Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ostoksilla Firenzessä
Muoti on monen mielessä Firenzeen tullessa, ja tätä varten on hyvä suunnistaa tietyille kaduille kuten Via de’ Tornabouni ja Via della Vigna Nuova.

Ostokset

Vaikka Firenze on parhaimmillaan erinomainen kaupunki tehdä ostoksia, on siellä jonkin verran hankala suunnistaa ainakin ensimmäisten päivien aikana. Lisäksi kaikkein ensimmäisenä kirkot, palatsit ja muut nähtävyydet vievät lähes kaiken huomion, mutta lähellä kaikkein suurimpia nähtävyyksiä on myös erinomaisia ostospaikkoja. Joissain tapauksissa kuten Ponte Vecchion kohdalla nähtävyys itsessään on ostospaikka, ja sama pätee myös keskustan kahteen kauppahalliin.

Parhaat tienoot ostoksille

Vaikka Firenze ei ole mikään aivan pieni kaupunki, ovat parhaat ostospaikat siellä pienellä alueella. Kaiken kaikkiaan Firenze jakaantuu turistin näkökulmasta vain kahteen osaan: siihen joka muodostaa vanhan ytimen (centro storico) ja joen toisella puolella olevat alueet (Oltrarno).

Centro storico

Vanhoissa kortteleissa ja niiden ympäristössä on useita hyviä alueita, joilla voi tehdä ostoksia.

Lähimpänä tuomiokirkkoa ja montaa muuta kaikkein suurinta nähtävyyttä oleva Piazza della Repubblica [kartalla] on paikka, josta ostosten tekemisen tai ainakin katselun voi vanhoissa kortteleissa aloittaa. Sitä reunustavat monenmoiset liikkeet, joista monet ovat hienoja ja tunnettuja, ja niiden joukossa ovat esimerkiksi Applen liike, Feltrinelli-kirjakauppa, jonkalainen on jokaisessa Italian suuressa kaupungissa, Michael Korsin muotiliike ja La Rinascente, Italian tunnetuin tavarataloketju, johon tutustumiseen voi hyvin käyttää puolikin päivää. Tavaratalo ja monet muut liikkeet sijaitsevat aukion läpi kulkevalla kadulla (Via Roma), joka kuuluu kaupungin parhaisiin katuihin katsella muodikkaita vaatteita ja asusteita. Aukion lähikaduilla on lisää hienoja liikkeitä, ja erinomaisiin ostoskatuihin kuuluvat esimerkiksi Via degli Strossi, sen päässä oleva Via de’ Tornabuoni [kartalla] ja sen sivukadut Via della Vigna Nuova ja Via della Spada.

La Rinascenten vierestä alkava katu on ensin Via degli Speziali, sitten Via del Corso ja sen jälkeen vielä Borgo degli Albizi. Tämä pääosin kävelykatu on Firenzen paras ostoskatu, jolta kaikki löytävät jotakin mieleistä, ja sillä on niin tyyliä kuin käyttötarvikkeitakin, mukaan lukien valintamyymälä. Sen päässä oleva Via Pietrapiana on myös katu, jolla on paljon liikkeitä ja jonka varrella on antiikkiliikkeistään ja kirpputoristaan tunnettu Piazza dei Compi [kartalla], jossa yleensä on ainakin kirjoja näyttävän Loggia del Pescen alla. Nämä jo Santa Crocen kaupunginosan puolella olevat korttelit ovat tunnettuja siitä, että etenkin aamupäivisin niitä hallitsee Sant’Ambrogion kauppahalli [kartalla], jonka ympäristössä on elintarvike- ja kukkakojuja. Harva turisti menee tähän yleensä klo 14 sulkeutuvaan kauppahalliin ostoksille, mutta se on oiva paikka haukata nopea aamupala, juoda kahvit ja nähdä tämä lähes täysin paikallisten täyttämä vanhanajan ostospaikka.

Piazza della Repubblican lähellä on myös tuomiokirkko, jonka hallitsema aukio (Piazza del Duomo) ei ole hyvä ostospaikka. Siltä kohti pohjoista kuten San Marcon aukiota ja keskustan kauppahallia lähtevät kadut, jotka lähes kaikki ovat kävelykatuja, ovat eräitä kaupungin parhaita ostoskatuja. Etenkin Via dei Servi ja Via de’ Martelli ovat kaupoiltaan erinomaisia katuja [kartalla]. Myös aukion ja päärautatieaseman välimaastossa olevat korttelit ovat Piazza dell’Olion [kartalla] johdolla kaupoiltaan erinomaisia. Himoshoppaaja siirtyy tästä vielä jonkin verran lähemmäs asemaa tutustumaan etenkin katuihin Via dei Rondinelli, Via dei Banchi ja Via Panzani, jotka ovat muotitietoisten lempikatuja [kartalla].

Tuomiokirkosta pohjoiseen sijaitsee myös keskustan kauppahalli (Mercato Centrale), jonne vie San Lorenzon kirkon edustalta suoraan Via dell’Ariento. Piazza del Mercanto Centrale [kartalla] on aamu- ja iltapäivisin avoinna olevan kauppahallin aukio, ja se on monipuolinen aukio tehdä monenmoisia ostoksia. Kauppahalli on nykyään melkoinen turistirysä, josta voi ylihintaan ostella tyypillisiä toscanalaisia ja italialaisia elintarvikkeita ja juomia.

Ympäröivät kadut ovat täynnä lähinnä afrikkalaisten ja aasialaisten maahanmuuttajien kojuja, jotka tunnetaan nimellä Mercato San Lorenzo ja joissa myydään nahkatuotteita, merkkituotteita ja kaikenlaista krääsää, eikä niistä välttämättä saa aitoja tai todellisia merkkituotteita, vaan joskus alehintaisia kopioita (avoinna yleensä ti–su klo 9–19).

Aukiota ympäröivät kadut ovat tunnettuja myös taloustavaroita ja muita käytännönläheisiä tuotteita myyvistä liikkeistään, ja niistä voi käydä hakemassa vaikka juomalasin, jos majapaikassa ei sellaista ole. Korttelit ovat melko hiljaisia päivisin, mutta alkuillasta eteenpäin ne ovat melko vilkkaita. Aukiolta kohti tuomiokirkkoa ja San Lorenzon kirkkoa kulkevat kävelykadut ovat myös tunnettuja eksoottisista liikkeistään, joista saa erityisen hyvin aasialaisia tuotteita. Aukion tuntuma on myös hyvä paikka lähteä katsomaan ruokapaikkaa niille, jotka eivät oikein tiedä mitä haluaisivat, ja samaa asiaa ajaa kauppahallin yläkerran food court, joka on avoinna aamusta yömyöhään.

Piazza Santo Spirito
Piazza Santo Spirito on aukio, jolla monina päivinä on kirpputori- ja elintarvikekojuja.

Oltrarno

Oltrarnoon voi kulkea pitkin Ponte Vecchiota [kartalla], jolla voi tarkastella kultaa, hopeaa, koruja, kelloja ja timantteja. Oltrarnossa on huomattavasti vähemmän liikkeitä kuin joen toisella puolella, mutta siellä kannattaa käydä myös kauppoja katselemassa. Ytimen puolella monet liikkeet ovat ilman taukoa avoinna mutta Oltrarnossa suurempi osa liikkeistä on suljettuna noin klo 13–16.

Hyvin lähellä siltaa oleva Piazza Santo Spirito [kartalla] on aukio, jolla monina päivinä on kirpputori- ja elintarvikekojuja. Siellä on aina turisteja ja ulkomaisia opiskelijoita, mutta kaikesta huolimatta tunnelma on luonteeltaan paikallinen ja läpikotaisin italialainen. Aukiolla on enemmän ravintoloita kuin liikkeitä, mutta sen lähikadut ovat parempia ainakin ikkunaostosten tekemiselle.

Oltrarnon yksi parhaita katuja niin ostoksille kuin ravintolalle ja yöelämällekin on Borgo San Frediano [kartalla]. Sen sivukaduista kauppojen puolesta tutustumisen arvoinen on etenkin Via dei Serragli [kartalla].

Borgo S. Fredianoa jatkaa tämän kulmauksen jälkeen Via Santo Spirito [kartalla], joka myös on joen tämän puolen parhaita ostos- ja ravintolakatuja, jolla myös on kahviloita ja yöelämää. Sen sivukaduista kohtalaisen hyviä kauppakatuja ovat Via Maggio ja Via Dello Sprone, jotka samasta kulmauksesta [kartalla] lähtevät eri suuntiin.

Lisää asiaa ostoskaduista:

Walks of Italy esittelee Firenzen ostoskatuja.

Muoti ja vaatteet

Muoti on monen mielessä Firenzeen tullessa, ja tätä varten on hyvä suunnistaa tietyille kaduille. Via de’ Tornabouni [kartalla] ja Via della Vigna Nuova [kartalla] ovat hyviä löytää uusinta uutta muodin saralla, ja myös Via degli Strozzi, Via Roma, Via dei Calzaiuoli [kartalla], Via Porta Rossa [kartalla] ja Via Por Santa Maria [kartalla] ovat katuja, joilla on runsaasti muotituotteita niin miehille, naisille kuin lapsillekin.

Nahkatuotteita on paras lähteä katsomaan "nahkakouluun" (Scuola del Cuoio) (Via San Giuseppe 5r) [kartalla], joka sijaitsee Santa Crocen kirkon vieressä. Tänne voi tulla ma–su klo 9.30–18 (kiinni su marras-maaliskuussa) ostiskelemaan vöitä, laukkuja, lompakoita ja muita nahkatuotteita. Tuotteet eivät ole mitään aivan halpoja (laukut alkaen 150 euroa ja takit 300 euroa), mutta tänne kannattaa tulla jopa 50 %:n tarjousten toivossa tammi- ja heinäkuussa, jolloin alennusmyynnit pidetään. Työn laatu hakee vertaistaan, ja tuotteet on valmistettu mitä erilaisimmista eläinten nahoista.

Keskuskauppahalli
Mercato Centrale on toinen kaupungin pääkauppahalleista.

Kauppahallit, torit, antiikkimarkkinat ja kirpputorit

Aukiot kuten Piazza di San Lorenzo [kartalla] ja sen lähellä sijaitseva Mercato Centrale -kauppahalli ovat hyviä erilaisille matkamuistoille koristeista t-paitoihin ja elintarvikkeisiin, ja niiden liepeillä on valtava määrä myös muita tuotteita myyviä liikkeitä. Kauppahallin ympärillä on paljon kojuja (Mercato di San Lorenzo), joista saa kaikenlaista, ja kauppahallilta lähtee myös katuja, joilla on normaalia enemmän putiikkeja.

Itse Piazza di San Lorenzolla on Supermercato Isiri, joka useimpina päivinä on avoinna klo 8.30–22.30, ja se vaikuttaa hyvin varustellulta, normaalilta valintamyymälältä. Totuus on kuitenkin se, että se on vain turisteille suunnattu ja siellä kaikki vedestä viiniin on aivan ylihintaista, usein tuplasti sen mitä normaalissa valintamyymälässä. Vedet, viinit ja muut tuotteet kannattaakin hankkia esimerkiksi Conad- tai Carrefour-liikkeistä, joista saa myös monia tyypillisiä tuliaisia, kuten Limoncelloa tai suklaata, huomattavasti erikoisliikkeitä edullisemmin.

Piazza dei Ciompi
Piazza dei Ciompi on aukio, jolla on Mercato dei Pulci -kirpputori. Siellä on kaikenlaista vinyylilevykaupoista antiikkiin, keräilytavaroihin ja huonekaluihin.

Piazza dei Ciompi [kartalla] on aukio, jolla on Mercato dei Pulci -kirpputori. Se on yleensä avoinna ma–la noin klo 10–19, ja siellä on kaikenlaista vinyylilevykaupoista antiikkiin, keräilytavaroihin ja huonekaluihinHuonekaluja, mutta kaikki eivät ole sen tarjonnasta innostuneet.

Piazza della Signoria on yksi kaupungin pääaukioista, jonka laidalla sijaitsee Palazzo Vecchio, ja aivan sen vieressä sijaitsee Mercato Nuovo [kartalla], joka myy kaiket päivät kaikenlaista turistikrääsää.

Monet muut aukiot ovat myös erilaisten markkinakojujen valtaamia eri aikoina, ja vaikkapa Piazza della Repubblicalla [kartalla] on usein luomutuotteita ja paikallisia korkeatasoisia elintarvikkeita kaupan. Nekin kuitenkin on suunnattu turisteille, ja samoja tuotteita on parempi hakea normaaleista valintamyymälöistä tai Sant’Ambrogion kauppahallista.

Kaupungin pääkauppahallit [kartalla] ovat Mercato Centrale ja Mercato di Sant’Ambrogio. Niistä Mercato Centrale on avoinna aamu- ja iltapäivisin, mutta sen yläkerrassa olevalla food courtilla on eläväistä iltapäivisinkin. Sant’Ambrogion kauppahalli ja sitä ympäröivät torikojut ovat avoinna ma–la klo 7–14.

Oltrarnossa on paljon erilaisia toreja ja markkinoita. Piazza Santo Spirito -aukio [kartalla] on sivukatuineen erinomainen paikka hankkia antiikkia ja keräilytavaraa joka kuun toinen sunnuntai. Samalla aukiolla on joka kuukauden kolmas sunnuntai Fierucola, markkinat joilla myydään yksinomaan paikallisia luomutuotteita.

Elintarvikkeita ja antiikkia onkin hyvä aina tulla katsomaan Oltrarnon puolelle, sillä sen miellyttävät kujat ovat keräilijöiden ja paikallisten elintarvikkeiden ystäville hedelmällisiä vaeltelupaikkoja.

Lisätietoa Firenzen toreista ja kauppahalleista

Outlet- ja tehtaanmyymälät

Niille, jotka mieluummin tyytyvät edellisen kauden alennushintaiseen muotiin, voidaan suositella matkaa hieman kauemmas, The Mall -muotikeskukseen [kartalla], joka sijaitsee noin 35 kilometrin ajomatkan päässä Firenzestä. Sinne kulkee keskuksen oma bussi, joka lähtee rautatieaseman vieressä olevalta bussiasemalta [kartalla]. Edestakaisen matkan liput maksavat 13 euroa, ja lippu bussiin kannattaa ostaa netistä, sillä monet bussit ovat ainakin vartin ennen lähtöä täynnä. On olemassa myös muita tapoja kulkea keskukselle, ja niistä voi englanniksi lukea sivuilta Eat and Travel with Us.

Montevarchissa, lyhyen junamatkan päässä Firenzestä sijaitsee Space -Prada Outlet [kartalla], jonne lähdetään hakemaan Pradan vaatteita ja Miu Miun tuotteita. Liike on avoinna ma–pe klo 10.30–19.30, la klo 9.30–19.30 ja su 10.30–19.30. Paikalle pääsee menemällä ensin Firenzestä junalla Montevarchin asemalle ja ajamalla sieltä vielä taksilla noin 4 kilometrin matkan perille. Muista tavoista siirtyä keskukselle voi lukea sen sivuilta.

Kolmas outletmyymälä Firenzen ympäristössä on Dolce & Gabbanan liike, joka sijaitsee Santa Maria Maddalenassa [kartalla] ja jonne myös voi siirtyä junalla. Tämä on kaksikerroksinen rakennus, josta löytyy vaatteita, asusteita ja kaikenlaista kotia koristamaan. Se on avoinna ma–la klo 9–19.00, ja sunnuntaisin se avataan vasta klo 10. Paikalle pääsee, kun menee Firenzestä junalla ensin Rignano sull’Arno-Reggello -asemalle ja sitten loppumatkan taksilla.

Neljäs alueen outletmyymälä on Barberino Designer Outlet [kartalla] (Via Meucci, Barberino di Mugello), jossa on 120 liikettä ja jonka yleisimpiä merkkejä ovat Cavalli, D&G, Ferre, Missoni ja Prada. Liike on avoinna ma–su klo 10–20 (kesäisin ja arkipyhinä klo 10–21).Sinne pääsee esimerkiksi rautatieasemalta lähtevällä bussilla, jolla menevät kokoontuvat 20 minuuttia ennen matkan alkamista rautatieaseman sisällä olevassa pisteessä “Sightseeing Experience Visitor Center”. Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Valuutta ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro, ja suomalaisen pankin debit-kortilla voi nostaa rahaa alle eurolla Firenzen automaateista. Mukaan kannattaa ottaa jonkin verran euroja tietenkin jo kotoa, ja mukana on hyvä olla paitsi Mastercard- ja Visa-debit-kortit myös luottokortit. Muut luottokortit käyvät Firenzen kaupoissa yleisesti, ja mitä suurempi tai hienompi liike on, sitä enemmän erilaisia kortteja se yleensä ottaa vastaan. Pankkiautomaatteja Firenzessä on melkoisesti, eikä niiden löytäminen keskustasta tuota ongelmaa.

Kashmir-huiveja
Hinnat ovat kalleimpia turistivoittoisella keskiaikaisen ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella. Halvempaa on esim. Santa Crocen tienoilla.

Hintataso

Firenzen hintataso on kauttaaltaan alhaisempi kuin Suomessa, mutta etenkin tuliaistuotteet, elintarvikkeet ja monet muut turistien hamuamat tuotteet ja ruoat ovat kaikkein kalleimpia. Etenkin tämä pätee keskiaikaisen ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella, jolla valtaosa turisteista pyörii. Näin ollen mikäli haluaa päästä halvemmalla ja saada todennäköisesti korkeatasoisempia tuotteita, kannattaa hakeutua Santa Crocen alueelle, etenkin Sant’Ambrogio-kauppahalliin ja sen liepeille, sillä niillä tienoin hintataso on alhaisempi ja nirppanokkaiset paikalliset varmistavat, että elintarvikkeet ovat korkeinta mahdollista laatua.

Hinnat ovat myös ydinkeskustan pääaukioiden liepeitä edullisempia Oltrarnossa, missä kannattaa käydä etenkin antiikki- ja keräilyesineostoksilla. Siellä on kuitenkin miltei minkälaisia liikkeitä tahansa, ja siellä on runsaasti pieniä erikoiselintarvikeliikkeitä, joissa on yksilöllinen palvelu ja ainutlaatuisia tuotteita.

Hintatietoisten on hyvä pitää mielessä, että suuria alennusmyyntejä on luvassa tammikuussa ja heinäkuussa, jolloin 50 %:n alennukset ovat tavallisia. Poistomyyntien takia kaupunkiin lähteville suositellaan tammikuuta, sillä tällöin ostoksia on mukavampi tehdä kuin heinäkuun helteillä.

Aukioloajat

Liikkeiden aukioloaikojen kanssa saa Firenzessä olla tarkkana, sillä La Pausa eli siestan kaltainen tauko liiketoiminnassa on kaupungissa hyvin yleinen noin klo 13–16. Monet valintamyymälät ja kauppakeskukset eivät pidä taukoa, mutta miltei kaikki muut putiikit ovat kiinni iltapäivisin. Sama tauko riivaa myös Firenzeä ympäröiviä päiväretkikohteita, ja niissä tunnelma saattaa iltapäivisin olla aavemainen. Nykyään lauantait ovat aukioloajoiltaan melko normaaleja päiviä, ja monet liikkeet ovat sunnuntaisin avoinna. Pienet, yksityisessä omistuksessa olevat liikkeet ovat usein avoinna klo 9–13.30 ja klo 16–22 ja ovat sunnuntaisin suljettuja.

Kauppahallit ovat avoinna rajoitetuin aukioloajoin, ja kaikkein paras ajankohta vierailla niissä on aamupäivä. Klo 14 alkaen kauppahallit ovat kiinni, mutta keskuskauppahallissa on myös tämän jälkeen liikkeitä avoinna, joskin valtaosa niistä on turisteille suunnattuja.

Kultasepänliikkeitä Ponte Vecchio -sillalla
Kulta, korut, jalokivet ja rannekellot ovat hyvin esillä Ponte Vecchio -sillalla.

Valintamyymälät ovat avoinna mitä erilaisin aukioloajoin, mutta niissä on parempi asioida viimeistään klo 19–20. Monet niistä menevät kiinni klo 20 mutta osa niistä on avoinna klo 21 ja osa jopa klo 22 asti. Sunnuntaisin eivät kaikki valintamyymälät ole avoinna ja osa on avoinna rajoitetuin aukioloajoin, missä tapauksessa ne voidaan sulkea klo 13–14.

Mitä ostaa tuliaisiksi?

Muodin lisäksi nahkatuotteet kuten kengät ja laukut ovat erityisen hyviä Firenzessä, ja kannattaakin aina varmistaa, että myytävä nahka on paikallista. Sama pätee huiveihin, kuten pashminaan tai kašmiriin: kannattaa aina varmistaa, että tuote on paikallinen tai ainakin italialainen. Kulta, korut, jalokivet ja rannekellot ovat hyvin esillä Ponte Vecchio -sillalla, ja myös muualla kaupungissa on paljon kulta- ja jalokiviliikkeitä. Paperituotteet kuten käsintehdyt paperit, kynät ja muut vastaavanlaiset hankinnat ovat hyviä Firenzessä, ja myös hajuvedet, apteekkituotteet ja luonnonlääkkeet ovat täällä ollessa hyviä hankintoja.

Oliiviöljytuotteet ja elintarvikkeet ovat parhaita ostoksia Firenzessä. Oliiviöljyt ovat edullisempia ja parempia kuin muualla, ja muutenkin oliiviöljystä valmistetut paikalliset tuotteet ja elintarvikkeet ovat hankkimisen arvoisia. Kinkut ja makkarat salamin johdolla kulkevat hyvin kotiin ja säilyvät pitkän aikaa. Juustoja ja muita vastaavia tuotteita on hyvät valikoimat, ja myös niitä voi käydä hakemassa laukkuun ennen kotimatkan alkamista kohtuullisin hinnoin. Tuoreet oliivit, kuivat aurinkokuivatut tomaatit, pähkinät, viikunat ja muut kuivatut hedelmät, leivät, mausteet ja pastat ovat kaikki hyviä hankintoja, sillä hinnat ovat kohtuullisia, valikoima on laaja ja elintarvikkeiden taso korkea.

Viinit ovat tietenkin erityisen hyviä hankintoja. Normaalien punaviinien lisäksi kannattaa tutustua sherryn kaltaiseen paikalliseen, noin 16-prosenttiseen makeaan vin santo -viiniin eli pyhään viiniin, jota saa joka kaupasta mutta jota paikalliset yleensä valmistavat itse. Myös viinat ja oluet ovat hyviä ja kohtuuhintaisia – europullo korkeatasoista kirkasta lähtee mukaan 5–10 eurolla.

Pastaa ja pastakastikkeita Sant Ambrogion kauppahallissa
Mercato Centralea enemmän paikallisten suosiossa on Sant’Ambrogion kauppahalli, jossa tuotteiden hinnat ovat alhaisempia ja taso korkeampi.

Ostoksia tehdessä on hyvä huomioida, että Firenzen keskiaikainen ydinkeskusta on täynnä markkinoita, kauppahalleja, putiikkeja, kauppakeskuksia ja erilaisia katukaupustelijoita. Paras on aina pitäytyä virallisilla markkinoilla ja putiikeissa, sillä ulkomaalaistaustaiset katukaupustelijat myyvät poikkeuksetta huonoja tuotteita, jotka päälle päätteeksi saattavat olla laittomia kopioita merkkituotteista. Kuten Firenzessä monessa paikassa nykyään ilmoitetaan, joutuu piraattituotteen ostanut kiinni jäätyään pahimmillaan maksamaan 10 000 euron sakot.

Lisää asiaa ostosten tekemisestä:

Visit Florence antaa asiantuntevaa tietoa kaupoista.

TimeOut käy läpi parhaita ostoskatuja.

TripAdvisor esittelee Firenzen eniten arvostettuja liikkeitä.

Elintarvikeostoksilla

Firenzessä on hyvä määrä valintamyymälöitä ja muita elintarvikeliikkeitä, joista on vaivaton hakea ruokia paikan päällä kokattavaksi ja syötäväksi tai kotiin tuotavaksi. Santa Maria Novella -päärautatieasemaa vastapäätä on ruokakauppoja, ja niitä on Mercato Centralelta kohti ydintä kulkevilla kaduilla, joilla on myös runsaasti aasialaisia elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Mercato Centrale eli keskuskauppahalli on hyvä paikka hankkia kotiin tuotavaa, joskin enemmän paikallisten suosiossa on Sant’Ambrogion kauppahalli, jossa tuotteiden hinnat ovat alhaisempia ja taso korkeampi.

Etenkin Oltrarnossa on paljon pieniä ruokakauppoja, joista saa erinomaisia viinejä, juustoja, kinkkuja ja muita ruokia ja joista monet ovat erikoistuneet joihinkin tuotteisiin. Pieniä ruokakauppoja on jonkin verran myös pääaukioiden laidoilla tai liepeillä, mutta Piazza del Duomon, Piazza della Signorian ja Piazza della Repubblican lähistön elintarvike- ja alkoholiliikkeet ovat vain turisteille tarkoitettuja ja näin ylihintaisia. Valintamyymälöissä tuotteiden hinnat ovat samanlaisia eri puolilla keskustaa.

Googlen kartasta [kartalla] voi nähdä Firenzen ytimen valintamyymälät ja muitakin ruokakauppoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hyviä vinkkejä näillä sivuilla, mutta pakko kommentoida, että Piazza di Ciompi -aukion kirppis ei valitettavasti ole vaivan arvoinen! Kama oli tosi kulahtanutta ja osin esillä ihan krääsää. Sattuipa nyt tänään olemaan vielä moni putiikki kiinnikin (ei muuttanut kyllä kokonaiskuvaa, sillä tavaran laadun näki jo ikkunan takaakin). /Ossi ja Maarit

Vastaus: On hyvin mahdollista että kaikkein hienoimpia kirpputoreja ja antiikkiliikkeitä vaikka Lontoossa tai Pariisissa nähneet eivät innostu Piazza di Ciompin tarjonnasta, mutta sen kaupat ovat aika monipuolisia ja myyvät mm. vinyylilevyjä. Tarjonta vaihtelee melkoisesti kirpputorin suhteen, mutta kyllä samalla kun käy Sant´Ambrogion kauppahallilla tai Santa Crocen kirkon edessä kannattaa kiertää Piazza di Ciompin kautta.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti