ovat aina Euroopan liigojen kärkikahinoissa. Näin ollen Italiaan voi lähteä jalkapallo-otteluun, taidemuseoon, oopperaan, Rooman valtakunnan historiaan tutustumaan, tutkimaan ja maistelemaan maan herkkuja ja kenties myös jollakin tavoin ainakin katsomaan paikkoja, joita on ollut esillä sellaisissa elokuvissa kuin Fellinin Ihanassa elämässä.

Italia ei ole maa, jonne sankoin joukoin lähdettäisiin muista maista rantalomalle, ja Espanja ja Kreikka ovat sitä suositumpia rantalomakohteita. Italia ei myöskään ole maa, jonne paljon lähdettäisiin jotakin tiettyä asiaa harrastamaan, mutta ajankulua sieltä löytyy paljon. Italiassa on mahdollista harrastaa kaikenlaista, kuten tennistä, pyöräilyä, patikointia ja ainakin jonkinlaista veneilyä.

Rooma, Italian pääkaupunki
Pääkaupunki Rooma on Italian suosituimpia vierailupaikkoja niin kansainvälisesti kuin suomalaistenkin keskuudessa.

Italian kaikkein parhaat vierailupaikat

Italian suosituimmat vierailupaikat niin kansainvälisesti kuin suomalaistenkin keskuudessa ovat pääkaupunki Rooma, keskiajan kaupunkivaltioiden kuningas Venetsia ja Italian muodin ja talouselämän keskus, Milano. Muita suosittuja vierailupaikkoja ovat Firenze, jonka vanha korttelisto on yksi Euroopan upeimpia ulkomuseoita, Torino, jonne voi Milanon tavoin lähteä jalkapallo-otteluun, ja Napoli, jonka tuntumassa on paljon muitakin lomapaikkoja. Niihin kuuluvat lähellä Napolia sijaitseva Capri, joka kenties on Etelä-Euroopan tarunhohtoisin saari, ja Napolin lähin rantapaikka, Sorrento.

Muualla maassa pohjoisosissa oleva Genova, joka aikoinaan oli mahtava kaupunkivaltio ja yksi maailman suuria satamakaupunkeja, on vierailun arvoinen paikka. Sen eteläpuolella oleva Pisa on sekin unohtumaton kaupunki, jossa on valtavasti muutakin nähtävää kuin Kalteva torni. Genova kuuluu Ligurian alueeseen, joka on rannikolla ja jossa on paljon vaikutteita lähellä olevasta Ranskasta. Pisa kuuluu Toscanan alueeseen, jonka pääkaupunki on Firenze ja jonka alueella on lukuisia upeita pieniä mutta merkittäviä paikkakuntia, kuten Lucca ja Siena.

Toisella puolella maata, Adrianmeren rannikolla sijaitsevat Rimini ja Riccione ovat Italian suosituimpia rantalomapaikkoja, mutta Riminin vanhakaupunki ja muu tarjonta ovat varsin ensiluokkaisia ja lähemmän tutustumisen arvoisia. Niistä voi käväistä Länsi-Rooman valtakunnan viimeisessä pääkaupungissa Ravennassa, ja samalla alueella on muitakin hyviä päiväretkikohteita, kuten unohtumaton Urbino, vähän tunnettu rantapaikka Pesaro ja samantyylinen Fano. Samoilla tienoilla sijaitsee vilkas liikenteen solmukohta, Bologna, josta voi näihin paikkoihin tehdä päiväretkiä, ja siitä melkoisesti pohjoiseen Verona, joka on Firenzen kaltainen unohtumaton ulkomuseo. Bologna ja Verona ovat omalla tavallaan maan parhaimpia ja monipuolisimpia sisämaan vierailupaikkoja, mutta suomalaisia ne vetävät melko vähän puoleensa.

Italialaisen ravintolan hintoja euroissa
Italia on maa, jossa kaikille matkakassoille on joka kaupungissa tarjontaa.

Italian valuutta ja hintataso

Italiassa on käytössä euro, ja niitä kannattaa sekä ottaa mukaan että nostaa paikan päällä automaateista. Kortit käyvät melko hyvin mutta eivät yhtä hyvin kuin Suomessa, eikä niiden varaan voi laskea kaikissa majapaikoissakaan, ja niiden käydessä toimenpiteeseen voi liittyä lisämaksu. Automaateista euroja on paras nostaa debit- tai pankkikorttiominaisuudella, sillä näin kulut ovat mahdollisimman pieniä.

Italian eri kaupungit ja lomapaikat ovat hinnoiltaan jonkin verran erilaisia, niin että turistien suosimat paikat ja alueet ovat hintavimpia. Yleisesti ottaen hintataso on kuitenkin monin paikoin melkoisesti suomalaista hintatasoa alempaa. Italia on maa, jossa kaikille matkakassoille on joka kaupungissa tarjontaa, ja tarjonta on lähes poikkeuksetta monipuolista. Oikeastaan vain Venetsia on paikka, jossa on lähes kauttaaltaan hintavaa, mutta sielläkin mantereen puolella Mestressä asioiva käyttää kaikkeen vähemmän rahaa kuin Venetsian pääpaikoilla.

Tutustumalla eri kohteiden Pieniin Matkaoppaisiin saa tuntumaa niiden hintatasosta, joka esimerkiksi junamatkoilla ja majoituskustannuksissa voi tuoda yllätyksiä niille, jotka eivät tunne hinnoittelua.

Englantia ja ranskaa puhutaan -kyltti
Paikoissa, joissa näyttäytyy ainakin jonkin verran turisteja, osataan englantia.

Italian kieli ja kielitaito

Italian kaunis kieli on kaikille tuttua, ja monet lähtevät Italiaan sitä lisää oppimaan. Italiaa kannattaa niiden, jotka vierailevat usein maassa, opiskella ainakin jonkin verran, sillä esimerkiksi ruokien nimien tunteminen italiaksi on suureksi hyödyksi. Ylipäätään perussanaston jonkinlainen hallitseminen on hyödyllistä niille, jotka haluavat ainakin vähän päästä sisään paikalliseen elämänmenoon. Niille, jotka haluavat oppia jonkin verran kielioppiakin, on Yle Areenassa Italian kielikursseja.

Italiassa ei ranskaa lukuun ottamatta perinteisesti ole paljon kieliä hallittu. Ranskaa opetetaan koulussa mutta jo pitkään on opetettu myös englantia, joten etenkin alle 40-vuotiaat hallitsevat yleensä englantia automaattisesti ainakin jonkin verran. Tosin niitäkin löytyy, jotka eivät yksinkertaisesti kiinnittäneet opetukseen koulussa mitään huomiota, joten oikeastaan muualla kuin turistien suosimissa paikoissa ei voi olla täysin varma, että englantia osattaisiin puhua. Yleisesti ottaen majapaikoissa, ravintoloissa, kahviloissa, kaupoissa, asemilla ja muissa paikoissa, joissa näyttäytyy ainakin jonkin verran turisteja, osataan englantia.

Lentokone lentää
Helpointa on lentää suuriin tunnettuihin kaupunkeihin, joista Milano ja Rooma ovat yhteyksiltään kaikkein parhaat kaupungit.
Kuva: Sami Jaatinen

Matkustaminen Suomesta Italiaan

Suomesta lennetään kaukana Etelä-Euroopassa sijaitsevaan Italiaan, mutta sinne jotkut etenkin kesäisin myös ajavat autolla. Lyhyelle lomalle harva lähtee autolla, mutta muutenkin Eurooppaa kiertelevät voivat helposti vierailla ainakin Pohjois-Italiassa.

Italiaan voi Suomesta lentää suoraan moneen eri paikkaan, mutta lennot ovat yleensä lähteneet vain Helsingin lentoasemalta. Suomesta halpalentoyhtiöt ovat lentäneet vain vähän Italiaan, mutta Italiaan voi päästä myös kohtuuhintaisin lennoin. Italiaan pääsee parhaiten pitkän kesäkauden aikana, mutta esimerkiksi Milanoon ja Roomaan voi lentää myös talvikaudella.

Helpointa on lentää suuriin tunnettuihin kaupunkeihin, joista Milano ja Rooma ovat yhteyksiltään kaikkein parhaat kaupungit. Suoria lentoja on myös Napoliin, Venetsiaan, Pisaan ja Firenzeen, mutta esimerkiksi Napoliin, jonne lentävät myös Caprille matkustavat, on yleensä ollut vain yksi lento viikossa kesäkauden aikana.

Italiaan lomailemaan haluavien kannattaa tutustua eri kaupunkien Pieniin Matkaoppaisiin ja katsoa miten paikan päälle parhaiten pääsee ja mitkä ovat parhaat matkustusajat. Huomionarvoista on se, että eri kaupunkien välillä voi kulkea nopeilla junilla, joten esimerkiksi Caprille tai Napoliin haluavat voivat helposti mennä sinne lentämällä Roomaan. Milanosta voi päästä nopeasti eri puolille Pohjois-Italiaa, ja esimerkiksi Genova ja Torino ovat melko lähellä sitä. Myös Venetsia on kaupunki, jonka lähellä on erinomaisia kaupunkikohteita, joihin kuuluvat Bologna, Ravenna, Rimini ja Verona, joten Venetsian lentoaseman kautta voi matkustaa muihinkin kohteisiin.

Autoja ajaa jonossa Liguariassa
Autoilua ei voi Italiassa suositella, sillä siellä vilkasta ja kaupunkien keskustoissa on hankala autoilla.

Liikkuminen Italiassa ja sen ja lähimaiden välillä

Italiassa juna on kaikkein paras tapa siirtyä pitkiä matkoja ja usein lyhyitäkin. Rautatieverkosto on kattava ja monipuolinen, ja rautateillä liikkuu niin hitaita edullisia henkilöjunia kuin nopeita hintavia junia, joilla voi tunnissa parissa siirtyä pitkiäkin matkoja. Siellä missä junat eivät kulje kulkevat bussit, ja etenkin vuoristoisilla tienoilla, Etelä-Italiassa ja myös itärannikolla Riministä etelään on vähän hankala liikkua junilla muita kuin päämatkoja. Ylipäätään Italian rannikolta toiselle ei pääse kovin hyvin junalla kuin muutamassa paikassa maan pohjois- ja keskiosissa. Autoilua ei voi maassa suositella, sillä vaikka tiet ovat hyviä, on siellä vilkasta, kaupunkien keskustoissa on hankala autoilla ja ympäristösäädöksien takia auton pysäköiminen voi olla hankalaa.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Jos Italiaan haluaa lähteä autolla, kannattaa asioista ottaa etukäteen selvää. Karttojen kannattaa olla tarkkoja ja päivitettyjä, ja Autoliiton sivuilta voi tutkia minkälaisia asioita maassa autoillessa pitää ottaa huomioon.

Jos Italiassa haluaa vuokrata auton, kannattaa asioista ottaa etukäteen hyvin selvää. Italiassa voi olla aivan mahdottomia ruuhkia etenkin lomien ja sellaisten tapahtumien kuin jalkapallo-otteluiden aikaan, joten tällaisetkin asiat kannattaa ottaa huomioon. Jos haluaa vuokrata auton Italiassa, on Rentalcars yleissivusto, jolla eri vuokraamoiden hintoja ja tarjontaa voi vertailla.

Juna Milanon rautatieasemalla
Italiassa on kaikkein paras liikkua junilla, joita on erilaisia.

Rautatiet

Italiassa on kaikkein paras liikkua junilla, joita on erilaisia. Jos matkan haluaa tehdä nopeasti eikä lipun hinnalla ole väliä, ovat nopeat junat parhaita. Jotkut matkat tosin ovat suurin piirtein saman kestoisia sekä hitailla että nopeilla junilla, mutta on paljon matkoja, joilla ero on melkoinen.

Lippujen hinnat ovat sitä edullisempia mitä aiemmin ne varaa, joten hinnoista tarkka varaa lippunsa verkkosivuilta etukäteen. Nopeat junat voivat olla hyvinkin edullisia, jos lipun hankkii hyvissä ajoin etukäteen, mutta jos lipun ostaa pitkälle matkalle asemalta ennen matkaa tulee sille melkoisesti hintaa.

Päiväretkille mentäessä kannattaa aikatauluja tutkia etukäteen ja ostaa lippu ennen matkaa asemalla, sillä matkoja tehdään usein edullisilla junilla. Niitäkin tosin voi ostaa etukäteen, ja esimerkiksi Venetsian ja sen lähellä olevien paikkakuntien välillä kannattaa aikatauluja ja hintoja katsella etukäteen. Yksi matka, jolla junan nopeudella on melko vähän väliä, on Rooma–Napoli, sillä tällä hyvin suositulla reitillä matkat kestävät korkeintaan pari tuntia, oli juna mikä tahansa. Muissa kuin halvoissa junissa on aina tietty istumapaikka, joten vaunun ja paikan numeroon kannattaa kiinnittää huomiota ennen junaan nousemista.

Regionale-juna
Hitain ja edullisin juna on ”Regionale”, joka ei kuitenkaan ole vain paikallisjuna vaan se voi tehdä pitkiäkin matkoja, esimerkiksi Sisilian ja Milanon välillä.

Hitain ja edullisin juna on ”Regionale”, joka ei kuitenkaan ole vain paikallisjuna vaan se voi tehdä pitkiäkin matkoja, esimerkiksi Sisilian ja Milanon välillä. Niitä on entistä vähemmän, eivätkä ne välttämättä liiku yhtä hyvin kaikilla reiteillä kuin nopeat juna, jotka ovat yleisiä esimerkiksi pitkähköillä suosituilla matkoilla kuten Venetsian ja Rooman välillä. Matka hitaalla junalla Rooman ja Venetsian välillä kestää lähes kahdeksan tuntia, ja nimenomaan tällaisilla matkoilla kannattaa varata nopeampi juna.

Intercity” on nopeampi ja hintavampi juna, ja esimerkiksi Rooman ja Venetsian välisen matkan sillä taittaa kuudessa tunnissa. Lippujen hinnat ovat korkeampia kuin hitaimpien junien, mutta ne ovat juuri ennen matkaa ostettuna yleensä huomattavasti edullisempia kuin liput kaikkein nopeimpiin juniin.

Nopein juna on ”Frecciarossa”, ja sellaisella Rooman ja Venetsian välin kulkee 3–4 tunnissa. Italiassa on myös ”Italo”, joka on erillinen, yksityinen yhtiö, ja monilla asemilla on Italon liput ostaneille oma odotustila ja muutenkin homma toimii hienommin kuin muissa junissa. Ne ovat kuitenkin hintavia junia, eivätkä ne kulje läheskään kaikkialla maassa. Nämä nopeimmat junat ovat hyviä siinä tapauksessa, että haluaa lipun pian lähtevään junaan, sillä jos on kiire jonnekin, voivat hitaammat junat olla täynnä useita päiviä ennen matkaa.

Sivusto, jolta voi katsella aikatauluja ja hintoja on Trenitalia, ja sivuilta voi nykyään myös ostaa lipun etukäteen. Lippuja kannattaa alkaa katsella ainakin viikko mutta mielellään kaksi viikkoa ennen matkaa.

Jos haluaa matkustaa Italo-yhtiön hienolla ja nopealla junalla, kannattaa lippuja katsella ja varaukset tehdä Italo-sivulla. Italo-junilla pääsee hyvin esimerkiksi reiteillä Torino–Milano–Rooma ja Milano–Bologna–Firenze–Rooma–Napoli. Bolognasta Italolla pääsee myös etelään kohti Riminiä ja Riccionea, ja Venetsian Mestrestä voi nopealla junalla siirtyä kohti pohjoista eli Triesteä.

Italiasta voi hyvin matkustaa junalla myös muihin maihin, ja helpointa on siirtyä Venetsiasta ja sen tienoilta kohti Itävaltaa, Sloveniaa ja muuta Balkanin niemimaata, mutta Venetsian suunnalta pääsee Balkanin niemimaalle bussilla ja kesäisin katamaraaneilla. Kaikkein yleisintä junalla on kulkea Ranskaan, jonne voi Genovasta ja Torinosta, kuten myös Milanosta, junalla siirtyä nopeasti ja vaivattomasti. Muita mahdollisuuksia ovat siirtyminen Milanosta pohjoiseen kohti Sveitsiä tai Veronasta läpi Italian Alppien kohti Itävaltaa, jossa Innsbruck on lähin merkittävä kaupunki.

Omio on hyvä sivusto niille, jotka haluavat tutkia junayhteyksiä etenkin Italian ja muiden maiden välillä. Matkoja voi katsella myös Trenitalian sivuilta.

Linja-auto pysäkillä Urbinossa Italiassa
Italiassa bussiasemat ovat yleensä ytimessä, lähellä rautatieasemaa ja aika usein aivan sen vieressä.

Linja-autot

Linja-autoilla tehdään Italiassa matkoja lähinnä siellä missä junat eivät kulje, ja todennäköisin bussikyyti maassa on matka lentoaseman ja majapaikan välillä. Jos Italiassa liikkuu sellaisen paikkojen välillä, joiden välillä ei kulje junaa, on järjestetty bussikuljetus. Etenkin matkat maan itärannikolla ja etelässä tehdään joskus busseilla, mutta myös esimerkiksi Firenzestä Sienaan matkataan bussilla ja Riministä voi käväistä useassakin paikassa päiväretkellä bussilla, kuten San Marinossa ja Urbinossa.

Italiassa bussiasemat ovat yleensä ytimessä, lähellä rautatieasemaa ja aika usein aivan sen vieressä. Joissain paikoissa on vain pienet bussiasemat, mutta esimerkiksi Bolognassa ja Firenzessä on isot bussiasemat. Bussit liikkuvat parhaiten silloin kun ihmisiä kulkee kouluun ja töihin tai niistä kotiin, ja iltaisin ja viikonloppuisin vuoroja on vähän.

Paikalliset bussiyhtiöt kuljettavat ihmisiä eri puolilla maata, ja niistä saa parhaiten tietoa kunkin kaupungin Pienestä Matkaoppaasta. Nykyään on myös sellaisia yhtiöitä kuin Flixbus, jotka voivat hinnoin kilpailla junien kanssa. Flixbus kulkee paitsi Italiassa myös sen ja muiden maiden välillä, ja niillä pääsee samoja matkoja kuin junillakin, mutta matkat kestävät pidempään ja liput ovat edullisempia.

Italiasta voi siirtyä muualle Eurooppaan bussilla, mutta muualta kuin maan pohjoisosista matkat ovat pitkiä. Erityisen paljon vuoroja on esimerkiksi Venetsian ja Keski- ja Itä-Euroopan välillä, ja sekä Venetsiasta että joistain muista kaupungeista voi bussilla siirtyä Sloveniaan, Kroatiaan, Ranskaan, Sveitsiin, Saksaan ja Itävaltaan.

Omio on hyvä sivusto niille, jotka haluavat tutkia yhteyksiä niin Italiassa kuin sen ja muiden maiden välillä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Matkakohteet Italiassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti