Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Spagettia ravintolassa Italiassa
Erilaisiin ruokiin ja kaikkeen mahdolliseen ruokailuun liittyvään kannattaa tutustua tarkasti etukäteen. Kaikkialla Italiassa on ensiluokkaiset ruoat, ja kukin alue on ylpeä omista ruoistaan.

Ruokailu, ostokset ja majoittuminen

Ruokailu Italiassa

Monista sen vahvuuksista ruoat ja juomat ovat eräitä Italian tunnetuimpia tavaramerkkejä. Italialaiset ravintolat ovat jo vuosikymmeniä vaihtelevalla menestyksellä tarjonneet suomalaisissakin pikkukaupungissa italialaisia ruokia, joista tosin paikallisille makunystyröille muunnellut pitsat, pastat ja lasagne ovat olleet paljon paremmin saatavilla kuin autenttiset italialaiset herkut. Myös jälkiruoat kuten tiramisu ovat jo pitkään olleet kuuluisia Suomessakin, ja siitäkin on jo vuosikymmeniä kun Suomessa oli muodikasta napata Galliano Hot Shot.

Jos kuitenkin haluaa syödä aitoja italialaisia ruokia, kannattaa niitä lähteä syömään Italiaan. Maan joka kolkassa on omia erikoisuuksia, joita on jokaisen kaupungin Pienessä Matkaoppaassa esitelty. Ruokien valmisteluun käytetään valtavasti aikaa, ruoanlaittoa ohjailevat vuosisatoja vanhat perinteet, sellaisiin asioihin kuin veden ph-arvoon ja jauhon tarkkaan rakenteeseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ruoanlaittoon ja sen tarjoamiseen suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti. Ruoka on kaukana vain polttoaineesta, italialaiset ovat erittäin kriittisiä ravintoloissa syömiensä ruokien suhteen ja ruokailu erilaisissa, yleensä askeettisesti mutta autenttisesti sisustetuissa ravintoloissa on yksi Italiassa vietetyn loman kohokohtia.

Erilaisiin ruokiin ja kaikkeen mahdolliseen ruokailuun liittyvään kannattaa tutustua tarkasti etukäteen, ja paikan päällä kannattaa vältellä selvästi turisteille suunnattuja ravintoloita ja ruokailua ketjuhotellien ravintoloissa. Aidon aterian löytäminen on kaikkialla helppoa, sillä jos asiakaskunta puhuu italiaa, ruokalistat ja etenkin vaihtuvat päivittäiset ateriat ovat vain italiaksi ja jos ravintolalla ei ole sisäänheittäjää, on hyvä mahdollisuus sille, että ruoat ovat erinomaisia.

Kaikkialla Italiassa on ensiluokkaiset ruoat, eikä sellaista paikkakuntaa, jolla olisi selkeästi muita huonompia ruokia, juuri ole. Kukin alue on ylpeä omista ruoistaan, ja näin kannattaa tutustua juuri sen paikan tarjontaan ja erikoisuuksiin.

Erityisen hyviä ruokia on Campaniassa, Napolin tienoilla. Capri on huono paikka syödä, sillä siellä on korkeat hinnat ja huono hinta-laatusuhde, eikä Sorrentokaan ole mikään kulinaarinen keskus. Napolin ydin ja etenkin sen vanhat korttelit ovatkin paikka, jonne alueella lomailevien kannattaa lähteä erikseen syömään. Huomionarvoinen seikka on se, että Napolista on kotoisin kaikkein paras pitsa, mutta siellä on paljon muitakin erinomaisia ruokia.

Ruoiltaan erinomainen kaupunki on Rooma, mutta siellä on valtavasti turisteille suunnattuja tai vain muuten hinta-laatusuhteeltaan huonoja ravintoloita. Niinpä sinne suuntaavan kannattaa tarkkaan tutustua myös Rooman ravintolatarjontaan.

Toscana on yksi Italian tunnetuimpia alueita, ja monasti sieltä peräisin olevat ruoat ja juomat ovat kuuluisia kautta maailman. Alueen pääkaupunki Firenze on ruoiltaan vähän erilainen paikka kuin etelämmässä sijaitsevat paikkakunnat. Se kuitenkin on samantyylinen kaupunki kuin Rooma siinä mielessä, että siellä on valtavasti turisteille suunnattuja ravintoloita. Näin ollen Firenzen ravintoloihin kannattaa tutustua ennen niihin suuntaamista.

Suomessa aina tunnettu annos on ollut ”pasta bolognese”, joka tietenkin on kotoisin Bolognan seudulta, ja Bologna onkin ruoiltaan yksi Italian parhaita vierailupaikkoja. Myös vierailu sen lähellä olevissa päiväretkikohteissa kuten Parmassa on ruoista kiinnostuneille huippuluokan kulinaristinen kokemus.

Venetsiaa ei kenties aina yhdistetä ruokiin, mutta sen ja sen alueen eli Veneton ruoat ja juomat ovat erinomaisia ja monet niistä myös kuuluja kautta maailman. Venetsian ruoat ja juomat ovat erilaisia kuin vaikkapa Napolissa, ja risotto on yksi alueen bravuureista. Venetsia on ravintoloiltaan hankala paikka, joten ravintoloihin kannattaa tutustua tarkoin etukäteen. Myös vierailu muualla Venetossa on ruokien ja juomien ystäville kannattavaa.

Venetossa sijaitsevista kaupungeista Verona on yksi suurimpia turistimagneetteja. Siellä voi hyvin syödä erinomaisia ruokia ja maistella Veneton viinejä, mutta ennen ravintolaan suuntaamista kannattaa tutustua tarjontaan, sillä Veronan ydin on täynnä turisteille suunnattuja ravintoloita.

Ostospaikkoja Napolissa, Italiassa
Ostoksille mielivän on hyvä pitää mielessä aukioloajat, sillä osa pikkuliikkeistä sulkee iltapäivisin ovensa.

Italian ostokset

Italia on maa, jonne lähdetään paljon pelkästään ostoksille, ja italialaiset tuotteet asusteista vaatteisiin ja elintarvikkeisiin ovat eräitä maailman tunnetuimpia.

Ostoksille mielivän on hyvä pitää mielessä aukioloajat, sillä osa pikkuliikkeistä sulkee iltapäivisin ovensa. Muutenkin maassa on edelleen iltapäivätauon aikaan hyvin hiljaista, eikä pienillä paikkakunnilla juuri mikään ole iltapäivisin avoinna. Toinen asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, että keskikesä ja lauantai ovat kaikkein huonoimmat ajankohdat tehdä ostoksia. Jo perjantai-iltapäivästä lähtien on hyvin vilkasta ja keskikesän aikana kaikki liikkeet eivät ole avoinna, tungoksia esiintyy ja on hyvin kuumaa.

Erilaiset torit, joita on sekä kausiluontoisia että päivittäisiä, ovat maassa ehdottomia ostospaikkoja, ja niitä on kaikissa suurissa kaupungeissa ja pienemmissäkin. Esimerkiksi Milanon ja Firenzen antiikki- ja kirpputorit ovat aivan ylittämättömiä vierailupaikkoja, mutta kannattaa etukäteen selvittää koska ne ovat avoinna. Myös Firenzen kauppahallit ovat erinomaisia paikkoja tehdä tyypillisiä ostoksia ja viettää muutenkin aikaa. Joissain paikoissa kuten Roomassa ja Venetsiassa valtaosa toreista on suunnattu turisteille, ja aina kannattaa tarkastella hintoja ja asiakaskuntaa. Mitä enemmän italiaa kuulee, sen edullisempaa on ja sitä parempia elintarvikkeita ja muitakin tuotteita on kaupan.

Erinomaisia ostoskaupunkeja ovat kaikkein tunnetuimmat kaupungit kuten Firenze, Milano, Venetsia ja Rooma, mutta maassa on myös vähemmän tunnettuja ja silti erinomaisia ostoskaupunkeja. Niihin kuuluvat esimerkiksi Napoli, Torino ja Verona.

Italialainen hotelli Firenzessä
Hienot hotellit löytyvät parhailta paikoilta ja myös lähellä asemia on yleensä ainakin pari hienoa hotellia.

Italian majapaikkoja

Italiassa on valtavasti erilaisia majapaikkoja, joiden joukossa on aina jotakin myös pienellä matkakassalla liikkeellä oleville.

Hostelit

Italiassa oli joskus aikoinaan melkoinen määrä hosteleita (ostelo), joiden joukossa oli niin perinteisiä kuin modernejakin, mutta niitä ei enää ole yhtä paljon kuin jossakin vaiheessa. Yhtä kaikki perinteiset, kohtuuhintaiset hostelit ovat monissa kaupungeissa edelleen toiminnassa, ja jos löytää esimerkiksi luostarin yhteydessä olevan hostelin, voi se olla erittäin hyvä paikka viettää yönsä.

Hotellit

Edulliset hotellit (1–3 tähteä) ovat varsin tavallisia Italiassa, mutta niitä on esimerkiksi Venetsian, Milanon tai Rooman ytimestä lähes mahdoton löytää ja niissä etenkin kahden ja kolmen tähden hotellit voivat olla hintavia. Suurissa kaupungeissa, joihin kuuluvat Venetsian Mestre, Milano, Bologna, Rooma ja Napoli, on rautatieaseman lähellä paljon edullisia hotelleja ja myös huoneita ja huoneistoja. Kaikkein halvimmissa huoneissa, jotka maksavat 20–40 euroa, ei välttämättä ole omaa kylpyhuonetta.

Hienot hotellit (4–5 tähteä) löytyvät parhailta paikoilta ja myös lähellä asemia on yleensä ainakin pari hienoa hotellia. Ne ovat tyylikkäitä mutta hinnoiltaan kohtuullisempia kuin esimerkiksi loistohotellit Ranskassa tai Sveitsissä.

Huoneet ja huoneistot

Nykyään huoneet ja huoneistot ovat vierailijoiden keskuudessa suosittuja. Niitä löytyy Booking.comista melkoinen määrä, ja ne voivat olla edullisempia kuin halvimmat hotellit. Edullisimmissa huoneissa ei välttämättä ole omaa kylpyhuonetta, ja on myös huoneita, joilla on yksityinen kylpyhuone mutta se on käytävällä. Jos haluaa varmistaa, että on paitsi kylpyhuone ja myös mahdollisuus tehdä ruokia, kannattaa varata täysin varusteltu huoneisto. Joissain kaupungeissa kuten Firenzessä, jossa on paljon vierailijoita mutta vähän perinteisiä hotelleja, on ytimessäkin paljon kohtuuhintaisia huoneita ja huoneistoja.

Kaupunkivero

Yksi tärkeä asia, joka kannattaa pitää mielessä, on se, että Italiassa joka kaupungissa on turisteilta laskutettava kaupunkivero (engl. tourist city tax). Se laskutetaan majapaikassa, se ei yleensä sisälly alkuperäiseen hintaan ja se lähes poikkeuksetta maksetaan erikseen käteisellä. Veron suuruus ja se kuinka monelta päivältä sen maksimissaan joutuu maksamaan vaihtelee kaupungista toiseen. Myös se vaihtelee joutuvatko minkä ikäiset maksamaan sen.

Vero maksetaan tähtiluokituksen mukaan, ja kaikki joutuvat maksamaan vähintään kolmen tähden hotellin veron. Vero maksetaan per henkilö, ja esimerkiksi Roomassa yli 10-vuotiaat joutuvat maksamaan kolmen tähden hotellista tai sitä vaatimattomammasta huoneesta tai huoneistosta neljä euroa per henkilö per vuorokausi, aina kymmenenteen peräkkäiseen vuorokauteen asti. Listan kaupungeista ja veroista voi katsoa Italy Vacationista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Ajanvietettä Italiassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti