Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Firenze Piazzale Michelangelolta nähtynä
Firenze Piazzale Michelangelolta nähtynä (täyskuva)
Firenze Piazzale Michelangelolta nähtynä (neliökuva)
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Neptune Ravintola Arno-joki

Firenze, Italia

Italian monista suosituista ja omaa luokkaansa olevista vierailupaikoista Firenze on yksi kaikkein hohdokkaimmista. Kaupunki on kooltaan juuri sopiva muutaman päivän lomalle, siellä on rentoa mutta aina korkeatasoista italialaista tunnelmaa, sen ilmasto on lähes ympäri vuoden miellyttävä ja sen valttikortteihin kuuluvat monenmoiset asiat.

Toscanan alueen ruoat ovat eräitä maan parhaita, Firenzessä voi tehdä etenkin muodikkaita ja korkeatasoisia ostoksia viikon jokaisena päivänä, sen katunäkymät ja aukiot ovat täysin unohtumattomia ja sen uskomattomat kirkot ja palatsit ovat täynnä taidetta, jota voidaan hyvin pitää kaikkein merkittävimpänä. Firenzen museot, sen tuomiokirkko ja myös joen ylittävistä silloista hienoin eli Ponte Vecchio ovat koko Italian ylpeyden aiheita, ja Firenze on tietenkin lähitienoineen antanut maailmalle sellaisia merkkihenkilöitä kuin Dante, Leonardo da Vinci ja Michelangelo. Kaiken muun lisäksi Firenze on siisti, turvallinen ja kaikin tavoin monipuolinen kaupunki, johon moni vierailija mielellään jäisi vaikka asumaan.

Syömässä Firenzessä

Tekemistä

Jos Firenzessä haluaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ruokia, kannattaa siirtyä vanhan ytimen (centro storico) alueelta vähän syrjemmälle, kuten kauppahallien lähistölle. Erityisen hyviä ostoksia Firenzessä ovat muodin lisäksi nahkatuotteet kuten kengät ja laukut. Firenze on huippuluokan kulttuurikaupunki ja nuorekas opiskelijakaupunki, jossa on paljon kaikenlaista musiikkia tarjolla. Yöelämää löytyy sekä ytimestä että joen toisella puolella olevasta Oltrarnosta. Firenzen jalkapallojoukkueen otteluihin ei ole vaikea saada lippuja. Firenzessä voi käydä kylpylässä, parannella kokkaustaitojaan, tutustua paremmin taiteeseen, opiskella kaunista ja hyödyllistä italian kieltä tai opetella nahkuriksi.

Firenzen merkittävin nähtävyys

Nähtävää

Firenze on hienojen aukioiden kaupunki, ja useimmat nähtävyydet sijaitsevat jonkin tunnetun aukion laitamalla tai tuntumassa. Firenzen suosituimmat museot ovat Uffizi ja Galleria Galleria dell’Accademia. Melko lähellä kaupunkia sijaitsee useita maailmanluokan vierailupaikkoja, joissa vierailu monipuolistaa Firenzeen suuntautuvaa lomaa. Kaupungin läpi virtaa kaunis Arnojoki ja osa sen puistoista ja puutarhoista on ehdottomasti näkemisen arvoisia. Firenze on jossain määrin haasteellinen paikka löytää lapsia ja nuoria kiinnostavaa nähtävää.

Bussilinja 13 Firenzessä

Selviytymisopas

Suomesta voi Firenzeen lentää paitsi kaupungin omalle lentoasemalle myös melko lähellä sijaitsevalle Pisan lentoasemalle. Kaupungin omalta lentoasemalta voi raitiovaunulla, linja-autolla tai taksilla siirtyä muualle. Keskustassa paikasta toiseen on nopein ja vaivattomin siirtyä kävellen. Firenzessä on kattava ja kohtuuhintainen julkisen liikenteen verkosto, ja turistille olennaisimpia liikkumistapoja ovat raitiovaunu ja linja-auto. Koska Firenze sijaitsee sisämaassa, on siellä talvisin kylmempää ja kesäisin kuumempaa kuin rannikolla, ja näin se kuten moni muukin Italian kaupunki on matkakohteena parhaimmillaan keväällä ja syksyllä.

Hotelli Firenzessä

Hotellit ja majoittuminen – Hyviä kaupunginosia ja hotelleja yöpymiseen

Majapaikka kannattaa varata joko keskiaikaisista kortteleista, jotka ovat suhteellisen lähellä rautatieasemaa, tai sitten joen toiselta puolelta Oltrarnosta, joka on vilkkaina matkustusaikoina erityisen hyvä alue majapaikalle. Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Firenzen alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.


Firenze matkakohteena

Firenze on erinomainen matkakohde kaikille, ja se on yksi niitä kaupunkeja, joissa jokaisen kannattaa yrittää kerran elämässään vierailla. Firenzessä käydään paljon päiväretkillä ja lyhyillä matkoilla, mutta suhteellisesta pienuudestaan huolimatta se on kaupunki, jossa kannattaa viettää vähintään kolme vuorokautta. Firenze myös sijaitsee Keski-Italiassa, alueella, josta vain tunnin matkan päässä on sellaisia kaupunkeja kuin Bologna ja Pisa ja josta myös Milano, Rooma ja Venetsia ovat varsin kohtuullisen matkan päässä. Lisäksi Firenzeä ympäröivä Toscanan alue on tietenkin paikka, jossa kannattaa kierrellä ja jonka tarjontaan kuuluvat Pisan lisäksi sellaisen tarunhohtoiset kaupungit kuin Lucca ja Siena.

Syömässä ravintolassa Firenzessä
Toscanan ja Firenzen ruoat ovat tyypillisiä oman alueensa ruokia, mutta paikallisten ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvien ruokien lisäksi kaupungissa voi helposti syödä tavanomaisia italialaisia ruokia.

Firenze on oiva matkakohde lähes ympäri vuoden, mutta jotkin vilkkaat ajat kuten pääsiäinen, säiltään usein arvaamaton alkuvuosi, keskikesän helteet ja elokuun tungokset ovat aikoja, jolloin se ei ole parhaimmillaan. Keväällä tai syksyllä kaupunkiin matkustava saa siitä eniten irti, ja näihin aikoihin myös majapaikkojen hinnat ja saatavuus ovat parhaimmillaan.

Firenzessä on subtrooppinen ilmasto, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että siellä olisi aina lämmin, vaan kaupungissa on neljä selvästi toisestaan poikkeavaa vuodenaikaa. Koska Firenze sijaitsee sisämaassa, on siellä talvisin kylmempää ja kesäisin kuumempaa kuin rannikolla. Aurinko paistaa kaupungissa melko hyvin, reilusti yli 2000 tuntia vuodessa, ja vuoden valoisista tunneista suurin piirtein puolet on aurinkoisia. Sateita on kohtalaisen harvoin eivätkä ne yleensä ole rankkoja. Sateisimmat kuukaudet ovat loka- ja marraskuu mutta myös huhtikuu on normaalia sateisempi kuukausi.

Mikäli on nimenomaan kiinnostunut Firenzen kulttuurista, historiasta ja keskiaikaisesta taiteesta David-patsaan ja Uffizi-museon johdolla, kannattaa matka Firenzeen ehdottomasti ajoittaa talvikaudelle ja etenkin lokakuulta toukokuun alkuun.

Ostosten perässä Firenzeen tulevien kannattaa pitää mielessä, että elokuussa kaikki liikkeet (tai ravintolat) eivät ole avoinna ja että kaupungin joulukuun joulumarkkinat ovat erinomaisia. Talvisaikaan kauppoja jaksaa kierrellä paljon tarmokkaammin kuin kesähelteillä, mutta joulukuu on muiden kuin joulumarkkinoiden osalta turhan vilkas aika kunnolla katsella muita ostoksia.

Kulttuurista tai jalkapallosta kiinnostuneiden on paras matkustaa Firenzeen syyskuun jälkimmäiseltä puoliskolta toukokuulle. Jalkapalloliiga alkaa elokuun lopussa ja päättyy toukokuun loppuun mennessä, eikä Firenzen joukkuetta useinkaan nähdä Euroopan kentillä. Kulttuurielämä on parhaimmillaan lokakuulta kesäkuulle.

Kuvituskuva
Mercato Centrale on toinen kaupungin pääkauppahalleista.

Firenzen nähtävyydet

Firenze on suurten, unohtumattomien nähtävyyksien kaupunki, ja nähtävyyksien kohokohtiin kuuluvat kirkot, palatsit ja joen ylittävistä silloista hienoin. Turistien suosima reitti kulkee Piazza della Signorialta Ponte Vecchio -sillan kautta joen toiselle puolelle Oltrarnoon. Reitti on vilkkaimmillaan iltapäivisin ja viikonloppuisin. Sen päätepiste monelle on Palazzo Pitti, suuri palatsi jonka suojissa on museoita, kauniita huoneistoja ja taidetta.

Yksi maailman suurimman vaikutuksen tekevistä kirkoista on Firenzen tuomiokirkko eli Duomo (Il Duomo di Firenze). Kirkko on niin tilava, että alun perin sinne ajateltiin mahtuvan 30 000 ihmistä kerrallaan, mutta käytännössä ainakaan nykyisin sinne ei päästetä suurta määrä ihmisiä kerrallaan vaan jonotus kuuluu sisätilat näkemään haluavien päiväohjelmaan. Tuomiokirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1296 goottilaistyyliin, mutta se valmistui vasta vuonna 1436.

Palazzo Vecchio on yksi kaupungin vierailluimmista palatseista. Sen kohokohtiin kuuluu tornin ja huoneistojen lisäksi suuri määrä erilaisia taideteoksia Michelangelon veistoksista maalauksiin, Medici-suvun aarteita ja suuruudenhulluja rakennelmia. Paras tapa tutustua palatsiin on osallistua englannin kielellä tehtäville opastetuille kierroksille, joilla pääsee näkemään monia palatsin muuten yleisöltä suljettuina pidettyjä osia.

Arnojoen ylittävistä silloista vanhin on Ponte Vecchio eli vanha silta, joka oli ainoa Firenzen natsien perääntyessä vuonna 1944 säästämä silta. Silta rakennettiin alun perin 1300-luvun puolivälissä, ja alusta lähtien se täyttyi kaupustelijoista. Aluksi lihakauppiaat valtasivat sillan, mutta Medici-suvun määräyksestä 1500-luvulta lähtien vain kulta- ja timanttikauppiaat saivat toimia sillalla. Vielä nykyäänkin kaikki siltaa reunustavat rakennukset ovat kulta- ja jalokiviliikkeitä. Ponte Vecchio sijaitsee keskellä Firenzen turistien suosimaa aluetta, ja siihen kuten muuhunkin tällä alueella olevaan kannattaa yrittää tutustua aamupäivällä tai kaikkein kiireisimpien matkustusaikojen ulkopuolella.

Lue lisää: Firenzen nähtävyydet

Ostokset

Firenzen hintataso on kauttaaltaan alhaisempi kuin Suomessa, mutta etenkin tuliaistuotteet, elintarvikkeet ja monet muut turistien hamuamat tuotteet ja ruoat ovat kaikkein kalleimpia. Etenkin tämä pätee keskiaikaisen ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella, jolla valtaosa turisteista pyörii. Näin ollen mikäli haluaa päästä halvemmalla ja saada todennäköisesti korkeatasoisempia tuotteita, kannattaa hakeutua Santa Crocen alueelle, etenkin Sant’Ambrogio-kauppahalliin ja sen liepeille, sillä niillä tienoin hintataso on alhaisempi ja nirppanokkaiset paikalliset varmistavat, että elintarvikkeet ovat korkeinta mahdollista laatua.

La Rinascenten vierestä alkava katu on ensin Via degli Speziali, sitten Via del Corso ja sen jälkeen vielä Borgo degli Albizi. Tämä pääosin kävelykatu on Firenzen paras ostoskatu, jolta kaikki löytävät jotakin mieleistä, ja sillä on niin tyyliä kuin käyttötarvikkeitakin, mukaan lukien valintamyymälä.

Niille, jotka mieluummin tyytyvät edellisen kauden alennushintaiseen muotiin, voidaan suositella matkaa hieman kauemmas, The Mall -muotikeskukseen, joka sijaitsee noin 35 kilometrin ajomatkan päässä Firenzestä. Sinne kulkee keskuksen oma bussi, joka lähtee rautatieaseman vieressä olevalta bussiasemalta.

Lue lisää: Ostoksilla Firenzessä

Mercato Centrale
Kauppahallissa voi syödä kohtuulliseen hintaan monenmoisia ruokia.

Ravintolat ja ruoka

Keskustan kauppahallin hallitsema aukio (Piazza del Mercato Centrale) on luultavasti kaupungin monipuolisin korttelisto syödä. Itse kauppahallin yläkerrassa on lukuisia eri ruoka- ja juomapaikkoja, joissa voi syödä kohtuulliseen hintaan monenmoisia ruokia. Se on kuitenkin harmillisen usein hyvin vilkas, mutta kauppahallin alakerrassa on myös ruokapaikkoja, jotka ovat usein paljon rauhallisempia ja osa niistä jopa tyhjiä. Kauppahallin ympäristö on paikka, josta voi koska tahansa löytää mieleisensä ruokapaikan. Niiden joukossa on kebabpaikka, useita kiinalaisia ravintoloita mutta myös italialaisia ravintoloista, joista esimerkiksi Pizzeria Da Michele on yksi kaupungin parhaita. Monet ravintolat aukiolla ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, mutta kauppahallissa voi syödä myös iltapäivisin. Jos kauppahallin ympäristö on jo koluttu eikä halua mennä sinne, kannattaa ytimestä kuten tuomiokirkon, Piazza della Signorian tai Piazza della Repubblican tuntumasta siirtyä kohti Santa Crocen kaupunginosaa, jossa on kauppahalli ja paljon paikallisten suosiota nauttivia ravintoloita.

Toscanan ja Firenzen ruoat ovat tyypillisiä oman alueensa ruokia, mutta paikallisten ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvien ruokien lisäksi kaupungissa voi helposti syödä tavanomaisia italialaisia ruokia, kuten pitsoja, pasta-annoksia ja muita tuttuja italialaisia herkkuja. Toscanan alueen omat ruoat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, ja niitä on tarjolla paikallisten suosimissa Firenzen ravintoloissa. Turisteille suunnatut ravintolat eivät niinkään vaihda ruokiaan vuodenaikojen mukaan, vaan luottavat lähinnä ruokiin, joita muuallakin Italiassa matkailijat mieluusti syövät.

Lue lisää: Parhaat ravintolaseudut  |  Firenzen ravintoloissa tarjottavat ruoat

Kävelijöitä Arconella Firenzessä
Firenzen keskustassa paikasta toiseen on nopein ja vaivattomin siirtyä kävellen.

Liikkuminen

Firenzen keskustassa paikasta toiseen on nopein ja vaivattomin siirtyä kävellen, ja niin keskiaikaisessa keskustassa kuin joen toisella puolella Oltrarnossakin on mukava kävellä kapeilla kujilla ja vilkkailla kaduilla. On kuitenkin syytä huomioida, että Firenzessä monet kadut ja jalkakäytävät ovat kapeita, ja näin matkalaukkujen kanssa kävelemistä ei kiireisimpään aikaan kaupungin keskustassa suositella.

Linja-auto ei vierailijalle ole ainakaan ensimmäisten päivien aikana kovin oleellinen, mutta kun on tutustunut tuomiokirkon ympäristössä olevaan laajaan alueeseen, Arnojoen rantoihin ja siltoihin ja kävellyt joen toisen puolen (Oltrarno) pääpaikoilla, voi busseille tulla tarvetta. Kaikki linjat pysähtyvät päärautatieaseman edustalla, mutta osalla niistä on eri pysäkit. Yksi parhaita linjoja on Piazzele Michelangelon ja muun kaupungin välillä kulkeva linja 13. Toinen oleellinen bussilinja on Fiesoleen kulkeva linja 7, johon voi nousta rautatieaseman olevalla pysäkillä (Stazione Nazionale). Julkisen liikenneverkoston liput ovat samoja busseihin ja raitiovaunuihin, ja niitä on nykyään entistä helpompi ostaa. Sellaisen voi ostaa T-merkillä varustetuista kioskeista ja kahviloista ja automaateista, joita on jokaisella raitiovaunupysäkillä ja monilla bussipysäkeillä.

Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen

Piazzale Michelangelo
Parhaat näkymät yläilmoista Arnojoelle ja sen takana oleviin keskiaikaisin kortteleihin aukeavat Piazzale Michelangelo -aukiolta.

Firenzen-matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Vilkkaimpia aikoja matkustaa Firenzeen ovat suomalaisten keskuudessa arvattavasti joulu-tammikuu, helmikuun hiihtolomaviikot, pääsiäisen aika, heinä-elokuu ja lokakuun syyslomien viikot. Tällöin on vaikein löytää tarjouksia, ja matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Suomen koululomien viikot ovat Firenzessä vähän rauhallisempia, mutta joulun ja uudenvuoden aika, pääsiäinen ja elokuu voivat olla kiireisiä matkustusaikoja. Jos matkaan aikoo tällaisina aikoina, kannattaa kaikki varaukset tehdä hyvissä ajoin eli ainakin neljä viisi kuukautta etukäteen. Firenzen suosio matkakohteena on aina ollut suurta, ja kaupunki on entisestään etenkin aasialaisten keskuudessa lisännyt suosiotaan viime vuosina. Näin ollen kannattaa varautua aina vilkkauteen, jota on kuitenkin vähemmän etenkin marras-joulukuussa, joululomien jälkeen tammi-helmikuussa ja maalis-huhtikuussa, pääsiäistä lukuun ottamatta.

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee kaupunkilomamatkoja Firenzeen. Matkat vaihtelevat vain lennon tai hotellin sisältävistä matkoihin, joihin sisältyvät molemmat. Firenzeen tehtävien matkojen hintahaitari on melko suuri, mutta halpaa huvia järjestetyt matkat harvoin ovat. Tyypilliset 3 vuorokauden hotelli+lento-paketit maksavat miltei mihin vuodenaikaan tahansa 300–900 euroa per matkustaja. Hinnat vaihtelevat sen verran paljon, että kannattaa tutkia kaikkien matkatoimistojen tarjontaa.

Lue lisää: Firenzen-matkat

Muita matkakohteita Italiassa

Firenzen lisäksi Italiassa on myös monia muita harkinnan arvoisia matkakohteita, joita on esitelty myös Pienessä matkaoppaassa.

Rooma on yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista. Lukuisine antiikin monumentteineen, kirkkoineen ja muine huikeine nähtäyyksinen se valloittaa miljoonia kävijöitä vuosittain.

Veden ympäröimä ja yli sadalle saarelle levittäytynyt Venetsia on yksi maailman tunnetuimmista ja kauneimmista kaupungeista. Se on mystinen kaupunki, joka ei ole muuttunut paljoakaan viimeisten vuosisatojen aikana.

Pitsan syntysijoinakin tunnettu Napoli on ollut asutettuna yhtäjaksoisesti pidempään kuin mikään muu alue Euroopassa. Napolinlahtea on koko tämän ajan hallinnut Vesuvius, joka on edelleen aktiivinen tulivuori. Se purkautui ensi kerran vuonna 79, jolloin se hautasi alleen ympäröiviä kaupunkeja, joista Pompeiji on kuuluisin.

Muita www-palveluita

Firenzen matkailusivut  |  Firenze Wikipediassa  |  Matkustustiedote - Ulkoasiainministeriö : Italia  |  YouTube: Florence, Italy  |  Google maps: Firenze

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti